Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe groei je een Monstera in Leca?

Monstera geplant in Leca

Hoe groei je een Monstera in Leca?

Een van de gemakkelijkste planten voor beginners is de Monstera. Het is een mooie plant met grote bladeren die veel verwaarlozing kan overleven. Het is de perfecte plant voor wie vergeet zijn planten water te geven, maar ook een opvallende en tropische plant in huis wil. De Monstera heeft niet veel water nodig en overbewatering kan de plant duur komen te staan. Dus wat is de beste manier om ervoor te zorgen dat je je plant niet te veel water geeft? Leca!

Het kweken van je planten in Leca is gemakkelijk en helpt je om je planten goed water te geven. Als je niet weet wat je met Leca aan moet, kijk dan eens naar "Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten?" en kom dan terug naar deze handleiding.

In deze handleiding gaan we in op het proces van het overzetten van een in aarde geplante Monstera Deliciosa tot een in Leca geplante plant. Dit proces lijkt erg op dat van elke Monstera, dus als je geen Monstera Deliciosa hebt, kun je nog steeds de stappen volgen die we in deze handleiding volgen.

Laten we eerst kennis maken met de plant die we in deze post van aarde naar Leca overzetten:

Monstera geplant in aarde Monstera geplant in aarde

Ze is voorlopig in de grond geplant, maar zoals je in het eerste beeld van deze post al gezien hebt, zal ze tegen het einde in Leca staan.

Om deze handleiding te volgen, zijn dit de dingen die je nodig hebt:

 1. Monstera
 2. Waterdichte pot
 3. Kwekerij pot
 4. Leca .
 5. Meststof voor hydrocultuur
 6. Emmer

Een link naar al deze voorwerpen vind je onderaan deze handleiding.

Dit zijn de stappen die we doorlopen om de Monstera van aarde naar Leca te migreren:

 1. Haal de Monstera uit de pot
 2. Maak de aarde van de Monstera wortels schoon.
 3. Maak je potten schoon
 4. Maak je Leca schoon.
 5. Vul de kweekpot met een onderlaag van Leca
 6. Plant de Monstera in de Leca.
 7. Geef de in Leca geplante Monstera water.

Je kunt op deze links klikken om meteen naar dat deel te navigeren. Laten we er aan beginnen en deze Monstera naar Leca omzetten.

1. Haal de monstera uit de pot

Terug naar boven

Monstera uit de kweekpot Monstera uit de kweekpot De eerste stap is om je Monstera uit de kweekpot te halen waarin ze kwam. Nu zien we de gezonde wortels aan de plant en kunnen we zien hoeveel grond we van de wortels zullen moeten verwijderen.

2. Maak de grond van de Monstera wortels schoon

Terug naar boven

We kunnen nu beginnen met de grond van de wortels van je Monstera schoon te maken. Dit proces kan even duren en zal verschillende fasen omvatten, dus neem hier de tijd voor. Om te beginnen maak je de grond van de wortels schoon met je handen. Wees voorzichtig dat je de wortels van je Monstera niet beschadigt. De beste manier om de schade te beperken is de tijd te nemen en dit proces langzaam te doen.

Monstera wortels Monstera wortels

Als je een bepaald punt in het proces bereikt hebt waar je wortels er een beetje uitzien als op de afbeelding hierboven, kan het erg moeilijk zijn om meer grond met je handen te verwijderen. Gelukkig is er een trucje om meer aarde van de wortels van je Monstera te verwijderen: water.

Om hiermee aan de slag te gaan, pak je een emmer waarvan je niet bang bent dat hij vies wordt, want dit is nogal een vies proces. Vul de emmer met water op kamertemperatuur zoals hieronder.

Emmer gevuld met water op kamertemperatuur Emmer gevuld met water op kamertemperatuur

Nu kun je de wortels binnen in het water voorzichtig schoonmaken en je zult zien dat je op deze manier veel meer aarde kunt verwijderen. Na een paar minuten schoonmaken is je water erg vuil zoals de afbeelding hieronder.

Water gevuld met potgrond van Monstera wortels Water gevuld met potgrond uit Monstera wortels

Het kan zijn dat je je water een paar keer moet verversen, afhankelijk van hoeveel vuil er nog aan de wortels zit. Als je wortels grotendeels schoon zijn, of tenminste de wortels naderen zoals in de afbeelding hieronder, ben je klaar met het schoonmaken van de wortels.

Schone Monstera wortels na schoonmaken in water Schone Monstera wortels na schoonmaken in water

Het is onmogelijk om de wortels nu al helemaal schoon te maken en dat is niet erg. Het schoonmaken van de wortels is een voortdurend proces gedurende de eerste paar weken dat je plant in Leca staat.

3. Maak je potten schoon

Terug naar boven

Nu je plant schoon is, is het klaar om in Leca geplant te worden. Voor we dat doen, moeten we de pot die we voor dit proces gebruiken schoonmaken. Het doel is om geen vuil achter te laten en de pot zo schoon mogelijk te krijgen. Dit vermindert het risico op ongedierte aanzienlijk.

4. Maak je Leca schoon

Terug naar boven Voor we de Monstera in Leca kunnen planten, moeten we eerst al het stof van de kleibollen schoonmaken. Als je Leca gebruikt die je al eerder gewassen hebt, kun je naar de volgende stap overslaan. Als de Leca die je voor dit project gaat gebruiken nog niet eerder gebruikt is, zal er veel stof op de kleibollen zitten. Deze schoonmaken is erg belangrijk. Pak hiervoor een emmer en haal er voldoende kleibollen uit om je pot tot ongeveer 2,5 cm (1 inch) van de bovenkant te vullen.

Nu de ene emmer gevuld is met de Leca, haal je een tweede emmer die schoon en leeg is. Vul eerst de emmer met de Leca met water en was de kleiballen grondig. Als ze schoon zijn, doe je ze in de tweede emmer, terwijl je het vuile water in de emmer achterlaat die je gebruikte om de kleiballen schoon te maken. Gooi het vuile water weg en herhaal het proces tot het overgebleven water (bijna) schoon is. Dit kunnen 4-5 rondes zijn. Daarna heb je schone Leca en ben je klaar om de Monstera in je potten en Leca te planten.

5. Vul de kweekpot met een basislaag Leca

Terug naar boven

Nu je Leca schoon is, kunnen we beginnen de kweekpot te vullen met een basislaag Leca. Deze basislaag is er om ervoor te zorgen dat de wortels van je Monstera niet voortdurend in het water zitten. Als je wortels de hele tijd in water zitten, is het risico van wortelrot vrij groot. De basislaag van Leca beschermt je plant hiertegen. Vul de kweekpot met ongeveer 2,5 cm Leca zoals de afbeelding hieronder.

Basislaag van Leca in een kweekpot Basislaag van Leca in een kweekpot

Met deze basislaag ben je klaar om je Monstera in Leca te planten en verminder je de kans op wortelrot van je plant.

6. Plant de Monstera in de Leca

Terug naar boven

Nu kun je je Monstera op de grondlaag in de kweekpot planten. Je kunt dit op elke manier doen die je wilt. Zorg er alleen voor dat je alle wortels door Leca bedekt, zodat ze niet aan het licht blootgesteld worden. Je kunt je planten herschikken naar je jouw voorkeur.

Monstera geplant in Leca in een kweekpot Monstera geplant in Leca in een kweekpot

Je plant moet kunnen blijven staan in de positie die je ervoor koos. Is dit niet het geval, dan heb je misschien een grotere pot nodig of je kunt een stok of mosstok gebruiken om je Monstera te ondersteunen.

7. Geef de in Leca geplante Monstera water

Terug naar boven

Nu komt het belangrijkste deel van de verzorging van je Monstera geplant in Leca: je plant water geven. Als je je Monstera in Leca water geeft, is het belangrijk dat je ook hydrocultuur voeding in het water doet. Leca bevat van zichzelf geen voedingsstoffen, dus is het belangrijk dit aan het water toe te voegen. Als je je plant water geeft, zorg er dan voor dat je geen water in de waterdichte pot doet voorbij de basislaag die we eerder gemaakt hebben. Dit zorgt ervoor dat de plant nooit in het water zit en de Leca regelt het water in de pot voor je.

Het overzetten is nu klaar, maar er is de komende weken nog meer onderhoud nodig. Telkens als je je klaarmaakt om je Monstera water te geven, moet je je planten uit de Leca trekken, hun wortels schoonmaken, en de Leca schoonmaken. Er zal nog aarde op de wortels achterblijven en als je die niet verwijdert, kan dat later problemen geven. Meestal is dat 2-3 keer, waarna de wortels grondvrij moeten zijn en je je planten er niet meer uit hoeft te trekken. Van nu af aan hoef je je plant alleen nog maar water te geven en hij blijft schoon.

Conclusie

In deze handleiding hebben we een in aarde geplante Monstera overgezet tot Leca. We hebben hem uit de pot gehaald, de wortels schoongemaakt, de potten en Leca klaargemaakt voor gebruik, en de Monstera in Leca geplant. Het proces kost wat tijd, maar als het klaar is, heeft je plant niet zo veel onderhoud nodig als met aarde. Geef je plant water als de Leca niet langer in staat is het water in de waterdichte pot op te nemen en klaar is Kees. Je hebt het risico van plagen op je Monstera aanzienlijk helpen verminderen door ze op Leca over te zetten. Nu heb je ook de mogelijkheid om je planten eruit te trekken om hun wortels te controleren zonder dat de grond in de weg zit, als je dat wilt.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: leca, monstera, mosstok, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Feb 15, 2021 Bijgewerkt op: Feb 15, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Monstera deliciosa

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Kun je een Monstera in Leca groeien?
Een Monstera is een perfecte plant om in Leca te kweken, want de plant is nogal gevoelig voor overbewatering en Leca helpt je om overbewatering van je planten te voorkomen. Als je je Monstera met water stekt, ontstaat er gemakkelijk wortelrot omdat de wortels onder water niet kunnen ademen. Leca helpt om het vocht en de zuurstof te geven, zodat de wortels gezond blijven.
Hoe vaak moet ik een Monstera in Leca water geven?
Je moet je Monstera in Leca water geven als de Leca niet langer in staat is meer water uit de pot op te nemen. Dit is het moment waarop je meer water aan de pot moet toevoegen, tot het water de Leca weer aanraakt. Dit is meestal eens in de 14 dagen, maar hangt af van hoeveel Leca je gebruikt en hoe groot de pot is.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners