Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Philodendron Gloriosum

Philodendron Gloriosum Sunlight

Hoe verzorg je een Philodendron Gloriosum kamerplant binnenshuis?

Als je op zoek bent naar een nieuwe kamerplant met reusachtige groene bladeren, dan is de Philodendron Gloriosum de juiste plant voor jou! Deze soort Philodendron wordt soms de "kroonluchterplant" genoemd vanwege z'n elegante bungelende bladeren. Deze prachtig uitziende plant ziet er misschien uit alsof het in de jungle thuishoort (verrassing, daar komt ie ook vandaan), maar het groeit ook goed binnenshuis en zou een fantastische aanvulling zijn op je woonruimtes!

De Philodendron Gloriosum is een snelgroeiende klimmer die tot 3 meter lang kan worden. Het is dus een perfecte plant om lege plekken op te vullen. Zoals alle Philodendrons is de Gloriosum heel gemakkelijk te verzorgen en verdraagt het verwaarlozing, waardoor het een goede keuze is voor beginnende plantenouders. Lees verder om alles te weten te komen over de verzorging van een Philodendron Gloriosum!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we een paar verschillende aspecten van de verzorging van een Philodendron gloriosum bekijken. We gaan deze onderwerpen bekijken:

  1. Lichtvereisten voor een Philodendron Gloriosum
  2. Hoe geef je een Philodendron Gloriosum water?
  3. De beste grondsoort voor een Philodendron Gloriosum
  4. Je Philodendron Gloriosum bemesten
  5. De beste temperatuur en luchtvochtigheid voor een Philodendron Gloriosum
  6. Snoeien van je Philodendron Gloriosum
  7. Een Philodendron Gloriosum vermeerderen

Laten we in de onderwerpen duiken om te leren hoe je je Philodendron Gloriosum kunt verzorgen om hem te laten gedijen!

Lichtvereisten voor een Philodendron Gloriosum

Terug naar boven

Philodendron Gloriosum lichte eisen

De Philodendron Gloriosum is een plant die van nature op de grond in het oerwoud groeit. Hier staat het in de schaduw van het zonlicht door de bomen die erboven uittorenen. Dit geeft ons een goede aanwijzing over het soort zonlicht waaraan de Philodendron Gloriosum de voorkeur geeft.

De Philodendron Gloriosum geeft de voorkeur aan helder, indirect licht, maar kan ook lage lichtomstandigheden verdragen. Als je op een plek woont met heel weinig licht (zoals een appartement met alleen ramen op het noorden), kun je je Philodendron Gloriosum bij een raam laten groeien.

Je weet of je Philodendron Gloriosum te veel licht krijgt als de bladeren geel beginnen te worden. Dan weet je dat het tijd is om je Philodendron naar een schaduwrijkere plek te verplaatsen.

Aan de andere kant, als de bladeren hangen en er bleek uit beginnen te zien, betekent dat dat het niet genoeg licht krijgt. In dit geval moet je het verplaatsen naar een lichtere plek. Een andere, meer subtiele aanwijzing dat je plant niet genoeg zonlicht krijgt is het feit dat de bladeren naar de dichtstbijzijnde lichtbron beginnen te groeien. De stengels en bladeren zien eruit alsof ze naar het licht reiken om er maar genoeg van te krijgen.

Hoe geef je een Philodendron Gloriosum water?

Terug naar boven

Zoals veel tropische kamerplanten houdt je Philodendron ervan dat z'n grond meestal licht vochtig is. Dit maakt het vrij gemakkelijk om uit te vinden wanneer je je plant water moet geven, omdat je kunt controleren of de grond droog is of niet. Als de bovenste 2,5 cm droog is, is het tijd om je plant weer water te geven.

Zorg ervoor dat je een goed drainerende pot en potgrond gebruikt, want deze plant zit niet graag in drassige grond. Overbewatering kan ertoe leiden dat de bladeren geel worden en afvallen, dus kies liever voor onderbewatering dan voor overbewatering. Gebruik ook gefilterd of gedestilleerd water als je leidingwater veel chloor of mineralen bevat. Te veel chloor of mineralen kunnen de bladeren van je plant beschadigen.

De beste grondsoort voor een Philodendron Gloriosum

Terug naar boven

In het vorige deel over water geven kwamen we erachter dat de beste grondsoort goed drainerende potgrond is. Dit type grondmengsel helpt om het overtollige water snel naar de bodem van de pot af te voeren, in plaats van achter te blijven in de grond.

Maar de Philodendron geeft wel altijd de voorkeur aan licht vochtige grond, dus de grond moet niet meteen al het vocht weg laten lopen, zoals een grondmengsel voor cactussen en vetplanten dat zou doen. Het zou nog een paar dagen wat vocht moeten vasthouden nadat je het water hebt gegeven.

Je kunt een potgrondmix kopen speciaal voor vochtminnende kamerplanten, of je kunt zelf een mix maken door een deel potgrond, een deel veenmos en een deel perliet te combineren. Deze grondmix biedt een uitstekende drainage voor het overtollige vocht, maar houdt genoeg vocht vast om je Philodendron Gloriosum tevreden te houden!

Je Philodendron Gloriosum bemesten

Terug naar boven

Het bemesten van je planten helpt ze groot en sterk te worden, en kan ze ook helpen om weerstand te bieden tegen ziekten en plagen. Het is dus best belangrijk om je kamerplanten regelmatig te bemesten! Maar wanneer en hoe vaak moet je je Philodendron Gloriosum bemesten?

Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) moet je je Philodendron Gloriosum om de twee weken bemesten met een vloeibare meststof. Vloeibare meststof helpt je om de dosering van de meststof met water te regelen en het is veel gemakkelijker op te nemen voor je planten.

In de herfst en winter moet je je Philodendron helemaal niet bemesten, want dat kan leiden tot overbemesting. Overbemesting kan de wortels van je plant beschadigen en dit kan het doden.

De beste temperatuur en luchtvochtigheid voor een Philodendron Gloriosum

Terug naar boven

Philodendron Gloriosum-bladeren

Een Philodendron Gloriosum is een tropische plant die de voorkeur geeft aan warme temperaturen tussen 18-25℃ en een hoge luchtvochtigheid rond 60-70%. Als je huis aan de drogere kant is, kun je de luchtvochtigheid verhogen door je planten te groeperen of door ze op een met water gevulde kiezelbak te zetten. Zorg er alleen voor dat de bodem van de pot van je plant niet in het water zit. Je kunt ook een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen.

Als je andere ideeën nodig hebt om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, kun je kijken naar "10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen".

Snoeien van je Philodendron Gloriosum

Terug naar boven

Snoeien is best een enge ervaring voor beginnende plantenbezitters, want het voelt verkeerd om bladeren van je plant af te knippen. Het voelt alsof je je plant pijn doet. Gelukkig is niets minder waar, want snoeien is heel gunstig voor je plant. Snoeien stimuleert nieuwe groei en zorgt ervoor dat je plant er vol en gezond uit blijft zien.

Je Philodendron Gloriosum heeft ook baat bij regelmatig snoeien om alle dode of afstervende bladeren te verwijderen, evenals alle langzame groei. Om je plant te snoeien knip je met een scherp mes of tuinschaar alle dode of afstervende bladeren aan de basis weg. Je kunt ook uitgerekte stengels terugknippen om nieuwe groei dichter bij de wortels van de plant te stimuleren.

Als je slecht uitziende bladeren afknipt, help je je plant om de energie te bewaren die nodig is om nieuwe stengels en bladeren te laten groeien. Dit helpt je plant om sneller nieuwe bladeren terug te laten groeien.

Een Philodendron Gloriosum vermeerderen

Terug naar boven

Philodendron Gloriosum nieuwe groei

Als je je Philodendron Gloriosum wilt vermeerderen, dan zijn stengelstekken de aangewezen weg! De stengels van de Philodendron Gloriosum worden vrij dik, zoals de stengels van een monstera, dus dit vertelt je dat het vol zit met vocht en voedingsstoffen. Bij het vermeerderen van de Philodendron Gloriosum wil je de dikke stengel doorsnijden met een schone snoeischaar of een schoon mes. Wees voorzichtig als je een mes gebruikt, de stengel kan nogal lastig zijn om doorheen te komen. Het ideale stekje is een stekje waar 2-3 bladeren aan zitten.

Als je je plant vermeerdert door middel van stekken, kun je je plant de beste kans geven om wortels te laten groeien en een echte plant te worden door het te vermeerderen in water of Leca. Het is heel verleidelijk om je stekken meteen in aarde te zetten, maar daarmee loop je het risico dat je stek ziektes, ongedierte en wortelrot aantrekt. Vermeerderen in water of Leca geeft je stek de vochtigheid die het nodig heeft, met een kleiner risico op wortelrot. Om je stek de beste kans van slagen te geven ververs je het water eens per week, zodat het schoon blijft. Als je leidingwater veel mineralen bevat, gebruik dan gedestilleerd water. Zet de pot vervolgens in een ruimte met helder, indirect licht en een hoge luchtvochtigheid. Je kunt een minikas creëren door het te bedekken met plasticfolie.

Na 4-8 weken zou je nieuwe wortels moeten zien groeien vanuit de stengel - op dat moment kun je je stek overplanten in z'n eigen pot! Zorg ervoor dat je je Philodendron Gloriosum alleen in het groeiseizoen (lente en zomer) vermeerdert, want dan krijgt het veel energie van het zonlicht en groeien er sneller wortels.

Conclusie

Zoals je ziet, is de verzorging van een Philodendron Gloriosum kamerplant binnenshuis niet moeilijk - zolang je het maar voorziet van helder indirect licht, gelijkmatig vochtige grond, een hoge luchtvochtigheid en regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen (lente/zomer).

Ik hoop dat je deze gids nuttig vond! Deel het met je vrienden en familie om hen te helpen ook voor hun planten te zorgen. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om me een bericht te sturen. Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: vochtminnend, luchtvochtigheid, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Sep 17, 2022 Bijgewerkt op: Sep 17, 2022

Andere namen voor deze plant

  • Chandelier plant
  • Philodendron Gloriosum

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe geef ik een Philodendron Gloriosum water?
Je kunt je Philodendron Gloriosum het beste water geven als de bovenste 2 centimeter grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat je grondig water geeft totdat het water uit het drainagegat van de pot loopt.
Wanneer moet ik mijn Philodendron Gloriosum bemesten?
Je kunt je Philodendron Gloriosum in de lente- en zomermaanden om de 14 dagen bemesten met een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Bemest je plant niet in de herfst en winter.
Wat voor soort licht heeft een Philodendron Gloriosum nodig?
Een Philodendron Gloriosum heeft matig tot helder indirect zonlicht nodig. Als het niet genoeg licht krijgt, zal het lang en pootachtig gaan groeien.
Hoe vaak moet ik mijn Philodendron Gloriosum verpotten?
Een Philodendron Gloriosum moet om de 1-2 jaar worden verpot in een pot die één maat groter is dan de huidige pot. Zorg ervoor dat je een goed drainerende potgrond gebruikt voor je plant.
Wat zijn enkele veel voorkomende problemen met Philodendron Gloriosums?
Enkele veel voorkomende problemen met Philodendron Gloriosums zijn te veel water geven, te weinig water geven, te weinig licht krijgen en te vaak bemest worden.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners