Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Geldboom (Pachira Aquatica)?

Kleine geldboom

Hoe verzorg je een geldboom (Pachira Aquatica)?

Veel kamerplanten groeien vrij langzaam of blijven klein. Dit is niet voor iedereen, want sommigen van jullie (waaronder ikzelf) houden van grote en gedurfde planten! Grotere planten zijn mooie statements in elke kamer en voegen wat textuur toe aan je muren of meubels. Wat als er een snelgroeiende statementplant was die ook nog eens ongelooflijk gemakkelijk te verzorgen is? Zo'n plant bestaat en het is de Geldboom!

Als je hebt overwogen een kamerplant aan je huis toe te voegen, is de Geldboom (Pachira Aquatica) een geweldige optie. Het is gemakkelijk te verzorgen en staat bekend om z'n vermogen om geluk en voorspoed te brengen. In deze plantenverzorgingsgids bespreken we hoe je een Geldboom moet verzorgen, zodat het goed gedijt in je omgeving.

Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bespreken:

 1. Hoeveel licht heeft een Geldboom nodig?
 2. Hoe vaak moet ik mijn Geldboom water geven?
 3. Hoeveel vocht heeft een Geldboom nodig?
 4. Hoe groot wordt een geldboom?
 5. Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Geldboom?
 6. Wanneer moet ik mijn Geldboom bemesten?
 7. Hoe kan ik een Geldboom vermeerderen?
  1. Zaden
  2. Stekken
  3. Air layering
 8. Is een geldboom veilig voor huisdieren?

Laten we er meteen aan beginnen en je helpen om wat extra plantverzorgingsvaardigheden in te brengen bij het verzorgen van deze geluksboom!

Hoeveel licht heeft een Geldboom nodig?

Terug naar boven

Geldboom in zonlicht

De geldboom groeit van nature in zoetwatermoerassen en rivieroevers in tropische regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Kennis van de natuurlijke habitat van de plant helpt ons te begrijpen hoeveel licht een Geldboom nodig heeft. Geldbomen geven de voorkeur aan helder, indirect licht, maar kunnen ook omstandigheden met weinig licht verdragen. Als je je Geldboom binnenshuis kweekt, plaats het dan bij een raam waar het veel natuurlijk licht krijgt.

Zorg er echter voor dat je geldboom niet te veel direct zonlicht krijgt. Te veel direct licht kan de bladeren doen verbleken en te weinig zonlicht maakt de plant pootachtig. Als een plant "pootachtig" wordt, betekent dat dat het echt lange, uitgerekte, stengels heeft, met slechts een paar bladeren aan de top.

Hoe vaak moet ik mijn Geldboom water geven?

Terug naar boven

Zoals de meeste tropische planten houdt ook de Geldboom van een licht vochtige bodem. Je kunt je Geldboom tevreden houden door de plant water te geven als de bovenste paar centimeter grond droog aanvoelt. Afhankelijk van de grootte van je plant en de pot waarin het staat, kan dit eens per week of eens per twee weken zijn.

Geef langzaam en grondig water, tot er water uit de drainagegaten op de bodem van de pot begint te komen. Laat de plant een paar minuten uitlekken tot het overtollige vocht uit de pot is verdwenen. Zorg ervoor dat je je plant niet te veel water geeft, want dat kan wortelrot veroorzaken.

De Geldboom houdt van vochtige grond, maar groeit niet graag in stilstaand water. Het slaat veel vocht op in z'n stengels, dus neemt het het vocht van de vochtige grond het liefst op en laat de grond opdrogen voordat je het weer water geeft.

Hoeveel vocht heeft een Geldboom nodig?

Terug naar boven

We hebben al geleerd dat de Geldboom van nature groeit in moerassen in Midden- en Zuid-Amerika. Als je z'n natuurlijke habitat bekijkt, zie je dat het van vochtigheid houdt. Net als z'n natuurlijke habitat in het regenwoud heeft de Geldboom luchtvochtigheid nodig; ongeveer 50-60%. Je kunt hiervoor zorgen door een luchtbevochtiger te gebruiken of de pot van de plant op een bak te zetten die gevuld is met kiezels en water.

Als je op zoek bent naar andere ideeën om de luchtvochtigheid in je huis of rond je plant te verhogen, kijk dan eens naar "10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen".

Hoe groot wordt een geldboom?

Terug naar boven

Grote geldboom

Een Geldboom kan in z'n natuurlijke omgeving tot 60 meter hoog worden, maar het bereikt slechts een fractie van die grootte als het binnenshuis wordt gekweekt. Een Geldboom in pot wordt meestal maar ongeveer 180 cm tot 200 cm hoog als het binnen staat. Het wordt niet alleen vrij hoog, maar groeit ook graag horizontaal als het eenmaal z'n "binnen"-hoogte heeft bereikt. Zet dit alles bij elkaar, en de plant wordt een behoorlijk grote plant in je huis of kantoor als het eenmaal volgroeid is.

Je kunt de plant terugsnoeien en de stekken gebruiken om deze plant te vermeerderen, maar daarover later meer!

Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Geldboom?

Terug naar boven

De Geldboom groeit het best in rijke, leemachtige grond die goed draineert. Je kunt de meeste algemene potgrond mixen voor kamerplanten gebruiken, omdat deze meestal veel voedingsstoffen bevatten en vrij goed draineren. Je kunt ook je eigen mix maken door een deel potgrond, een deel veenmos en een deel perliet te combineren. Dit mengsel laat vrij goed zuurstof door, houdt vocht vast, maar voert overtollig vocht ook vrij snel af. Zo kan je Geldboom al het vocht opnemen dat het nodig heeft, met een lage kans op wortelrot.

Als je pot geen drainagegaten heeft, zorg dan voor een laag stenen of grind op de bodem voordat je de aarde toevoegt. Dit zal ervoor zorgen dat overtollig water buiten bereik van de grond kan weglopen en wortelrot voorkomen. Ook als je je Geldboom langere tijd geen water kunt geven, kun je een laag mulch op het bodemoppervlak aanbrengen om het vocht vast te houden.

Wanneer moet ik mijn Geldboom bemesten?

Terug naar boven

Door je planten te bemesten kunnen ze beter groeien en ook beter bestand zijn tegen ongedierte. Wij raden aan je Geldboom tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) om de twee tot drie weken te bemesten. Je kunt een standaard kamerplantenmest gebruiken of een langzaam vrijkomende meststof. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen op de meststofverpakking volgt voor de te gebruiken hoeveelheid.

Tijdens de herfst en winter moet je je Geldboom helemaal niet bemesten, want dan heeft het de extra energie niet nodig om te groeien. Tijdens de herfst en winter zal de Geldboom z'n groei vertragen tot de lente. Gedurende deze tijd moet je je plant niet bemesten, want dat kan leiden tot overbemesting. Overbemesten kan de wortels van je plant verbranden, waardoor de plant langzaam doodgaat.

Hoe kan ik een Geldboom vermeerderen?

Terug naar boven

Geldboom bladeren

Een geldboom is belangrijk om te vermeerderen omdat het een symbool is van geluk en voorspoed. Geldbomen kunnen worden vermeerderd via drie verschillende technieken; zaad, stekken, of air layering. Je vindt de instructies voor elke methode hieronder.

Zaden

Terug naar boven

Om te vermeerderen via zaad, plant je de zaden in vochtige aarde. Bedek het zaadbakje met plasticfolie om het vocht vast te houden en zet het op een warme plaats. Houd de grond vochtig maar niet drassig en de kieming zou binnen twee tot drie weken moeten plaatsvinden.

Stekken

Terug naar boven

Om te vermeerderen via stekken, neem je een stek van zo'n 15-20cm van een gezonde Geldboom en verwijder je de onderste bladeren. Doop het afgesneden uiteinde van de stengel in bewortelingshormoon en plant het in vochtige aarde. Bedek het stekje met plasticfolie om het vocht vast te houden en zet het op een warme plaats. Houd de grond vochtig maar niet drassig en binnen vier tot zes weken zouden zich nieuwe wortels moeten vormen.

Air layering

Terug naar boven

Om te vermeerderen door middel van air layering kies je een tak aan je Geldboom die minstens 15-20 centimeter lang is. Maak een klein sneetje in de bast van de tak en bestuif de wond met het bewortelingshormoon. Wikkel het wondje strak in met vochtig sphagnum mos en zet het vast met plasticfolie. Houd het mos vochtig en binnen vier tot zes weken zouden zich nieuwe wortels moeten vormen. Als de wortels zich hebben gevormd, kun je de tak onder het mos afknippen en oppotten in vochtige aarde.

Ik raad je aan om handschoenen te dragen en te voorkomen dat je tijdens het vermeerderen de huid rond je ogen aanraakt, want het sap kan soms irritatie veroorzaken.

Is een geldboom veilig voor huisdieren?

Terug naar boven

Kleine geldboom bladeren

De Geldboom wordt over het algemeen veilig geacht voor huisdieren, maar het is altijd het beste om je dierenarts te raadplegen als je je zorgen maakt. Het grootste probleem met de Geldboom is dat de bladeren ervan bij inname van grote hoeveelheden maagklachten kunnen veroorzaken. Ook kan het sap van de plant irriterend zijn voor huid en ogen, dus huisdieren en kleine kinderen kun je het beste uit de buurt van de Geldboom houden.

Als je denkt dat je huisdier een grote hoeveelheid van een plant heeft gegeten, is het altijd het beste om contact op te nemen met je dierenarts.

Conclusie

Dat is alles wat je moet weten over de verzorging van een Geldboom! De verzorging van je Geldboom kan eenvoudig zijn - met veel indirect zonlicht, een goed drainerende rijke en leemachtige grond, voldoende water voor een licht vochtige bovengrond, en meststoffen tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Met de juiste verzorging zal je Geldboom binnenshuis goed gedijen en je jarenlang geluk brengen.

Ik hoop dat je deze gids nuttig vond! Deel het alsjeblieft met je vrienden en familie om hen te helpen ook voor hun planten te zorgen. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om mij te bereiken of vraag de leden van de Plant care for Beginners Facebook Groep om hulp!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: vochtminnend, luchvochtigheid, tropisch

Geplaatst op: Oct 1, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Pachira Aquatica
 • Money Tree
 • Geldboom

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn Geldboom water geven?
Geef je Geldboom water als de bovenste 2-5 centimeter grond droog aanvoelt. Geef grondig water tot de grond verzadigd is en laat de plant dan volledig uitlekken. Geef pas weer water als de bovenste 2-5 centimeter grond droog aanvoelt. Over het algemeen duurt dit ongeveer 1-2 weken.
Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Geldboom?
Een vochtige, goed drainerende potgrond is ideaal voor Geldbomen. De Geldboom staat niet graag in natte grond, maar houdt ook van vocht, dus grond die een paar dagen water vasthoudt en dan uitdroogt is perfect!
Hoeveel licht heeft een Geldboom nodig?
Een Geldboom geeft de voorkeur aan een gemiddeld tot hoog lichtniveau. Zet de plant op een plaats waar het elke dag enkele uren indirect zonlicht krijgt.
Wanneer moet ik mijn Geldboom bemesten?
Bemest je Geldboom in de lente en zomer elke 2-3 weken met een uitgebalanceerde, vloeibare meststof. Niet bemesten in de herfst en winter.
Hoe kan ik een Geldboom vermeerderen?
Om een Geldboom te vermeerderen, neem je een stek van een gezonde plant en plaats je die in een vochtige potgrondmix. Bewaar het stekje op een warme, zonnige plek en wacht tot er nieuwe groei ontstaat. De beste tijd om je Geldboom te vermeerderen is in het voorjaar en de zomer.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners