Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe gebruik je een mosstok voor je kamerplanten?

Monstera met een mosstok

Hoe gebruik je een mosstok voor je kamerplanten?

Mosstokken zijn een goeie manier om je planten te leren naar boven te groeien, in plaats van naar beneden of horizontaal. In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je een mosstok voor je kamerplanten kunt gebruiken. Voor we daar op ingaan, bekijken we de soorten planten die graag tegen een mosstok zullen groeien.

In deze gids bespreken we een paar dingen die te maken hebben met mosstokken:

  1. Waarom zou je een mosstok gebruiken?
  2. Welke planten hebben baat bij een mosstok?
  3. Hoe gebruik je een mosstok?

We gaan er meteen op in en laten zien waarom je een mosstok voor je kamerplanten zou willen gebruiken.

Waarom zou je een mosstok voor je kamerplanten gebruiken?

Terug naar boven

Je moet een mosstok gebruiken als je je planten op een bepaalde manier wilt laten groeien. In de meeste gevallen gebruiken plantenbezitters graag mosstokken om hun planten te leren naar boven te groeien. Als je je planten omhoog laat groeien, in plaats van omlaag of naar buiten, kun je dit om verschillende redenen doen:

  • Je hebt meer flexibiliteit over waar je je plant kunt zetten
  • Je plant neemt minder plaats in (plaats voor meer planten!)
  • Je kunt je plant "vormgeven"
  • Je vindt het mooi hoe je plant eruit ziet

Als je een mosstok gebruikt, kun je je plant een beetje beter "vormgeven". Bijvoorbeeld: als je een Monstera kweekt, kun je bepalen in welke richtingen je kamerplant groeit. Als je geen mosstok zou gebruiken, zal je plant groeien zoals hij wil. Daar is niets mis mee, maar het kan je beperken in de plaatsen die je voor je kamerplant ter beschikking hebt.

Als je graag wat meer controle hebt over de vorm van je plant, is een mosstok een prima manier om dit te doen.

Welke planten hebben baat bij een mosstok?

Terug naar boven

Mosstok voor een Monstera

Voor we ingaan op hoe je een mosstok moet gebruiken, is het een goed idee om te kijken of je plant er baat bij zou hebben. De beste planten om een mosstok mee te gebruiken, zijn ofwel hangplanten met lianen, ofwel klimplanten. Planten laten groeien zoals ze van nature zouden doen klinkt als een voor de hand liggende keuze als het om plantenverzorging gaat. Je kamerplant kan je hulp echter meer nodig hebben dan je denkt.

In de natuur groeit je hangende of klimmende kamerplant waarschijnlijk in jungles of andere tropische plaatsen. Hij groeit tegen bomen en andere stevige structuren zoals rotsen. Je kamerplant vertrouwt op deze stevige structuren om hem een gemakkelijke en stabiele plaats te geven om te groeien. Als je je planten deze stevige structuur geeft om tegenaan te groeien, bevorder je de groei. Deze stabiele groeiplaats voelt natuurlijk aan voor je kamerplant en hij zal zich er op zijn gemak voelen.

De beste planten om een mosstok mee te gebruiken zijn dus klimplanten zoals Monstera, of hangplanten zoals een Pothos of Philodendron.

Hoe gebruik je een mosstok?

Terug naar boven

Philodendron groeit op een mospaal

Nu komen we bij het goede deel: we gaan kijken hoe je je plant kunt helpen groeien met een mosstok. De manier waarop je je plant helpt hangt een beetje van de plant zelf af. Als je een Philodendron hebt, die vrij dunne ranken heeft, heb je een manier nodig om de ranken voorzichtig op de mosstok te houden. Maar als je een Monstera hebt, die dikke stengels hebben, hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je die stengels zo dicht mogelijk bij de mosstok houdt als je kunt.

De materialen die je nodig hebt om je plant met een mosstok te laten groeien zijn als volgt:

  • een mosstok (verrassing, verrassing)
  • Klittenbandstrips of tuintubes
  • een klimplant

Met deze voorwerpen kun je aan de slag met het gebruik van een mosstok voor je kamerplant.

De bedoeling van het gebruik van een mosstok bij je kamerplant is dat je plant de mosstok raakt. De klittenbandstrips zijn een mooie manier om je plant aan de mospaal te "binden" op een manier die je goed lijkt.

Als je dit doet met een plant met dunne ranken, zoals de Philodendron, wees dan heel voorzichtig als je hem tegen de mosstok zet. De ranken raken gemakkelijk beschadigd, dus bind ze niet te strak aan de mosstok vast.

Monstera gebonden aan mospaal

Naarmate je plant blijft groeien, zul je de plant aan de mosstok moeten blijven vastbinden. Je leidt de plant voortdurend langs de mosstok, zo veel en zo lang als je goeddunkt. Na verloop van tijd zal je kamerplant beginnen te leren vanzelf tegen de mosstok aan te groeien, vooral als hij luchtwortels kweekt.

De Philodendron en Pothos zullen "wortels" beginnen te groeien, waarmee ze zich vasthechten aan dingen als de mospaal. Deze planten zullen snel kunnen leren waar en hoe ze moeten groeien en je hoeft ze niet lang te begeleiden. De Monstera groeit iets langzamer, dus je zult hem moeten leren om wat langer naar boven te groeien. Als de Monstera eenmaal rond de mosstok begint te groeien, heb je er niet veel werk meer van.

Conclusie

Als je je plant naar je woonruimte wilt vormen en hem er zo uit wilt laten zien als jij wilt, is een mosstok een prima optie. Mosstokken passen goed bij alle klimplanten en helpen je om je planten te leren hoe en waar ze moeten groeien. Als je eenmaal een klimplant hebt, zoals een Monstera, Philodendron, of Pothos, heb je alleen nog een mosstok nodig en een manier om hem met je plant te verbinden.

Een mosstok lijkt in het begin misschien intimiderend, maar als je hem eenmaal voor het eerst gebruikt hebt, is hij echt prettig en gemakkelijk in het gebruik. Als je je plant in het begin helpt, leert je plant snel hoe hij het zelf moet doen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: monstera, philodendron, pothos

Geplaatst op: Mar 13, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners