Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor een Calathea Ornata

"Calathea"

Hoe zorg je voor een Calathea Ornata

De Calathea Ornata (ook wel Calathea Pinstripe of Pinstripe plant genoemd) is een mooie plant met roze strepen op zijn grote groene bladeren. Hij is mooi, maar het kan een kieskeurige plant zijn en soms moeilijk te verzorgen. We kennen allemaal wel iemand die moeite heeft gehad om een Calathea gezond, laat staan in leven te houden. Dus gaan we met deze gids kijken wat je kunt doen om deze geweldige, maar koppige, tropische planten gezond te houden.

In deze gids gaan we in op de behoefte aan water, voorkeursbodem, lichtbehoefte, vochtigheid, veel voorkomende plagen, en vroege tekenen dat je plant het moeilijk heeft. Als deze plant in het verleden moeilijk voor je geweest is, is dit de gids voor jou. Nadat we alle onderstaande stappen doorlopen hebben, heb je alles wat je moet weten om je Calathea(s) tevreden te houden.

In deze gids gaan we in op deze aspecten van de verzorging van een Calathea:

 1. Behoefte aan water
 2. Potgrond voor de Calathea Ornata
 3. Lichtbehoeften
 4. Vochtigheid
 5. Veel voorkomende plagen
 6. Vroege tekenen van moeilijkheden

Laten we er nu meteen induiken en meer leren over je Calathea.

Je Calathea water geven

Terug naar boven Alle Calathea's, niet alleen de Ornata, zijn liefhebbers van vochtigheid. Dit is dus een prima plant om te hebben als je in het algemeen iemand bent die andere planten te veel water geeft. De Calathea Ornata kan deze hoeveelheid water vaak wel aan. Maar er is een addertje onder het gras. Als je deze plant water geeft, moet je ervoor zorgen dat je het overtollige water kwijt raakt.

Je kunt dit op twee manieren doen:

 1. Plant de Calathea Ornata in de plastic kweekpot waar hij in kwam en zet die in de sierpot.
 2. Als je een afgesloten pot hebt, kantel de plant dan zijwaarts en laat overtollig water ontsnappen.

Deze stap is belangrijk, want hoewel deze plant graag vochtig is, zit hij niet graag in een plas water. Dit veroorzaakt wortelrot en dat kan de plant doden.

Je moet deze plant water geven als de grond begint uit te drogen. Deze plant staat niet graag in helemaal droge grond, dus zorg ervoor dat je hem water geeft voor hij te veel uitdroogt. In de zomer betekent dit dat je deze plant elke week of om de twee weken water moet geven, afhankelijk van hoe droog de grond is. In de winter kun je deze plant om de twee tot vier weken water geven, opnieuw, afhankelijk van hoe droog de grond is.

Dus om het water geven samen te vatten:

 1. Geef overvloedig water, deze plant houdt ervan steeds vochtige grond te hebben
 2. Laat overtollig water ontsnappen, deze plant kan niet in een plas zitten

Potgrond voor de Calathea Ornata

Terug naar boven Zoals ik al eerder heb gezegd, staat deze plant graag in vochtige grond. Dit betekent dat je potgrond moet zoeken die veel water vasthoudt. Zo kan ze lang in vochtige grond zitten en hoef je deze plant niet zo vaak water te geven. Heb je geen grond die bedoeld is om water vast te houden, dan is dat geen probleem. Je zult de plant alleen vaker water moeten geven om de grond vochtig te houden.

Omdat de grond het grootste deel van de tijd vochtig moet zijn, zorg je voor grond die kan ademen als het vochtig is. Als je grond krijgt die erg zwaar wordt en verdicht, kun je misschien beter een andere kiezen. Deze grond zal geen lucht naar de wortels laten gaan en dit zal de plant langzaam verstikken. Grond met grotere brokken en/of mos is hiervoor een prima optie, het houdt water vast en laat lucht door.

Lichtbehoeften

Terug naar boven Calathea planten zijn tropische planten, dus ze moeten de hele dag door helder indirect zonlicht krijgen. Houd ze dicht bij een raam op het zuiden met een dun gordijn of wat schaduw en je zou je plant tevreden moeten kunnen houden. Als je geen raam op het zuiden hebt, zou een raam op het westen ook werken. Mijn Calathea Ornata staat dicht bij een groot raam op het zuiden en krijgt het grootste deel van de dag indirect zonlicht. Als ze te lang direct zonlicht krijgt, beginnen de mooi gedetailleerde bladeren te verkleuren.

Dus samenvattend: houd je Calathea Ornata op een lichte plaats waar hij indirect zonlicht krijgt.

Vochtigheid

Terug naar boven

Calathea Ornata-blad in Leca

Zoals we in de hoofdstukken over waterbehoefte en voorkeursgrond hebben vermeld, staat deze plant graag in vochtige grond. Om de tropische omgeving na te bootsen waarin deze plant in het wild leeft, heeft ze veel vochtigheid nodig. Als je een luchtbevochtiger hebt, houd die dan in de buurt en zorg ervoor dat je Calathea in een vochtige omgeving staat. Als je niet weet hoe je de luchtvochtigheid kunt verhogen, kun je mijn gids lezen over 10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. De verschillende manieren die ik je in dat artikel geef, zouden een goed begin moeten zijn om deze plant tevreden te houden.

Veel voorkomende plagen

Terug naar boven De Calathea Pinstripe is vatbaar voor een paar plagen, zoals spint. Met wat regelmatig onderhoud zou je dit echter onder controle moeten kunnen houden. Een manier om deze plaag te behandelen is de bladeren schoon te maken met een mengsel van water en afwasmiddel in een spuitfles. Je kunt dit op de bladeren gebruiken en dit zal het ongedierte op en in de bladeren verstikken. Daarna kun je de bladeren afvegen en je zou voor de komende weken klaar moeten zijn. Je moet dit proces om de één tot twee weken herhalen, alleen maar om te zorgen dat het zich niet te veel uitbreidt.

Vroege tekenen van moeilijkheden

Terug naar boven De Calathea Pinstripe kan een kieskeurige plant zijn. Gelukkig zijn er veel vroege waarschuwingssignalen dat je Calathea niet gelukkig is. Deze symptomen zijn bruine en knapperige bladeren, bladeren die geel beginnen te worden, en de roze stroken die vervagen tot een witte kleur. Als dit gebeurt, betekent het niet dat je Calathea doodgaat. Het betekent wel dat de Pinstripe plant niet de verzorging krijgt die ze echt wil.

Als de bladeren bruin of geel beginnen te worden, kan het zijn dat ze in een omgeving staat die te droog is voor de plant. Zorg er in dat geval voor dat je je Calathea bladeren dagelijks benevelt of zoek een andere manier om de Pinstripe plant de vochtigheid te geven die ze nodig heeft.

Als de roze strepen op de bladeren beginnen te vervagen tot wit, krijgt de plant te veel zonlicht. Verplaats hem naar een plaats die wat meer in de schaduw staat en je zult het verschil zien.

Conclusie

En dat is eigenlijk alles wat je moet weten om deze plant gezond te houden. De Calathea Ornata kan kieskeurig zijn, maar als je je eenmaal aan deze tips houdt, zou je beter voorbereid moeten zijn om het te verzorgen. Deze richtlijnen zullen je in elk geval helpen om tekenen te herkennen en oplossingen aan te reiken om je Calathea gezond te houden.

De belangrijkste dingen om in gedachten te houden over deze mooie plant zijn deze:

 1. Houd de grond vochtig.
 2. Houd de plant in een vochtige omgeving.
 3. Geef de plant helder, indirect zonlicht.
 4. Plant de plant in grond die goed water vasthoudt, maar lucht bij de wortels toelaat.

Dit zijn de belangrijkste richtlijnen. Nu ben je klaar om er op uit te trekken en een van deze geweldige planten aan te schaffen. Ik hoop dat ze je net zoveel vreugde geven als ze mij hebben gegeven. Calathea's zijn echt mooi en ze kunnen zelfs gemakkelijk te verzorgen zijn... als je eenmaal de trucjes uit deze gids toepast.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: calathea, luchtvochtigheid, diervriendelijk

Geplaatst op: Feb 8, 2021 Bijgewerkt op: Apr 2, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Pinstripe Plant
 • Pinstripe Calathea
 • Calathea krijtstreep
 • Roze krijtstreep plant
 • Calathea Sanderiana

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips