Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Treurvijg (Ficus Benjamina)?

Ficus Benjamina

Hoe verzorg je een Treurvijg (Ficus Benjamina)?

De Ficus Benjamina, beter bekend als de treurvijg, is een ongelooflijke en onderhoudsarme kamerplant. Deze boomachtige kamerplant kan tot 2,5 m hoog worden en heeft twee soorten: bonte bladeren en (gewone) groene bladeren. De bladeren van de treurvijg zijn slank en glanzend, en de kleine witte bloemen bloeien het hele jaar door, hoewel ze geen geur of aroma hebben. De Ficus Benjamina is een geweldige keuze om een vleugje natuur en textuur toe te voegen aan je woonruimte en om een natuurlijke luchtfiltering in je huis te bieden.

Dus hoe verzorg je deze geweldig uitziende plant? Dat gaan we onderzoeken in deze plantenverzorgingsgids! Disclaimer: Ik ben absoluut dol op deze kamerplant, dus je zult van mij geen enkel negatief woord over deze fantastische kamerplant horen zeggen.

Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan behandelen:

 1. Hoe geef je een Ficus Benjamina water?
  1. Hoe vaak geef je een Ficus Benjamina water?
  2. Kun je leidingwater gebruiken voor een Ficus Benjamina?
 2. Wat is het beste type zonlicht voor een Ficus Benjamina?
  1. Doet een treurvijg het goed in direct zonlicht?
  2. Hoeveel zonlicht heeft een treurvijg per dag nodig?
 3. Welke soort potgrond is het beste voor een treurvijg?
 4. Hoe vaak moet je een treurvijg verpotten?
 5. Moet ik mijn Ficus Benjamina bemesten?
  1. Hoe vaak moet ik een Ficus Benjamina bemesten?
 6. Kan ik mijn treurvijg snoeien?
 7. Hoe vermeerder ik een Ficus Benjamina?
 8. Wat zijn veel voorkomende plagen die een Ficus Benjamina aantasten?
 9. Conclusie

Laten we beginnen te leren hoe je een Ficus Benjamina kunt verzorgen en het hele jaar door gezond in huis kunt houden!

Hoe geef je een Ficus Benjamina water?

Terug naar boven

Een Ficus Benjamina water geven

Een kamerplant water geven is het belangrijkste onderdeel van het verzorgen van planten. Het kan je plant helpen gedijen als je het perfect doet, maar het kan je plant ook doden als je het te lang droog houdt of te vaak water geeft. Gelukkig is het vrij eenvoudig om je Ficus Benjamina water te geven. Hier lees je hoe je dat doet!

De Ficus Benjamina komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, waar het in een tropische omgeving leeft, dus het houdt van vocht! Dit laat ons weten hoe we je treurvijg gelukkig kunnen houden: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig!

Je kunt dit doen door je Ficus Benjamina te planten in een pot met drainagegaten. Wanneer je je Treurvijg water geeft, geef het dan volvloedig water totdat je water uit de drainagegaten van de pot ziet komen. Als je het water uit de drainagegaten ziet komen, laat het dan ongeveer 5 minuten uitlekken. Al het overtollige vocht zou nu uit de pot moeten zijn afgevoerd en je hebt je plant perfect water gegeven.

Hoe vaak geef je een Ficus Benjamina water?

Terug naar boven

Neem een pauze tussen elke watergift en laat de bovenste 2-5 cm (1-2 inches) grond uitdrogen. Je kunt controleren of de grond droog is door je vinger een beetje in de grond te steken. Je weet dat de bovengrond droog is als het niet gemakkelijk aan je vinger blijft plakken. Als je de grond regelmatig controleert en alleen water geeft als de bovengrond droog is, houd je je plant tevreden, want zo voorkom je wortelrot en overbewatering.

Je moet je Ficus Benjamina dus water geven als de grond droog is, maar hoe vaak is dit? Gemiddeld moet je je plant in het voorjaar en de zomer één keer per week water geven en in het najaar en de winter één keer per 14 dagen. Zorg ervoor dat je altijd controleert of de plant water moet krijgen voordat je het water geeft, anders loop je het risico dat je het te veel water geeft, waardoor de plant doodgaat.

Kun je leidingwater gebruiken voor een Ficus Benjamina?

Terug naar boven

Weet je niet zeker of kraanwater goed is voor je treurvijg? Dat hangt ervan af, maar je kunt het beste gefilterd of gedestilleerd water gebruiken! Door het water te filteren en te destilleren worden schadelijke elementen verwijderd, zodat je plant de zuiverste hydratatie krijgt. Dit type water heeft een neutrale pH-waarde die de groei bevordert.

Als je je zorgen maakt over de kosten van gefilterd of gedestilleerd water voor je planten, dan heb ik een oplossing voor je! Er zijn genoeg betaalbare manieren om het water te filteren of te reinigen zonder de bank te breken - probeer een Brita filter of een distilleerapparaat voor planten. In Nederland is het meeste kraanwater echter schoon genoeg om voor kamerplanten gebruikt te worden.

Ben je helemaal klaar met het bewateren van je treurvijg? Geweldig! Laten we nu meer leren over wat er nodig is om deze plant gezond en gelukkig te houden.

Wat is het beste type zonlicht voor een Ficus Benjamina?

Terug naar boven

Zonlicht voor een Ficuis Benjamina

Het tweede belangrijkste onderdeel om je Ficus Benjamina gelukkig en gezond te houden is het het juiste soort zonlicht te geven. Een treurvijg heeft helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats je treurvijg bij een raam dat wat zon krijgt, maar niet te veel volle zon. Dit zal ervoor zorgen dat je treurvijg de perfecte hoeveelheid licht krijgt en niet zal verschroeien door direct zonlicht.

Als je geen toegang hebt tot natuurlijk licht, kun je ook kunstmatige verlichting gebruiken zoals LED kweeklampen of fluorescerende lampen om je plant het juiste type licht te geven dat het nodig heeft.

Doet een treurvijg het goed in direct zonlicht?

Terug naar boven

Treurvijgen zijn planten die graag leven in een warme, tropische omgeving met indirect licht, dus ze worden niet graag blootgesteld aan direct zonlicht. Je weet of je plant te veel direct zonlicht krijgt wanneer de bladeren geel of bruin beginnen te worden en ze uitgedroogd raken.

Een treurvijg moet echter wel wat zonlicht krijgen, zodat het aan fotosynthese kan doen en gezond blijft. Om je treurvijg te laten bloeien, probeer je een plek te vinden met helder, indirect licht - zoals bij een raam met gordijnen of jaloezieën.

Hoeveel zonlicht heeft een treurvijg per dag nodig?

Terug naar boven

Je Ficus Benjamina heeft 4-6 uur helder, indirect zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Plaats je treurvijg bij een raam op het zuiden (als je op het noordelijk halfrond woont) of een raam op het noorden (als je op het zuidelijk halfrond woont), dan krijgt het de perfecte hoeveelheid licht.

Om je treurvijg er op z'n best uit te laten zien en gezond te laten groeien, moet je het elke 3-4 weken draaien. Zo krijgen alle kanten evenveel zonlicht. Dit helpt ervoor te zorgen dat de plant niet scheef of in een ongelijk patroon groeit. Door dit regelmatig te doen bevorder je ook een sterke groei van je treurvijg!

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je treurvijg elke dag precies de juiste hoeveelheid zonlicht krijgt!

Welke soort potgrond is het beste voor een treurvijg?

Terug naar boven

Ficus Benjamina-bodem

In het gedeelte over het water geven van je Ficus Benjamina hebben we ontdekt dat de plant graag in vochtige, niet natte grond staat. Als je je Ficus Benjamina gaat verpotten, is het belangrijk om grond te gebruiken die helpt om de perfecte groeiomgeving voor je Treurvijg te creëren.

Je moet een lichte, goed drainerende grondmix gebruiken om de wortels van de plant voldoende zuurstof te geven en te voorkomen dat ze te lang in het water staan. Een goede mix bestaat uit leem, veenmos, perliet of vermiculiet, compost of oude mest, en kunstmest voor essentiële voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pH-waarde van je grond tussen de 6-7 ligt, zodat de plant alle voedingsstoffen kan opnemen!

Hoe vaak moet je een treurvijg verpotten?

Terug naar boven

De Ficus Benjamina is een vrij snel groeiende kamerplant, dus het zal regelmatig verpot moeten worden om voldoende ruimte te hebben om te groeien en z'n wortels te verspreiden. Idealiter moeten Treurvijgen eens in de twee jaar verpot worden.

Het beste is om eens per jaar te controleren of de kluit nog ruimte heeft om te groeien in zijn huidige pot. Dat is de beste manier om erachter te komen of je je plant moet verpotten. Er zijn echter nog een paar goeie signalen die je Ficus Benjamina je geeft om aan te geven dat het naar een grotere pot moet!

Een duidelijk teken dat je Ficus wortelgebonden is, is wanneer de grond snel begint uit te drogen. Als je merkt dat je je treurvijg vaker water geeft dan normaal, maar geen tekenen van groei ziet, dan hebben de wortels van je Ficus waarschijnlijk de hele pot overgenomen en nemen ze het vocht uit de grond sneller op.

Door je treurvijg in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat het voldoende ruimte heeft om te groeien, zorg je ervoor dat het gelukkig en gezond blijft!

Moet ik mijn Ficus Benjamina bemesten?

Terug naar boven

Variegated Ficus Benjamina

Je Ficus Benjamina houdt van veel indirect zonlicht en warmte, maar ze hebben niet per se veel bemesting of extra voedingsstoffen nodig. Maar soms is het bemesten van je kamerplant een goed idee. Vooral als je plant langzaam groeit of de bladeren er dof, gelig of verwelkt uitzien, moet je je Ficus misschien bemesten.

De gemakkelijkste meststof om te gebruiken voor je kamerplant is een vloeibare meststof, omdat je zelf kunt bepalen hoe geconcentreerd de meststof is door meer of minder toe te voegen aan het water dat je gebruikt om je plant water te geven.

Hoe vaak moet ik een Ficus Benjamina bemesten?

Terug naar boven

Als je je Ficus bemest, is het belangrijk om niet te veel te bemesten, want dat kan de plant schaden. Gemiddeld moet je in het voorjaar en de zomer, wanneer de plant actief groeit, één keer per maand bemesten. Tijdens de herfst en winter moet je je Ficus helemaal niet bemesten, omdat het dan minder snel groeit en de meststof niet gebruikt.

Als je je Ficus Benjamina bemest, gebruik dan een meststof die speciaal voor kamerplanten is gemaakt. Dit zal ervoor zorgen dat de plant alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft en niet te veel zout in de grond zal hebben, wat zijn wortels kan schaden of doden. Het is altijd een goed idee om de specifieke instructies van je meststof te controleren, om je te helpen je plant goed gevoed te houden.

Als je je Treurvijg gedurende het hele groeiseizoen bemest, zul je waarschijnlijk veel groei zien. Zoveel dat je je misschien afvraagt of je je plant moet of moet snoeien. Laten we dat eens uitzoeken!

Kan ik mijn treurvijg snoeien?

Terug naar boven

Treurvijg Bonsai

Er zijn veel voordelen van het snoeien van een treurvijg (of welke kamerplant dan ook). Door je plant te snoeien help je gezonde groei te bevorderen door dode of zieke takken en bladeren te verwijderen. Snoeien heeft ook een esthetisch voordeel: het houdt je planten in vorm, waardoor ze er beter uitzien.

Als je Ficus tijdens het groeiseizoen sneller begint te groeien, wil je misschien je kamerplant snoeien om het te helpen er niet alleen mooi uit te zien, maar ook gezond te blijven. Wanneer je je plant snoeit, moet je een schone, scherpe schaar gebruiken. De beste tijd om je Treurvijg te snoeien is in het late voorjaar of de vroege zomer, wanneer de treurvijg actief groeit.

Nadat je een paar stengels met bladeren hebt gesnoeid, kun je de stekken weggooien, of je kunt ze vermeerderen en nieuwe planten laten groeien! Laten we uitzoeken hoe je de stekken kunt vermeerderen!

Hoe vermeerder ik een Ficus Benjamina?

Terug naar boven

Als je je huis nog mooier wilt maken, probeer dan een Ficus Benjamina te vermeerderen. Dit betekent gewoon wat stengels van de bestaande plant afsnijden en ervoor zorgen dat ze de juiste omgeving en verzorging krijgen om sterk te groeien. De beste tijd van het jaar om je Ficus te vermeerderen is tijdens de zomer, wanneer de plant actief groeit.

De beste manier om nieuwe Treurvijgen te krijgen is door stengelstekken te nemen. Zoek stengels met ten minste twee sets bladeren, gebruik dan een scherpe schaar of snoeischaar om een schone snede te maken onder de onderste set bladeren. Plaats je stekken in een pot met vochtige grond en wacht tot ze wortelen en wennen aan hun nieuwe huis, voordat je ze in een grotere pot plant.

Nadat je de stek in de vochtige grond hebt geplant, moet je de omgeving perfect maken om de stek sneller te laten groeien. Je moet je pas geplante stengelstekken onder helder indirect licht houden en alleen water geven als de grond droog aanvoelt, maar niet helemaal uitgedroogd is.

Temperatuur is ook erg belangrijk tijdens het vermeerderingsproces. Je moet een constant temperatuurniveau aanhouden tussen 18-24℃ (65-75℉) terwijl je wacht tot je nieuwe planten wortel schieten. De hogere temperatuur en vochtigheid helpen je planten om sneller wortels te laten groeien.

Wat zijn veel voorkomende plagen die een Ficus Benjamina aantasten?

Terug naar boven

Net als veel andere kamerplanten heeft ook een Ficus Benjamina af en toe last van een paar veel voorkomende plagen. Plagen als spint, wolluizen, schildluizen en bladluizen kunnen de bladeren van een Ficus Benjamina beschadigen en zelfs een goede groei tegenhouden.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat dit ongedierte bij je plant komt, zoals besproeien met een insectenverdelgende zeepoplossing of neemolie. Als het ongedierte al op je plant zit, kun je insectendodende zeep of neemolie gebruiken om het ongedierte te bestrijden. Een andere geweldige manier om ongedierte te bestrijden is om wat vriendelijke insecten zoals lieveheersbeestjes in huis te halen. Deze lieveheersbeestjes snoepen graag van het ongedierte op je plant en laten je plant zelf met rust.

Conclusie

Terug naar boven

Het verzorgen van een treurvijg is eenvoudig, maar er zijn enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden. Geef de treurvijg water als de bovenste 2-5 cm droog is en zet je Ficus op een lichte plek, zonder direct zonlicht.

Om je treurvijg gezond te houden en sterk te laten groeien, moet je het tijdens het groeiseizoen bemesten, indien nodig snoeien met een schone schaar, en nieuwe planten vermeerderen door stengelstekken te nemen van een bestaande plant. Als je ongedierte op je treurvijg opmerkt, kun je een insecticide zeepoplossing of neemolie gebruiken om ze te bestrijden.

Met deze eenvoudige tips voor beginners in gedachten kan iedereen goed voor zijn treurvijg zorgen! Deel deze plantenverzorgingsgids met je vrienden en familie om hen te helpen ook voor hun kamerplanten te zorgen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk, tropisch

Geplaatst op: Dec 31, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Weeping Fig
 • Ficus Benjamina
 • Benjamin Fig
 • Ficus Tree

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Waar groeit een Ficus Benjamina (Treurvijg) in de natuur?
De Ficus Benjamina komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië en groeit in een tropisch klimaat.
Hoe vaak moet ik een treurvijg water geven?
Een treurvijg moet water krijgen als de bovenste centimeter grond droog is. Je moet water geven tot het overtollige water door de drainagegaten in de bodem van de pot naar buiten loopt.
Wat voor soort licht heeft een treurvijg nodig?
Treurvijgen geven de voorkeur aan helder, indirect zonlicht, maar kunnen ook lagere lichtomstandigheden verdragen. Vermijd direct zonlicht, want dat kan bladverbranding veroorzaken.
Is het normaal dat treurvijgbladeren geel worden en afvallen?
Ja, het is normaal dat treurvijgbladeren geel worden en afvallen door omgevingsstress of gebrek aan voedingsstoffen. Als dit gebeurt, is het raadzaam om de treurvijg te bemesten en zijn licht- of waterbehoefte aan te passen.
Kan ik mijn treurvijg snoeien?
Ja, je kunt je treurvijg snoeien om het er op zijn best uit te laten zien. Je moet alle dode of zieke takken verwijderen, en ook lange takken die uit vorm groeien terugsnoeien.
Zijn er ziekten die treurvijgen aantasten?
Ja, treurvijgen kunnen worden aangetast door allerlei ziekten, zoals wortelrot, bladvlekkenziekte en echte meeldauw. Het is belangrijk om je treurvijg te controleren op tekenen van ziekte en zo nodig onmiddellijk te behandelen.
Wat is de ideale temperatuur voor een treurvijg?
De ideale temperatuur voor een treurvijg ligt tussen 18-24°C. Hoewel treurvijgen koudere temperaturen kunnen verdragen, moeten ze niet worden blootgesteld aan temperaturen onder de 10°C.
Is het mogelijk om treurvijgen te vermeerderen door stekken?
Ja, treurvijgen kunnen door stekken worden vermeerderd. De beste tijd om een stek te nemen is in het voorjaar of de zomer, wanneer de treurvijg actief groeit. Plaats het stekje in de grond en zorg dat het veel licht en water krijgt om het wortelen te bevorderen.
Hoeveel ruimte moet ik laten tussen mijn treurvijg en andere kamerplanten?
Als het gaat om het plaatsen van treurvijgen bij andere kamerplanten, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van beide planten. Treurvijgen kunnen behoorlijk groot worden, dus het is het beste om minstens een paar meter tussen treurvijgen en andere kamerplanten te laten.
Heeft een treurvijg het hele jaar door bemesting nodig of alleen tijdens het actieve groeiseizoen?
Treurvijgen, of Ficus Benjamina, moeten het hele jaar door bemest worden voor een gezonde groei en om voedingstekorten te voorkomen. Tijdens zijn actieve groeiseizoen kan het vaker bemesting nodig hebben dan in de wintermaanden.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners