Hoe verzorg je een Aeschynanthus (Lippenstiftplant)?
Ben je op zoek naar een hangplant, maar hou je niet van de normale opties zoals de Philodendron Mican of Scindapsus Golden Pothos? Dan is de Aeschynanthus, beter bekend als de Lippenstiftplant misschien precies wat je zoekt.
De lippenstiftplant dankt deze bijnaam aan de ongewoon uitziende rode bloemen die het kweekt: ze lijken op lippenstift. De combinatie van deze felrode bloemen en zijn diepgroene bladeren laten deze plant erg opvallen en het zal elke kamer van je woonruimte opfleuren!
In deze plantenverzorgingsgids bekijken we deze onderwerpen:
- Hoe vaak moet ik mijn Lippenstiftplant water geven?
- Wat voor licht heeft een Aeschynanthus nodig?
- Wat is het beste grondmengsel voor het kweken van een Aeschynanthus?
- Hoe vaak moet je een Aeschynanthus verpotten?
- Welk type meststof moet ik gebruiken voor mijn Lippenstiftplant?
- Wanneer en hoe moet ik mijn Lippenstiftplant terugsnoeien?
- Welk temperatuurbereik is ideaal voor een Aeschynanthus?
- Wat is het ideale vochtigheidsbereik voor een Aeschynanthus?
- Hoe vermeerder ik een Lippenstiftplant?
- Wat zijn veel voorkomende problemen voor een Lippenstiftplant?
- Is de Lippenstiftplant veilig voor huisdieren?
De verzorging van een Aeschynanthus of Lippenstiftplant is gemakkelijker dan je denkt! Met een paar eenvoudige stappen en de juiste tips kun je gemakkelijk leren hoe je het beste voor je Lippenstiftplant kunt zorgen. Volg deze plantenverzorgingstips om alle hulpmiddelen te krijgen die je nodig hebt om je plant te helpen groeien en gezond te blijven in je huis.
Laten we beginnen!
Hoe vaak moet ik mijn Lippenstiftplant water geven?
Het belangrijkste onderdeel van de verzorging van planten is de juiste bewatering, dus laten we eens kijken wat ideaal is voor een Lippenstiftplant.
De Lippenstiftplant groeit graag in grond die steeds licht vochtig is. Om de grond het grootste deel van de tijd enigszins vochtig te houden, moet je je plant water geven als de bovenste 2 cm van de grond is opgedroogd.
Gemiddeld moet je je Lippenstiftplant elke 5-7 dagen water geven, maar hoe lang dat bij jou duurt hangt af van de vochtigheidsgraad en de temperatuur van je huis. Het kan sneller gaan als je een heel droog huis hebt en een lagere luchtvochtigheid, maar het kan ook langer duren.
Voordat je je plant water geeft, moet je altijd controleren of de bovenkant van de grond droog is. Als die nog vochtig is, wacht dan een dag of twee en controleer de grond opnieuw. De Lippenstiftplant houdt van vochtige grond, maar doet het niet goed als de grond drassig is. Dit veroorzaakt wortelrot en kan je plant doden, dus het controleren van de grond voordat je water geeft is belangrijk.
De beste manier om deze plant water te geven is om een pot met een drainagegat te gebruiken en de plant water te geven tot het overtollige vocht uit het drainagegat begint te druppelen. Laat het overtollige vocht 5-10 minuten uitlekken en de grond zou al het vocht moeten hebben opgenomen dat je plant de komende week nodig heeft.
Nu je weet hoe je je Lippenstiftplant goed water kunt geven, laten we eens kijken naar het soort licht dat het nodig heeft om goed te gedijen in je huis.
Wat voor licht heeft een Aeschynanthus nodig?
Water geven is het belangrijkste onderdeel van de verzorging van je Lippenstiftplant om het langdurig gezond te houden. Wil je echter dat je plant groter wordt, zijn heldere bloemen laat groeien en er beter uitziet, dan zul je het de juiste hoeveelheid zonlicht moeten geven.
De juiste hoeveelheid zonlicht is een lichte plek in je huis waar je plant gefilterd, of indirect, zonlicht krijgt. Hoe helderder de plek, hoe meer bloemen je plant zal groeien.
Als je je plant per ongeluk te veel zonlicht geeft, loop je het risico dat zijn bladeren verschroeien. Dit gebeurt meestal alleen als je je Aeschynanthus in de zomer 's middags aan direct zonlicht blootstelt. Wat direct zonlicht in de ochtend of in de herfst en winter is geen probleem, omdat dit zonlicht niet sterk en niet warm genoeg is om de bladeren van je plant te verbranden.
Als je je plant te weinig zonlicht hebt gegeven, als het op een plek staat waar het niet genoeg zonlicht krijgt, zul je merken dat je plant niet echt groeit. Het zal niet veel nieuwe bladeren krijgen, geen nieuwe bloemen, en sommige bladeren kunnen beginnen af te vallen. Als je dit merkt, verplaats dan je plant naar een lichtere plek in je huis.
Wat is het beste grondmengsel voor het kweken van een Aeschynanthus?
In het eerste deel, over water geven aan je lippenstiftplant, hebben we gezien dat de plant graag groeit in grond die meestal vochtig is. Grond die meestal vochtig is heeft de neiging om na verloop van tijd te verdichten, dus moeten we je plant een grondmengsel geven dat haar kan helpen om lang gezond te blijven.
Het ideale grondmengsel voor je Lippenstiftplant is licht en luchtig, heeft een uitstekende drainage, en blijft meerdere dagen vochtig. Dit klinkt ingewikkeld, maar er zijn verschillende dingen die je door je pottenmix kunt mengen om je plant het perfecte grondmengsel te geven.
Voor de ideale grondmix moet je 1/2 algemene potgrondmix, 1/4 sphagnum mos, en 1/4 perliet of zand mengen. Laten we eens kijken wat elk van deze ingrediënten doet om je plant te helpen gedijen.
Potgrond helpt om vocht vast te houden, meststoffen op te nemen om je plant te voeden en de benodigde voedingsstoffen te leveren om je plant te laten gedijen. Potgrond is echt goed in het vasthouden van vocht, daarom moeten we het mengen met iets om de drainage te verbeteren.
Het sphagnum mos is een geweldig ingrediënt voor het grondmengsel omdat het 2 dingen biedt: structuur en water vasthouden. Zoals we een minuut geleden ontdekten, heeft vochtige grond de neiging om na verloop van tijd te verdichten. Het sphagnum mos helpt dit verdichten te voorkomen door veel lagen en lucht in de grond te brengen. Hierdoor blijft de grond licht en luchtig.
Zand of perliet zijn kampioenen als het gaat om het verbeteren van de drainage van je grondmengsel. Deze ingrediënten houden niet veel water vast en laten het meeste water naar de bodem van de pot lopen. Deze ingrediënten zijn essentieel om je te helpen wortelrot bij je lippenstiftplant te voorkomen.
Hoe vaak moet je een Aeschynanthus verpotten?
Een plant verpotten is een van mijn favoriete onderdelen van het verzorgen van planten, omdat je je harde werk kunt vieren met een plant. Je hebt goed voor je plant gezorgd, het is de afgelopen 1-2 jaar flink gegroeid, en nu heeft het meer ruimte nodig. Ik zie het als een compliment voor mijn vaardigheden op het gebied van plantenverzorging.
Gemiddeld moet je de Lipstick plant de eerste 2 jaar eenmaal per jaar verpotten en daarna kun je het om de 2 jaar verpotten. Je weet dat het tijd is om je Aeschynanthus te verpotten als het zijn huidige pot is ontgroeid.
Je kunt de tekenen die je plant je laat zien vaak herkennen als het zijn huidige pot is ontgroeid: Het stopt plotseling met groeien (in de lente en de zomer) en de wortels beginnen de bodem van de pot te omcirkelen. Als je deze tekenen ziet, is het tijd om je plant te verpotten.
Om te beginnen met het verpotten van je Lipstick plant, zorg je ervoor dat je wat verse aarde mengt met perliet en sphagnum mos, en zoek je een pot die een maat groter is dan de huidige pot. Deze nieuwe pot moet aan beide kanten ongeveer 2 cm groter zijn dan de oude pot. Vul de nieuwe pot met 2-5 cm verse grond.
Als je de plant uit de huidige pot haalt, verwijder dan wat van de losse grond rond de wortels en zet je plant in zijn nieuwe pot. Voeg verse grond rond de wortels toe en vul eventuele luchtgaten in de grond op door een eetstokje of ander houten stokje in de grond te steken. Deze luchtspleten houden vocht vast en kunnen wortelrot en schimmelinfecties veroorzaken.
Nadat je je plant hebt verpot, geef je het grondig water en zorg je ervoor dat je het overtollige vocht ongeveer 10 minuten uit de pot laat lopen.
Welk type meststof moet ik gebruiken voor mijn Lippenstiftplant?
Bloeiende planten, zoals de Lippenstiftplant, gebruiken veel energie om hun bloemen te laten groeien. Je Aeschynanthus haalt het grootste deel van deze energie uit de grond, je kunt je plant helpen om wat sneller te groeien en gezond te blijven tijdens het groeiseizoen door haar te bemesten.
Er zijn verschillende manieren om je plant te bemesten, zoals het aanbrengen van een langzaam vrijkomende meststof aan het begin van de lente en het begin van de zomer. Mijn favoriete manier om kamerplanten te bemesten is echter door een vloeibare meststof te gebruiken.
Om vloeibare meststof voor je lippenstiftplant te gebruiken, zorg je ervoor dat je het verdunt met water voordat je het aanbrengt. Je kunt deze meststof toevoegen aan het water dat je gebruikt om je planten water te geven, wat een handige en tijdbesparende manier is om je planten te voeden. Je moet het in het voorjaar en de zomer eenmaal per maand op deze manier bemesten.
In de herfst en winter, als je plant niet zo snel groeit, moet je je Lippenstiftplant helemaal niet bemesten, want dan loopt je plant het risico van overbemesting. Overbemesting veroorzaakt het verbranden van de wortels van je plant en kan ertoe leiden dat je plant afsterft.
Wanneer en hoe moet ik mijn Lippenstiftplant terugsnoeien?
Snoeien is een belangrijk onderdeel om je plant jarenlang mooi te houden. De beste tijd om je Lippenstiftplant te snoeien is direct nadat de bloemen zijn gestopt met bloeien. Op dat moment moet je alle dode of stervende bloemen wegsnoeien om de plant weer wat energie te geven.
Door je plant te snoeien met een scherpe schaar laat je je Aeschynanthus er niet alleen beter uitzien, maar help je het ook om meer bloemen te laten groeien en verminder je het risico dat je ongedierte op je plant aantrekt.
Door dode of stervende bloemen te snoeien, hoeft je plant geen energie meer te steken in de groei van die bloemen en kan ze zich in plaats daarvan richten op de groei van nieuwe bloemen. Zo blijft je lippenstiftplant er vele jaren weelderig en gezond uitzien.
Welk temperatuurbereik is ideaal voor een Aeschynanthus?
De Lippenstiftplant is een plant die groeit in de tropische gebieden van Zuidoost-Azië, dus het is gewend aan hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Gelukkig worden de meeste kamerplanten gekozen als kamerplant, omdat de groeiomstandigheden van gemiddelde huizen vrij goed zijn voor deze planten.
De Aeschynanthus geeft de voorkeur aan temperaturen tussen 18-24℃. Het kan ook temperaturen iets daaronder verdragen, maar zodra de temperatuur onder de 10℃ daalt, zal het je Lippenstiftplant beschadigen.
Het is ook belangrijk dat je je plant gedurende de dag niet blootstelt aan extreme temperatuursveranderingen. Zorg er dus voor dat je het uit de buurt houdt van koude tocht en van warmteopeningen. Deze veranderingen kunnen je plant in shock brengen, waardoor je plant het risico loopt te sterven.
Wat is het ideale vochtigheidsbereik voor een Aeschynanthus?
Zorg er samen met de temperatuur ook voor dat je Lippenstiftplant voldoende luchtvochtigheid krijgt. Gelukkig hebben de meeste huizen al voldoende luchtvochtigheid om je Lippenstiftplant tevreden te houden. De ideale luchtvochtigheid ligt ergens tussen de 50-70%. Jouw huis heeft waarschijnlijk al een luchtvochtigheid van rond de 50%, dus je hoeft misschien niets te doen om je plant te helpen.
Als je huis bijzonder droog is, kun je de luchtvochtigheid verhogen door je plant op een kiezelbak met water te zetten, om de paar dagen te vernevelen, en de planten dichter bij elkaar te zetten. Door meerdere planten dichter bij elkaar te zetten, creëren ze een microkas om zich heen met een hogere luchtvochtigheid.
Als je probeert de luchtvochtigheid rond je plant te verhogen door het te vernevelen, zorg er dan voor dat je dit in de vroege ochtend doet, want dat vermindert het risico op schimmelproblemen.
Hoe vermeerder ik een Lippenstiftplant?
Je hebt je Lippenstiftplant een jaar of wat uitstekend verzorgd en je plant wordt een beetje te groot voor zijn ruimte. Het is misschien tijd om het een beetje te snoeien zodat het weer in de ruimte past. De stengels die je afknipt zijn echter geen afval. Die kun je in het voorjaar en de zomer vermeerderen en een hele nieuwe plant kweken.
Laten we eens kijken hoe je deze planten kunt vermeerderen!
Als je je plant gaat snoeien, zoek dan naar een gezonde stengel die onlangs is gegroeid, maar waar nog geen bloemen aan zitten. Deze stengels kunnen zeer waarschijnlijk slagen als vermeerderde stengelstekken. Als je deze stengel afknipt, zorg er dan voor dat je een scherpe schaar gebruikt voor minimale schade aan de plant en de stek.
Verwijder het grootste deel van de onderste bladeren van de stengel, want je moet je stek helpen om zoveel mogelijk energie te behouden.
Zet een pot klaar met wat vermiculiet en perliet. Deze combinatie van ingrediënten zal je stek een vochtige, maar steriele groeiomgeving bieden. Als je de stek meteen in de grond zou zetten, loop je het risico dat je stek besmet raakt met ongedierte. Jonge stekken zijn een zeer aantrekkelijk doelwit voor veel plagen en ziekten.
Houd de komende weken het perliet en vermiculiet mengsel licht vochtig en let op eventuele wortelgroei. Na 2-4 weken zou je wat wortels moeten zien groeien. Wacht nog een paar weken voordat je je stek verplaatst naar een pot met het grondmengsel van eerder. Hier zal het permanent groeien en heb je je Lippenstiftplant met succes vermeerderd.
Wat zijn veel voorkomende problemen voor een Lippenstiftplant?
Lippenstiftplanten hebben meestal geen grote problemen met ongedierte, maar af en toe kunnen zich problemen voordoen met bladluizen, wolluizen en spint.
Bladluizen zijn kleine plaagdieren die lippenstiftplanten kunnen beschadigen. Om ze kwijt te raken kun je een speciale olie gebruiken of de plant met water besproeien. Wolluizen zijn insecten met een zacht lichaam die zich vastzuigen aan lippenstiftplanten. Om ze kwijt te raken, gebruik je een insectenverdelgende zeep of alcohol om het ongedierte te verwijderen. Spintmijten zijn kleine spinachtigen die verkleuring en vergeling van bladeren van lippenstiftplanten kunnen veroorzaken. Ze kunnen behandeld worden met neemolie of insectendodende zeep.
Een ander groot probleem met de Lippenstiftplant is overbewatering. Dit kan leiden tot wortelrot, verwelking en zelfs de dood als er niets aan gedaan wordt. Om dit probleem te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je je plant alleen water geeft als de bovenste centimeter grond droog is.
Als je je Lippenstiftplant overdag benevelt en de bladeren blijven te lang nat, dan kan de plant vatbaar zijn voor schimmelproblemen en bladvlekkenziekte. Het is belangrijk om je plant alleen in de vroege ochtend te besproeien en ervoor te zorgen dat de bladeren niet te nat worden.
Is de Lippenstiftplant veilig voor huisdieren?
De Lippenstiftplant is een geweldige keuze voor wie huisdieren en kleine kinderen heeft, want deze plant is niet giftig en volkomen veilig.
Conclusie
De lippenstiftplant is een geweldige keuze voor wie wat groen in huis wil halen zonder zich zorgen te maken over de veiligheid van huisdieren of kinderen. Met de juiste zorg kun je het mooie gebladerte en de heldere bloemen van deze soort in stand houden. Water geven moet gebeuren als de bovenste centimeter grond droog is, terwijl bemesting tijdens het groeiseizoen slechts eenmaal per maand moet worden toegepast.
De lippenstiftplant geeft de voorkeur aan indirect zonlicht, dat het nodig heeft om zijn prachtige bloemen te laten groeien. Zorg ervoor dat de grond van je lippenstiftplant een goede drainage heeft en voeg perliet en sphagnum mos toe om de beluchting en vochtigheid rond je planten te verhogen. Tot slot, wees gerust in de wetenschap dat lippenstiftplanten niet giftig zijn en volkomen veilig voor huisdieren (en kleine kinderen).
Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.
Tags: diervriendelijk, tropisch, vochtminnend
Geplaatst op: Feb 18, 2023