Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe groei je Sansevierias in Leca?

Sansevieria geplant in Leca

Hoe groei je Sansevierias in Leca?

Sansevieria's zijn planten die van een droge omgeving houden. Ze in Leca zetten, dat zoveel mogelijk water opzuigt, lijkt dan een vreemde keuze. Waarom werkt het dan wel en is het even goed of beter dan aarde gebruiken voor je Sansevieria's? In deze handleiding gaan we kijken hoe je al je Sansevieria's in Leca kunt laten groeien en waarom Sansevieria's het er goed in doen.

Samen bekijken we hoe je je Sansevieria's in Leca kunt laten groeien en dan waarom je het zou moeten doen. Aan het eind van deze post heb je alle kennis die je nodig hebt om je Sansevieria's van aarde naar Leca over te zetten en ze het goed te laten doen in hun nieuwe omgeving. Als je een algemene handleiding zoekt over hoe je Sansevierias moet verzorgen, kun je deze post het beste lezen: Hoe verzorg je Sansevieria's.

Waarom zou je Sansevieria's in Leca kweken?

In de inleiding zeiden we dat Sansevieria's van een droge omgeving houden, dus lijkt het een beetje vreemd dat ze kunnen groeien in een omgeving die om veel water draait. Je zou denken dat de Sansevieria wortelrot zal gaan ontwikkelen en afsterven, maar dit is niet het geval. Sterker nog, het helpt de Leca om de Sansevieria goed te bewateren in plaats van ze aan te veel vocht bloot te stellen. In onze handleiding over "Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten?", zeiden we dat Leca helpt om de waterverdeling door de hele pot te regelen en helpt om de Sansevieria zo veel of zo weinig water te geven als de plant nodig heeft.

Als je Leca gebruikt bij een Sansevieria, krijgt de plant al het vocht dat ze nodig heeft uit de kleibolletjes, in plaats van de tamelijk grote hoeveelheid water op de bodem van de pot. Als je Sansevieria meer water nodig heeft, zal ze haar wortels gewoon groter laten groeien om meer water te zoeken. Als ze een bepaalde grootte bereikt hebben, zullen ze uiteindelijk de grotere hoeveelheid water op de bodem van de pot bereiken. Als het dit water echt nodig heeft om te groeien, zal het het opdrinken. Als het niet zoveel water nodig heeft, zullen de wortels niet zo groot groeien.

Je vraagt je misschien af: Maar doet grond niet precies hetzelfde, maar helpt ook niet om de Sansevieria te voeden? Daar heb je helemaal gelijk in, maar er is een subtiel verschil bij het gebruik van Leca. Laten we daar eens op ingaan.

Is Leca gebruiken beter dan aarde voor Sansevieria's?

We bespraken waarom je Sansevieria's in Leca kunt laten groeien en hoe het helpt om de plant goed water te geven. Dus is Leca beter dan aarde bij de verzorging van Sansevierias? Het antwoord is: Dat hangt ervan af. Als je een meer consistent groeimedium voor je planten zoekt, dan ja, Leca is beter. Leca is ontworpen om het water in de pot te regelen en dit helpt om het watergeefschema voor je plant heel consequent te houden. Als je je planten in aarde water geeft, droogt het uit en krijgt dan weer water. Met Leca wordt steeds bewaterd naar wat de plant nodig heeft. Dit is waar Leca beter in is dan grond.

Grond daarentegen is veel beter in het voeden van je Sansevieria. Omdat Leca op zichzelf geen voedingsstoffen bevat, is dit iets wat je moet toevoegen. Grond bevat wel voedingsstoffen en helpt de plant te groeien door hem tegelijk te bewateren en te voeden, zonder dat je aan het toevoegen van voedingstoffen hoeft te denken.

Zoals je weet staat de Sansevieria graag in een droge omgeving, dus als je aarde gebruikt om je Sansevieria te laten groeien, moet je de juiste grond vinden: een zeer goed drainerende grond. Dit is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken als je met Leca werkt. Leca is dus niet beter dan aarde, maar het is wel consistenter.

Hoe Sansevieria's in Leca laten groeien

Leca is een geweldig medium voor Sansevieria's, want het helpt om je planten consequent en zorgvuldig water te geven. Maar hoe kweek je ze eigenlijk in Leca? Voor we beginnen zijn er twee dingen die heel belangrijk zijn bij het planten van je Sansevieria in Leca:

 • Zorg ervoor dat de Sansevieria wortels nooit onder water staan
 • Voeg een hydrocultuur voeding aan het water toe

Sansevieria's zijn heel taaie planten en Leca is heel goed in het bewateren van je plant, dus je hoeft niet echt na te denken over iets dat met het bewateren van je plant te maken heeft. Het enige waar je aan moet denken is aan hoeveel zonlicht je de Sansevieria moet blootstellen. Maar Sansevieria's groeien bij weinig licht en direct zonlicht, dus het is de ideale situatie met weinig onderhoud.

We overlopen deze stappen om je Sansevieria's in Leca te laten groeien:

 1. Maak de worstels van je Sansevieria schoon
 2. De potten klaarmaken voor gebruik met Leca
 3. De Leca klaarmaken voor het eerste gebruik
 4. Het planten van de Sansevieria in Leca
 5. Je Sansevieria water geven

1. Maak de wortels van je Sansevieria schoon

Als je Sansevieria tot nu toe in potgrond heeft gegroeid, is het belangrijk om de wortels eerst schoon te maken. Als je Leca gebruikt, mag er geen potgrond meer in de pot zitten. Dus trek je plant uit de pot en maak voorzichtig de wortels schoon tot ze er een beetje uitzien als de wortels op de foto hieronder. Het hoeft niet perfect te zijn, als het grootste deel van de aarde maar van je plant af is.

Sansevieria met schone wortels

2. De potten klaarmaken voor gebruik met Leca

Gewassen kweekpot en waterdichte pot Gewassen kweekpot en waterdichte pot

Nu de wortels van je Sansevieria grotendeels schoon zijn, kunnen we je potten klaarmaken om met Leca te gebruiken. Je kunt potten gebruiken die je eerder met aarde gebruikt hebt, of een nieuwe set potten halen. Gebruik een kweekpot met gaten in de bodem en een waterdichte pot en was ze beide grondig met water en zeep. De bedoeling is dat je ze ontdoet van alle aarde en stof. Op de foto hieronder zijn zowel de waterdichte pot als de kweekpot helemaal schoon.

3. De Leca klaarmaken voor het eerste gebruik

Voor we de Sansevieria in Leca kunnen planten, moeten we eerst al het stof van de kleibollen verwijderen. Als je Leca gebruikt die je al eerder gewassen hebt, kun je naar de volgende stap overslaan. Als de Leca die je voor dit project gaat gebruiken nog niet eerder gebruikt is, zal er veel stof op de kleibollen zitten. Ze schoonmaken is erg belangrijk. Pak hiervoor een emmer en haal er voldoende kleibollen uit om je pot tot ongeveer 2,5 cm (1 inch) van de bovenkant te vullen.

Nu de ene emmer gevuld is met de Leca, haal je een tweede emmer die schoon en leeg is. Vul eerst de emmer met de Leca met water en was de kleiballen grondig. Als ze schoon zijn, doe je ze over in de tweede emmer, terwijl je het vuile water in de emmer laat die je gebruikte om de kleiballen schoon te maken. Gooi het vuile water weg en herhaal het proces tot het overgebleven water (bijna) schoon is. Dit kan ongeveer 4-5 rondes duren. Daarna heb je schone Leca en ben je klaar om de Sansevieria in je potten en Leca te planten.

4. Het planten van de Sansevieria in Leca

Als je Leca schoon is, kun je er een klein basislaagje van in je kweekpot doen. We voegen deze basislaag toe om ervoor te zorgen dat de Sansevieria wortels nooit onder het waterniveau in je pot komen. Deze onderlaag dient als een valse bodem.

Een basislaag van Leca in de kweekpot Een basislaag van Leca in de kweekpot

Deze valse bodem houdt het water in de bodem weg van de wortels. Tegelijk zorgt het ervoor dat de Leca op de bodem het water in de waterdichte pot kan opnemen en het door de hele pot kan reguleren. Als je een mooie laag Leca in de pot hebt, kun je de Sansevieria's toevoegen en de pot voorzichtig met Leca vullen tot de pot vol is en de Sansevieria's eruit zien als deze foto:

Sansevierias-geplant-in-leca Sansevierias geplant in Leca

Omdat Sansevieria's niet veel water nodig hebben, groeien hun wortels meestal niet zo groot als bij andere planten. Hierdoor kun je veel planten in dezelfde pot zetten, zoals op de foto hierboven. Het is aan jou of dit iets is wat je wilt doen natuurlijk.

5. Je Sansevieria's water geven

Nu komt het belangrijkste deel van dit proces, het bewateren van je Sansevieria's. Herinner je je die valse bodem die we in de kweekpot toevoegden? Dat wordt het maximale waterniveau in onze pot. Zorg ervoor dat je nooit meer water toevoegt dan dat niveau, want dan gaan de wortels van de plant onder het waterniveau zitten en dat veroorzaakt wortelrot bij Sansevieria's. Ze zijn erg gevoelig voor overbewatering.

Water geven aan de Sansevieria in Leca Bewateren van de Sansevieria in Leca

De manier waarop we de plant nu water gaan geven is hoe je je Sansevieria voortaan water moet geven. We geven de Sansevieria water door water in de waterdichte pot te doen en de kweekpot met de Leca en plant erin te zetten. Het onderste deel van de kweekpot komt in het water te zitten en zo kan de Leca het water gaan opzuigen.

Omdat Leca zelf geen voedingsstoffen bevat, zul je hydrocultuurvoeding aan het water moeten toevoegen. Let op de aanwijzingen op het etiket, want verschillende meststoffen kunnen verschillend worden gebruikt. Doe het water met de voeding in de waterdichte pot zoals op de foto hierboven.

Daarna kun je de kweekpot met de gaten in de bodem weer in de waterdichte pot zetten. De Leca zal nu beginnen het water op te zuigen en het door de hele pot te reguleren. De plant begint nu het vocht en de voeding die hij nodig heeft uit de Leca op te nemen.

Je moet deze laatste stap nog herhalen als de Leca al het water heeft opgezogen dat hij kan bereiken. Wees niet bang om meer water toe te voegen als de Leca nog nat is. Het gedraagt zich niet zoals aarde dat zou doen, dus het zal alleen water opnemen als de plant het water uit de kleibolletjes gedronken heeft.

Conclusie

Sansevieria's kweken is niet alleen een mogelijkheid, het is ook een heel goede manier om je planten consequent water te geven. Als je Leca gebruikt met je Sansevieria, is de kans veel kleiner dat je je plant te veel water geeft en hoef je je alleen maar zorgen te maken over de lichtbehoeften voor deze plant. Omdat Sansevieria's blootgesteld kunnen worden aan weinig licht tot aan direct zonlicht, is het de ideale onderhoudsarme plant.

Het kweken van je planten in Leca is vrij gemakkelijk, want het belangrijkste waar je aan moet denken is dat je je planten nooit in water moet laten zitten. In deze handleiding lieten we je stap voor stap zien hoe je je potten, je plant, en je Leca kunt voorbereiden. Toen lieten we je zien hoe je het in Leca plant en hoe je je plant vanaf nu water geeft. Het is een vrij eenvoudig proces om aan te wennen en het zal helpen om het onderhoud aan je Sansevieria nog minder te maken dan het al was.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: leca, sansevieria, vrouwentong

Geplaatst op: Feb 14, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Snake plant
 • Sansevieria Trifiscata
 • Mother-in-law's tongue
 • Dracaena trifasciata
 • Saint George's sword

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips