Download als PDF
Home Verzorgtips Welke planten kun je in Leca kweken?

Alocasia Zebrina groeit in Leca

Welke planten kun je in Leca laten groeien?

Leca (Lichtweight expanded clay aggregate) heeft zijn voor- en nadelen zoals elk ander groeimedium. Maar zelfs als je weet wat Leca betekent hoe je het kunt gebruiken, kan het nog steeds nodig zijn je af te vragen: "Kan mijn plant in Leca groeien?". In deze post gaan we uitzoeken welke planten goed in Leca kunnen groeien en welke er misschien niet al te best mee doen. Het is moeilijk om een lijst te maken van elke plant die het goed zal doen met Leca, dus laten we in plaats daarvan enkele kenmerken opnoemen van planten die het goed doen in Leca. Als je deze lijst gebruikt, kun je ze vergelijken met wat je eigen plant is en zien of hij het goed zal doen in Leca of dat je iets anders moet zoeken.

Planten die het goed doen in Leca hebben over het algemeen deze kenmerken:

Laten we elk van deze kenmerken nader bekijken om te zien of je plant aan deze eisen voldoet.

Planten die graag uitdrogen voor ze water geven

Terug naar boven

Als je plant graag uitdroogt voor ze water krijgt, is ze misschien een goede kandidaat om in Leca te groeien. Leca is heel geschikt om water door de hele pot te reguleren, maar het neemt geen water op in de hele kleibol. Dat betekent dat het sommige vochtminnende planten niet het vochtgehalte kan geven dat ze graag zouden willen. De kleibollen nemen maar ongeveer 30% van hun eigen gewicht op, wat geweldig is voor planten die van uitdrogen houden.

Planten die in staat zijn snel een groot wortelstelsel te laten groeien

Terug naar boven

Spinplant in Leca

Planten die snel een wortelstelsel laten groeien hebben de meeste kans van slagen in Leca. Deze soorten planten verspreiden hun wortelstelsel meestal op zoek naar vocht om op te nemen, wat ze gemakkelijk in de kleibollen zullen kunnen vinden. In tegenstelling tot aarde, die vocht vasthoudt, zuigt Leca al het vocht op dat het kan vasthouden en laat het overtollige water naar de bodem van de pot zakken. Als je plant al het vocht dat de kleibollen hebben opgezogen heeft opgenomen, zal hij vocht uit andere plaatsen moeten halen.

Als je plant echt dorstig is, zoals een graslelie, zal het overal wortels laten groeien om zoveel mogelijk vocht op te nemen. Als je plant echter van droog houdt, zal hij zich niet zo uitspreiden en wachten tot de Leca meer water opneemt om op te nemen. Langzamer groeiende planten kunnen nog steeds in Leca groeien, maar ze zullen veel minder controle hebben over de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen. Als je een langzamer groeiende plant hebt die ook graag droog staat, is wachten tot de Leca weer meer water opneemt geen enkel probleem. Deze planten zijn dol op droogte en ze doen het er goed in, zoals Sansevieria's.

Planten die het niet erg vinden om af en toe vastgepakt te worden

Terug naar boven

Alocasia Zebrina in pot bedekt door Leca

Als je je plant voor het eerst van potgrond naar Leca overzet, moet je de wortels schoonmaken om ze van alle aarde te ontdoen. Het is erg moeilijk om dit bij de eerste poging goed te doen, dus het is waarschijnlijk dat je je plant opnieuw moet schoonmaken nadat je het in Leca geplant hebt. Nadat je je plant in Leca geplant hebt, kun je het gemakkelijk weer uit de pot halen en de wortels controleren, want de schone bolletjes zitten los rond de wortels. Een maand nadat je je plant voor het eerst in Leca geplant hebt, moet je de kleibollen en de wortels schoonmaken. Je plant moet dit aankunnen en niet meteen in shock raken. Sommige planten, zoals Calathea's, houden er niet van om al te vaak vastgepakt te worden, dus ga na of je plant dit aankan.

Planten die graag in zuurstofrijke grond staan

Terug naar boven

Omdat alle hydrocultuur groeimediums een uitstekende drainage hebben en veel ruimte tussen de afzonderlijke ballen/rotsen, geven ze veel zuurstof aan de wortels van je plant. Sommige planten vinden het heerlijk om de hele tijd in vochtige grond te staan en hebben wortels ontwikkeld die in dit milieu kunnen overleven. Deze wortels krijgen over het algemeen niet veel zuurstof bij hun wortels, omdat de vochtige grond niet zo ademt als droge grond. Als je een plant hebt die graag in vochtige, compacte grond staat, is dat misschien niet de juiste plant voor hydrocultuur. Maar als je plant van droge en/of poreuze grond houdt, zal ze dol zijn op hydrocultuur groeimediums, waaronder Leca.

Planten die niet afhankelijk zijn van grond om ze van voedingsstoffen te voorzien

Terug naar boven

Hydrocultuur groeimediums zijn geen levende groeimediums en kunnen je plant niet uit zichzelf van voedingsstoffen voorzien. Om je planten te voeden, moet je hydrocultuur voeding gebruiken. Je voegt deze voeding toe aan het water als je je planten water geeft. Als je plant het vocht en de voeding opneemt moet hij die in zijn stengels en/of bladeren kunnen opslaan, want de meeste hydrocultuur groeimediums kunnen de voeding niet al te goed vasthouden.

De planten die het in Leca het beste doen, kunnen leven van de voedingsstoffen die ze in hun stengels opslaan en zijn niet afhankelijk van het groeimedium om ze van voedingsstoffen te voorzien. Sommige planten nemen de meeste voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien direct uit de bodem op en deze planten zullen het niet goed doen in Leca. Er zijn echter andere groeimediums, zoals Vermiculiet en Puimsteen, die meststoffen kunnen vasthouden om je plant te helpen groeien. Vermiculiet en Puimsteen zijn misschien een betere optie als je toch een grondloos groeimedium wilt gebruiken.

Conclusie

Leca is een heel veelzijdig groeimedium voor je kamerplanten, maar of je je favoriete kamerplant in Leca kunt laten groeien hangt van een paar dingen af. Je kamerplant moet een plant zijn die graag uitdroogt tussen de gietbeurten, hij moet zijn wortelstelsel snel kunnen laten groeien, hij moet er goed tegen kunnen om vastgepakt te worden (en niet in shock raken), hij moet graag veel zuurstof krijgen om zijn wortels te bereiken, en als laatste moet hij voedingsstoffen kunnen opslaan zonder steeds op het groeimedium te vertrouwen om hem van voedingsstoffen te voorzien. Als je lievelingsplant al deze markeringen aankruist, is Leca een geweldig groeimedium voor hem.

Als je een soort referentie wilt van welke planten het goed doen in Leca, hier is het:

Dit zijn niet allemaal specifieke planten, maar eerder plantenfamilies. Als je een plant hebt binnen een van de plantenfamilies die je hier ziet, zou ze het goed moeten doen in Leca. Dit is geen volledige lijst, maar dit zijn de planten waarmee ik persoonlijk Leca getest heb.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: leca

Geplaatst op: Feb 26, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips