Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verpot je een Alocasia Zebrina?

"Alocasia Zebrina voor het verpotten" Alocasia Zebrina voor het verpotten

Pergola en onderhoud
Pergola en onderhoud

Hoe verpot je een Alocasia Zebrina?

Als je je Alocasia Zebrina goed verzorgt, zal hij steeds groter worden. Als je moeite hebt met het kweken van deze plant, bekijk dan zeker mijn andere gids "Hoe verzorg je een Zebrina Alocasia". Deze vertelt je precies wat je moet weten om deze plant te laten groeien en om uiteindelijk in deze situatie terecht te komen: Mijn plant is te groot en ik moet het verpotten! Daar komt deze handleiding om de hoek kijken, ik ga je het proces laten zien voor het verpotten van de Alocasia Zebrina, inclusief foto's. Het proces gaat van het uit de pot halen van de planten, helemaal tot het planten van twee afzonderlijke planten in twee potten.

Je kunt de twee planten ook bij elkaar houden en ze overpotten in een grotere pot. In dit geval kun je je planten gewoon uit hun huidige pot trekken en ze in een grotere pot zetten. Als je dat gedaan hebt, voeg je aarde toe tot de pot vol is. Maar dat is niet waar we ons voor deze post op gaan richten. We gaan de Alocasia Zebrina volledig verpotten in een nieuwe pot, door alle aarde van de wortels te verwijderen.

Dit zijn de stappen die we in deze gids doorlopen:

  1. Trek de plant uit de pot en controleer de wortels
  2. Verwijder het vuil van de wortels
  3. Scheid de planten van elkaar
  4. Plant elke plant in zijn eigen pot

Je kunt op een van de links klikken om naar dat onderdeel te gaan.

Trek de plant uit de pot en controleer de wortels

Terug naar boven

De belangrijkste reden om een plant te verpotten is om hem meer ruimte te geven om te groeien. In mijn geval betekende dit dat ik moest twee verschillende planten in twee potten wilde verpotten. Ze zaten elkaar in de weg en hadden allebei meer ruimte voor zichzelf nodig om te kunnen blijven groeien. Voor je je plant gaat verpotten, wil je de wortels controleren. Hebben de wortels nog voldoende ruimte om te groeien of hebben ze moeite om nieuwe plaatsen te vinden om naartoe te groeien? Om de wortels te controleren, trek je de plant uit je pot en kijk of de wortels lijken op de foto hieronder:

"Alocasia Zebrina wortels" Alocasia Zebrina heeft serieuze wortels gekweekt

De wortels namen de hele pot over en begonnen zelfs de pot aan de onderkant te omcirkelen. Dit betekent dat de plant verpot moet worden, hij heeft niet de ruimte die hij nodig heeft om verder te groeien. Als je iets tegenkomt dat een beetje lijkt op de wortels op de foto, kun je kiezen om alles gewoon in een grotere pot te verpotten of de twee planten te scheiden. Zoals ik eerder zei, zaten de planten elkaar in de weg, dus koos ik voor het laatste. Dit betekende dat ik moest beginnen met de wortels te scheiden.

Verwijder het vuil van de wortels

Terug naar boven

Omdat ik de twee planten in twee verschillende potten wilde scheiden, moest ik de potgrond van de wortels verwijderen. Dit is een optionele stap, maar als je ook twee of meer planten scheidt, zul je dit ook moeten doen. Het verwijderen van het vuil van de wortels maakt het veel gemakkelijker om de wortels intact te houden als je de twee planten scheidt. De wortels zitten erg in de knoop en alleen al door de planten uit elkaar te rukken, loop je het risico ze te doden. Ik nam een heel voorzichtige aanpak en verwijderde het grootste deel van het vuil voor ik een poging deed de planten te scheiden.

Door de potgrond te verwijderen is het veel gemakkelijker de wortels van elkaar lost te maken. Als je de potgrond laat zitten loop je kans om de wortels te beschadigen. Om de afzonderlijke planten de beste overlevingskansen te geven, moet je ervoor zorgen dat je een groot deel van de wortels overhoudt.

"Aarde op de wortels van de Alocasia Zebrina" De Alocasia Zebrina klampt zich vast aan de potgrond

Op het moment dat deze foto genomen werd, werd het verwijderen van de potgrond behoorlijk moeilijk. Er waren zo veel wortels dat het een goede 20 minuten duurde voor ik bijna al de aarde van de wortels kon verwijderen. De wortels deden hun best om zich aan de aarde vast te houden.

Scheid de planten van elkaar

Terug naar boven

"Alocasia Zebrina met schone wortels" Alocasia Zebrina met schone wortels, nadat al het vuil verwijderd is

Nadat je de aarde van de wortels hebt verwijderd, is het vrij eenvoudig om de wortels te ontwarren. Je zult iets overhouden zoals op deze foto. Je ziet duidelijk dat het twee verschillende planten zijn, met elk hun eigen wortels. Als je voorzichtig geweest bent met het verwijderen van de aarde van de wortels, zou het ontwarren vrij gemakkelijk moeten gaan. Hierdoor heb je maar heel weinig schade aan de wortels en de stengels van de plant. Ik had zelf geen schade, de stengels en bladeren zagen er nog prima uit en ik kon niet echt problemen zien.

Zoals je ziet zijn de wortels heel complex en gebouwd om zich echt aan de aarde vast te houden. Het duurde even om ze schoon te krijgen, maar toen het uiteindelijk schoon was, was het gemakkelijk aan te pakken. Nu je de planten gescheiden hebt kun je naar de volgende stap gaan.

Plant elke plant in zijn eigen pot

Terug naar boven

"Alocasia Zebrina na verpotten" Alocasia Zebrina's na het verpotten in aparte potten

Nu gebeurt eindelijk het spannende deel, je mag deze mooie planten in hun eigen pot planten. Zoals beschreven in mijn vorige handleiding over de Alocasia Zebrina Hoe verzorg je een Alocasia Zebrina?, bewaar ik de plant in de kweekpot. Dit heeft als enige reden dat het heel gemakkelijk is zo'n plant water te geven. De grotere potten waar ze in staan hebben geen afvoergaatjes, dus de planten in de kweekpot houden helpt me om het overtollige water af te voeren in plaats van dat het op de bodem van de pot blijft zitten.

Om deze Alocasia's te planten, moet je wat grond klaarmaken om je planten in te potten. Deze Alocasia houdt van grond die heel goed draineert. Je kunt de grond die je eerder gebruikte hergebruiken en aanvullen met wat meststof en wat wat extra aarde. Zo krijgt je plant voldoende voeding om te blijven groeien en zich snel en soepel in zijn nieuwe omgeving te vestigen. Ik gaf mijn planten meteen water, gewoon om ze de kans te geven de voedingsstoffen op te nemen. Als je je Alocasia's net water gegeven hebt en de stengels hangen nog niet slap, kun je beter nog een paar dagen wachten. Je wilt je planten niet te veel water geven.

Houd nu het vochtgehalte in de grond goed in de gaten en geef de plant water als je ziet dat het begint te hangen. De plant zou zich in een paar dagen tot een week moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: alocasia, verpotten

Geplaatst op: Feb 16, 2021 Bijgewerkt op: Feb 16, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Alocasia Elephant Ear
  • Alocasia Reticulata Zebrina
  • Alocasia Zebrina Tiger

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het juiste moment om een Alocasia Zebrina te verpotten?
Het is de juiste tijd om je Alocasia Zebrina te verpotten als de wortels uit de bodem beginnen te komen. Dit betekent dat de wortels overal binnen in de pot zijn gegaan en dat er maar één uitweg is: de bodem.
Is het moeilijk om een Alocasia Zebrina te verpotten?
Het hoeft niet moeilijk te zijn om een Alocasia Zebrina te verpotten. Als je de plant alleen naar een grotere pot wilt verplaatsen, is het heel gemakkelijk om deze plant te verpotten. Wil je meerdere planten in meerdere potten apart zetten, dan is het iets moeilijker, omdat de wortels van de Alocasia Zebrina in de grond verstrikt zullen raken.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners