Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe maak je Leca klaar voor het eerste gebruik

Pot gevuld met Leca

Hoe maak je Leca klaar voor het eerste gebruik

Als je Leca voor het eerst gebruikt, is het bedekt met stof. Dit is niet iets waaraan we onze planten willen blootstellen, dus moeten we dit eraf wassen. Als je Leca gebruikt die al zelf gewassen is, kun je dit proces overslaan en je plant in de Leca gaan planten. Maar als je net een zak Leca (of kleibollen) in een winkel gekocht hebt, is deze stap heel belangrijk. Als je in de winkel een nieuwe zak Leca koopt, zal er veel stof in de zak zitten van de kleibolletjes die met elkaar in contact komen.

De juiste hoeveelheid Leca

Om te beginnen met het schoonmaken van de kleibollen, pak je een emmer en haal je voldoende kleibollen om je pot tot ongeveer een centimeter onder de bovenkant te vullen. Zo heb je zeker genoeg Leca voor je plant en eventuele extra kun je opbergen voor een volgende keer. Ga niet helemaal tot aan de rand, want bij het hanteren van je plant kunnen de kleibolletjes per ongeluk uit de pot rollen. We maken de verzorging van planten liever gemakkelijker, niet moeilijker. De afbeelding hieronder is een voorbeeld van de juiste hoeveelheid die je voor je plant zult moeten schoonmaken.

Calathea geplant in Leca

Dit is de ideale hoeveelheid Leca om voor je plant schoon te maken, ongeveer 2,5 cm vanaf de bovenkant van de pot. Doe deze Leca in een emmer die met water is gevuld.

Was de Leca in water

In de emmer zit nu de Leca die je voor dit proces nodig hebt. Het is het beste om een extra emmer te nemen om het schoonmaken te vergemakkelijken. Door twee emmers te gebruiken, kun je de gewassen kleibollen van de ene emmer naar de andere verplaatsen.

Vul eerst de emmer met de Leca met water en was de kleibollen grondig. Als ze schoon zijn, verplaats je ze naar de tweede emmer, terwijl je het vuile water in de emmer laat zitten waarmee je de kleiballen hebt schoongemaakt. Gooi het vuile water weg en herhaal het proces tot het overgebleven water (bijna) schoon is. Dit kunnen 4-5 rondes zijn.

Het is het beste om dit alles buiten te doen, want je wilt misschien niet dat het kleistof in je gootsteen terechtkomt. Daarna ben je klaar om je plant in deze Leca te planten en heb je je kleibollen goed schoongemaakt.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: leca

Geplaatst op: Feb 14, 2021 Bijgewerkt op: Feb 14, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een item koopt krijg ik daar een commissie voor. Dit is gratis en helpt me om verzorgtips te kunnen schrijven. Bedankt!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips