Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe kweek je een Philodendron Birkin in Leca

Grote Philodendron Birkin bladeren in Leca

Hoe kweek je een Philodendron Birkin in Leca

Een Philodendron Birkin is een ongewoon uitziende plant met helderwitte strepen op de bladeren. Tijdens de groeiperiode, de lente en de zomer, groeit het snel en groeit het links en rechts nieuwe bladeren. Het is niet alleen een mooi uitziende plant, het heeft ook niet veel aandacht nodig. De Philodendron Birkin houdt ervan uit te drogen voor het weer water krijgt, wat het een geweldige plant maakt om in Leca te planten.

Leca, Lightweight expanded clay aggregate, is een geweldige manier om je planten water te geven zonder je zorgen te maken over overbewatering. Leca is een groeimedium dat bestaat uit een verzameling gebakken kleibolletjes, in plaats van potgrond. De gebakken kleibolletjes zuigen vocht op uit een laagje water op de bodem van de pot en geven je Philodendron Birkin water voor je. Als je iemand bent die de neiging heeft je planten te veel water te geven, helpt Leca je om je planten gezond te houden. Laten we dus onze Philodendron Birkin in Leca laten groeien en helpen het nog jaren gezond te houden!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we ontdekken hoe je je Philodendron Birkin kunt verzorgen als het in Leca geplant is. Dit zijn de dingen die we gaan bekijken:

 1. Waarom zou je Leca gebruiken met een Philodendron Birkin?
 2. Bereid je Philodendron Birkin voor voor gebruik in Leca
 3. Plant je Philodendron in Leca
 4. Water geven aan je Philodendron Birkin in Leca
 5. Bemest je Philodendron Birkin in Leca

Aannames voor deze plantenverzorgingsgids

Als je deze plantenverzorgingsgids volgt, zijn hier een paar veronderstellingen die ik maak:

Nu je je Leca en de potten die je gaat gebruiken hebt schoongemaakt, zijn we klaar om onze Philodendron Birkin van potgrond naar Leca te verplaatsen. Laten we je plant helpen in je huis te gedijen en jouw leven een beetje gemakkelijker te maken!

Waarom zou je Leca gebruiken met een Philodendron Birkin?

Terug naar boven

Nieuwe groei aan een Philodendron Birkin in Leca

Leca is een verzameling gebakken kleikiezels die het vocht opzuigen dat op de bodem van een waterhoudende pot zit. De kleikorrels verdelen het vocht gelijkmatig door de pot. Dit gelijkmatig verdeelde vocht helpt om de planten consequenter water te geven en houdt je plant het hele jaar door gezond. Leca is een groeimedium zoals potgrond, maar anders dan aarde is het geen "levend" groeimedium. Het enige wat het is, zijn gebakken kleibolletjes die gemakkelijk vocht opnemen.

Waarom zou je dan dit groeimedium gebruiken dat je plant geen voedingsstoffen geeft? Er zijn een paar goede redenen waarom Leca geweldig is voor je Philodendron Birkin:

 • Leca leeft niet, dus is er minder gevaar voor het aantrekken van ongedierte
 • Leca helpt om overbewatering van je plant te voorkomen
 • Leca helpt om zuurstof naar de wortels van je plant te laten stromen

Zoals je ziet, als je je Philodendron Birkin in Leca kweekt, zul je het veel gemakkelijker hebben om de plant gezond en bloeiend te houden. Je hoeft je geen zorgen te maken over te veel water geven en je Philodendron Birkin heeft minder kans om ongedierte aan te trekken.

Je Philodendron Birkin klaarmaken voor gebruik in Leca

Terug naar boven

In deze gids gaan we onze Philodendron Birkin verpotten van potgrond naar Leca. De allereerste stap in dit proces is de plant uit de pot te halen en (bijna) alle grond van de wortels van je Philodendron te verwijderen. We moeten de potgrond van de wortels van je planten afhalen, want potgrond date de hele tijd nat is trekt ongedierte aan. Door de potgrond van de wortels te af te spoelen, geef je je plant de beste kans om te slagen in Leca.

Als je je plant uit de pot haalt, wordt het een beetje rommelig, dus je kunt het beste een handdoek of een emmer klaarzetten om de aarde in op te vangen. Als de handdoeken of emmer klaar staan, kunnen we de plant voorzichtig uit de pot halen. Je zult waarschijnlijk wat losse aarde rond de wortels van je plant zien; je kunt dit voorzichtig van de wortels vegen. Bij deze eerste stap gaat het erom zoveel mogelijk grond te verwijderen. Je hoeft de wortels niet schoon te schrobben, want dat is het tweede stadium van dit proces.

Als je het grootste deel van de aarde van de wortels van je Philodendron hebt verwijderd, zul je merken dat het moeilijker wordt om de aarde van de wortels te krijgen. Op dit punt kun je een emmer lauw water pakken om je plant in te zetten. De grond zal het water opzuigen en het zal veel gemakkelijker te verwijderen zijn. Zorg ervoor dat je alleen je handen gebruikt om de wortels van je Philodendron schoon te maken, want dat vermindert de schade aan de wortels. Je hoeft de wortels van je Philodendron niet helemaal schoon te schrobben, als de hoeveelheid aarde maar minimaal is.

Nu de aarde van de wortels van je Philodendron af is, de Leca schoon is, en de potten schoon zijn, zijn we klaar om je Philodendron Birkin in Leca te planten.

Je Philodendron in Leca planten

Terug naar boven

Philodendron Birkin wortels in Leca

We zijn bij het spannende deel van het verpotten van je plant in Leca: Het daadwerkelijk planten van je plant in Leca. Dit proces bestaat uit slechts 2 delen:

 • Een onderlaag van Leca maken
 • Het planten van je Philodendron Birkin in Leca

In de inleiding heb ik vermeld dat we met 2 potten zullen werken: een plastic pot met drainagegaten en een waterhoudende pot. Bij deze stap hebben we alleen de plastic pot met de drainagegaten nodig, want dit is de plaats waar je Leca zal zitten en je plant zal leven.

Een schone plastic pot met drainagegaten

De plastic pot met drainagegaten is zeer waarschijnlijk dezelfde pot waar je plant in zat toen je het in de winkel kocht. Deze potten hebben veel gebruiksmogelijkheden en als je ze een tijdje hebt bewaard, komen ze nu goed van pas.

Een onderlaag van Leca maken

Een onderlaag van Leca

Om te beginnen moeten we een onderlaag van Leca toevoegen. Deze onderlaag is van vitaal belang voor de groei van je plant in Leca, want het houdt je plant op 2 manieren gezond:

 • Het tilt de Philodendron van de bodem van de pot waar het water komt te zitten
 • Het neemt het vocht op de bodem van de pot op

Omdat deze onderlaag de plant van de bodem van de pot tilt, zorgt het ervoor dat je plant nooit in een laag water staat. Als je plant een langere tijd in water zit, wordt het overbewaterd en kan het wortelrot krijgen. De onderlaag voorkomt overbewatering en laat de Leca het water op de bodem van de pot opzuigen om je plant water te geven voor jou.

De onderlaag van Leca moet minstens 2,5 cm zijn, maar idealiter wil je dat de onderlaag 5 cm is. Dit maakt het veel minder waarschijnlijk dat je je plant ooit te veel water zult geven. Als je de onderlaag hebt toegevoegd, zorg dan dat je onthoudt waar de bovenkant van je onderlaag is. Misschien kun je zelfs de bovenkant van de onderlaag aan de buitenkant van de plastic pot markeren.

Het planten van je Philodendron Birkin in Leca

Nu de onderlaag van Leca op zijn plaats ligt, kun je de Philodendron Birkin planten. Het planten van je plant in Leca is vrij eenvoudig: Leg kleibolletjes rond je plant tot je bij de rand van de plastic pot bent. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de wortels moet bedekken met minstens 2,5 cm Leca. De meeste wortels houden niet van blootstelling aan zonlicht en zullen uitdrogen en afsterven. Om te voorkomen dat je wortels uitdrogen, moet je er zonlicht van weghouden door ze met Leca te bedekken.

Hoe geef je je Philodendron Birkin water in Leca?

Terug naar boven

Philodendron Birkin in Leca van boven

Nu begint het leukste deel (voor mij) van het kweken van je Philodendron Birkin in Leca: Je plant water geven. Water geven aan een plant die in Leca groeit is iets anders dan water geven aan een plant die in de grond groeit. Als je je plant in aarde laat groeien is het hebben van een drainagegat van vitaal belang om je plant gezond te houden. Als je je plant in Leca laat groeien is het laatste wat je wilt dat het water uit de pot ontsnapt.

In het vorige deel hebben we op de bodem van de plastic pot een onderlaag van Leca gemaakt. Deze onderlaag is heel belangrijk om je plant gezond te houden in Leca, want het tilt je plant uit de laag water op de bodem van de pot. Het is er ook om het water van de bodem van de pot op te zuigen en het vocht over de hele pot te verdelen. De onderlaag tilt de plant uit het water, dus is het belangrijk dat je weet waar de onderlaag ophoudt en de plant begint. Als je de plant water geeft, mag de laag water nooit boven de onderlaag van Leca uitkomen, want dan loopt de plant het risico van overbewatering. Zolang je het waterpeil onder de onderlaag houdt, zul je je plant in Leca nooit te veel water geven.

Je plant water geven in Leca is gemakkelijk, want het enige dat je moet doen is water met speciale meststof in de buitenste, waterhoudende pot te doen en de laag water onder de grondlaag te houden. Je hoeft niet na te denken over hoe je je plant water geeft (van boven of van onder bijvoorbeeld) zoals je met potgrond moet. Zolang het water in de pot komt, neemt de Leca het op en geeft het je plant water voor je.

Wanneer moet je je Philodendron in Leca water geven?

Als je merkt dat de Leca in de binnenpot met de drainagegaten niet meer de waterlaag op de bodem raakt, kun je je plant weer water geven. De Leca in de onderlaag moet in het water zitten om het vocht op te kunnen nemen. Als het niet meer in het water zit, kan het je plant geen water meer geven. Dus zodra je merkt dat de waterlaag te laag is voor je Leca om het op te nemen, kun je meer water toevoegen. Je hoeft niet te wachten tot de kleibollen droog zijn voor je water geeft.

Hoe bemest je je Philodendron Birkin in Leca?

Terug naar boven

Nieuw Philodendron Birkin blad in Leca

We hebben al ontdekt dat Leca een verzameling gebakken kleibolletjes is en geen groeimedium dat "levend" is. Als je aarde gebruikt om je planten te laten groeien, zul je je planten waarschijnlijk al eerder bemest hebben. Deze soort meststof is speciaal ontworpen om je plant te voeden als het in Leca geplant wordt. Omdat Leca niet meer is dan een verzameling kleibolletjes en zelf geen voedingsstoffen bevat, moet je deze voedingsstoffen apart toevoegen.

Je Philodendron Birkin in Leca bemesten en water geven is hetzelfde. Als je Leca gebruikt, moet je de voedingsstoffen die je plant nodig heeft om te groeien aan het water toevoegen. Deze meststof is speciaal ontworpen om in een hydrocultuur kweekomgeving gebruikt te worden. Hydrocultuur is een term voor het kweken van je planten zonder grond te gebruiken. Deze soort meststof is niet afhankelijk van grond om de plant van voedingsstoffen te voorzien, dus bevat het alle voedingsstoffen die je plant nodig heeft.

Alle kunstmest is verschillend, dus het is belangrijk de aanwijzingen op de fles die je krijgt te volgen. In mijn ervaring moet je 1 ml meststof per 1000 ml water gebruiken, maar de aanwijzingen voor jouw meststof kunnen anders zijn. Nadat je de meststof en het water gemengd hebt, kun je je plant water geven zoals we in het vorige gedeelte al bekeken hebben. Het is belangrijk om de voedingsstoffen toe te voegen wanneer je je plant water geeft, want het is de enige voedselbron voor je Philodendron in Leca.

Conclusie

Een Philondendron Birkin is een mooie en ongewoon uitziende kamerplant die weinig onderhoud vergt. De plant droogt graag uit voor het weer water krijgt, wat het een perfecte plant maakt om met Leca te kweken. De verzorging van een plant in Leca is vrij gemakkelijk en zeer onderhoudsarm, dus perfect voor drukke plantenbezitters. Als je Leca gebruikt met je Philodendron Birkin, is de kans kleiner dat je je plant te veel water geeft, er is minder kans dat je ongedierte aantrekt, en zo blijft je plant heel lang heel gelukkig en gezond.

Als je meer over Leca wilt leren, kun je meer lezen over het hele proces van verpotten en kweken van planten in Leca.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: leca

Geplaatst op: Apr 16, 2022 Bijgewerkt op: Apr 16, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Kun je een Philodendron Birkin kweken in Leca?
De Philodendron Birkin is een plant die graag uitdroogt voor het weer water krijgt en dat maakt het een goeie plant om in Leca te kweken. De Philodendron Birkin gedijt goed als je het in Leca plant.
Hoe vaak geef je een Philodendron Birkin in Leca water?
Je moet je Philodendron Birkin in Leca water geven als de Leca het water dat op de bodem van de pot zit niet meer kan opnemen. Afhankelijk van de grootte van de pot is dat eens in de 7-14 dagen.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners