Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Philodendron Minima?

Rhaphidophora Tetrasperma

Hoe verzorg je een Philodendron Minima?

De Philodendron Minima is een perfecte mix tussen een Philodendron en een Monstera. De plant heeft de grote en mooie bladeren van de Monstera, maar groeit middels lianen zoals een Philodendron. De plant lijkt veel op een Monstera Deliciosa, dus is het logisch dat zijn bijnaam "Mini Monstera" is. De bladeren lijken misschien veel op die van Monstera, maar er is een klein verschil: De gaten zijn veel groter, de bladeren zijn niet symmetrisch en de plant is een stuk kleiner.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we na hoe je je Philodendron Minima kunt verzorgen. Als je al eerder andere Philodendrons verzorgd hebt, zal de verzorging van deze plant heel eenvoudig zijn. Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

  1. Geef je Philodendron Minima water
  2. Zonlicht voor je Philodendron Minima
  3. De perfecte bodem voor je Philodendron Minima.
  4. Bemest je Philodendron Minima.
  5. Is je Philodendron Minima giftig voor huisdieren?

Laten we aan de slag gaan en leren hoe je je Philodendron Minima moet verzorgen om het te laten gedijen en je huiskamer in een jungle te veranderen.

Je Philodendron Minima water geven

Terug naar boven

Water geven aan je Philodendron Minima is een van de belangrijkste dingen om je plant gelukkig te maken. Je Philodendron Minima heeft lange ranken die veel vocht bevatten om je plant te helpen groeien. Dit is belangrijk om te onthouden, want het vertelt je iets over hoe vaak je je Philodendron water moet geven.

Je Philodendron slaat nogal wat vocht op in deze ranken, dus is het belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door te laten uitdrogen. De behoefte aan water lijkt erg op wat je gewend bent als je eerder een Philodendron of Monstera verzorgd hebt. In de lente en de zomer moet je je plant gemiddeld één keer per week water geven. Dit houdt de grond een paar dagen vochtig, maar laat het ook weer uitdrogen.

Je Philodendron Minima water geven in de winter

In de winter, als je Philodendron Minima aan het rusten is, hoef je je plant niet zo vaak water te geven als in de lente en de zomer.

Omdat je Philodendron aan het rusten is en zich herstelt van het groeiseizoen, hoef je het niet zo veel water te geven. Gemiddeld moet je je Philodendron Minima half zoveel water geven als je in het voorjaar en de zomer deed.

In de lente en de zomer geef je je Philodendron gemiddeld eens per 7 dagen water, dus in de herfst en de winter moet dat eens per 14 dagen zijn.

Zonlicht voor je Philodendron Minima

Terug naar boven

Rhaphidophora Tetrasperma bladeren

Water geven is het belangrijkste voor je plant, maar blootstelling aan zonlicht is een krappe tweede. Als je je Philodendron Minima op een plek zet die het perfecte zonlicht voor je plant heeft, zul je zien dat je plant gelukkiger en gezonder wordt.

Je Philodendron Minima is het gelukkigst op een plaats die indirect aan zonlicht is blootgesteld. Indirect zonlicht betekent dat je plant door een raam geen direct zonlicht op zijn bladeren krijgt. Direct zonlicht zal brandplekken op je plant achterlaten of zijn omgeving te warm maken om er gelukkig van te worden.

De perfecte plaats voor je Philodendron Minima is een plek in het midden van een kamer met een raam op het zuiden of westen.

Je kunt meer lezen over het soort zonlicht dat elke richting je geeft in "Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?".

Blootstelling aan zonlicht voor je Philodendron Minima in de winter

In de winter is de zon overdag niet zo sterk en lager aan de hemel. Dit betekent dat er minder zonlicht door de ramen naar binnen komt en dat je huis overdag donkerder is.

Hierdoor zul je je Philodendron Minima dichter bij ramen moet zetten om het wat extra zonlicht te geven. Tijdens het groeiseizoen is dit zonlicht vaak te hard, maar in de winter is dit geen probleem.

De perfecte grond voor je Philodendron Minima

Terug naar boven

We hebben al veel geleerd over water geven en blootstelling aan zonlicht, dus laten we overgaan tot het volgende belangrijkste over de verzorging van je Philodendron Minima: potgrond.

Je hebt al ontdekt dat je Philodendron Minima graag af en toe water krijgt, maar tussen de gietbeurten ook wil uitdrogen, dus we hebben grond nodig die een paar dagen vocht kan vasthouden en dan weer kan uitdrogen.

Een goeie grondmengsel hiervoor zou een algemene potgrond zijn met wat kokosvezels en perliet. Dit mengsel is heel geschikt om een paar dagen water vast te houden, maar overtollig vocht naar de bodem van de pot af te voeren. De kokosvezels helpen de grond mooi licht te houden, zodat veel zuurstof bij de wortels van je Philodendron kan komen.

Bemest je Philodendron Minima

Terug naar boven

Rhaphidophora Tetrasperma-ranken

Een plant heeft energie nodig om groot en sterk te worden. Je Philodendron Minima haalt deze energie uit de voedingsstoffen in de bodem.

Wanneer je een gloednieuwe zak grond uit het tuincentrum koopt, is die waarschijnlijk de eerste 100 dagen gevuld met kunstmest. Dus als je je Philodendron Minima verpot of net gekocht hebt, hoef je je plant de eerste 100 dagen geen voeding te geven. Na deze tijd moet je je kamerplant bemesten om het sterk en gezond te houden.

Je Philodendron Minima is een kamerplant die je af en toe zult moeten bemesten om goed te groeien. Je Philodendron Minima groeit vrij snel in de lente en de zomer, dus je zult het in deze periode van het jaar moeten bemesten. Je kunt je Philodendron Minima helpen gezond te blijven door het in het voorjaar en de zomer één keer per maand te bemesten. De gemakkelijkste manier om je plant te bemesten is met een vloeibare meststof of met mesttabletten die in het water oplossen.

Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in "Wat is de beste soort voeding voor kamerplanten?".

Bemesting van je Philodendron Minima in de winter

In de winter, als je Philodendron Minima slaapt en het niet (zo snel) groeit, moet je het helemaal niet bemesten. Je Philodendron Minima zal de meststof niet gebruiken en achterblijven in de pot. Na verloop van tijd wordt de grond hierdoor erg zuur. Je plant kan in deze grondsoort niet overleven, dus wacht je best tot het voorjaar om je plant opnieuw te bemesten.

Is je Philodendron Minima giftig voor huisdieren?

Terug naar boven

Sommige planten zijn giftig voor je huisdieren en mensen en moeten uit de buurt van huisdieren en kleine kinderen gehouden worden. Je kunt je afvragen of je Philodendron Minima een van die giftige planten is die giftig is voor je huisdieren en kinderen.

Je Philodendron Minima is enigszins giftig voor je huisdieren en kinderen, dus je moet je Philodendron Minima toch uit hun buurt houden. Gelukkig is het alleen slecht voor je kinderen en huisdieren als ze op de stengels kauwen en het is niet schadelijk als ze slechts de plant aanraken. Als je gemerkt hebt dat je kinderen of huisdieren van deze plant gegeten hebben, bel dan zeker de dokter of dierenarts.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Philodendron Minima kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Philodendron Minima water geeft, wat de beste blootstelling aan zonlicht voor je Philodendron Minima is, wat de beste bodem voor je Philodendron Minima is, hoe je je Philodendron Minima het beste kunt bemesten, en of je Philodendron Minima veilig is voor je huisdieren en kinderen. De Philondendron Minima is een ongelooflijke aanwinst voor elke kamer en doet je huis aanvoelen als een echte binnenjungle. Als je de plant af en toe snoeit, zijn de stekken ook een prachtig geschenk aan vrienden en familie. Deel de planten en verspreid de vreugde!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: tropisch

Geplaatst op: Feb 5, 2022 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Andere namen voor deze plant

  • Rhaphidophora Tetrasperma
  • Mini Monstera
  • Philodendron Ginny
  • Philodendron Piccolo

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Philodendron Minima water geven?
De Philodendron Minima gedijt goed als het tussen de gietbeurten uitdroogt. Gemiddeld moet je je Philodendron Minima niet meer dan eenmaal per week water geven. Zo kan het een paar dagen uitdrogen voor je het weer water geeft.
Hoeveel zonlicht heeft de Philodendron Minima nodig?
De Philodendron Minima houdt van indirect zonlicht. Je moet het niet op een plaats zetten waar het direct zonlicht krijgt, want dan kan er zonnebrand op de Philodendron Minima verschijnen.
Wat is de beste grond voor de Philodendron Minima?
De grond voor je Philodendron Minima moet een paar dagen vocht vasthouden en dan helemaal opdrogen. Je Philodendron Minima houdt ervan dat de grond helemaal uitdroogt voor het weer water krijgt, dus moet de grond het overtollige water afvoeren.
Hoe vaak moet je de Philodendron Minima bemesten?
Je Philodendron Minima heeft kunstmest nodig om het hele jaar door gezond te blijven. Je moet je Philodendron Minima een keer per maand bemesten in de lente en de zomer. Je moet je Philodendron Minima niet bemesten in de winter.
Is de Philodendron Minima giftig voor huisdieren?
De Philodendron Minima is licht giftig voor je huisdieren en moet buiten hun bereik gehouden worden. Als je merkt dat je huisdier op je Philodendron Minima gekauwd heeft, hou ze dan in de gaten en bel je dierenarts als je huisdier begint over te geven.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners