Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een varen binnenshuis?

Hangende varen

Hoe verzorg je een varen binnenshuis?

Varens zijn prachtige planten met veel texturen, vormen en maten. Er zijn veel verschillende varens, elk met hun eigen kenmerken. Gelukkig lijken de meeste varens nogal op elkaar als het op de verzorging ervan aankomt.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we kijken hoe je jouw soort varen moet verzorgen. Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

 1. Je varens water geven
 2. Zonlicht voor je Varen
  1. Blootstelling aan zonlicht voor je varens in de winter.
 3. Temperatuur voor je Varen
 4. De perfecte potgrond voor je Varen
 5. Bemest je varens.
  1. Bemest je varens in de winter
 6. Is je Varen giftig voor huisdieren?

Laten we er meteen induiken om alles te onderzoeken wat er te weten valt over je varens om ze te helpen gedijen en je huis als een bos te laten aanvoelen.

Je varens water geven

Terug naar boven

Varen in badkamer

Water geven is het belangrijkste deel van de verzorging van je varens. Je varen houdt van een vochtige omgeving. Je varen staat graag in grond die steeds vochtig is en doet het niet goed als de grond te lang droog is.

Sommige varens, zoals de Boston Varen, moeten water krijgen als de grond droog aanvoelt. Andere varens, zoals de haarmos Varen of de krulvaren staan graag in grond die altijd vochtig is.

Als je je varens water geeft, begint het water uit de bodem van de pot te druppelen. Laat de pot ongeveer 5-10 minuten druppelen, zodat je plant niet in een plas water zit.

Als je merkt dat je plant bladeren laat vallen, heb je het te weinig of te veel water gegeven. Je weet of je te weinig water gegeven hebt als je je plant al minstens een week geen water gegeven hebt. Als je de afgelopen 1-4 dagen je varens water gegeven hebt, heb je je plant misschien te veel water gegeven. Je kunt je plant helpen door je watergeefschema te corrigeren.

Zonlicht voor je varens

Terug naar boven

Varen in donkere vlek

Het op één na belangrijkste voor je plant is blootstelling aan zonlicht. Als je je Varen op een plek zet die het perfecte zonlicht voor je plant heeft, zul je zien dat je plant gelukkiger en gezonder wordt.

Je varen groeit het best op een plek die indirect aan zonlicht is blootgesteld. Indirect zonlicht betekent dat je plant door een raam geen direct zonlicht op z'n bladeren krijgt. Direct zonlicht zal brandplekken op je plant achterlaten of de omgeving te warm maken om er gelukkig van te worden.

De perfecte plaats voor je Varen is een plekje in het midden van een kamer met een raam op het zuiden of westen, waar het geen direct zonlicht krijgt. Je kunt je varens ook in een kamer zetten met een noordelijk of oostelijk gericht raam, want dit licht is zwakker.

Als je een Aspergevaren hebt, let dan goed op: Je plant is eigenlijk geen varen en heeft helder, direct zonlicht nodig om gelukkig te zijn.

Je kunt meer lezen over het soort zonlicht dat elke richting je geeft in "Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?".

Blootstelling aan zonlicht voor je varen in de winter

In de winter is de zon overdag niet zo sterk en lager aan de hemel. Dit betekent dat er minder zonlicht door de ramen naar binnen komt en dat je huis overdag donkerder is.

Dit betekent dat je je Varen dichter bij ramen moet zetten om het wat extra blootstelling aan zonlicht te geven. Tijdens het groeiseizoen is dit zonlicht vaak te sterk, maar in de winter is het prima.

Temperatuur voor je Varen

Terug naar boven

Een varen is een vaste plant, wat betekent dat het een vrij taaie plant is. Varens vinden koudere temperaturen prettig. Overdag mag het niet warmer zijn dan 22 graden Celsius en 's nachts moet het idealiter onder de 16 graden Celsius blijven. De temperatuur in een gemiddeld huis is eigenlijk iets te warm voor een Varen, dus is het een goed idee om voor deze plant een koudere plaats in je huis te zoeken. Omdat je varens van koudere streken houden, is het belangrijk ze uit de buurt van radiatoren en direct zonlicht te houden. Deze warmtebronnen drogen je varen te snel uit en zullen je varen langzaam, soms niet zo langzaam, doden.

De perfecte potgrond voor je varen

Terug naar boven

Varen in lichte grond

Je hebt al zo veel geleerd over het verzorgen van je Varen! Laten we eens kijken naar de beste grondsoort om je varens gelukkig en gezond te helpen zijn.

Eerder in deze plantenverzorgingsgids hebben we ontdekt dat je varens graag in een vochtige omgeving vertoeft, dus we hebben grond nodig die vele dagen vocht kan vasthouden. Je kunt je eigen potgrond mengen door algemene potgrond voor binnen te halen, en er veenmos en wat zand aan toe te voegen. Dit helpt om meer vocht vast te houden, maar zorgt ook voor drainage en houdt de grond licht.

Als je plant van vocht houdt en de hele tijd in vochtige grond moet staan, zullen de meeste soorten grond na verloop van tijd verdichten. Deze samengeperste grond zal het overtollige water niet zo gemakkelijk weg laten lopen en zal ook verhinderen dat zuurstof de wortels van je varens bereikt.

Je varens bemesten

Terug naar boven

Een varen is een groep planten en elke plant in deze familie heeft iets andere eisen aan de bemesting. Maar alle varens die binnenshuis kunnen groeien, lijken nogal op elkaar wat bemesting betreft.

Wanneer je een gloednieuwe zak aarde uit de plantenwinkel koopt, is die de eerste 100 dagen waarschijnlijk gevuld met kunstmest. Dus als je je varen verpot of net gekocht hebt, hoef je je plant de eerste 100 dagen geen voeding te geven. Na deze 100 dagen moet je je kamerplant bemesten om het sterk en gezond te houden.

Je Varen is een snelgroeiende plant en heeft veel voedingsstoffen nodig om zo te groeien. Je kunt je varens helpen groeien door ze eens per maand te bemesten met vloeibare meststof.

Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Je varens bemesten in de winter

In de winter, als je Varen slaapt en het niet (zo snel) groeit, moet je je plant niet bemesten. Je Varen gebruikt de meststof niet en dit blijft achter in de pot. Hierdoor wordt de grond zout en dat maakt het een moeilijke plek voor je plant om te groeien.

Gemiddeld zul je je varens niet hoeven bemesten tussen eind september en begin maart. In maart, als de lente begint en het warmer wordt, kun je weer beginnen met het bemesten van je Varen.

Is je Varen giftig voor huisdieren?

Terug naar boven

Aspergevaren van de grond getild

Sommige planten zijn giftig voor je huisdieren en mensen en moeten uit de buurt van huisdieren en kleine kinderen gehouden worden. Je kunt je afvragen of je Varen giftig is voor je huisdieren en kleine kinderen.

De varens zijn een groep planten die gemiddeld niet erg giftig zijn voor huisdieren en mensen, maar er zijn een paar varens die wel giftig zijn. De populaire aspergevaren is giftig voor je katten en honden. Als je huisdier van deze plant eet, kan het gaan braken, diarree krijgen, en buikpijn. Als je huisdier van de Aspergevaren gegeten heeft, bel dan zeker onmiddelijk je dierenarts.

Populaire varens zoals de Boston Varen (Nephrolepis exalta bostoniensis) zijn niet giftig voor katten en honden.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je varens kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Varen water kunt geven, de perfecte blootstelling aan zonlicht voor je Varen, de beste grond voor je Varen, hoe je je Varen het beste kunt bemesten, en of je Varen giftig is voor je huisdieren en kinderen.

Varens zijn een geweldige manier om je huis meer op een bos te laten lijken, wat textuur aan je huis toe te voegen met de ingewikkelde bladeren, en dienen als een geweldig decoratiestuk. Als je huisdieren hebt, ga dan zeker na of je specifieke varens giftig is of niet en neem maatregelen om zowel je huisdieren als je varens te beschermen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: water, vocht, vochtminnend

Geplaatst op: Dec 25, 2021 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Emerald feather
 • Emerald fern
 • Sprengeri fern
 • Plumosa fern
 • Lace fern
 • Nephrolepis exalta bostoniensis

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een item koopt krijg ik daar een commissie voor. Dit is gratis en helpt me om verzorgtips te kunnen schrijven. Bedankt!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips