Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe groei je een Calathea in Leca?

Calathea Ornata-blad ontvouwen

Hoe groei je een Calathea in Leca?

Calathea's zijn beruchte taaie planten om in leven te houden, omdat ze veel vochtigheid nodig hebben, een niveau dat vrij moeilijk te bereiken is als je in een kouder klimaat woont. Vooral de wintermaanden zijn een zware tijd om door te komen voor je Calathea en ook voor jezelf als je naar je Calathea kijkt. Het is moeilijk om ze te zien verdrogen, hoeveel je ze ook besproeit. Maar er is wat licht aan het eind van de tunnel: Leca.

Leca, Lightweight Expanded Clay Aggregate, helpt om de onmiddellijke omgeving van je plant vochtig te houden, want lucht kan heel gemakkelijk tussen de kleibolletjes reizen en daarbij vocht opnemen. Dit helpt om de onmiddellijke omgeving van je Calathea vochtiger te houden dan grond zou kunnen. Er zijn ook andere manieren om de luchtvochtigheid te verhogen, maar voor deze handleiding gaan we ons concentreren op Leca en hoe je je Calathea daarin kunt laten groeien.

Elke goede handleiding heeft een paar eenvoudige stappen om je door dit proces te helpen, dus dit zijn de stappen die we gaan doorlopen:

  1. Haal je Calathea uit zijn grond
  2. Maak de aarde van de wortels van je Calathea schoon.
  3. Plant je Calathea in Leca.
  4. Verzorg je Calathea in Leca

De stappen zijn iets anders dan in de andere handleidingen die we geschreven hebben over het omzetten van je planten van aarde naar Leca. Ze zijn anders omdat de Calathea een vochtminnende plant is en nogal dorstig. Onze andere handleidingen zijn vooral gericht op planten die in het algemeen niet veel water moeten krijgen. Dus als je een andere plant hebt, zoals een graslelie, die nogal dorstig is, kun je de tips in deze handleiding ook voor die plant gebruiken.

1. Haal je Calathea uit zijn grond

Terug naar boven

Calathea in grond Voor we je Calathea van aarde in Leca kunnen omzetten, moeten we het uit de pot halen. Als je je plant uit de pot trekt, wees dan voorzichtig dat je niet te hard aan je plant trekt. Dit hele proces is nogal belastend voor je Calathea, dus we moeten ervoor zorgen dat we de wortels van je plant niet te veel beschadigen. Calathea's zijn nogal pluizige planten en elke verandering kan ze stress bezorgen.

Als je je plant (voorzichtig) uit zijn pot hebt gehaald, kun je beginnen met de grote brokken aarde van de wortels te verwijderen en naar de volgende stap gaan.

2. Maak de grond van de wortels van je Calathea schoon

Terug naar boven

We hebben de Calathea uit de pot gehaald en nu gaan we (het grootste deel van) de grond van de wortels van de plant verwijderen. De Calathea wortels zijn vrij taai en het zijn er meestal veel. Het belangrijkste bij dit proces is dat je de tijd neemt. Op een gegeven moment zul je alle grond waar je met je handen bij kunt, verwijderd hebben. Als je dat stadium bereikt hebt, gaan we over tot het schoonmaken van de wortels met lauw water. Onthoud dat de Calathea heel gemakkelijk stress krijgt, dus gebruik geen heet of koud water. Zorg dat het water op kamertemperatuur is voor je de wortels van je Calathea in het water legt om ze schoon te maken.

Met water is het veel gemakkelijker om de wortels schoon te maken, maar maak je geen zorgen over het perfect schoonmaken van de wortels. Na verloop van tijd zullen we de wortels steeds beter kunnen schoonmaken. Als de wortels er een beetje uitzien als op de afbeelding hieronder, ben je klaar om je Calathea in Leca te planten.

Calathea Ornata uit de pot

Schrik niet van de erg droog uitziende bladeren. Deze droge bladeren waren de hele reden voor ons om deze plant van aarde naar Leca te migreren. Ze zullen na verloop van tijd langzaam afsterven en je krijgt er prachtige nieuwe bladeren voor terug.

3. Plant je Calathea in Leca

Terug naar boven

We hebben de grond van de wortels van onze Calathea schoongemaakt en nu zijn we klaar om ze in Leca te planten. Zoals we al eerder opmerkten is de Calathea een vochtminnende plant en ook tamelijk dorstig. Dit betekent dat we voor deze plant geen basislaag van Leca hoeven aan te leggen.

Voor we je Calathea in Leca kunnen planten, moet je eerst je potten schoonmaken en je leca schoonmaken. Deze twee stappen zorgen ervoor dat we met schone Leca werken en dat er geen aarde meer in de potten zit die we gaan gebruiken. Als er aarde in de potten achterblijft, kan dat later problemen geven (schimmels, enz.), dus is het beter dit helemaal te vermijden.

Als je je potten en je Leca schoongemaakt hebt, kunnen we beginnen met het planten van onze Calathea in Leca. Omdat we voor een Calathea geen grondlaag van Leca nodig hebben, kun je je plant meteen in de kweekpot zetten en beginnen de wortels met de kleibolletjes te bedekken. Ga door met het toevoegen van Leca tot je net onder de rand van je pot bent.

Calathea geplant in Leca

De Calathea wortels kunnen nog een beetje uitsteken zoals in de afbeelding hierboven, maar dat is niet erg. Zolang de meeste wortels bedekt zijn, zou dit geen probleem moeten zijn. We raden aan net onder de rand van je pot te blijven, want als de plant groeit, zal ze Leca omhoog beginnen te duwen. Het is een rommeltje om te proberen je kleibolletjes terug te vinden als ze eruit vallen.

4. Verzorg je Calathea in Leca

Terug naar boven

Calathea Ornata-blad in Leca Laten we ons eens verdiepen in de verzorging van je Calathea in Leca. Omdat de Calathea een dorstige plant is, moet je haar misschien iets vaker water geven dan bij andere planten: ongeveer een keer per week, iets eens per twee weken. Controleer voor je water geeft of je Leca nog water kan opnemen op de bodem van de pot. Als dat het geval is, kun je wachten met je plant wat langer water te geven.

Omdat we Leca gebruiken, moet je telkens hydroponics meststof aan je water toevoegen. Onderaan dit bericht staat een link naar een paar geweldige hydrocultuur voedingstoffen die je hierbij kunt gebruiken. Als je dit elke keer doet, zul je tijdens de groeiperiode van je Calathea veel groei zien. Dit zal al de verloren bladeren goedmaken en als extra bonus blijven deze bladeren goed bewatered, zonder al te veel droge bladeren. Hier zie je de waterregulerende eigenschappen van de Leca schitteren. Als je meer wilt weten over het bewateren van je Calathea in Leca, kun je kijken naar Hoe geef je een plant in Leca water?.

Een opmerking over een gestresste Calathea

Nu komt het moeilijkste deel van dit proces. We vermeldden eerder al dat de Calathea heel gemakkelijk te stressen is. Als je tijdens dit proces toevallig je Calathea stress bezorgt en het is momenteel de rustperiode van de Calathea (herfst/herfst of winter) dan kun je te maken krijgen met groot bladverlies aan je Calathea.

Een Calathea stress bezorgen is heel gemakkelijk, dit overkwam mij ook. In het begin van deze post lieten we je een foto zien van de Calathea in de grond en ook na het schoonmaken van de wortels. Er zaten nog veel bladeren aan. Nadat we de Calathea in de winter hadden overgezet tot Leca, verloren we op 2 na alle bladeren aan de Calathea. Dit is een heel enge gedachte, maar het is niet iets om te veel over te stressen.

Zodra de groeiperiode (lente en zomer) aanbreekt, zal de plant heel snel weer bladeren gaan vormen en de bladeren zullen er niet meer zo droog uitzien als op de foto eerder. Dit is iets om te onthouden. Je plant zal zich herstellen en ze zal mooier en gezonder terugkomen dan voorheen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: leca, calathea, luchtvochtigheid

Geplaatst op: Feb 15, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Pinstripe Plant
  • Pinstripe Calathea
  • Calathea Pinstripe
  • Pink pinstripe plant
  • Calathea Sanderiana

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips