Download als PDF
Home Verzorgtips De voor- en nadelen van het kweken van jouw plant in Leca

Alocasias in Leca

De voor- en nadelen van het kweken van jouw plant in Leca

Leca is een groeimedium waarmee je planten kunt kweken zonder ook maar een beetje grond te gebruiken. Dat klinkt vreemd als je er nog nooit van gehoord hebt, want hoe kunnen planten groeien zonder grond? Hebben ze geen voedingsstoffen nodig? Je hebt gelijk, planten hebben beslist voedingsstoffen nodig om groot en sterk te groeien, maar ze hebben daar geen aarde voor nodig.

In een vorige post, Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten, gingen we in op wat Leca is en waarom je het kunt gebruiken om je planten te laten groeien. In die post keken we kort naar de keerzijde van het gebruik van Leca. In deze post zetten we de voor- en nadelen naast elkaar en helpen je uit te zoeken of Leca geschikt is voor jou en je planten.

In deze gids gaan we over deze voor- en nadelen:

Voordelen

Nadelen

Je kunt op deze links klikken om naar het juiste onderwerp te navigeren.

Zoals je uit de twee bovenstaande lijsten kunt zien, schetsen de voor- en nadelen een perfect beeld van Leca: Het kost in het begin wat meer geld en moeite om te beginnen, maar na die eerste investering gaat het van dan af vlot en weinig onderhoud vergen. Laten we de voor- en nadelen uitsplitsen om te zien wat dit voor jou betekent.

Voordelen van het gebruik van Leca om je planten te kweken

Leca is een alternatieve manier om je planten te laten groeien, waarbij je geen aarde gebruikt. Het is een groeimedium dat de laatste tijd meer aandacht krijgt en mensen zijn geïnteresseerd om uit te zoeken wat het allemaal inhoudt. Werkt het voor elke plant? Is het moeilijk? Is het beter dan aarde? Dit zijn leuke vragen om te stellen. Laten we de voordelen van het gebruik van leca doornemen en die vragen beantwoorden.

Verminderd risico op ongedierte

Terug naar boven Als je Leca gebruikt, in plaats van aarde, heb je veel minder kans op ongedierte. Dit komt door het eenvoudige feit dat wortels in Leca minder vatbaar zijn voor wortelrot dan in de grond. Als de grond te lang te nat is, begint het te rotten en neemt het de wortels van je plant mee. Dit trekt ongedierte en andere soorten ongedierte aan. Leca bevat geen levende organismen, wat betekent dat het niet begint te rotten als het te lang nat is. De wortels van je plant krijgen hun vocht in kleine doses uit de kleibollen, zodat ze ook niet overbewaterd worden. Deze combinatie betekent dat wortelrot veel minder waarschijnlijk is en dit houdt ook ongedierte weg.

Er zijn ook plagen die het goed doen in een droge omgeving, zoals spintmijten. Grond is heel goed in het opnemen van vocht en het vasthouden ervan. Als het vocht niet gemakkelijk kan ontsnappen, komt de vochtigheid de rest van de plant niet ten goede. Hierdoor kan het zijn dat je je plant moet nevelen om ervoor te zorgen dat zijn omgeving voldoende vochtig is. De vochtigheid is nodig om spint en ander ongedierte op afstand te houden en ze geen kans te geven zich te vestigen. Leca heeft, door de grote tussenruimten tussen de kleibollen, volop gelegenheid om wat van het vocht dat het bevat te verdampen. Dit helpt de onmiddellijke omgeving van de plant om vochtig te blijven, zelfs zonder te vernevelen.

Eenvoudiger planten verzorgen

Terug naar boven Leca is geweldig in het reguleren van vocht, dit helpt je om je plant consequent water te geven zonder het te overbewateren. Dit alleen al neemt een van de grootste uitdagingen van het verzorgen van planten van je weg. De Leca geeft je plant water voor jou en jij hoeft er alleen maar voor te zorgen dat er steeds water in de pot zit dat de Leca kan opnemen.

Je grootste uitdaging is nu om je plant de juiste hoeveelheid zonlicht te geven. Als je merkt dat je plant op de een of andere manier van kleur begint te veranderen, weet je nu dat dit komt door blootstelling aan zonlicht. Als je aarde gebruikt, kan het een combinatie zijn van problemen met water geven en onjuiste blootstelling aan zonlicht, maar een van de variabelen is nu weggenomen. Dit maakt zelfs de moeilijkste planten gemakkelijker te verzorgen.

Minder onderhoud van week tot week

Terug naar boven Zoals we in het laatste deel hebben besproken, regelt Leca de vochtigheid in je pot en de plant neemt dit vocht in haar eigen tempo op. De enige keer dat je water aan de pot hoeft toe te voegen is als de Leca geen water meer kan opnemen of als al het water opgenomen is. Dit kan weken duren, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Met aarde moet je je plant ongeveer elke week water geven. Leca volgt het tempo van je plant, dus voor sommige planten hoef je misschien maar één keer per maand water te geven.

In wezen verlengt Leca de hoeveelheid tijd tussen twee onderhoudsmomenten.

Herbruikbaar groeimedium

Terug naar boven Als je Leca gebruikt en je merkt dat je Leca die je al voor een andere plant gebruikt hebt opnieuw wilt gebruiken, heb je geluk. Je kunt Leca steeds opnieuw gebruiken als je het goed onderhoudt en schoonmaakt.

Je kunt, of beter gezegd moet, grond voor je planten niet hergebruiken. Grond bevat voedingsstoffen en als je die hergebruikt en de vorige plant heeft alle voedingsstoffen al opgenomen, is er niets meer over voor de nieuwe plant. Als je geen kunstmest gebruikt, is hergebruik van grond niet mogelijk, want er is niets voor je plant om op te eten. Als je wel kunstmest gebruikt, kun je de grond misschien hergebruiken, maar wat als een vorige plant een of andere plaag had en die zit nu in de grond? Je nieuwe plant zal nu ook aangetast worden. Je kunt grond niet echt reinigen zoals je dat met Leca kunt, tenzij je wat extremere maatregelen neemt.

Leca kan voor altijd hergebruikt worden, maar alleen als je het grondig wast voordat je het voor een andere plant gebruikt.

Alocasia Zebrina in Leca

Nadelen van het gebruik van Leca om je planten te laten groeien

Als er voordelen zijn, zijn er ook altijd nadelen. Als dat niet het geval was, zou iedereen al Leca gebruiken. Er zijn genoeg goede redenen om geen Leca te gebruiken en in plaats daarvan aarde te gebruiken om al je planten te laten groeien. Als je de kunst van goed water geven en bemesten bij het gebruik van aarde onder de knie hebt, is er echt geen reden om op Leca over te stappen. Laten we een paar van de nadelen bespreken, waarom je beter bij aarde kunt blijven dan op Leca over te stappen.

Hogere initiële kosten om te beginnen

Terug naar boven Het is waar, Leca is duurder dan aarde. In feite is Leca 3-4 keer duurder dan aarde en dat kan voor sommige mensen een hele schok zijn. Als je aan de slag wilt en de benodigdheden moet aanschaffen, kan dat als een hele investering aanvoelen en je vraagt je misschien af of dit het uiteindelijk allemaal wel waard zal zijn.

Eerder vermeldden we dat je Leca kunt hergebruiken, dus het wordt wel goedkoper als je het meer gaat hergebruiken. Maar het wordt pas goedkoper als je het 3 of 4 keer hergebruikt hebt. Natuurlijk kun je de investering willen doen, want het maakt de verzorging van planten veel gemakkelijker. De investering is niet altijd de enige kostenpost in dit scenario. Misschien is de gemakkelijkere verzorging van planten de 3-4 keer hogere prijs waard. Dit is iets wat je zelf moet beslissen.

Meer werk om aan de slag te gaan

Terug naar boven Als je aarde gebruikt, kun je je zakje openen, de aarde pakken en in een pot doen. Dit gebruiksgemak is erg prettig en beslist niet iets waar Leca aan kan tippen. Als je een nieuw zakje Leca krijgt en je wilt het voor je plant gebruiken, moet je eerst al het stof van de kleibolletjes wassen. Dit proces kan tot 30 minuten duren. Dat is nogal wat extra werk, alleen maar om een plant in een pot te krijgen. Als je altijd erg enthousiast bent om een plant thuis te krijgen, in een pot te zetten en op de perfecte plek te zetten, kan dit een sleur zijn om te doen. Als je geen plezier beleeft aan het opruimen, kan het voelen als verspilde tijd. Tijd die je had kunnen besteden aan het bewonderen van je nieuwe plant.

Meer beperkte pot keuzes

Terug naar boven Als je al een tijdje aarde gebruikt, is de kans groot dat je op z'n minst een paar potten hebt met een afvoergat in de bodem. Deze potten zijn geweldig om met aarde te gebruiken, want het overtollige vocht kan ontsnappen en de grond zal nooit te nat zijn voor je plant. Je kunt deze soort potten niet met Leca gebruiken. Leca vereist een pot die water kan bevatten zonder dat het uit de bodem druipt. Als je in een situatie bent waarin al je potten draingaten hebben en je wilt je op aarde gebaseerde planten op Leca overschakelen, zul je moeten investeren in een paar nieuwe potten. Het kan een moeilijke keuze zijn om een bepaalde pot niet meer te kunnen gebruiken. Dit is iets waar je misschien over na moet denken voor je de keuze maakt om op Leca om te schakelen.

Je hebt speciale meststof nodig

Terug naar boven We hebben het gehad over het feit dat Leca geen levende voedingsstoffen bevat en dat het alleen maar kleibolletjes zijn. Dit betekent dat je voedingsstoffen moet toevoegen aan het water dat je gebruikt om je Leca mee te doordrenken. Als je eerder kunstmest gebruikt hebt voor je planten in de grond en je hebt er nog veel van over, dan wil je die kunstmest misschien ook gebruiken voor gebruik met Leca. Dit is echter een slecht idee.

Als je Leca gebruikt, moet je speciale hydrocultuurmeststof nemen in plaats van gewone meststof. Gewone plantenmest is bedoeld voor gebruik met planten in de grond en niet voor hydrocultuur. Je tuincentrum of plantenwinkel heeft misschien geen hydrocultuur kunstmest, dus moet je naar andere winkels gaan of via internet bestellen. Dit kan voelen als verspilling van goede kunstmest en kan ook een geldige keuze zijn om niet van aarde op Leca over te stappen.

Conclusie

Samen bespraken we enkele voor- en nadelen van het gebruik van Leca in plaats van aarde. Er zijn goede redenen om op Leca over te schakelen, zoals het verminderde risico op plagen, de verzorging van je plant wordt gemakkelijker, minder onderhoud, en je kunt je groeimedium hergebruiken. Maar zoals altijd zijn er ook nadelen aan het gebruik van Leca, waaronder de initiële kosten van Leca zijn veel hoger dan bij gebruik van aarde, het is meer werk om Leca de eerste keer te gebruiken, je hebt beperktere potkeuzes, en je moet speciale hydrocultuur meststof aanschaffen. Dit zijn allemaal geldige redenen om wel of geen Leca te gebruiken over grond. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen wat voor jou belangrijk is. Hopelijk heeft deze gids je iets geleerd over het gebruik van Leca.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: leca, alocasia, sansevieria

Geplaatst op: Feb 12, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips