Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Scindapsus Golden Pothos?

Golden Pothos met ranken Foto door Severin Candrian op Unsplash

Hoe verzorg je een Scindapsus Golden Pothos?

Een Golden Pothos is een van die planten die snel groeit en goed voorbereid is om van allerlei problemen te herstellen.

De Golden Pothos is niet moeilijk te verzorgen, maar het is misschien ook niet de beste plant voor beginnende plantenbezitters. Ze vereist een fijn evenwicht tussen droge en natte grond en een lichte plaats in je huis. Dit betekent dat er iets meer bij komt kijken dan bij planten als een Dracaena, Sansevieria, of een ZZ-plant.

Om precies te weten te komen hoe je deze mooie plant moet verzorgen, splitsen we de verzorgingsroutine voor planten op in een paar delen:

 1. Vereisten voor zonlicht
 2. Geef je Golden Pothos water
 3. De perfecte grond
 4. Stekken
 5. Bemesten
 6. Giftigheid
 7. Plaag

Laten we beginnen met het eerste onderwerp: vereisten voor zonlicht!

Vereisten voor zonlicht voor een Golden Pothos

Terug naar boven

Zijn plantenverzorgingsroutine lijkt erg op die van zijn neef, de Philodendron. Waar hij echter verschilt van een Philodendron is dat hij eigenlijk van lichtere plekken in je huis houdt. De Golden Pothos houdt van helder indirect zonlicht. Dit houdt zijn bladeren sterk en gezond. Te weinig zonlicht zorgt ervoor dat de bladeren bleek worden en in het algemeen kleiner worden. Terwijl te veel zonlicht zonnebrand op de bladeren van je Pothos veroorzaakt.

Als je geen lichte plekken ter beschikking hebt is dat ook geen probleem, je Pothos zal nog steeds kunnen groeien in situaties met weinig licht. Het enige nadeel is dat de mooie variegatie op de bladeren langzaam zal verbleken. De variegatie heeft meer zonlicht nodig om helder en geprononceerd te blijven.

Bruine vlekken op de bladeren

Als je Pothos te veel zonlicht krijgt, krijgt hij zonnebrand op zijn bladeren. De zonnebrand zal meestal op de bonte delen van de bladeren te zien zijn en is helaas blijvend. Zonnebrand geneest niet, dus je kunt het blad eraf knippen als je dat wilt.

Ideale groeitemperatuur voor een Pothos

De ideale groeitemperatuur voor een Golden Pothos is tussen 20 en 32 Celsius (70-90 F). Je Pothos houdt van deze tropische temperaturen. Dit is vrij warm voor een gewoon huis, dus om deze temperatuur voor je Pothos te bereiken, kun je hem op een lichte plaats houden. Zorg er alleen voor dat je je Golden Pothos niet blootstelt aan direct zonlicht.

Je Golden Pothos water geven

Terug naar boven

Golden Pothos op een lichte plaats Foto door Severin Candrian op Unsplash

De Golden Pothos is een plant die het liefst het grootste deel van de tijd in vochtige grond staat. Je kunt hem ook een dag of twee laten uitdrogen, maar veel langer dan dat moet hij niet droog staan, want de Pothos verdraagt droge grond niet zo goed. De Pothos ranken kunnen erg lang worden, dus verkiest hij een constante toevoer van vocht om op te nemen.

Je Pothos houdt altijd van vochtige grond, maar verdraagt natte grond niet erg goed. Net als de meeste andere planten kan de Golden Pothos wortelrot krijgen als hij te lang of te vaak in natte grond staat. Als de grond nat is, is het erg moeilijk voor zuurstof om de wortels van je Pothos te bereiken, waardoor de wortels afsterven. Dit schaadt de plant, want hij kan geen vocht en voedingsstoffen meer opnemen.

Je kunt voorkomen dat je wortelrot krijgt door ervoor te zorgen dat je pot drainagegaten heeft, zodat het overtollige water uit de bodem kan ontsnappen.

Vergeelde bladeren

Als je ziet dat de bladeren van je Golden Pothos geel worden, is dat waarschijnlijk te wijten aan een verkeerd vochtgehalte in de bodem. Vooral overbewatering van je Pothos zal de bladeren geel doen verkleuren. Maar als je je plant consequent te veel water geeft en hem te lang laat uitdrogen, zal dat ook je Pothos stress bezorgen. In dit geval worden de bladeren ook geel.

Bruine vlekken op de bladeren

Als je Pothos niet aan direct zonlicht wordt blootgesteld, maar toch bruine vlekken krijgt, kan dat het gevolg zijn van overbewatering. Als je Pothos last heeft van wortelrot, wordt de variegatie vaak bruin. Dus als je zeker weet dat je je Golden Pothos niet te veel zonlicht geeft, is het goed om nog eens te kijken hoeveel water je hem geeft.

De perfecte grond voor je Golden Pothos

Terug naar boven

De Golden Pothos houdt ervan om steeds in vochtige grond te staan. Om het je gemakkelijker te maken hem deze groeiomgeving te geven, is het een goed idee een bodem te nemen die overtollig water goed afvoert, maar ook goed water vasthoudt. Er zijn voorgemaakte grondmengsels die je hiervoor kunt krijgen, of je kunt het zelf mengen. Als je op zoek bent naar een voorgemaakte mix, kun je een palmbodem mix krijgen.

Als je dit liever zelf mengt, zorg dan voor wat perliet en kokosvezels of sphagnum mos. Het perliet is perfect om overtollig water af te voeren, terwijl de kokosvezels en het sphagnum mos uitstekend geschikt zijn om vocht in je grond vast te houden. Door deze ingrediënten te combineren met wat potgrond, maak je het perfecte groeimedium voor je kamerplant. Het zorgt voor een groeimedium dat overtollig water goed afvoert, maar toch voldoende zuurstof toelaat om de wortels van je Pothos te bereiken en alles vochtig te houden.

Het stekken van een Golden Pothos

Terug naar boven

Golden Pothos ranken Foto door Severin Candrian op Unsplash

Het vermeerderen van een Golden Pothos is vrij gemakkelijk, want zijn ranken beginnen van nature luchtwortels te groeien. Deze luchtwortels groeien uit kleine knobbeltjes in de ranken van je Golden Pothos. Uit deze kleine knobbeltjes in de ranken groeien ook nieuwe bladeren. Op de foto hierboven zie je waar de bladeren uit de ranken komen, ook kleine luchtwortels uitsteken.

Als je je Golden Pothos wilt vermeerderen, kun je gebruik maken van het feit dat de wortels en nieuwe bladeren uit knooppunten in de ranken groeien. Je kunt de ranken ongeveer 2,5 cm (1 inch) onder de knoop afknippen, en die meteen weer in de grond steken. Nieuwe wortels beginnen uit de ranken te groeien en binnen een paar weken heb je een nieuwe Golden Pothos in je huis groeien.

De beste tijd om je Pothos te vermeerderen is tijdens het groeiseizoen: lente en zomer. In die tijd herstelt je kamerplant zich snel en begint hij sneller te groeien en zich in zijn nieuwe omgeving te vestigen.

Vermeerderen is een mooie manier om je Pothos er voller en bossiger uit te laten zien, maar ook om je Golden Pothos onder controle te houden. Hij groeit erg snel, dus snoeien en vermeerderen is een goede manier om te voorkomen dat hij je huiskamer overneemt.

Bemesting van je Golden Pothos

Terug naar boven

Een Golden Pothos is een snelgroeiende kamerplant, vooral in het voorjaar en de zomer. Het feit dat hij snel groeit, betekent dat hij ook regelmatig bemesting nodig heeft. Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) moet je ongeveer een keer per maand vloeibare meststof gebruiken. Je kunt ook een soort langzaam vrijkomende meststof gebruiken aan het begin van de lente en opnieuw aan het begin van de zomer. Dit zal je Golden Pothos veel energie geven om snel te groeien.

Tijdens de herfst (herfst) en de winter moet je je Pothos niet bemesten, want dit is zijn rustperiode. Deze rustperiode helpt je Pothos om op adem te komen en te ontspannen na zo snel gegroeid te zijn tijdens het groeiseizoen.

Giftigheid

Terug naar boven

Golden Pothos bladeren Foto door Severin Candrian op Unsplash

Helaas is een Golden Pothos, net als veel andere tropische planten, giftig voor huisdieren en mensen. De plant is giftig als je hem eet of als je het sap hebt aangeraakt, want de plant bevat onoplosbare calcium oxalaat kristallen. Deze kristallen zijn erg scherp en veroorzaken irritatie op je huid of in je mond als ze gegeten worden.

Als je huisdieren van deze plant gegeten hebben, bel dan zeker meteen je dierenarts om nog meer schade en pijn voor je huisdieren te voorkomen. Het is niet alleen schadelijk voor je huisdieren, maar ook voor mensen, dus zorg ervoor dat je deze plant buiten bereik van je kleine kinderen houdt.

Plaag

Terug naar boven

Je Golden Pothos is, net als veel andere tropische planten, vatbaar voor verschillende soorten ongedierte. Tot deze plagen behoren wolluizen, spint en schildluizen. Als je deze plagen toch op je plant opmerkt, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Je kunt het ongedierte van je plant schoonmaken door wat alcohol met een Q-tip te gebruiken, insectendodende zeep, of een neem-olie mengsel. Welke methode je ook gebruikt is aan jou.

Conclusie

De Golden Pothos is een prachtige plant die je meteen een jungle-gevoel in je huis geeft. Het is niet de gemakkelijkste kamerplant om te verzorgen, maar hij is ook niet erg moeilijk. Deze kamerplant zal je laten zien wanneer hij niet gelukkig is, maar hij vraagt wel iets meer verzorging dan een vetplant of Sansevieria.

Je Golden Pothos houdt van helder indirect licht en groeit graag in steeds vochtige, maar goed doorlatende grond.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: pothos, zonminnend, luchtvochtigheid

Geplaatst op: Feb 26, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Epipremnum aureum
 • Devil's ivy
 • Marble Queen
 • Jade Pothos
 • Neon

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Waarom krijgen mijn Golden Pothos bladeren bruine vlekken?
Bruine vlekken kunnen het gevolg zijn van te veel zonlicht of overbewatering. Als je Scindapsus te veel zonlicht krijgt kan de plant bruine verbrandingen krijgen. Als de plant te veel water krijgt, kunnen de bontgekleurde vlekken bruin worden.
Hoe vaak moet ik mijn Scindapsus water geven?
Het is belangrijk om de grond steeds vochtig te houden voor een Golden Pothos, dus in de zomer moet je ongeveer één keer per week water geven als je merkt dat de grond een beetje droog wordt. In de winter kun je dit het beste eens in de twee weken doen.
Hoeveel zonlicht heeft een Golden Pothos nodig?
Een Golden Pothos geeft de voorkeur aan helder indirect zonlicht, maar kan ook een omgeving met weinig licht verdragen. De plant is erg gevoelig voor direct zonlicht en dat kan de bladeren verbranden.
Hoe vaak moet ik mijn Golden Pothos bemesten?
Je moet je Golden Pothos in de lente en de zomer één keer per maand bemesten en in de herfst en de winter helemaal niet.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners