Home Verzorgtips Hoe groei je een Alocasia Zebrina in Leca?

Alocasia Zebrina geplant in Leca

Hoe groei je een Alocasia Zebrina in Leca?

Een plant water geven, met plagen omgaan, en planten bemesten kan soms moeilijk zijn. Bij het gebruik van grond zijn er veel verschillende dingen waar je aan moet denken bij de verzorging van planten. Heb je de juiste potgrond gebruikt? Staat deze plant graag in vochtige grond of moet het het grootste deel van de tijd droog staan? Dit zijn allemaal vragen om te stellen als je met verschillende planten in de grond bezig bent. Maar het verzorgen van planten hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Er is een geweldige manier om je niet langer zorgen te maken over de juiste grond, de vochtigheidsgraad, en ongedierte: gebruik Leca in plaats van aarde. Als je niet weet wat Leca is kun je de gids lezen "Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten?".

In deze handleiding gaan we bekijken hoe je Alocasia Zebrinas (en alle andere Alocasias wat dat betreft) in Leca kunt laten groeien. We gaan ook kijken naar het verpotten van je Alocasia in potgrond naar Leca. Dan gaan we bekijken hoe je je plant in Leca plant en water geeft. Dit klinkt allemaal misschien intimiderend, maar het is gemakkelijker dan je denkt. Deze handleiding neemt je mee door het hele proces.

Proces & Benodigde materialen

Dit zijn de stappen die we gaan behandelen:

 1. Je Alocasia in grond verpotten naar Leca
 2. De potten klaarmaken voor gebruik met Leca
 3. De Leca klaarmaken voor gebruik
 4. De Alocasia in de Leca planten.
 5. Water geven aan de Alocasia in de Leca
 6. Onderhoud van je Alocasia Zebrina in de Leca

Dit zijn de materialen die je nodig hebt om deze handleiding te volgen:

 • Leca
 • Een plastic kweekpot met gaten in de bodem
 • Een waterdichte pot waar de kweekpot in kan staan
 • Een Alocasia Zebrina (of een andere Alocasia)
 • Hydrocultuur voeding (gebruik geen voeding die bedoeld is voor planten in aarde)

1. Je Alocasia in grond verpotten naar Leca

Terug naar boven

Het verpotten van je Alocasia van potgrond naar Leca kan even duren. Gelukkig is dit iets wat je maar één keer hoeft te doen en dan heb je de plant overgezet. Veel van dit proces lijkt op het verpotten en splitsen van een Alocasia Zebrina. Je moet voorzichtig al de aarde van de wortels van de plant verwijderen. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen kun je specifiek lezen in Hoe verpot je een Alocasia Zebrina.

Je kunt de methode gebruiken die je wilt, maar het gemakkelijkst is om je handen te gebruiken. Als je het meeste aarde van de wortels hebt verwijderd en je plant eruit ziet als op de afbeelding hieronder, dan kun je water gaan gebruiken. Met het water kun je voorzichtig het stof en de kleinere stukjes aarde van de wortels afspoelen.

Alocasia Zebrina wortels nadat het grootste deel van de grond verwijderd is Alocasia Zebrina wortels nadat het grootste deel van de grond verwijderd is

Als je water gaat gebruiken om de wortels verder schoon te maken, zorg er dan voor dat je geen ijskoud of kokend heet water gebruikt. Houd het water zo dicht mogelijk bij kamertemperatuur als je kunt. De wortels van de Alocasia Zebrina zijn erg gevoelig en drastische temperatuurveranderingen kunnen de plant in shock brengen. Dat kan het op den duur doden. Je moet de wortels wassen tot ze beginnen te lijken op de wortels van de Alocasia Zebrina op de foto hieronder.

Alocasia Zebrina wortels die in Leca gekweekt zijn Alocasia Zebrina wortels die in Leca gekweekt zijn

Je wortels zullen er waarschijnlijk niet zo wit uitzien, want de wortels op de foto hierboven zijn in Leca gegroeid, dus deze hebben nooit aarde aangeraakt. Je wortels zullen er bruiner uitzien. Het belangrijkste is dat er heel weinig tot geen aarde op de wortels achterblijft. Elke stukje grond die op de wortels achterblijft is een mogelijke bron van wortelrot. Als je maar een klein beetje aarde over hebt, is dat prima. Je kunt dit er bij je volgende waterbeurt afspoelen en dit proces herhalen tot alle grond weg is. Dit kan een paar rondes duren, dus maak je geen zorgen als dit niet direct lukt. Dit is normaal.

2. De potten klaarmaken voor gebruik met Leca

Terug naar boven

De volgende stap in het proces is het voorbereiden van je potten om met Leca in plaats van aarde te gebruiken. Neem de kweekpot en de waterdichte pot die je in het begin koos en was ze beide grondig met water en zeep. Je kunt hiervoor het beste een spons gebruiken, want je handen zullen niet overal goed bij kunnen komen. Als ze helemaal schoon zijn, kun je ze laten drogen, maar dat is geen vereiste. Hieronder staan de potten die we voor de rest van de gids zullen gebruiken, met alle aarde eruit gereinigd.

Gewassen kweekpot en waterdichte pot Gewassen kweekpot en waterdichte pot

3. De Leca klaarmaken voor gebruik

Terug naar boven

Voor we de Alocasia Zebrina kunnen planten, moeten we eerst de Leca wassen. Als je Leca gebruikt die al zelf gewassen is, kun je naar de volgende stap gaan. Als je net een zak Leca in een winkel gekocht hebt, is deze stap heel belangrijk.

Als je in de winkel een nieuw zakje Leca koopt, zal er veel stof in het zakje zitten van de kleibolletjes die tegen elkaar botsen. Je moet dit stof eraf wassen voordat je de Leca met planten kunt gebruiken. Pak een emmer en neem voldoende kleibollen uit de zak om je pot te vullen zoals in de eerste afbeelding van deze post. Ga niet helemaal tot aan de rand, want de kleibolletjes kunnen per ongeluk uit de pot rollen bij het hanteren van je plant.

In de emmer zit nu de Leca die je voor dit proces nodig hebt. Je kunt het beste een extra emmer nemen om het schoonmaken gemakkelijker te maken. Vul eerst de emmer met de Leca met water en was de kleibollen grondig. Als ze schoon zijn, doe je ze over in de tweede emmer, terwijl je het vuile water in de emmer laat die je gebruikte om de kleibollen schoon te maken. Gooi het vuile water weg en herhaal het proces tot het overgebleven water (bijna) schoon is. Dit kunnen 4-5 rondex zijn. Daarna heb je schone Leca en ben je klaar om de Alocasia Zebrina in je potten en Leca te planten.

4. Het planten van de Alocasia in de Leca

Terug naar boven

Als je Leca schoon is, kun je er een klein laagje van in je kweekpot doen. De bedoeling hiervan is om de wortels van de Alocasia van de bodem van de pot te tillen. De wortels mogen nooit in water zitten want dat kan wortelrot veroorzaken. Je maakt in feite een valse bodem zoals op de foto hieronder.

Leca als basislaag in de kweekpot Leca als basislaag in de kweekpot

Deze valse bodem houdt het water in de bodem weg van de wortels. Tegelijk zorgt hij ervoor dat de Leca op de bodem het water in de waterdichte pot kan opnemen en het door de hele pot kan reguleren. Als je een mooie basis van Leca in de pot hebt, kun je de planten toevoegen zoals op de afbeelding hieronder.

Alocasia Zebrina bovenop Leca in de kweekpot Alocasia Zebrina op aan van Leca in de kweekpot

Nu je de planten in de pot hebt, kun je voorzichtig Leca in de pot doen, waarbij je de wortels bedekt. In dit stadium kun je de stand van de planten in de pot nog aanpassen, dus plaats de planten naar hoe je ze het mooist vindt staan. Dit is allemaal afhankelijk van wat je mooi vindt staan. Misschien moet je de stengels van de Alocasia's met de ene hand vasthouden en de Leca's met de andere toevoegen. Als je een klein laagje hebt toegevoegd om de wortels vast te zetten zoals op de foto hieronder, kun je de stengel loslaten en met beide handen Leca in de pot doen.

Alocasia Zebrina wortels gedeeltelijk bedekt door Leca Alocasia Zebrina wortels gedeeltelijk bedekt door Leca

Nu kun je de Leca blijven toevoegen tot je de kweekpot tot aan de bovenkant gevuld hebt. Je houdt misschien nog wat Leca over. Bewaar dit in een apart zakje dan je de rest bewaart, anders moet je die de volgende keer dat je dit proces doorloopt opnieuw wassen.

5. Water geven aan de Alocasia in de Leca

Terug naar boven

Nu we de Alocasia Zebrina in Leca geplant hebben, zijn we klaar om de plant voor het eerst water te geven. Dit is de manier waarop je je plant voortaan water moet geven. Het is iets anders dan planten in de grond water geven, maar het is ook veel eenvoudiger om te doen en je loopt minder snel het risico dat je plant te veel water krijgt. Om het water klaar te maken, voeg je er de hydrocultuur voeding aan toe volgens de aanwijzingen op het etiket van de voeding die je hebt.

Water in de waterdichte pot Water in de waterdichte pot

Het enige waar je rekening mee moet houden als je water in de waterdichte pot doet, is dat je de wortels van de Alocasia Zebrina nooit in het water mag laten zitten. Daarvoor maakten we bij de Leca de valse bodem. Dit helpt om de wortels boven het waterniveau binnen in de waterdichte pot te houden. Neem de tijd om uit te zoeken hoeveel water je moet toevoegen. De Leca zal het water voor je verdelen en regelen. Doe het water in de waterdichte pot zoals in de afbeelding hierboven.

Planten in Leca na bewateren Planten in Leca na bewateren

Daarna kun je de kweekpot met de gaten in de bodem weer in de waterdichte pot zetten. De Leca zal nu beginnen het water op te zuigen en het door de hele pot te reguleren. De plant begint het vocht en de voeding die ze nodig heeft uit de Leca te krijgen.

Als je Alocasia meer dorst zou krijgen, zal het wortels in het water op de bodem van de pot beginnen te groeien. Zo zorgt Leca ervoor dat je je planten met mate water geeft. Als je plant geen dorst heeft, nipt hij water uit de kleibollen en als hij meer dorst heeft, krijgt hij wat hij nodig heeft uit het water dat op de bodem van de pot zit.

6. Onderhoud van je Alocasia Zebrina in Leca

Terug naar boven

Je hebt je eerste stappen gezet in de verzorging van een Leca-gebaseerde Alocasia Zebrina, maar hier houdt het niet op. Nu je plant in losse kleibolletjes staat, kun je hem gemakkelijk uit de pot nemen om de wortels te kunnen controleren als je dat zou willen.
Dit is helemaal niet iets wat je moet doen, maar je hebt de mogelijkheid om het te doen. In de eerste weken moet je de plant misschien elke week uit de Leca halen om de wortels en de kleibollen zelf schoon te maken. Er kan meer achtergebleven aarde in de Leca zitten. Dit wil je zo snel mogelijk schoonmaken.

Na de eerste paar weken, als je Alocasia nieuwe wortels is gaan groeien, hoef je dit niet echt meer te doen. Maar dit is aan jou. Om te controleren of je plant water moet krijgen, hoef je alleen maar te kijken of de kleibolletjes op de bodem nog in het water zitten of dat ze alles hebben opgezogen. Als ze genoeg van het water hebben opgezogen zodat ze niet meer in het water op de bodem zitten, is het tijd om bij te vullen met het water en het meststofmengsel. Maak je geen zorgen over overbewatering van je plant, want dat zal niet gebeuren zolang de wortels niet in het water zitten.

Het is moeilijk te zeggen hoe vaak je dit bewateringsproces moet doorlopen. Dit hangt allemaal af van de grootte van je pot, de hoeveelheid Leca, en hoe dorstig je Alocasia op dat moment is. Voor de plant en pot die op al deze foto's te zien zijn, kun je het proces om de 2 weken herhalen.

Conclusie

Leca is een geweldige manier om je planten goed water te geven, ongedierte te voorkomen, en je planten consequent te bemesten. Dus waarom zou je dit niet proberen met de mooie maar soms "lastig te verzorgen" Alocasia Zebrina? In deze handleiding bekeken we de stappen die je moet nemen om de Alocasia Zebrina goed te verzorgen als ze in Leca wordt geplant.

Omdat Leca anders is dan aarde, bekijken we ook hoe je de Alocasia Zebrina water moet geven als hij eenmaal in Leca geplant is, en hoe je je plant moet onderhouden. Als je het proces eenmaal begrijpt, zul je zien hoeveel gemakkelijker Leca in het planten verzorgen kan zijn dan aarde. Er zijn minder aspecten waar je aan moet denken en als je er eenmaal aan gewend bent hoef je je nooit meer zorgen te maken over te weinig of te veel water geven aan je plant.

Als je dit proces in actie wilt zien (aan de hand van foto's), kun je een kijkje nemen bij "Hoe een Alocasia Zebrina in Leca planten".

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: alocasia, leca

Geplaatst op: Feb 14, 2021

Other common names for this plant

 • Alocasia Elephant Ear
 • Alocasia Reticulata Zebrina
 • Alocasia Zebrina Tiger

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Sanseveiras on Leca

Blijf op de hoogte

Krijg als eerste te horen wanneer nieuwe verzorgtips beschikbaar zijn!

Vul een e-mailadres in