Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Monstera?

Monstera groeit Foto van deze monstera is gemaakt door roosanur op Instagram.

Hoe verzorg je een Monstera?

Monstera's zijn heel herkenbare planten met grote en mooie bladeren. Omdat het tropische planten zijn, kunnen ze lastig te verzorgen zijn als je in een kouder klimaat woont, maar zelfs dan kun je succes hebben met deze planten. Met deze tips zullen zelfs beginnende plantenouders voor een Monstera kunnen zorgen. Het zijn onderhoudsarme planten die heel geschikt zijn voor elke beginnende plantenbezitter. Monstera's zijn ook heel flexibel wat lichtbehoeften betreft, dus je zult altijd een goede plaats voor deze plant in je huis hebben. Maar hoe verzorg je ze?

In deze handleiding behandelen we een paar verschillende onderwerpen over plantenverzorging en hoe je je Monstera in je huis kunt laten gedijen. Deze onderwerpen omvatten:

 1. Hoeveel licht heeft een Monstera nodig?
 2. Wanneer geef je een Monstera water?
 3. Welke grond moet je gebruiken?
 4. Vochtigheid
 5. Temperatuur
 6. Verpotten
 7. Bemesting
 8. Stekken
 9. Veel voorkomende plagen
 10. Giftigheid
 11. Afvallende bladeren

Als je klaar bent met het lezen van deze handleiding, heb je alle informatie die je nodig hebt om voor deze mooie tropische planten te zorgen.

Hoeveel licht heeft een Monstera nodig?

Terug naar boven

De Monstera geeft de voorkeur aan helder, indirect zonlicht. Dit is een tropische plant en doet het goed als je het het licht kunt geven dat het in diens inheemse omgeving krijgt. In de natuur staat ze op de grond onder grote bomen op zeer zonnige plaatsen, dus deze plant houdt van helder, indirect zonlicht. Zorg ervoor dat je in de zomer te veel direct zonlicht vermijdt, want dat kan brandplekken veroorzaken op die grote, mooie bladeren.

Omdat de Monstera in de natuur dicht bij de grond staat, kan ze weinig licht verdragen, maar daardoor zal ze veel langzamer groeien. De plant heeft licht nodig om te kunnen groeien. Als je de Monstera op een te donkere plaats houdt, zullen haar bladeren geel worden. Als je dit ziet gebeuren, is dat een teken dat je de plant naar een beter verlichte omgeving moet verplaatsen.

Wanneer geef je een Monstera water?

Terug naar boven

Monstera's zijn tropische planten, wat betekent dat ze graag in vochtige grond zitten. Als het op water geven aankomt, moeten ze water krijgen zodra de grond boven in de pot droog is. Je kunt dit controleren met een vochtmeter of met je vinger. Als de bovenste 5 cm droog is, is het tijd om je plant water te geven.

Je kunt de grond beter niet te veel laten uitdrogen, want dan beginnen de bladeren te hangen. Als dit gebeurt, moet je de plant zo snel mogelijk water geven, want je Monstera loopt het risico uit te drogen. Een ander teken dat je plant begint uit te drogen is wanneer je bruine en knapperige randen aan de bladeren ziet.

Als je de Monstera te veel of te vaak water geeft, zal de plant je dat ook laten merken.
Als je de Monstera te veel water geeft, worden de bladeren geel. Als je de plant je laat vertellen wat het wil, is het gemakkelijker het te helpen groeien. Omdat de plant je vertelt wanneer er iets mis is, maakt hij deze plant perfect voor beginnende plantenbezitters.

Gele, bruine, of zwarte bladpunten

Als je gele, bruine, of zwarte bladpunten op je Monstera bladeren ziet, is dat een duidelijk teken van overbewatering. Het beste wat je nu kunt doen is stoppen met water geven, het overtollige water uit de grond laten weglopen en dan de grond laten opdrogen voor je weer water geeft. Als je merkt dat je plant wortelrot heeft ontwikkeld, kun je de plant het beste verpotten en in wat verse (droge) grond zetten.

Een vuistregel om te gebruiken bij het water geven is deze: Geef je plant pas water als de bovenste 5 cm droog is. Als je dit niet controleert loop je het risico dat je Monstera te veel water krijgt.

Welke grond moet je gebruiken?

Terug naar boven

Monstera's houden van vochtige grond, maar kunnen niet goed tegen natte grond. Om de Monstera de juiste hoeveelheid vocht te geven om in te level, moet je goed drainerende grond gebruiken. Je kunt voorkomen dat water op de bodem van de pot blijft zitten door een pot te kiezen met een afvoergat op de bodem. De grond zal al het water vasthouden dat je Monstera nodig heeft om goed te groeien, maar het overtollige water zal via de bodem worden afgevoerd. Zo voorkom je overbewatering en wortelrot.

Vochtigheid

Terug naar boven

Monstera's houden van vochtigheid. Ze doen het goed in vochtige plaatsen omdat die lijken op hun inheemse omgeving. Daarom is het een goed idee om je Monstera elke dag te benevelen. Als je een luchtbevochtiger in je huis hebt, is dit ook een prima oplossing. Als je weet dat het moeilijk voor je is om de luchtvochtigheid in je huis hoog te houden, kun je enkele van de stappen volgen die beschreven staan in "10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen". In die handleiding gaan we in op hoe je je vochtminnende planten kunt helpen.

Temperatuur

Terug naar boven

Samen met vochtigheid en veel indirect zonlicht houdt deze plant ook van warmere temperaturen. Normale temperaturen in je huis zijn prima voor de meeste kamerplanten, ook voor de Monstera. Het enige waar je aan moet denken bij de verzorging van een Monstera is dat je ze niet te dicht bij een koude tocht moet zetten. Monstera's zijn gevoelig als het om koude temperaturen gaat en plotselinge temperatuurdalingen kunnen de plant shockeren. Het schokken van Monstera's kan ze doden, dus is het beter deze situatie te vermijden.

Verpotten

Terug naar boven

Monstera's groeien betrekkelijk snel. Dit betekent dat het altijd een goed idee is om een pot te nemen die iets groter is dan zijn wortels nu zijn. Dit geeft de plant veel ruimte om te groeien. Als je monstera het goed doet en consequent groeit, moet je hem ongeveer om de twee jaar verpotten. Dat is het moment waarop het de pot waarin het nu staat begint te ontgroeien en meer ruimte nodig heeft. Als je vindt dat hij genoeg gegroeid is en je niet wilt dat hij nog groter wordt, kun je er ook voor kiezen hem niet meer te verpotten en hem terug te snoeien tot een grootte die je verkiest. Dit helpt om de groei in toom te houden.

Zoals je misschien merkt, groeit de Monstera, als ze over een periode van een paar maanden groeit, van nature horizontaal. Hier komt die mosstok om de hoek kijken die je misschien al eerder gezien hebt. Deze mosstok traint de Monstera om verticaal te groeien in plaats van horizontaal. Als je liever hebt dat de plant hoger groeit in plaats van breder, kun je dit ook gebruiken. Dit is geheel aan je voorkeuren en is op geen enkele manier verplicht.

Bemesting

Terug naar boven

We weten dat de Monstera vrij snel kan groeien, dus je zou verwachten dat ze veel bemesting nodig heeft, maar dit is niet het geval. De Monstera heeft er niet veel van nodig, ook niet in de groeiperiode. Tijdens de lente en de zomer, zijn groeiperiode, moet je de Monstera ongeveer een keer per maand bemesten en tijdens de rustperiode, herfst en winter, moet je de Monstera helemaal niet bemesten. In deze periode rust ze en bereidt ze zich voor op de volgende groeiperiode.

Stekken

Terug naar boven

Monstera stekken Foto van deze Monstera stek is gemaakt door goodgrowing op Instagram.

Een Monstera stekken is gemakkelijker dan de meeste planten en er zijn verschillende manieren om dit te doen. De eerste manier is om je Monstera te snoeien en een groter deel van de stengel af te snijden. Op deze manier geef je je Monstera voldoende vocht en voedingsstoffen om uit zichzelf wortels te gaan groeien. Een andere manier is te wachten tot de Monstera luchtwortels begint te groeien. Je Monstera vertelt je nu dat hij klaar is om gestekt te worden. Je kunt nu de stengel onder de luchtwortels afknippen.

Je zou een stekje moeten hebben dat nogal lijkt op de foto hierboven, natuurlijk zonder de volledig ontwikkelde wortels. Door deze stek in water te zetten, help je de Monstera stengel nieuwe wortels te laten groeien en een zelfstandige plant te worden. Als de wortels lijken op die op de foto, is hij klaar om in de grond geplant te worden. En daarmee heb je een nieuwe plant, gratis!

Veel voorkomende plagen

Terug naar boven

Een Monstera is een tamelijk taaie plant en heeft als ze gezond is niet echt last van plagen. Als ze onder stress staat, geschokt is, of verzwakt, kan ze kwetsbaar worden voor een paar verschillende plagen zoals schildluis, wolluis, en spintmijten. Je kunt deze plagen voorkomen door te luisteren naar wat je plant je vertelt.

Als je toch merkt dat sommige plagen opduiken, zoals wolluis, is het nog niet te laat. De eerste stap die je moet nemen is ervoor zorgen dat je plant het juiste licht en water krijgt dat het nodig heeft. Het doel is ervoor te zorgen dat de Monstera zich van deze plagen kan herstellen. De tweede stap is om de bladeren en stengels voorzichtig schoon te maken met zeepwater. Hierdoor verdrinkt het ongedierte en kun je in één keer de hele plant van de plaag ontdoen.

Het belangrijkste bij het aanpakken van ongedierte is dat je je plant een gevechtskans blijft geven door ze te verzorgen op de manier die ze prettig vinden: het juiste licht, een consequent watergeefschema, en een omgeving met hoge luchtvochtigheid. Als het ongedierte weg is zal dit de plant helpen zich sneller te herstellen en weer te groeien.

Giftigheid

Terug naar boven

Tropische planten zijn vaak giftig en de Monstera is helaas geen uitzondering. Het sap van de stengels en bladeren kan indigestie en braken veroorzaken bij zowel mensen als huisdieren. Probeer de Monstera dus uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren te houden als je weet dat ze de stengels en bladeren zullen proberen te eten.

Afvallende bladeren

Terug naar boven

De bladeren aan mijn Monstera vallen af, wat is er aan de hand? Vaak is er niets mis met je plant. Monstera's laten hun oude bladeren vallen als ze nieuwe bladeren uitzetten. De plant laat de oudere bladeren vallen om de nieuwe stengels en bladeren te kunnen voorzien van voedingsstoffen om groot en sterk te worden. Dit is dus volkomen natuurlijk en geen reden om je zorgen te maken over de gezondheid van je plant.

Conclusie

Zoals je ziet is de Monstera een beginnersvriendelijke plant. Het is wel even wennen als je van vetplanten of cactussen komt. Door de tips in deze handleiding te volgen, zul je deze plant kunnen helpen groeien. Door Monsteras goed te verzorgen, zul je vele jaren van deze plant kunnen genieten en hem zo groot laten worden als je wilt.

Als je kleine kinderen of huisdieren hebt, moet je misschien wat voorzorgsmaatregelen nemen om hen en je plant te beschermen, want de plant is giftig. Over het algemeen is deze plant beginnersvriendelijk, want ze zal je vertellen wat ze wil en nodig heeft. Als het te droog is, krijgt hij bruine en knapperige randen aan zijn bladeren en als hij te veel water krijgt, worden de bladeren geel. Door de tekenen te herkennen die de plant je laat zien, zul je ze zonder al te veel problemen kunnen verzorgen. Zelfs als je nieuw bent in het verzorgen van kamerplanten.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: monstera, mosstok, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Feb 15, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Swiss Cheese Plant
 • Monstera Deliciosa
 • Split Leaf Philodendron
 • Mexican breadfruit
 • Hurricane Plant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel licht heeft een Monstera nodig?
Een Monstera houdt van veel helder indirect licht, maar kan situaties met weinig licht verdragen. Direct licht kan de bladeren doen verbranden en te weinig licht kan de bladeren geel doen verkleuren.
Wanneer geef je een Monstera water?
Je moet een Monstera water geven als de grond aan de bovenkant droog is. Laat de grond niet te veel uitdrogen, want dat kan leiden tot bruine en knapperige randen aan de bladeren.
Wat voor aarde gebruik ik voor een monstera?
Je moet goed doorlatende grond gebruiken voor je Monstera. De grond moet een beetje vocht vasthouden, maar niet zo veel dat de grond nat is.
Wanneer verpot je een Monstera?
Je moet een Monstera ongeveer om de twee jaar verpotten. Dit is wanneer de wortels alle ruimte in de pot hebben ingenomen en de plant meer ruimte nodig heeft om te blijven groeien. Als je niet wilt dat de plant verder groeit, kun je ook stoppen met verpotten.
Hoe vaak moet ik mijn Monstera bemesten?
Je moet je Monstera in de groeiperiode (lente en zomer) eenmaal per maand bemesten. In zijn rustperiode, de herfst en de winter, moet je de Monstera helemaal niet bemesten.
Is de Monstera kwetsbaar voor plagen?
De Monstera is een heel taaie plant als ze gezond is. Als ze gestrest is of in shock, kan ze kwetsbaar worden voor schildluis, wolluizen en spint.
Is de Monstera giftig?
De monstera is giftig voor mensen en huisdieren. Als het sap wordt ingenomen kan het indigestie en braken veroorzaken.
Waarom vallen de oude bladeren van mijn monstera af?
De oude bladeren vallen af omdat de plant voedingsstoffen moet sparen om de nieuwe bladeren groot en sterk te laten groeien. Dit is normaal gedrag voor deze plant en je hoeft je geen zorgen te maken.
Waarom worden de uiteinden van mijn Monstera geel, bruin, of zwart?
Als de uiteinden van je Monstera bladeren geel, bruin of zwart worden, is dat een duidelijk teken dat de plant te veel water heeft gekregen. Het beste is te stoppen met water geven, het overtollige water af te voeren, en de grond te laten uitdrogen voor je weer water geeft.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners