Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe stek je een Alocasia Zebrina?

"Baby Alocasia Zebrina"

Hoe stek je een Alocasia Zebrina?

Stekken is de gemakkelijkste manier om gratis meer planten te krijgen. Behalve dat je meer planten krijgt, is het stekken van planten en ze van bollen tot volgroeide volwassenen laten uitgroeien een heel bevredigend gevoel. Planten willen altijd overleven en ze doen dat door manieren te vinden om nieuwe planten te maken. Sommige planten schieten nieuwe planten uit stengels, zoals graslelies en aardbeien. Andere planten, zoals de Alocasia Zebrina, doen dit door bollen aan hun wortels te laten groeien. Als je je planten goed verzorgt, zul je merken dat er veel bollen aan de wortels van je plant groeien. Als je je afvraagt wat het betekent om je Alocasia Zebrina goed te verzorgen, kun je de handleiding lezen die gaat over "Hoe je een Alocasia zebrina verzorgt".

Leukste waterslang speelgoed voor o...
Leukste waterslang speelgoed voor op de tuinslang

In deze gids over stekken gaan we bespreken wat je met de Alocasia bollen kunt doen en hoe je ze kunt laten uitgroeien tot kleine plantjes en volgroeide Alocasia Zebrina's. Om je te helpen uitzoeken hoe je dit moet doen, hebben we deze gids in 3 gemakkelijk te volgen stappen verdeeld. Als je eenmaal begrijpt hoe je deze bollen moet verzorgen, heb je in een mum van tijd prachtige nieuwe Zebrina's.

De stappen die we behandelen zijn:

  1. Het oogsten van de bollen
  2. De bollen verzorgen
  3. Het verzorgen van baby Alocasia Zebrinas

Laten we nu leren hoe je deze mooie planten kunt stekken.

1. Het oogsten van de Alocasia Zebrina bollen

Terug naar boven

Het oogsten van Alocasia Zebrina bollen kan lastig of makkelijk zijn, afhankelijk van het groeimedium waarin je je Zebrina kweekt. Voor wie zijn Alocasia in Leca kweekt, is het zo simpel als de plant uittrekken en voorzichtig de bollen van de plant halen. Zorg ervoor dat de bol gemakkelijk loskomt, want pas dan is hij klaar om geoogst te worden. Als de bol nog mager is en niet gemakkelijk lijkt los te komen, is het nog niet helemaal klaar.

Voor wie zijn Alocasia Zebrina in aarde kweekt, is de beste tijd om op bollen te controleren als het tijd is om je plant te verpotten. Als je je afvraagt wanneer en hoe je je Alocasia Zebrina moet verpotten, kun je er meer over lezen in de gids "Hoe verpot je een Alocasia Zebrina?". Met aarde is het veel gemakkelijker te merken wanneer je je bollen kunt oogsten, want ze vallen er meestal gewoon af als je de aarde van de wortels van je plant schoonmaakt. Bollen die op de plant blijven zitten, moeten daar blijven, want die zijn nog niet klaar.

Je kunt de bollen ook laten groeien zonder ze van de plant af te halen. Dus als je de bollen helemaal niet wilt verwijderen en de plant gewoon op natuurlijke wijze wilt laten groeien, is dit ook een optie voor jou. Het belangrijkste voordeel van deze optie is dat je je bollen niet echt op een speciale manier hoeft te verzorgen. De plant zorgt ervoor dat de bol groeit en geeft het voedsel. De Zebrina bollen zijn heel klein en je kunt zien hoe ze eruit zien in de afbeelding hieronder.

Alocasia Zebrina bol Een Alocasia Zebrina bol

Als je bollen dunner zijn dan dit, is dat geen probleem. Deze zullen nog steeds goed groeien als je ze goed verzorgt. Eén van mijn best groeiende bollen een hele dunne bol waarvan ik dacht dat ze het niet goed zou doen. Houd er rekening mee dat het even kan duren voor je bollen wortels beginnen te groeien. Dit hangt af van welk seizoen het op het ogenblik is. Ik oogstte mijn bollen in de herfst en ik raad dit niet aan. Het duurde 4 maanden voor de wortels zich begonnen te vertonen. Dit was een erg lange tijd. Als je de bollen in de late winter of het vroege voorjaar oogst, zul je veel sneller wortels krijgen. Ik raad dus deze periode in het jaar aan om dit proces te doorlopen.

2. Verzorging van de bollen

Terug naar boven

De verzorging van de Zebrina bollen verschilt ook hier weer een beetje, afhankelijk van het groeimedium. Als je je bollen in Leca kweekt, wat is hoe ik het doe, moet je ervoor zorgen dat de bollen nooit in water zitten. Idealiter maak je de bollen één keer per week of één keer per twee weken schoon. Dit zorgt er alleen maar voor dat geen schimmel vat kan krijgen op je bollen. Je hoeft dit niet meer te doen als je bollen eenmaal wortels groeien, want ze zullen het water eromheen opnemen.

Als je van plan bent je bollen in de grond te laten groeien, zorg dan dat de grond goed doorlatend is en laat de grond uitdrogen voor je het weer water geeft. Het doel is de bollen de kans te geven wortels te laten groeien door water te geven als het droog wordt, maar niet zoveel water te geven dat ze beginnen te rotten. Dit is een van de redenen waarom ik voor dit proces Leca gebruik. Leca helpt om het vochtgehalte constanter te houden. Dit is echter beslist geen vereiste en je kunt dit ook met potgrond doen.

Zoals ik al eerder zei, kan het even duren voor je bollen wortels beginnen te groeien, dus geef de hoop erop niet te snel op. De bollen zullen je goede zorgen belonen. Wanneer de wortels beginnen aan te slaan, is de afbeelding hieronder hoe ze er uit zullen gaan zien.

Alocasia Zebrina bol met wortels Een Alocasia Zebrina bol nadat de wortels gegroeid zijn.

3. Verzorging van baby Alocasia Zebrinas

Terug naar boven

Nadat de bollen wortels beginnen te groeien, duurt het niet lang meer voor de stengel begint te groeien. De wortels en de stengel beginnen meestal tegelijk te groeien, maar het is niet meteen duidelijk welke de stengel is en welke de wortels. In de afbeelding hierboven kun je duidelijk de stengel zien, hij is veel dikker dan de wortels. Als de wortels groter beginnen te worden, wordt de plant meer zelfvoorzienend en hoef je niet meer zoveel werk te doen als eerst. Het komt er nu op aan de planten goed water te geven en te bemesten.

Als je de planten in Leca kweekt, hoef je er alleen maar aan te denken dat je de bol en wortels niet in het water laat zitten. Met grond moet je zorgen dat de plant in goed doorlatende grond groeit, want in natte grond doet de plant het niet goed. Volgroeide planten hebben mooie dikke stengels die het water dat ze nodig heeft om te groeien zullen opslaan. Dit is ook het geval voor de kleine planten. Maar er is een klein verschil: de stengels zijn nog niet zo dik. In de afbeelding hieronder zie je de bol en de planten in de verschillende stadia van ontwikkeling.

Alocasia Zebrina-bollen in ontwikkelingsstadia Alocasia Zebrina bollen in stadia van ontwikkeling

Zoals je ziet zijn de stengels dun en zullen ze niet veel water kunnen bevatten tot de planten groter worden. Houd hier rekening mee, want misschien moet je het vochtgehalte van je grond vaker controleren. Deze planten moeten in vochtige grond staan, maar mogen een dag uitdrogen. Dit voorkomt dat de plant uitdroogt, maar het helpt ook om de plant geen wortelrot te laten krijgen. Ook dit is een scenario waarin Leca gunstig kan zijn. Het enige waar je je met Leca zorgen over moet maken is dat je de wortels niet in water laat zitten. De Leca zal het vochtgehalte voor je regelen en de plant zal drinken als ze dorst heeft.

De bol aan de plant laten zitten

Terug naar boven Als je ervoor kiest je bollen aan de plant te laten, hoef je er eigenlijk geen speciale verzorging voor te doen. De plant zal de bollen voeden en ervoor zorgen dat ze goed groeien. Na een tijdje zullen de baby plantjes uit de grond of Leca komen en je laten weten dat alles goed gegaan is. In de afbeelding hieronder zie je een baby plant die uit de plant groeit. Het kan er iets anders uitzien dan de andere planten die je van de ouderplant gescheiden hebt. De afgescheiden planten zullen geleerd hebben zichzelf meteen te voeden, en de andere planten zullen vooral door de moederplant zijn gevoed.

Baby Alocasia Zebrina die aan de moederplant vast zit Baby Alocasia Zebrina die aan de moederplant vast zit

Door de bollen te scheiden heb je je planten al gestekt, want het zijn nu onafhankelijke planten. De bollen die nog met de plant verbonden zijn, kun je scheiden als ze groter geworden zijn. Het is op dit moment gewoon een kwestie van voorkeur. Je zou zelfs kunnen kiezen om de plant helemaal niet te scheiden en haar te laten groeien zoals ze is. Dit is technisch gezien geen stekken, maar je krijgt er wel meer nieuwe planten en stengels van.

Welke manier je ook kiest om deze bollen te laten groeien, uiteindelijk zul je een paar nieuwe planten hebben. En het mooiste hiervan is dat het helemaal gratis was. Het kost misschien wat werk, maar je wordt beloond met nieuwe planten, en dat is het altijd waard.

Conclusie

Stekken is de gemakkelijkste manier om gratis meer planten te krijgen. De Alocasia Zebrina kweekt nieuwe planten door aan zijn wortels bollen te laten groeien. Deze bollen kunnen geoogst en apart geplant worden, maar je kunt ze ook aan de plant laten zitten. Beide manieren zullen hun voor- en hun nadelen hebben, maar uiteindelijk heb je nieuwe, mooie, planten. Leca gebruiken om je Alocasia Zebrina te vermeerderen is de gemakkelijkste manier, maar je kunt dit ook doen met goed doorlatende grond als je dat liever hebt.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: alocasia, stekken

Geplaatst op: Feb 26, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Alocasia Elephant Ear
  • Alocasia Reticulata Zebrina
  • Alocasia Zebrina Tiger

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe stek je een Alocasia Zebrina?
Je kunt een Alocasia Zebrina stekken door de plant te splitsen. Dit betekent dat je de bollen van de wortels van de moederplant kunt afhalen en ze apart tot kleine planten kunt laten uitgroeien.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners