Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe kun je een Sansevieria (Vrouwentong) stekken?

Sansevieria-bladstekken

Hoe kun je een Sansevieria (Vrouwentong) stekken?

Sansevieria's zijn vreemde, maar gaaf uitziende planten die gemakkelijk te stekken zijn. Er zijn 2 eenvoudige manieren om een Sansevieria te stekken, die we beide in deze verzorgingsgids gaan bekijken. Nadat we deze beide manieren om je Sansevieria te stekken hebben bekeken, weet je welke het gemakkelijkst is voor jou en je plant.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we kijken naar:

  1. Stekken door plantendeling
  2. Het stekken van bladstekken
  3. Een groeimedium kiezen
  4. Voortplanten in de bodem
  5. Voortplanting in Leca

Beide manieren om je Sansevieria te stekken zijn geweldig en ze helpen je stekje om op te groeien tot een geweldige, volgroeide plant. Om te beginnen leg ik uit wat deze twee verschillende manieren van stekken betekenen. Eerst bekijken we plantendeling, want dat is de veiligste en gemakkelijkste manier om je Sansevieria te stekken.

Laten we aan de slag gaan!

Het stekken van een Sansevieria door plantdeling

Terug naar boven

Sansevieria-groeit-meerdere-baby's

De eerste manier om je Sansevieria te stekken, is stekken door deling. Stekken door plantdeling betekent dat je wacht tot je plant babyplantjes heeft laten groeien zoals op de foto hierboven. Deze babyplantjes groeien uit de plant, wat betekent dat ze zichzelf nog niet voeden. Deze babyplantjes groeien heel snel, dus als je geduld hebt, heb je al een behoorlijk grote plant om in een nieuwe pot te zetten.

Als je dit babyplantje wilt stekken, moet je het van de plant afsnijden met een schaar of een mes. Nadat je de babyplant van de plant hebt afgesneden, zul je zien dat het deel dat met de ouder verbonden was vochtig is. Voordat je dit stekje in de grond of Leca stopt, moet je het 2 dagen laten drogen.

Als je het stekje laat drogen, bescherm je je babyplantje tegen plagen en ziekten. Na deze 2 dagen moet het babyplantje droog zijn en kun je het in je groeimedium zetten, of dat nu aarde is of iets anders.

Als je aan stekken door deling doet, heb je het extra voordeel dat je babyplant waarschijnlijk al meerdere wortels zal hebben. Dit is belangrijk, want zo wordt het gemakkelijker om je nieuwe plant te verzorgen. We bekijken dat meer in de volgende sectie.

Het stekken van een Sansevieria door bladstekken

Terug naar boven

Sansevierias op Leca

De tweede manier om je Sansevieria te stekken, is door de bladeren te stekken. Dit betekent dat je één (of meer) van de bladeren van de plant neemt en die van de plant afsnijdt. Het afknippen van zijn bladeren klinkt erger dan het in werkelijkheid is. Een Sansevieria slaat veel vocht op in z'n bladeren, wat betekent dat je deze bladeren kunt stekken. Dit lijkt erg op het stekken van een vetplant. Je stekje gebruikt het vocht dat het in z'n bladeren heeft om wortels te laten groeien en zichzelf gezond te houden.

Maar het wordt nog beter! Sansevieria bladeren zijn vrij lang, dus je kunt ze zelfs in kleinere stukken knippen. Als je dit doet, kun je uit een enkel blad meer Sansevieria's laten groeien. Maar het in kleinere stukjes knippen van het blad gaat niet zonder risico. Als je een heel blad vermeerdert, bevat het vrij veel voedingsstoffen, waardoor het enkele maanden gezond blijft. Als je echter de bladeren in kleinere stukken snijdt, moet je alles goed doen om je plant te helpen sneller wortels te laten groeien. Als je de bladeren in kleinere stukjes knipt, loop je het risico de bladeren te verliezen. Daarom zou ik je niet aanraden dit te doen voor je eerste stekjes.

Nadat je het blad van de plant hebt afgesneden, moet je het blad 2 dagen laten drogen. Dit heeft dezelfde reden als wanneer je hem vermeerdert door plantendeling. Als je het blad 2 dagen laat drogen, is de snijwond opgedroogd. Als het blad niet droog is als je het in aarde of leca plant, is de kans groot dat het besmet raakt met een ziekte. Gelukkig kun je, als je deze infectie ziet, dit deel van de onderkant van het blad afsnijden en het opnieuw proberen.

Het kiezen van een groeimedium

Terug naar boven

Sansevieria-blad groeit in Leca

Nu je je babyplantje of blad van de plant hebt afgeknipt en 2 dagen hebt laten drogen, is het tijd om er een groeimedium voor te kiezen. Net als de meeste andere planten kun je je stekken in veel verschillende groeimediums stekken.

In deze gids gaan we kijken naar het kweken van je Sansevieria stekken in aarde en Leca. Je kunt je stekken ook in water laten groeien als je dat wilt. Ik ga niet in op het stekken in water voor een Sansevieria, want dit is geen langetermijnoplossing. Als je je stek in water laten groeien, zul je het toch naar aarde of Leca moeten verplaatsen zodra je wat wortels ziet. Daarom leg ik uit dat je vanaf het begin in grond en Leca begint.

Eerst kijken we naar het stekken van je stekken in de grond en dan naar Leca. Ik neem Leca hier op, omdat dit de manier is waarop ik persoonlijk al mijn Sansevieria's stek en ik graag mijn ervaring deel.

Het stekken van een Sansevieria in potgrond

Terug naar boven

Propagated Sansevieria leaf with roots in soil

Het stekken van je Sansevieria stekken in aarde is een geweldige manier om ze te helpen wortels te laten groeien en ze te voeden. Als je je stekken in de grond wilt laten groeien, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Een Sansevieria stek in de grond water geven

Het bewateren van je stekjes, als ze in de grond geplant zijn, is heel anders dan het bewateren van volgroeide Sansevieria's. Als je stekjes nog geen wortels hebben, nemen ze geen vocht uit de grond op. Dit betekent dat de grond veel langer vochtig blijft dan je gewend bent. Als je "Hoe verzorg je Sansevieria's" hebt gelezen, dan weet je dat Sansevieria's het niet goed doen in een vochtige omgeving en in droge grond willen staan. Als de grond lange tijd vochtig is, kan het Sansevieria blad aan de onderkant gaan rotten. Als dit gebeurt, kun je dit deel gewoon afknippen, je blad weer 2 dagen laten drogen, en het opnieuw proberen.

Het is belangrijk om je stekken weinig water te geven tot ze wortels hebben. Als ze eenmaal wortels hebben, kunnen ze vocht uit de grond opnemen en kun je ze bewateren zoals je een volgroeide Sansevieria zou doen.

Potmaat voor je Sansevieria stekje in potgrond

Sansevieria-growing-babies-soil.jpg

Iets anders waar je rekening mee moet houden is de potmaat voor je Sansevieria stekken. Een grotere pot betekent meer aarde. Meer grond betekent dat het veel langer vochtig blijft dan wanneer je een kleine pot gebruikt. Als je je stekken voor het eerst in de grond zet, zorg er dan voor dat je ze in een pot plant waarin de grond snel kan uitdrogen. Een andere reden om een kleine pot te kiezen is dat je Sansevieria graag aan de wortels gebonden is. Als je plant de hele pot kan overnemen, bevordert dat de groei.

Het stekken van een Sansevieria in Leca

Terug naar boven

Sansevieria's vermeerderd in Leca

Nu we gezien hebben welke uitdagingen je moet overwinnen als je aarde gebruikt om je Sansevieria stekken te laten groeien, gaan we eens kijken naar Leca. Leca is geweldig voor planten die graag uitdrogen en het helpt je om je planten consequent water te geven. Deze voordelen zijn geweldig voor volgroeide Sansevieria's, maar ook voor de stekken ervan.

Omdat Leca je helpt om je planten constanter water te geven, is het geschikt om je stekjes in te planten. De harde kleibollen laten veel zuurstof en genoeg vocht toe om de wortels van de Sansevieria te bereiken. Als je Leca gebruikt, worden je stekken niet aan veel vocht blootgesteld, wat geweldig is om eventuele verrotting door overbewatering te voorkomen.

Als de stekken beginnen te wortelen, zullen deze wortels langer moeten groeien om het vocht in de kleibollen te vinden. Dit bevordert de groei en helpt je stekken om veel sneller wortels te laten groeien. Bij je stekken in aarde is overal in de pot vocht beschikbaar, zodat die wortels niet zo snel hoeven te groeien om het vocht te vinden.

Water geven aan je Sansevieria stek in Leca

De grootste uitdaging waar je aan moet denken bij het kweken van je Sansevieria stek in Leca is water geven. De Leca doet goed werk om het vocht over de plant te verdelen, maar je moet ervoor zorgen dat de stek zelf nooit in het water zit. Als je stekken te lang in water zitten, loop je het risico dat ze gaan rotten.

Conclusie

Sansevieria baby in een pot

Je kunt je Sansevieria stekken door plantendeling en bladstekken. Elk van deze heeft zijn voor- en nadelen, maar je kunt het zo gemakkelijk of zo moeilijk maken als je zelf wilt. De gemakkelijkste manier om je Sansevieria te stekken is door plantdeling en je baby Sansevieria in Leca te planten. Op deze manier loop je niet veel risico op overbewatering en bevorder je de groei omdat je plant het vocht moet opzoeken. Dit is echter niet de enige manier en er zijn ook andere geweldige manieren om je Sansevieria te stekken.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: sansevieria, vliegen, stekken

Geplaatst op: Jul 24, 2021 Bijgewerkt op: Jul 30, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Vrouwentong

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips