Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Alocasia Zebrina?

"Hoe zorg je voor een Alocasia Zebrina"

Hoe verzorg je een Alocasia Zebrina

De Alocasia Zebrina is een prachtige tropische plant. Zijn grote maar ook haar zebra-achtige stengels zijn prachtig. Het is echter niet de gemakkelijkste plant om te verzorgen en ze zal wat bladeren laten vallen, maar dit is niets om je zorgen over te maken. Als je deze plant goed verzorgt, zal ze alleen haar oude bladeren laten vallen om plaats te maken voor grote nieuwe bladeren.

In deze handleiding gaan we in op deze onderwerpen:

 1. Vochtigheid en water geven
 2. Zonlicht nodig
 3. Potgrond
 4. Voeding
 5. Potmaat
 6. Giftig
 7. Plantgrootte
 8. Karaktereigenschappen
 9. Andere Alocasia's met vergelijkbare verzorging

Je kunt op deze links klikken om naar de juiste rubriek te navigeren.

Vochtigheid en water geven

Terug naar boven Deze plant heeft een vochtige omgeving nodig omdat het een tropische plant is. Als ze te droog wordt, wordt ze kwetsbaar voor ziekten. Gelukkig is er een heel eenvoudige methode om deze plant vochtig genoeg te houden: benevel haar af en toe. Het maakt niet uit of je dit 's morgens of 's avonds doet, zorg er gewoon voor dat je dit minstens een keer per week doet. Ik doe dit persoonlijk elke dag en tot nu toe lijkt de plant dit prettig te vinden want ze ziet er gezond uit en groeit nieuwe bladeren.

Wanneer geef ik water?

Het feit dat deze plant van een vochtig klimaat houdt, betekent niet dat hij graag veel water krijgt. In feite is het beter deze plant weinig water te geven. Haar dikke stengels bevatten veel vocht, dus hoeft ze niet veel water te krijgen. Dit betekent ook, dat als ze dringend wat water nodig heeft, zal ze het je laten weten. De stengels en bladeren beginnen te hangen als ze niet genoeg water krijgen. Dit is het moment waarop je haar overvloedig water geeft.

Hoe geef ik water?

Een eenvoudige truc die ik gebruik bij het water geven van deze plant is het water te geven tot er water uit de afvoergaatjes van de pot komt. Heb je geen pot met een drainagegat, gebruik dan een plastic pot om de plant in te zetten en zet deze plastic pot in in de "permanente" pot. Deze laatste manier is precies hoe ik het doe. Ik kreeg deze plant cadeau en er zat een pot bij die geen drainagegat had. Ik heb de plant in de plastic pot gehouden en deze pot in de grotere pot gezet. Telkens als ik de plant water geef, til ik de plastic pot op en geef de plant water tot het uit de bodem begint te druppelen. Dan laat ik het ongeveer 5 minuten staan (of tot hij niet meer druppelt) en zet hem terug in de pot zonder afvoergat. Op deze manier blijft het overtollige water niet in de pot staan.

Als ook dit geen optie voor je is, geef dan gewoon vaker water, maar slechts heel kleine hoeveelheden. Het doel is de grond licht vochtig te houden, maar niet zoveel dat er zich water op de bodem van de pot ophoopt.

Til de pot op om het gewicht te controleren

Bij veel planten kun je de grond gewoon aanraken en als het droog aanvoelt, kun je het water geven. Dit is niet het geval voor deze plant. Deze Alocasia is erg gevoelig voor water. De beste manier om te bepalen of ze drinken nodig heeft (behalve de hangende stengels), is de pot op te tillen en als hij licht aanvoelt, water te geven. Dit kan enige oefening vergen. Dus als je je plant ziet hangen, geef hem dan niet meteen water, maar til hem eerst op. Nu zul je voor de volgende keer kunnen zeggen wat haar "droge" gewicht is.

Zonlichtbehoeften van de Alocasia Zebrina

Terug naar boven

Alocasia Zebrina in de zon

Deze plant heeft veel zonlicht nodig. Ik heb hem in een kamer met een raam op het zuiden, dus krijgt het veel zon gedurende de dag. Zet het echter niet vlak naast het raam, want dan verbranden zijn mooie, grote bladeren. Als je plant lichtgele bladeren krijgt, weet je dat de zon te veel voor de plant was en je het naar een iets donkere plek moet verplaatsen. Als je geen kamer hebt met een raam op het zuiden, is dat geen probleem! Je kunt de plant ook naast het raam zetten op het oosten of westen. Deze kamers krijgen niet zo veel zon, maar door de plant vlak naast het raam te zetten, zal het de hele dag door nog steeds voldoende zijn.

Draai de plant rond

Deze plant hunkert naar zonlicht, dus wanneer ze niet genoeg krijgt, zal ze haar stengels steeds langer gaan laten groeien, alleen maar om de plek met het meeste zonlicht te vinden. Dit betekent dat deze plant naar de zon toe zal groeien. Als je hier niet genoeg aandacht aan besteedt, zal de plant naar één kant groeien, in plaats van recht omhoog. Een eenvoudige oplossing om dit te voorkomen is door deze plant 90 graden (een kwart) te draaien na elke keer dat je het water geeft. Als je plant niet naar de zon groeit, hoef je niets te doen, jouw plant is tevreden met haar plaats.

Potgrond

Terug naar boven De potgrond keuze is erg belangrijk bij het houden van planten. Je moet kijken naar de specifieke behoeften van elke plant. Zoals eerder in deze handleiding vermeld, moet deze plant eerder onder- dan overbewaterd worden, want daar is ze gevoelig voor. Een manier om ervoor te zorgen dat de kans op overbewatering kleiner wordt, is door zeer goed drainerende grond te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het overtollige water uit de pot wordt afgevoerd en alleen het minimaal vereiste water achterblijft. Omdat deze plant erg gevoelig is voor overbewatering, is dit perfect. Ze zal slechts een minimale hoeveelheid water kunnen opnemen en de wortels lopen minder gevaar te rotten.

Voeding

Terug naar boven De Alocasia Zebrina groeit heel snel in zijn groeiperiode van de lente tot de vroege herfst. In deze periode moet je de plant om de twee weken bemesten om haar de energie te geven die ze nodig heeft om zo snel te blijven groeien. Zorg er steeds voor dat je om de paar maanden de resten van de meststof wegspoelt. Je kunt dit doen door de plant grondig water te geven en het water via de bodem van de pot te laten weglopen. Zo blijft de bodem een bewoonbare plaats voor je plant.

Potmaat

Terug naar boven De Alocasia Zebrina houdt ervan om in een kleine pot te groeien. Verpot deze plant dus niet te snel in een grotere pot. Als je deze plant uiteindelijk toch naar een grotere pot moet verplaatsen, zorg er dan voor dat je dit in kleine stapjes doet. Je wilt dat de Alocasia zich snel in een iets grotere pot vestigt om het gelukkig te houden. Als je ziet dat de wortels uit de bodem van de pot beginnen te komen, weet je dat je Zebrina een gelukkige plant is.

Giftig

Terug naar boven De Alocasia Zebrina is giftig bij inname en het sap uit de stengel kan irritatie van je huid veroorzaken. Je kunt deze plant dus het beste buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren houden. Zo kun je volop van deze plant genieten en zal hij er op den duur het mooist uitzien.

De grootte van een Alocasia Zebrina

Terug naar boven Alocasia Zebrinas kunnen nogal in grootte variëren, van kleine planten die uit bollen groeien tot grote volwassen planten die wel 1 meter hoog zijn. Andere planten in de Alocasia familie kunnen veel groter worden, maar de Alocasia Zebrina blijft klein genoeg om de perfecte kamerplant te zijn.

Karakter van de Alocasia Zebrina

Terug naar boven Elke plant heeft haar eigen karaktereigenschappen, zoals groeiende bloemen. De Alocasia Zebrina heeft ook een paar karaktereigenschappen die erger lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dit gedeelte is om je te helpen begrijpen waarom je plant doet wat hij doet en waarom je jezelf niet de schuld moet geven van dingen die je plant van nature doet.

Het laten vallen van bladeren

Als een Alocasia Zebrina in de groei is, zal ze in korte tijd nogal wat bladeren uitzetten. Tot een bepaald punt heeft dit helemaal geen effect op de plant. Zodra je plant ongeveer 5 bladeren heeft, begint hij de zwakste bladeren op spectaculaire wijze te laten vallen. De afbeelding hieronder is hoe dit eruit ziet.

Afgevallen Alocasia Zebrina blad

De plant stop de voedingsstoffen die naar de zwakste bladeren gaan om ze te bewaren voor nieuwe groei. De plant kan maar 4-5 bladeren tegelijk onderhouden en als er nieuwe bladeren aangroeien, sterven de oude en zwakke af. Hier is niets mis mee, dit is hoe de plant zich van nature gedraagt. Er is geen manier om het blad te redden en je moet het zien als een goed teken dat er nieuwe bladeren op komst zijn.

Zwetende bladeren

Als je je Alocasia Zebrina verzorgt, heb je misschien al eerder waterdruppels op de bladeren gezien. Deze verschijnen als je plant een beetje overbewaterd is en probeert het overtollige water "uit te zweten" door het uit kleine poriën in de bladeren te laten ontsnappen. Dit is geen reden tot bezorgdheid, de plant is ok. Het is echter wel goed om in gedachten te houden voor de volgende waterbeurt.

Andere Alocasia's met vergelijkbare verzorging

Terug naar boven

Er zijn verschillende andere Alocasia's die een soortgelijke verzorging nodig hebben als de Alocasia Zebrina. Dus als je een van de volgende Alocasia planten hebt, kun je deze gids gebruiken om je Alocasia ook te verzorgen.

Alocasia Pijlstaartrog

Alocasia Stekelrog

De Alocasia Stekelrog lijkt een beetje op de Alocasia Zebrina. Deze Alocasia slaat ook water in haar stengels op, net als de Zebrina.

Alocasia Cucullata

Alocasia Cucullata

De Alocasia Cucullata ziet er anders uit dan de andere Alocasia's, maar hij heeft nog steeds de grote stengels die al dat vocht opslaan. Daarom kan het het een hele tijd volhouden zonder bewaterd te worden.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: alocasia

Geplaatst op: Feb 12, 2021 Bijgewerkt op: Feb 12, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Alocasia Elephant Ear
 • Alocasia Reticulata Zebrina
 • Alocasia Zebrina Tiger
 • Alocasia Leopard
 • Zebra Alocasia

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn Alocasia Zebrina water geven?
Het is tijd om de Alocasia Zebrina water te geven als de bladeren beginnen te hangen. Dit is een teken dat de stengels niet meer vol water zitten. Als de stengels vol zijn, komen de bladeren weer omhoog.
Moet ik mijn Alocasia Zebrina elke dag benevelen?
Alocasia Zebrinas houden van vochtigheid. Een manier om dit te bereiken is de grote bladeren dagelijks te benevelen. Als je echter andere dingen doet om de luchtvochtigheid hoog te houden (boven de 60%), hoef je de bladeren niet dagelijks te benevelen.
Moet ik mijn Alocasia Zebrina regelmatig draaien?
Alocasia Zebrinas groeien naar het licht toe. Om te voorkomen dat de plant naar één kant groeit, kun je hem elke dag 90 graden draaien om de plant recht te houden.
Wat is de beste plek om een Alocasia Zebrina neer te zetten?
Alocasia Zebrinas zijn tropische planten en ze hebben veel licht nodig. Ze kunnen niet overleven op donkere plaatsen, dus zorg ervoor dat je een lichte plaats vrijhoudt voor deze mooie plant. Helder indirect licht is ideaal, maar directe zon is ook prima als het niet meer dan 4 uur per dag is.
Wanneer is de rustperiode van de Alocasia Zebrina?
De Alocasia Zebrina sluimert in de late herfst en de hele winter door. Ze begint weer te groeien in het voorjaar en doet dat de hele zomer en het begin van de herfst.
Waarom worden mijn Alocasia Zebrina bladeren geel?
De Alocasia Zebrina kan maar ongeveer 4-5 bladeren per plant dragen. Zodra hij dit aantal overschrijdt, stop ie de voedingsstoffen voor oudere en zwakkere bladeren. Dit doet ie om de nieuwe bladeren de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om snel te groeien.
Waarom druppelt water van de bladeren van mijn Alocasia Zebrina?
Als je Alocasia Zebrina water uit zijn bladeren laat druppelen, betekent dit dat ze iets te veel water heeft gekregen en dat ze het overtollige water probeert kwijt te raken door het uit te zweten. Het overtollige water ontsnapt uit piepkleine poriën in het blad. Dit is normaal en geen reden tot bezorgdheid, je plant is in ok.
Is een Alocasia Zebrina giftig?
Ja, de Alocasia Zebrina is giftig en moet buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen worden gehouden.
Hoe groot worden Alocasia Zebrinas?
Alocasia Zebrinas worden tot ongeveer 1 meter hoog, dus het zijn geen kleine kamerplanten, maar ze blijven klein genoeg om in kleinere ruimten te passen.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners