Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Zebraplant (Aphelandra squarrosa)?

Zebraplant

Hoe verzorg je een Zebraplant (Aphelandra squarrosa)?

Zoek je een plant met scherpe zebra-achtige patronen of gewoon een plant die mooie bloemen geeft? Zoek niet verder dan de Zebraplant, ook bekend als de Aphelandra Squarrosa!

Deze prachtige planten zijn met de tips in deze gids gemakkelijk te verzorgen en kunnen gedijen in allerlei omgevingen. In deze plantenverzorgingsgids behandel ik alles wat je moet weten over de verzorging van je zebraplant. Dit zijn de onderwerpen die we samen gaan bekijken:

  1. Hoe vaak moet ik mijn Zebraplant water geven?
  2. Hoeveel zon moet mijn Zebraplant krijgen?
  3. Welke grond moet ik gebruiken voor mijn Zebraplant?
  4. Welke meststof moet ik gebruiken voor mijn Zebraplant?
  5. Hoe vaak moet ik mijn Zebraplant verpotten?
  6. Is een Zebraplant veilig voor huisdieren?
  7. Van wat voor plagen hebben Zebraplanten last?
  8. Hoe kun je een Zebraplant vermeerderen?

Laten we beginnen met deze plantenverzorgingsgids en leren hoe we de Zebraplant in ons huis kunnen verzorgen!

Hoe vaak moet ik mijn Zebraplant water geven?

Terug naar boven

Zebraplanten komen oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Brazilië, wat ons fantastische aanwijzingen geeft over het soort verzorging dat deze plant nodig heeft. Wat water geven betreft, is het een vrij gemakkelijke plant!

Je Zebraplant moet ongeveer eenmaal per week water krijgen, of wanneer de grond droog aanvoelt. Laat het water volledig door de grond trekken en uit de bodem van de pot lopen. Als je niet zeker weet of de Zebraplant meer water nodig heeft, is er een gemakkelijke manier om dat te controleren. Voel de bovenste 2-5 centimeter van de grond, en als de grond vochtig is, hoef je geen water toe te voegen.

Als de grond droog is, geef dan je Zebraplant water tot het water volledig uit de pot loopt. Nadat je je Zebraplant water hebt gegeven, laat je het overtollige vocht ongeveer 5 minuten uit de pot lopen. De grond mag nu alleen het vocht vasthouden dat je plant nodig heeft en al het overtollige vocht zal uit de pot zijn afgevoerd.

Hoeveel zon moet mijn Zebraplant krijgen?

Terug naar boven

Flower on a Zebra plant

De zebraplant groeit van nature onder grotere planten en bomen, in een warme en vochtige omgeving. Gezien zijn natuurlijke omgeving geeft je Zebraplant de voorkeur aan helder, indirect zonlicht. Het verdraagt wat directe zon, maar niet te lang, want te veel directe zon kan de bladeren verschroeien. Als de bladeren geel of bruin beginnen te worden, raad ik aan de Zebraplant te verplaatsen naar een plek met iets meer schaduw.

De perfecte plek voor je Zebraplant in huis is in een kamer met een raam op het westen of zuiden. Deze kamers krijgen overdag het felste licht en dat is een prima plek voor deze plant. Nogmaals, zorg ervoor dat deze plant geen direct zonlicht krijgt door het achter een dun gordijn of in een andere schaduwrijke plek te zetten.

Welke grond moet ik gebruiken voor mijn Zebraplant?

Terug naar boven

De ideale grond voor een Zebraplant moet licht en goed doorlatend zijn, maar het moet ook wat vocht vast kunnen houden. Je kunt zakken potgrond met deze eigenschappen in je lokale tuinwinkels vinden. Je kunt ook je eigen grond maken, zodat die goed draineert en voldoende vocht vasthoudt. Om je eigen grond te maken, raad ik aan om 1 deel potgrond, 1 deel veenmos en 1 deel perliet toe te voegen. Deze ingrediënten helpen de grond goed te draineren voor je kamerplanten, maar zullen ook overtollig vocht snel naar de bodem van de pot afvoeren. Dit biedt de beste omgeving voor je Zebraplant.

De goed drainerende grond is erg belangrijk voor de Zebraplant, want hij is nogal gevoelig voor overbewatering. De lichte grond moet wat vocht vasthouden om de plant gehydrateerd te houden, maar de rest van het vocht afvoeren. Dit voorkomt overbewatering en houdt je plant tevreden.

Welke meststof moet ik gebruiken voor mijn Zebraplant?

Terug naar boven

Een bloeiende zebraplant

Bemesten is nodig om je plant gezond te houden tijdens het groeiseizoen, de lente en de zomer. Als je je plant bemest, geef je het voldoende voedingsstoffen om te groeien, maar ook om te herstellen van ongedierte. Net als de meeste andere planten moet ook de Zebraplant regelmatig bemest worden.

Bemest je Zebraplant tijdens het groeiseizoen elke maand met kamenrlantenvoeding. Mijn favoriete type meststof om te gebruiken voor mijn kamerplanten is een vloeibare meststof: meststof die je toevoegt aan het water dat je gebruikt om je planten water te geven. Het is handig omdat je je plant al water geeft, maar het is ook een voorzorgsmaatregel. Als je kunstmeststokjes/spikes of een andere langzaam vrijkomende meststof gebruikt, kun je de dosering niet regelen. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot overbemesting van je plant, wat de wortels van je planten kan beschadigen en ze kan doden. Door vloeibare meststof aan het water toe te voegen, kun je het naar eigen inzicht sterker of meer verdund maken.

Hoe vaak moet ik mijn Zebraplant verpotten?

Terug naar boven

Je Zebraplant moet om de twee tot drie jaar verpot worden. Ik raad je aan om te verpotten als de wortels beginnen te rotten of de plant te groot wordt voor zijn pot, waardoor de wortels potgebonden of wortelgebonden worden. Gebruik bij het verpotten een goed drainerende potgrond.

Haal de plant uit z'n huidige pot en maak de grond rond de kluit los. Zet de plant in de nieuwe pot en vul rond de wortels met de potgrondmix. Stamp de grond licht aan, zodat het stevig staat, maar niet te dicht is ingepakt. Geef grondig water om de grond te laten bezinken en blijf daarna water geven als dat nodig is, afhankelijk van je klimaat en de behoeften van de plant.

Je kunt ervaren dat je plant tijd nodig heeft om zich in zijn nieuwe pot te vestigen. Dit lijkt op achterblijvende groei of afhangende bladeren. Raak niet in paniek en verander je plantenverzorgingsroutine niet! De plant zal enige tijd nodig hebben om zich aan z'n nieuwe groeiomgeving aan te passen en elke extra verandering kan het herstel langer laten duren of in het ergste geval de plant zelfs doden.

Is een Zebraplant veilig voor huisdieren?

Terug naar boven

Ja, Zebraplanten zijn veilig voor zowel honden als katten! Dit maakt de Zebraplant tot een van de meest exotische kamerplanten die volkomen veilig zijn voor je katten en honden! Je kunt de jungle naar binnen halen zonder je zorgen te maken over je huisdieren in de buurt van je Zebraplant.

Van wat voor plagen hebben Zebraplanten last?

Terug naar boven

Zebraplanten zijn, net als veel andere tropische planten, aantrekkelijke planten voor ongedierte. Tropische planten slaan vaak veel vocht op, wat een goudmijn is voor veel ongedierte. Zebraplanten kunnen last hebben van wolluizen, bladluizen en spint. Als je Zebraplant last heeft van ongedierte, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om er vanaf te komen. Je kunt proberen ze met een sterke waterstraal uit je kraan weg te spoelen of een bestrijdingsmiddel gebruiken dat speciaal voor kamerplanten is gemaakt. Ik raad aan een natuurlijk bestrijdingsmiddel, neemolie of insectenverdelgende zeep te gebruiken. Lees de instructies op de verpakking zorgvuldig, en wees altijd voorzichtig bij het hanteren van bestrijdingsmiddelen. Als je ongedierte op je kamerplant opmerkt, probeer dan je plant te isoleren van de andere planten om te voorkomen dat het zich verspreidt.

Hoe kun je een Zebraplant vermeerderen?

Terug naar boven

Nieuwe groei aan een Zebraplant

Als je een Zebraplant hebt gevonden en je wilt hem vermeerderen om er meer van te krijgen, dan zijn er een paar manieren om dit aan te pakken. Je kunt een Zebraplant vermeerderen door luchtlegging of stengelstekken.

Als je ervoor kiest om te stekken, moet je ze planten in een mengsel van perliet en veenmos. Dit zorgt ervoor dat je stek langer vochtig blijft. Als je kunt, dek de stek dan af om het vocht rond de stek op te vangen en plaats het op een plek met helder, maar indirect zonlicht.

Een andere manier om je Zebraplant te vermeerderen is door luchtlagen te doen. Luchtlagen is een meer geavanceerde manier om je plant te vermeerderen en kan enige oefening vergen. In wezen moet je een gezonde stengel vinden en een deel van de bladeren van die stengel verwijderen. De bladeren gebruiken voedingsstoffen, maar je moet voedingsstoffen bewaren om wortels te laten groeien. Maak een klein sneetje halverwege deze gezonde stengel en plaats iets in de snee om het open te houden. Een tandenstoker is een zeer populaire manier om deze snede open te houden. Voeg dan wat groeihormoon toe aan de stek en omwikkel de stek met vochtig sphagnummos en wikkel alles in met plasticfolie. Het plastic houdt het vocht rond de snede vast en daardoor zullen er langzaam wortels uit de snede in de stengel gaan groeien. Zodra je wortels ziet groeien uit de snede, kun je de stengel volledig afknippen en in een nieuwe pot planten.

Conclusie

Zebraplanten zijn prachtige tropische planten die in elk huis een geweldige aanvulling zijn! Ze zijn niet de gemakkelijkste plant om te verzorgen, maar door de tips in deze plantenverzorgingsgids te volgen, wordt het een stuk gemakkelijker. De Zebraplant geeft de voorkeur aan een lichte indirecte plek in je huis. Het houdt van vochtige, maar niet natte grond, en is vrij gemakkelijk te vermeerderen! Het beste deel? Het is volkomen veilig om in de buurt van je huisdieren te hebben! Met de juiste zorg zal het goed gedijen en wat tropische flair in je huis brengen!

Als je deze gids voor plantenverzorging nuttig vond, deel hem dan met je vrienden, familie of collega's om hen te helpen ook voor hun planten te zorgen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: tropisch, bloemen, diervriendelijk

Geplaatst op: Oct 22, 2022

Andere namen voor deze plant

  • Zebra plant
  • Aphelandra squarrosa

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn Zebraplant water geven?
Zebraplanten moeten ongeveer elke week of twee weken water krijgen, afhankelijk van het klimaat en hoe droog de grond is. De grond moet een paar dagen vochtig blijven voordat het uitdroogt.
Wat voor grond moet ik gebruiken voor mijn Zebraplant?
Zebraplanten geven de voorkeur aan goed drainerende grond die het vocht een paar dagen vasthoudt. De perfecte mix is een gelijke mix van potgrond, veenmos, en perliet.
Hoeveel licht heeft een Zebraplant nodig?
Zebraplanten hebben helder licht nodig, maar geen direct zonlicht. Ze kunnen geplaatst worden in een zonnig raam of een kamer met tl-verlichting.
Wanneer moet ik mijn Zebraplant bemesten?
Bemest je Zebraplant in het groeiseizoen elke maand met een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof. Tijdens de winter, wanneer de plant rust, moet je je zebraplant niet bemesten.
Welke plagen of ziekten kunnen een Zebraplant aantasten?
Zebraplanten zijn over het algemeen vrij van ziekten en plagen, maar ze kunnen af en toe bladluizen, wolluizen of schildluizen krijgen.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners