Hoe verzorg je een Euphorbia pulcherrima (Poinsettia)?
Hou je van planten met heldere, kleurrijke bladeren die de perfecte plant zijn voor allerlei feestdagen en speciale dagen, zoals Kerstmis en Valentijnsdag? Dan is de Euphorbia Pulcherrima, ook bekend als de Poinsettia, misschien wel de perfecte plant voor jou en je huis!
De Poinsettia is een zeer populaire plant in de kersttijd, vanwege zijn helder rood en groen gekleurde bladeren in de winter. Het is een plant die oorspronkelijk uit Mexico komt, dus het is gewend aan veel (indirect) zonlicht gedurende de dag. Het meest interessante van deze plant is de veranderende bladkleur gedurende het jaar.
In deze plantenverzorgingsgids gaan we elk aspect van de verzorging van een Poinsettia bekijken. We gaan deze onderwerpen bekijken:
- Hoe vaak moet ik mijn Poinsettia water geven?
- Wat voor zonlicht heeft een Poinsettia nodig?
- Wat is de ideale temperatuur voor een Poinsettia?
- Wat is de beste grond voor een Poinsettia?
- Moet ik mijn Poinsettia bemesten?
- Moet ik dode bloemen op een Poinsettia snoeien?
- Hoe weet ik wanneer mijn Poinsettia verpot moet worden?
- Wat zijn veel voorkomende plagen op een Poinsettia?
- Hoe kan ik mijn Poinsettia weer laten bloeien?
- Kun je een Poinsettia in de zomer buiten laten groeien?
Laten we aan de slag gaan en kijken hoe je je Poinsettia het hele jaar door gezond kunt houden, niet alleen voor Kerstmis!
Hoe vaak moet ik mijn Poinsettia water geven?
Het belangrijkste om goed te doen bij de verzorging van planten is ze goed water te geven. Ze te veel of te weinig water geven kan het moeilijk maken voor je plant om goed te groeien, dus laten we uitzoeken hoeveel en hoe vaak je je Poinsettia water moet geven.
De Poinsettia is een plant die graag groeit in grond die voortdurend vochtig is. Het doet het niet zo goed in grond die langer dan een dag uitdroogt. Om je Poinsettia tevreden te houden, is het belangrijk het water te geven als de bovenste 2-5 cm van de grond droog is.
Iets anders om in gedachten te houden bij het bewateren van je Poinsettia is dat het van vochtige grond houdt, maar niet kan overleven in drassige grond. Drassige grond veroorzaakt wortelrot voor de meeste planten, ook voor deze. Gelukkig is het vrij eenvoudig om dit te voorkomen door een pot te gebruiken met een drainagegat en goed drainerende grond. De grond en de pot helpen je om overtollig water uit de pot te verwijderen, zodat je Poinsettia nooit in een plas water zit.
Als je een pot met een drainagegat gebruikt, is het vrij eenvoudig om je plant goed water te geven: geef je plant grondig water en laat het overtollige vocht ongeveer 5 minuten uit het drainagegat ontsnappen. Je Poinsettia zou nu goed water moeten krijgen.
Als je begint te merken dat de bladeren van je Poinsettia geel worden, heb je je plant ofwel te veel ofwel te weinig water gegeven. Als je moeite hebt om uit te vinden welke van deze twee oorzaken de echte oorzaak is, denk dan aan de laatste keer dat je je plant water hebt gegeven. Als dat binnen de laatste 7 dagen was, heb je je plant misschien te veel water gegeven. Anders heb je je plant misschien te weinig water gegeven en is het tijd om haar water te geven.
Wat voor zonlicht heeft een Poinsettia nodig?
De Poinsettia komt oorspronkelijk uit Mexico en houdt van helder, indirect zonlicht gedurende de dag. Het doet het niet zo goed met direct zonlicht, want dan kunnen de bladeren verschroeien. De beste plaats voor een Poinsettia is dicht bij een raam op het zuiden of westen, omdat het dan de hele dag door voldoende zonlicht krijgt zonder al te veel directe warmte.
Als het klimaat in je omgeving te koud en te donker is, kun je er ook voor kiezen om kunstlicht te gebruiken in plaats van natuurlijk zonlicht. De Poinsettia heeft nogal wat zonlicht nodig, dus om het gelukkig te houden, moet je ervoor zorgen dat het gedurende de dag minstens 6 uur helder indirect zonlicht krijgt.
Wat is de ideale temperatuur voor een Poinsettia?
Bij de verzorging van kamerplanten is de temperatuur rond de plant een andere belangrijke factor die niet over het hoofd gezien moet worden. Om het gelukkig te houden, is het het beste als je je Poinsettia tussen 18-27 ℃ houdt. Idealiter zet je je Poinsettia op een plek met een constante temperatuur gedurende de dag, want het kan niet goed tegen grote temperatuursverschillen.
Je Poinsettia kan ook temperaturen onder het ideale bereik verdragen, maar zodra het onder de 10℃ begint te dalen, zal je plant daar last van krijgen, wat de plant waarschijnlijk zal beschadigen. Als de temperatuur onder het vriespunt komt, zal de Poinsettia helaas sterven.
Naast het houden van je Poinsettia op een constant warme plek in je huis, is het ook belangrijk om een plek te vinden met enige vochtigheid. Deze plant houdt niet van droge lucht zoals een cactus of vetplant dat zou doen. De Poinsettia houdt van een vochtigheidsgraad tussen 50-75%. Dit bereik is heel normaal voor de meeste huizen, dus zolang je je plant uit de buurt houdt van airco's, luchtroosters, open haarden of radiatoren, moet het goed gaan met de luchtvochtigheid.
Als je moeite hebt om de luchtvochtigheid hoog genoeg te houden voor je Poinsettia, kun je de luchtvochtigheid rond je kamerplant verhogen door ze te besproeien met water of de pot op een dienblad te zetten dat gevuld is met kiezels en wat water. Zorg er wel voor dat de plant niet in het water zit, maar boven op de kiezels. Je wilt je plant niet per ongeluk te veel water geven.
Wat is de beste grond voor een Poinsettia?
In het gedeelte over je plant water geven hebben we al ontdekt dat deze plant gedijt in vochtige grond. Planten die meestal genieten van vochtige grond hebben heel andere bodemeisen dan planten die gedijen in droge grond. Laten we dus eens kijken hoe de ideale grond voor een Poinsettia eruit ziet!
De ideale grond voor een Poinsettia bevat veel organisch materiaal, heeft een uitstekende drainage, maar houdt ook enkele dagen vocht vast om de plant tevreden te houden. Dit grondmengsel bevat 1/3 potgrond, 1/3 veenmos, en 1/3 perliet. De potgrond en het veenmos voorzien de plant van organisch materiaal om voedingsstoffen uit op te nemen, het veenmos en het perliet geven structuur aan de grond en het perliet verbetert de drainage van het grondmengsel.
Grond die de meeste tijd vochtig zal zijn heeft de neiging om na verloop van tijd te verdichten, dus door veenmos en perliet aan je grondmengsel toe te voegen blijft de structuur van de grond veel langer behouden. Dit houdt de grond licht en luchtig. Deze lichte en luchtige grond maakt het mogelijk voor zuurstof om de wortels van je plant te bereiken, zelfs na maandenlang voornamelijk vochtig te zijn geweest. Dit helpt wortelrot te voorkomen en bevordert een gezonde wortelgroei.
Nu we hebben uitgezocht hoe de ideale grond voor een Poinsettia eruit ziet, laten we uitzoeken of en hoe vaak we haar moeten bemesten om haar tevreden te houden.
Moet ik mijn Poinsettia bemesten?
Het bemesten van je kamerplanten is vaak nodig om ze het hele jaar door gezond te houden en te laten groeien. Poinsettia's zijn daarop geen uitzondering! Als het groeiseizoen in het voorjaar begint, kun je beginnen met het bemesten van je plant met een uitgebalanceerde vloeibare kamerplantenmeststof. Dit betekent dat het gelijke hoeveelheden kalium, fosfor en stikstof moet bevatten.
Je kunt erachter komen of je meststof gelijke delen van elk van deze ingrediënten heeft door een reeks getallen op de verpakking te vinden. Dit ziet er uit als 10 - 10 - 10. Zolang elk van deze getallen gelijk is of er dicht bij ligt, zal de meststof werken voor de Poinsettia.
Voor het beste resultaat moet je de meststof één keer per maand of om de maand toedienen tot de late zomer/herfst, wanneer het bloeiseizoen voor de Poinsettia op het punt staat te beginnen. Tijdens de winter moet je je Poinsettia helemaal niet bemesten, want dan gebruikt het de meststof niet zo veel en door te blijven bemesten zou je je plant per ongeluk kunnen overbemesten.
Het is belangrijk om je Poinsettia niet te overbemesten, want dat kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van je kamerplant. Als je je plant overbemest, kan dit een chemische verbranding op de wortels van je plant veroorzaken. Als te veel van de wortels beschadigd raken, zal dit de plant doden. Vergeet dus niet om de meststof te verdunnen met water en zorg ervoor dat je de instructies voor je specifieke meststof leest.
Moet ik dode bloemen op een Poinsettia snoeien?
Als je je kamerplant mooi en gezond wilt houden, is snoeien essentieel! Snoeien helpt om dode en beschadigde bladeren of bloemen te verwijderen en stimuleert nieuwe groei. Op tijd dode bladeren verwijderen is ook een goede manier om ongedierte te voorkomen, want die worden aangetrokken door dode en rottende bladeren.
Als het gaat om dode bloemen moet een Poinsettia regelmatig gesnoeid worden om de groei van nieuwe bloemen te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde bloemen voorzichtig met een scherpe schaar en knip net boven de knoop. Zo bevorder je een gezonde nieuwe groei van je kamerplant en blijft het er levendig uitzien!
Naast het wegsnoeien van dode bloemen moet je halverwege de zomer ook de uiteinden van de stengels afknijpen om een meer bossige groei te bevorderen. Maak je geen zorgen als dit niet meteen bloemen oplevert - het bloeiproces duurt even! Zorg ervoor dat je aan de bovenkant wat bladtakken laat zitten, zodat je kamerplant voldoende zonlicht en energie kan opvangen om te overleven.
Hoe weet ik wanneer mijn Poinsettia verpot moet worden?
Als je mijn advies opvolgt, geef je je plant goed water, veel indirect zonlicht in de lente en zomer, bemest je het regelmatig, en snoei je het terug om de groei te bevorderen. Door al deze dingen goed te doen, krijg je een plant die vrij snel groeit. Net als veel andere planten zul je je Poinsettia regelmatig moeten verplanten om het voldoende ruimte te geven om nieuwe wortels te laten groeien en gezond te blijven. Maar hoe weet je dat het tijd is om je Poinsettia te verplanten?
Je Poinsettia zal enkele tekenen vertonen wanneer het tijd is om het te verplanten. Als je plant wortelgebonden is, kan het beginnen te verwelken, ook al blijf je water geven en bemesten. Als je een pot met een drainagegat gebruikt, zul je ook de wortels uit de bodem van de pot kunnen zien groeien. Als je je kamerplant voorzichtig uit de pot haalt, zul je zien dat de wortels de pot bijna volledig hebben overgenomen en dat de wortels de bodem van de pot zijn gaan omcirkelen om meer ruimte te vinden om te groeien.
Als je kamerplant een van deze tekenen vertoont, is het tijd om het in een iets grotere pot te zetten! Als je dat doet, zorg er dan voor dat je verse grond gebruikt en volg de instructies voor het vinden of mengen van de beste grond voor een Poinsettia die we eerder in deze gids hebben bekeken.
Het belangrijkste om te onthouden bij het verpotten van kamerplanten is dat de nieuwe pot net 2-5 cm groter moet zijn dan de vorige. Dit voorkomt wortelrot en zorgt ervoor dat je kamerplant zich prettig voelt in zijn nieuwe huis. Verpotten geeft je ook de kans om te controleren op ongedierte, dus let goed op tekenen van ongedierte zoals webben of witte vlekken op de bladeren voordat je de plant weer op zijn plek zet.
De grootte van de nieuwe pot is heel belangrijk, want als je een te grote pot kiest, kan er wortelrot ontstaan. Wortelrot kan ontstaan omdat er vrij veel extra grond in de pot zit nadat je je plant hebt verpot. Deze extra grond houdt meer vocht vast. Als de plant kleiner is, kan het al dit extra vocht niet snel genoeg opnemen. Hierdoor zal de grond gaan rotten en de wortels van je plant beschadigen.
Wat zijn veel voorkomende plagen op een Poinsettia?
Net als veel andere kamerplanten zijn Poinsettia's gevoelig voor veel voorkomende plagen. De meest voorkomende plagen die je waarschijnlijk op een Poinsettia zult aantreffen, zijn wittevlieg, varenrouwmug, trips en spint.
Spintmijten gedijen in een warme en droge omgeving en voeden zich met het sap van kamerplanten. Ze verschijnen als kleine puntjes aan de onderkant van de bladeren van je kamerplant en creëren een webachtige structuur. Als ze niet behandeld worden, kan spint de bladeren van je kamerplant vergelen of in extreme gevallen zelfs verwelken.
Wittevliegen zijn kleine sapzuigende insecten die ernstige schade kunnen toebrengen aan kamerplanten. Ze zitten meestal aan de onderkant van plantenbladeren en voeden zich (net als spint) met het sap van kamerplanten. Wittevliegen veranderen het sap van je plant in een honingdauw, die schimmelziekten op je plant kan veroorzaken.
Schimmelmuggen zijn kleine zwarte insecten die zich voortplanten in kamerplantengrond, vooral als die vochtig is. Ze leggen hun eitjes op het oppervlak van kamerplantengrond en voeden zich met rottend materiaal in kamerplantenpotten. Schimmelmuggen veroorzaken meestal niet veel schade aan kamerplanten, maar kunnen vervelend zijn voor eigenaren van kamerplanten die ze niet in de buurt willen hebben.
Trips zijn kleine, slanke insecten die zich voeden met de bladeren van kamerplanten, waardoor ze er bleek of gebleekt uitzien. Ze kunnen ook ziekten tussen kamerplanten verspreiden, dus als je trips op je kamerplant ziet is het belangrijk om de besmetting onmiddellijk te behandelen.
Als je tekenen van ongedierte vindt, handel dan snel! Besproei je kamerplant met een oplossing van neemolie of insectendodende zeep om ze kwijt te raken voordat ze meer schade aanrichten.
Hoe kan ik mijn Poinsettia weer laten bloeien?
In de inleiding vermeldde ik dat deze plant het hele jaar door de kleuren van zijn bladeren verandert. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt. Tijdens de lente en de zomer, wanneer de zon op zijn sterkst is, zullen de bladeren groen zijn. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je kamerplant jaar na jaar blijft bloeien?
Zodra de winter begint, als de zon de hele dag zwakker is, gaat de Poinsettia bloeien. Deze plant groeit bladachtige bloemen die schutbladeren worden genoemd. Dit zijn de bladeren die zullen veranderen in andere kleuren, waaronder helder rood en roze.
Om je plant gekleurde bladeren te laten groeien, in plaats van groene, moet je je plant aan het begin van de herfst kennis laten maken met absolute duisternis. Poinsettia's hebben tien weken volledige duisternis nodig voordat ze bloemknoppen gaan ontwikkelen. Deze periode begint meestal begin oktober en duurt tot half december.
Om ervoor te zorgen dat je kamerplant voldoende ononderbroken duisternis krijgt, plaats je het 's nachts uit de buurt van kunstmatige lichtbronnen, zoals straatlantaarns of lampen. Om je kamerplant te helpen sterke stengels te ontwikkelen, verplaats je het naar een plek waar het overdag helder maar indirect zonlicht krijgt.
Deze plotselinge verandering in lichtinval voorkomt dat de bladeren groen worden, zodat ze rood of roze worden. Dit is kan best veel werk zijn, maar het is gemakkelijker als je een kamer hebt met verduisterende gordijnen die je open en dicht kunt doen.
Nu eens kijken of we in de zomer een Poinsettia buiten kunnen laten groeien!
Kun je een Poinsettia in de zomer buiten laten groeien?
Een Poinsettia kamerplant kan in de zomer buiten gekweekt worden als je klimaat warm genoeg is. Deze kamerplant houdt van een warm klimaat, dus als je in een gebied woont dat in de zomer 's nachts onder de 15℃ (60℉) komt, kun je je plant misschien beter binnen laten groeien.
Als je besluit om je kamerplant in de zomer buiten te laten groeien, zorg er dan voor dat je het voldoende licht en water geeft en het bemest als dat nodig is. Als de temperatuur 's nachts onder de 10℃ (50℉) komt, zet je je kamerplant weer binnen om (blijvende) schade aan je plant te voorkomen.
Kortom, een Poinsettia kamerplant kan in de zomer buiten worden gekweekt, maar alleen als je klimaat er warm genoeg voor is.
Conclusie
Een Poinsettia is een geweldige keuze voor wie graag een unieke plant kweekt. Het is misschien niet de beste keuze voor een beginnende plantenbezitter, want deze plant vereist wel regelmatig onderhoud. Maar als je denkt dat je alles hebt gezien wat planten je kunnen toewerpen, dan is dit de perfecte uitdaging om te overwinnen. En de resultaten van het verzorgen van deze plant zijn ongelooflijk, want je kunt een felrode of roze kamerplant hebben voor de wintervakantie!
Wat betreft de verzorging van deze plant in het voorjaar en de zomer is het een vrij gemakkelijke plant, want het heeft alleen een lichte plek in je huis nodig en regelmatig water geven en bemesten om gelukkig te blijven. Als je deze stappen volgt, zal je kamerplant jaar na jaar blijven bloeien!
Deel deze plantenverzorgingsgids met je vrienden en familie om hen te helpen deze unieke plant het hele jaar door te laten groeien met als uiteindelijk doel een bloeiende plant tijdens de wintervakantie.
Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.
Tags: tropisch, vochtminnend, zonminnend
Geplaatst op: Jan 21, 2023