Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Anthurium (Flamingo plant)?

Anthurium bladeren

Hoe verzorg je een Anthurium (Flamingoplant)?

Als je van tropische planten houdt, maar iets meer wilt dan een plant met donkergroene bladeren, dan is de Anthurium de perfecte plant voor jou! Een Anthurium is een tropische plant met felgekleurde of gedessineerde bladeren die een beetje lijken op Monstera bladeren zonder de gaatjes. Het is een tropische plant die bloemen krijgt in veel verschillende kleuren, o.a.: rood, roze, paars, wit, en oranje.

Een Anthurium komt in een paar verschillende vormen en maten, variërend van rood en wit gekleurde bladeren tot bladeren die bijna op een Alocasia Polly's bladeren lijken. De verscheidenheid van de Anthurium maakt het een geweldige plantenfamilie om voor je huis te verzamelen. De vele verschillende kleuren, texturen en vormen zullen je huis zeker in een binnenhuize jungle veranderen!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we na hoe je je Anthurium kunt verzorgen. Dit zijn de onderwerpen die we samen gaan bekijken:

 1. Je Anthurium water geven
 2. Zonlicht voor je Anthurium
 3. De perfecte grond voor je Anthurium
 4. Luchtvochtigheid voor je Anthurium
 5. Bemest je Anthurium.
 6. Is je Anthurium giftig voor huisdieren?

Laten we aan de slag gaan en leren hoe je een Anthurium in je huis kunt verzorgen!

Je Anthurium water geven

Terug naar boven

Anthurium met waterdruppels

Je Anthurium water geven is een van de belangrijkste dingen om je plant gelukkig te maken. Om een idee te krijgen van hoe vaak je je plant water moet geven, is het goed om te weten waar je Anthurium in de natuur groeit: De tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Deze regenwouden zijn erg vochtig, warm, en het regent er nogal vaak. Dit geeft ons een goed idee van het soort water dat je Anthurium graag geeft: Ze groeit graag in een permanent vochtige omgeving.

Wat is een "vochtig" omgeving?

Een vochtige omgeving voor je plant betekent 2 dingen: de grond van je plant mag nooit uitdrogen, maar hij moet ook niet in grond staan die nat is. Je hebt natte grond als er een plasje water op de bodem van de pot ligt. De meeste kamerplanten gaan dood als ze in natte grond staan, want hun wortels zijn niet gemaakt om in water te zitten. Als je natte grond hebt, loop je het risico dat je plant wortelrot krijgt en eraan sterft.

Hoe vaak moet je je Anthurium water geven?

De Anthurium gedijt in grond die permanent vochtig is, dus hoe vaak moet je hem water geven? Helaas heb ik geen vast getal voor je, want hoe vaak je je plant water geeft hangt af van de potgrond. Als je grond hebt die water goed vasthoudt en dit 5-7 dagen kan doen, hoef je je plant maar één keer per week water te geven.

Het beste advies dat ik je kan geven is om elke dag de grond te controleren totdat je merkt dat de bovenste laag opdroogt. Je kunt controleren of de grond nog vochtig is door je vinger in de grond te steken. Als de grond aan je vinger blijft kleven, is het nog vochtig en hoef je je plant nog geen water te geven. Als de grond er gemakkelijk af valt, is het tijd om je plant water te geven. Als het tijd is om je Anthurium water te geven, noteer dan hoe lang het duurt voor je de plant weer water moet geven. Na een paar weken begin je te leren wanneer je plant misschien wat water nodig heeft om gelukkig te blijven.

Je Anthurium water geven in de winter

In de winter, als je Anthurium uitrust, hoef je je plant niet zo vaak water te geven als in de lente en de zomer. De zon is minder sterk in de winter, dus je plant zal een paar maanden (bijna) stoppen met groeien. In de winter kun je de grond van je Anthurium een paar dagen laten uitdrogen voor je het weer water geeft. Door de grond een beetje te laten uitdrogen, voorkom je dat je plant per ongeluk te veel water krijgt.

Hoe weet je of je te veel water gegeven hebt?

We hebben allemaal wel eens kamerplanten gedood door ze te veel water te geven. Daarom is het belangrijk dat je je realiseert wanneer je je plant te veel water gegeven hebt, zodat je weet dat je een paar dagen lang minder water moet geven. Als de bladeren van de Anthurium gele randen en bruine vlekken beginnen te krijgen, heb je je plant te veel water gegeven. Er is geen reden tot paniek, want je kunt je plant nog redden! Dit is wat je moet doen:

 1. Laat het overtollige water uit de pot ontsnappen
 2. Laat de grond (grotendeels) uitdrogen
 3. Verwijder alle "dode" bladeren om je plant extra energie te geven om te herstellen
 4. Geef je plant minder vaak water

Als je meer wilt weten over het redden van je plant van overbewatering, kun je lezen "Hoe red je een plant van overbewatering".

Zonlicht voor je Anthurium

Terug naar boven

Anthurium Clarinervium

In het vorige gedeelte, over water geven aan je Anthurium, hebben we ontdekt dat de plant van nature groeit in de regenwouden van Zuid-Amerika. De natuurlijke groeiomgeving van de Anthurium is een warme plaats die veel zon krijgt. Zijn natuurlijke habitat geeft ons een goed idee over hoeveel zonlicht je Anthurium moet krijgen. In het regenwoud zijn de bomen erg groot en laten ze het meeste felle zonlicht niet door naar de grond, waar de Anthurium groeit.

Je kunt helpen om je Anthurium de perfecte blootstelling aan zonlicht te geven door een lichte plek in je huis te zoeken waar de plant geen direct zonlicht krijgt. Door het directe zonlicht zullen de bladeren van je Anthurium geel worden zullen zonnebrandvlekken ontstaan.

De perfecte plaats voor je Anthurium is een plekje in het midden van een kamer met een raam op het zuiden of westen. Deze kamers krijgen overdag veel zonlicht, maar door je Anthurium uit de buurt van het raam te plaatsen, krijgt het geen direct zonlicht. Deze plek zal ervoor zorgen dat de felgekleurde bladeren er mooi blijven uitzien.

Je kunt meer lezen over het soort zonlicht dat elke richting je geeft in "Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?".

Blootstelling aan zonlicht voor je Anthurium in de winter

In de winter is de zon overdag niet zo sterk en staat lager aan de hemel. Dit betekent dat er minder zonlicht door de ramen naar binnen komt en dat je huis overdag donkerder is.

Hierdoor zul je je Anthurium dichter bij ramen moet zetten om hem wat extra blootstelling aan zonlicht te geven. Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) is dit zonlicht te sterk, maar in de winter is het de perfecte blootstelling.

De perfecte grond voor je Anthurium

Terug naar boven

Authurium wordt opgepot

Je Anthurium is een plant die houdt van grond die permanent vochtig is. Als je zo'n plant hebt, heb je grond nodig die een paar belangrijke eigenschappen heeft:

 • Het voert overtollig vocht snel af, zodat je je plant niet overbewatert
 • Het behoudt zijn structuur lang, zodat de zuurstof nog steeds naar de wortels kan stromen
 • Het houdt vocht enkele dagen vast om je plant tevreden te houden

Je vindt voorgemengde zakken grond in de meeste tuinwinkels, maar je kunt deze grond ook zelf mengen. Je zult verschillende ingrediënten moeten mengen voor het beste resultaat:

 • potgrond
 • kokosvezels
 • perliet

De potgrond houdt meststoffen en vocht vast om je plant water te geven, de kokosvezels houden je grond luchtig en licht en het perliet laat overtollig vocht snel naar de bodem van de pot afvloeien. De mix van deze ingrediënten zal je Anthurium helpen om heel lang gelukkig te blijven.

Luchtvochtigheid voor je Anthurium

Terug naar boven

Een Anthurium is een plant die van nature groeit in de regenwouden van Brazilië, Columbia, Peru, Equador, en Venezuela. Planten die van nature in regenwouden groeien zijn planten die gedijen in een omgeving met een zeer hoge luchtvochtigheid.

Wat is "vochtigheid"?

Weet je waarom planten die van vochtigheid houden, niet per se graag vaak water krijgen? Vochtigheid heeft alles te maken met het vocht in de lucht rond de plant en niet met het vocht in de bodem. Een plant kan van vochtigheid houden, maar ook erg gevoelig zijn voor overbewatering.

Je hebt waarschijnlijk al eerder gehoord over het gebruik van een spuitfles op je planten. Het is heel gemakkelijk om aan te nemen dat je plant sproeien hetzelfde is als je plant water geven, omdat je plant vocht krijgt. Maar dit is een veel voorkomende misvatting: een spuitfles op je plant gebruiken verhoogt de vochtigheid van de lucht rond je plant en geeft de plant niet echt goed water.

Hoe geef je je Anthurium de perfecte luchtvochtigheid

We hebben al ontdekt dat je de luchtvochtigheid voor je vochtminnende Anthurium kunt verhogen door hem af en toe met water te besproeien. Er zijn nog een paar andere manieren waarop je je Anthurium kunt helpen de vochtigheid te krijgen die ze graag heeft:

 • Luchtbevochtiger
 • Bedek je plant
 • Een kas gebruiken

Een luchtbevochtiger is een prima manier om de luchtvochtigheid rond je plant te regelen, maar kan een iets duurdere oplossing zijn. Een gemakkelijker manier is je plant af te dekken met een glazen of plastic koepel. Deze koepel houdt de vochtigheid rond je plant vast en bootst de tropische omgeving na van het regenwoud waarin hij van nature groeit. Als je een kas hebt, is dat ook een perfecte plaats voor je Anthurium. Het is over het algemeen een warme plek met hoge vochtigheid, net als de tropische regenwouden van Zuid-Amerika.

Er zijn een paar andere manieren die misschien gemakkelijker voor je zijn. Je vindt deze andere manieren in "10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen". Deze gids geeft je 10 verschillende ideeën die je kunt uitproberen om je plant meer vochtigheid in je huis te geven.

Bemest je Anthurium

Terug naar boven

Anturiumlelie

Zoals de meeste tropische planten groeit een Anthurium vrij snel. Als planten snel groeien, verbruiken ze veel van de voedingsstoffen uit de grond, dus is het belangrijk je plant te blijven voeden om het tevreden te houden.

Er zijn een paar verschillende soorten voeding die je kunt gebruiken om je Anthurium te voeden.

Als je meststokjes of een andere langzaam vrijkomende meststof gebruikt, hoef je je plant maar twee keer per jaar te voeden. Je moet je Anthurium eenmaal bemesten aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Dit geeft je plant een oppepper aan het begin van het groeiseizoen en geeft het extra energie om te blijven groeien tijdens de warme zomers.

Als je echter een vloeibare meststof gebruikt, zul je je plant iets vaker moeten bemesten. Het is belangrijk om de fles van de meststof die je hebt te controleren, want elke voeding is een beetje anders. Gemiddeld moet je om de 14 dagen meststof aan het water toevoegen en je planten water geven zoals je normaal zou doen.

Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Je Anthurium bemesten in de winter

In de winter, als je Anthurium slaapt en hij niet (zo snel) groeit, moet je je kamerplant niet bemesten. Tijdens deze rustperiode zal je Anthurium de meststof die je het geeft niet gebruiken, dus blijft het achter in de grond. Als meststoffen te lang in de grond achterblijven, maken ze de grond te zuur voor je plant om gezond te blijven. Je kunt dus het beste stoppen met bemesten in de herfst en de winter.

Is je Anthurium giftig voor huisdieren?

Terug naar boven

De meeste tropische kamerplanten hebben ten minste één ding gemeen: ze zijn giftig voor huisdieren en mensen. De Anthurium is geen uitzondering en zal maagpijn en/of braken veroorzaken. Als je merkt dat je huisdier of kind een deel van de Anthurium gegeten heeft, bel dan zeker je dierenarts of huisarts om raad te vragen.

Conclusie

De Anthurium is een prachtige plant uit de regenwouden van Zuid-Amerika en komt in vele vormen en maten voor. Deze vochtminnende, felgekleurde kamerplant zal van elk huis een binnenjungle maken! In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Anthurium kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Anthurium water kunt geven, wat de beste blootstelling aan zonlicht voor je Anthurium is, wat de beste grond voor je Anthurium is, hoe je je Anthurium het beste kunt bemesten, en of je Anthurium veilig is voor je huisdieren en kinderen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: luchtvochtigheid, tropisch

Geplaatst op: May 26, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Anthurium
 • Flamingoplant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Anthurium water geven?
De Anthurium staat graag in een vochtige omgeving. Ze houdt ervan de meeste tijd in vochtige grond te staan, dus je moet ze water geven als de bovenste 2,5 cm is opgedroogd. Gemiddeld is dat ongeveer eens in de 4-7 dagen.
Hoeveel zonlicht heeft de Anthurium nodig?
De Anthurium houdt van indirect zonlicht. Je moet ze niet op een plaats zetten waar ze direct zonlicht krijgt, want dan worden de bladeren geel en verschijnen er zonnebrandplekken op de Anthurium.
Wat is de beste grond voor de Anthurium?
De grond voor je Anthurium moet een paar dagen vocht vasthouden voor je hem weer water geeft. Je Anthurium houdt van vochtige grond, niet van natte, dus de grond moet overtollig water snel afvoeren.
Hoe vaak moet je de Anthurium bemesten?
Je Anthurium heeft kunstmest nodig om het hele jaar door gezond te blijven. Je moet je Anthurium eenmaal bemesten aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Je moet je Anthurium niet bemesten in de winter.
Is de Anthurium giftig voor huisdieren?
De Anthurium is licht giftig voor je huisdieren en moet buiten hun bereik gehouden worden. Als je merkt dat je huisdier op je Anthurium gekauwd heeft, hou ze dan in de gaten en bel je dierenarts als je huisdier begint over te geven.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners