Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Fittonia?

"Fittonia close up"

Hoe verzorg je een Fittonia?

Fittonia's lijken op het eerste gezicht op hele makkelijke planten. Ik vind ze echter nogal lastige planten, dus ik ben op zoek gegaan naar manieren om deze plant tevreden te houden. In deze post gaan we kijken naar wat de fittonia prettig vind en hoe je de plant tevreden kunt houden. Deze plant is met een aantal trucjes ineens één van de makkelijkste planten geworden die ik verzorg. Als je het kunstje eenmaal doorhebt, gaan ze niet meer dood, dus daarom ben ik hier om je te vertellen hoe je met deze plant moet omgaan.

In deze gids behandelen we de onderwerpen:

  1. Vochtigheid
  2. Water geven
  3. Zonlicht
  4. Bodem

Je kunt op de links klikken om je naar de juiste sectie te brengen.

Vochtigheid

Terug naar boven

De truc om deze planten in leven te houden is vochtigheid. Deze plant moet voortdurend in een vochtige omgeving staan, want ze droogt snel uit. Voor ik dit trucje ontdekte, droogde de plant voortdurend uit, hoe vaak ik het ook water gaf. Nu, na het ontdekken van de truc, geef ik de Fittonia eigenlijk geen water meer. Ik hoor je gillen: "Wat is dit voor een truc?!". Hier gaan we dan:

Om je Fittonia in leven te houden en ze zelfs sneller te laten groeien, plant je het in een terrarium. Dit klinkt misschien als een vreemd idee, maar er zijn een paar heel eenvoudige benaderingen om dit te bereiken. Een terrarium is meestal voor dieren, het zijn van die grote aquariumbakken met planten, soms water en dieren. Je kunt er echter een kleinere versie van maken door eenvoudig een glazen pot met een luchtdicht deksel te zoeken. Misschien heb je nu een paar ongebruikte potten in je kast staan, pak die er dan maar bij.

Ik zal niet ingaan op hoe je een terrarium maakt, want eerlijk gezegd ben ik geen expert. Ik zal echter deze YouTube video van SerpaDesign aanbevelen. Zelfs als deze video je niet helpt, heeft dit kanaal geweldige bronnen om je te helpen. Dit kanaal hielp me veel bij het maken van een terrarium voor mijn fittonia.

Water geven

Terug naar boven

Aangenomen dat je je Fittonia in een terrarium hebt gezet, hoef je ze eigenlijk geen water te geven. Het terrarium moet de hele tijd gesloten zijn en de hele vochtige omgeving zal ervoor zorgen dat je hem helemaal geen water hoeft te geven. De enige keer dat je vocht moet toevoegen is als je het terrarium hebt schoongemaakt. Op dat moment heb je de deksel al een hele tijd open gehad en al dat vocht dat in die tijd verdampt is moet weer aangevuld worden.

Je kunt hiervoor het beste een plantenspuit gebruiken. In plaats van water in het terrarium te doen, besproei je de fittonia binnenin het terrarium grondig en sluit je daarna het deksel. De bewateringscyclus binnen in het terrarium zal zichzelf in stand houden en je hoeft eigenlijk heel lang niets te doen. Als voorbeeld: ik maak het terrarium om de 3 - 6 maanden schoon en dan voeg ik extra vocht toe, maar tussen die tijd is het echt niet nodig.

Als je ervan uitgaat dat de Fittonia de hele tijd dat je hem bezit in het terrarium staat, is het de gemakkelijkste plant die je zult bezitten. Het zal lange tijd je aandacht niet nodig hebben en groeit vanzelf terwijl je er niet voor hoeft te zorgen. Als je je Fittonia niet in een terrarium houdt, zorg er dan voor dat je hem elke dag benevelt, alleen maar om de luchtvochtigheid hoog genoeg te houden. Gelukkig laat de plant je weten wanneer het niet genoeg water krijgt. Hij zal beginnen te hangen en zijn bladeren worden knapperig. Dus let op de tekenen en het zou goed moeten gaan.

Zonlicht

Terug naar boven

Het zonlicht van de Fittonia is heel belangrijk. Of je ze nu in een terrarium houdt of niet, de plant heeft veel licht nodig. Houd ze in helder, maar indirect zonlicht. Als je een gekleurde Fittonia hebt, een rode of roze bijvoorbeeld, zal ze haar kleur verliezen als ze te lang in het donker staat. Als je de plant in direct zonlicht houdt, droogt het heel snel uit en moet je hem voortdurend water geven. Hier zou het terrarium het heel goed kunnen doen. Als je de Fittonia toch in een terrarium houdt, kun je hem op een plaats zetten waar hij een deel van de dag wat direct zonlicht krijgt, want het staat dan de hele tijd in een erg vochtige omgeving.

Om de bladeren mooi gekleurd te houden moet de plant voldoende zonlicht krijgen. Als je ze op een donkerder plaats zou houden, kunnen de bladeren helemaal groen worden, of in het geval van een gekleurde Fittonia, worden de gekleurde delen wit. Dus als je zo'n verandering merkt, verplaats je ze naar een lichtere plaats, maar pas wel je bewaterings-/sproei-schema aan om aan dit extra licht tegemoet te komen.

Bodem

Terug naar boven

Fittonia's houden van een vochtige omgeving en doen het niet erg goed als ze in droge grond staan. Om je Fittonia de beste kans te geven het goed te doen, moet je het potgrond geven die veel vocht vasthoudt. Op die manier komt de Fittonia in een vochtiger omgeving en blijft ze daar veel langer in.

Conclusie

De Fittonia kan zo gemakkelijk of zo moeilijk zijn als je zelf wilt. Als je het alleen gelukkig wilt houden, maar er niet veel tijd aan wilt besteden: zet het in een terrarium, de plant zal dit heerlijk vinden. Wil je wel meer tijd besteden aan de verzorging ervan, zet het dan in een pot. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je hem steeds heel vochtig houdt, want daar houdt deze plant van.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: luchtvochtigheid, terrarium

Geplaatst op: Feb 26, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Nerve plant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips