Download als PDF
Home Verzorgtips Alles over het verpotten van een graslelie

"Alles over het verpotten van een graslelie" Deze uitlopers zullen snel groeien en moeten verpot worden.

Alles over het verpotten van een graslelie

Graslelies groeien snel! Sommigen van ons hebben de fout gemaakt een graslelie te vroeg te verpotten of in een te grote bak te zetten. Een van de dingen waar een graslelie van houdt is opgesloten te zijn in een krappe ruimte. Ze vinden het heerlijk dat hun wortels de hele pot overnemen. In deze handleiding leg ik uit wanneer je kunt beginnen met het verpotten van een graslelie, en wat voor soort pot je moet zoeken als je klaar bent om je graslelie een nieuwe ruimte te geven om te groeien.

Wacht tot de wortels groot genoeg zijn

Om de graslelie te verpotten, moet je wachten tot de wortels klaar zijn voor deze verandering. Dit betekent dat je moet wachten tot de wortels rond de bodem van de pot beginnen te cirkelen en het grootste deel, zo niet alle, van zijn aarde zelf bij elkaar kunnen houden. Om dit beter aan te tonen, bekijk je de foto hieronder. Dit is de absolute minimum hoeveelheid wortels die je nodig hebt om de graslelie te verpotten.

"Wortels van de graslelie" Dit is de minimale hoeveelheid wortels die je wilt zien.

Zoals je ziet, hebben de wortels zich een weg gebaand rond de bodem van de pot en kan hij al zijn eigen aarde op zijn plaats houden. Dit is de minimale hoeveelheid wortels die je moet kunnen zien om je plant te kunnen verpotten.

Een andere truc om te zien of er mogelijk genoeg wortels zijn, is door de bodem van de pot te controleren. Als je potten gebruikt met drainagegaten in de bodem, zullen de wortels van de graslelie zich een weg naar buiten banen en de wortels beginnen uit te groeien. Dit is een heel goed teken. Dit betekent meestal dat er geen ruimte meer is voor de graslelie om binnen de pot te groeien, dus probeert hij zijn grenzen uit te breiden. Als dit gebeurt, til de plant dan zeker uit de pot en kijk of de wortels helemaal rond de bodem van de pot zijn gegaan. Als de wortels klaar zijn, is het tijd om een grotere pot te zoeken.

Wat voor nieuwe pot zoek je?

In het begin van deze handleiding vermeldden we dat de graslelie graag in kleine ruimtes zit, dit moet je eerste aanwijzing zijn voor de maat van de nieuwe pot. Neem een pot die net iets groter is dan de pot waar het nu in staat. Het heeft geen zin een pot te nemen die groter is dan dat. De graslelie is het gelukkigst als het de ruimte van de bodem met wortels kan overnemen. De plant wil zich kunnen uitbreiden en zich dan in een beperkte ruimte zetten. Als je alleen grotere potten hebt, is dat ook goed, maar je zult je plant moeten helpen sneller te groeien door het te bemesten.

De stijl van de pot die je voor je spinplant wilt gaan gebruiken is aan jou, maar het is het gemakkelijkst als je een pot met drainagegaten neemt. De drainagegaten laten het overtollige water uit de pot ontsnappen, zodat er minder kans is op wortelrot. Het afwateringsgat is niet noodzakelijk, dus als je een mooie pot hebt die je voor je graslelie wilt gebruiken, ga er dan voor. Het enige waar je op moet letten is dat je wat voorzichtiger bent bij het water geven van je plant.

"Verpotte graslelie" 5 graslelie uitlopers zijn verpot in één grote pot

Deze pot bevat 5 verschillende graslelies. Omdat er 5 afzonderlijke planten in zitten, zouden ze de pot vrij snel moeten overnemen, en dat is precies wat we willen. Beperkte ruimte bevordert de groei van een graslelie. Als je je graslelie niet snel wilt verpotten, kun je ze in de nieuwe pot laten staan en niet meer verpotten. Op een gegeven moment zal de plant niet meer groeien en zijn huidige grootte behouden. Je kunt hierover meer lezen in mijn "Hoe verzorg je een graslelie" handleiding.

De resultaten van een gelukkige graslelie

Als de graslelie zich in een behoorlijk grote pot gevestigd heeft en veel plaats in de pot heeft ingenomen, begint hij zelf kleine uitlopers te groeien. Dit is heel spannend, want het voorheen piepkleine plantje kweekt nu zelf kleine plantjes. Op de foto hieronder zie je wat ik pas heel kort geleden ontdekte aan een van mijn kleine graslelies.

"Graslelie uitloper van dichtbij" Deze plant is zo gegroeid dat hij nu zijn eigen uitlopers kweekt

Het is begonnen zijn eerste uitlopers te laten groeien. Als je deze handleidingen volgt, begin je precies te leren wat je graslelies prettig vinden en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Dit is nog maar het begin en spoedig zul je je uitlopers hun eigen uitlopers zien maken. Als dit gebeurt, horen we er graag over!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: graslelie, verpotten

Geplaatst op: Feb 14, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Chlorophytum comosum

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik een graslelie verpotten?
Je moet een graslelie verpotten als diens wortels de pot hebben overgenomen en uit de bodem van je pot beginnen te groeien. Dit is een teken dat ze geen plaats meer hebben in de pot.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners