Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Parlor Palm?

Parlor Palm

Hoe verzorg je een Parlor Palm?

Een palm, en vooral de Parlor Palm, is een geweldige eerste plant om je plantenverzameling mee te beginnen. Het zijn planten die heel geschikt zijn voor die donkere plaatsen in je huis waar niet veel andere planten kunnen groeien. Palmen zijn onderhoudsarme planten, dus het is geen probleem als je ze een paar dagen vergeet water te geven. Het zijn ook nogal vergevingsgezinde planten en ze laten je zien wanneer ze niet tevreden zijn. Dit maakt ze tot een perfecte plant voor beginners, maar ze is ook een mooie aanwinst voor de collectie van elke ervaren plantenbezitter.

Dit zijn de belangrijkste aspecten van de verzorging van palmen:

Het is geen moeilijke plant om voor te zorgen, dus laten we alles belichten wat je moet weten om met succes voor je Parlor palm te zorgen.

Je Parlor palm water geven

Terug naar boven

Parlor palm leaf

De Parlor palm is een plant die van vochtige grond houdt, maar ook graag uitdroogt voor hij weer water krijgt. Deze palm slaat niet veel vocht op in zijn stengels, dus vertrouwt hij op de grond om hem te voorzien van alles wat hij nodig heeft. Dit betekent dat je de grond moet laten uitdrogen, maar je kunt je Parlor palm niet langer dan een paar dagen in droge grond laten zitten.

Als je probeert uit te vinden hoe vaak je je Parlor palm water moet geven, moet je jezelf deze vragen stellen:

  • Staat mijn Parlor palm in een pot die net iets groter is dan het wortelstelsel van de palm?
  • Staat mijn Parlor palm op een warme/heldere plek?
  • Heb ik grond die water heel goed vasthoudt?

Deze vragen helpen je om uit te zoeken of je vaker of minder vaak water moet geven. Als je een kleine Parlor palm in een grote pot hebt, hoef je niet zo vaak water te geven, omdat het veel langer duurt voor de grond uitdroogt. Als je Parlor Palm op een warme/heldere plaats staat, zal het vocht in de grond sneller verdampen dan wanneer je palm op een donkerder plek staat. Dan is de grond, die we in een later deel samen zullen bespreken, ook een belangrijke factor bij het bepalen van hoe vaak je je plant water moet geven. Als je grond water lang vasthoudt en niet zo goed draineert, zul je minder vaak water moeten geven. Als je een goed drainerende bodem hebt, zul je vaker water moeten geven.

Als goed streefdoel kun je beginnen met je plant om de twee weken water te geven. Kijk dan, voor je weer water geeft, of de grond droog is. Als het nog vochtig is, wacht je een paar dagen en herhaal je dit tot de grond droog is. Als de grond droog is, kun je je Parlor palm water geven.

Blootstelling van je Parlor palm aan zonlicht

Terug naar boven

Een Parlor Palm geeft, in tegenstelling tot sommige andere palmen, de voorkeur aan een donkerder plaats in je huis. Deze kleine palm verdraagt helemaal geen direct zonlicht, want dat zal zijn bladeren verbranden. Een te lichte plek voor je Parlor Palm zal zijn donkergroene bladeren lichtgroen en/of geel kleuren.

De Parlor palm verdraagt geen direct zonlicht, dus als je je plant blootstelt aan direct zonlicht zal dat zonnebrand op de bladeren van je palm veroorzaken. Deze zonnebrand is helaas blijvend en ziet er als volgt uit:

Verbrand Parlor Palm blad

Als je dit met je Parlor palm ziet gebeuren, verplaats hem dan zeker naar een donkerder plek. Je kunt alle verbrande bladeren wegknippen, want die worden niet meer de normale groene kleur. Door de verbrande bladeren af te knippen geef je wat voedingsstoffen terug aan je plant, wat hem helpt nieuwe bladeren te laten groeien.

Met de perfecte lichtinval zullen de bladeren er als volgt uitzien:

Healthy Parlor palm-leaves.

De bladeren moeten donkerder groen zijn, dan weet je dat ze niet te veel licht krijgen. Als je bladeren er uitzien als op deze afbeelding, weet je dat ze de perfecte hoeveelheid licht krijgen. Je kunt zien of je Parlor palm het juiste licht krijgt door jonge bladeren te controleren. Oudere bladeren die lichtgroen en geel zijn geworden zullen niet meer teruggaan naar het donkerder groen. Door te kijken naar de nieuwe bladeren die je Parlor palm aan het groeien is, kun je bepalen of je plant nu de juiste hoeveelheid zonlicht krijgt.

De beste grond voor je Parlor palm

Terug naar boven

Eerder in deze gids hebben we het snel gehad over de grond voor je Parlor palm en het effect ervan op hoe vaak je je plant water moet geven. De ideale grond voor je Parlor palm is een grond die een paar dagen water vasthoudt. Deze grondsoort is perfect voor de Parlor palm, want hij houdt ervan dat de grond een paar dagen vochtig blijft.

Het is echter ook belangrijk dat de grond die je gebruikt niet te veel verdicht als hij vochtig is. Samengeperste grond maakt het erg moeilijk voor zuurstof om de wortels van je Parlor palm te bereiken. Dit zal wortelrot veroorzaken, zelfs zonder je plant te veel water te geven. Je kunt voorkomen dat je grond te veel verdicht door houtsnippers, perliet of puimsteen toe te voegen. Je kunt de grond helpen meer water vast te houden door er veenmos of vermiculiet aan toe te voegen.

Je Parlor palm kan niet in natte grond zitten, want ook dat zal op den duur wortelrot veroorzaken. Je kunt voorkomen dat je Parlor palm in natte grond zit door enkele elementen aan je grond toe te voegen om een goede drainage te bevorderen. Deze dingen zijn o.a.: Leca, Perliet, en Puimsteen. Deze dingen helpen het overtollige water sneller uit de pot te ontsnappen, zodat je minder kans loopt je plant te veel water te geven.

Niet-verdichtende, vochtige grond is perfect voor je Parlor palm. Je kunt voorgemaakte palmengrondmengsels kopen in je plaatselijke tuinwinkels of ze zelf maken, beide methoden zijn geweldig. De belangrijkste onderdelen van de grond die je voor je Parlor palm gaat gebruiken zijn deze:

  1. Hij mag niet verdichten
  2. Hij moet overtollig water snel afvoeren
  3. Hij moet water goed vasthouden om een paar dagen vochtig te blijven

Als je al deze onderdelen in orde hebt met je voorgemaakte grond of je eigen mengsel, heb je je Parlor Palm klaargemaakt voor succes.

Bemesting van je Parlor palm

Terug naar boven

Je Parlor Palm haalt al zijn voedingsstoffen uit de grond en groeit vrij snel. Een Parlor Palm is echter ook een kleine plant die niet zo groot wordt als zijn neven zoals de Goudpalm. Omdat het een kleine plant is, hoef je je Parlor palm niet veel te bemesten. Een langzaam vrijkomende meststof is de perfecte keuze om deze plant te bemesten. Je zult maar een paar keer per jaar hoeven te bemesten, maar de langzaam vrijkomende meststof wordt gebruikt naarmate het nodig is.

Als je Parlor palm in gloednieuwe grond geplant wordt, hoef je hem de eerste 6 maanden niet te bemesten, want de grond zou al voldoende meststoffen moeten bevatten. In plaats van een langzaam vrijkomende meststof kun je ook vloeibare meststof gebruiken om je Parlor palm te voeden. Als je dat wilt doen, doe dat dan aan het begin van de lente en nog eens aan het begin van de zomer.

Je Parlor palm is een heel effici├źnte plant en heeft niet veel voedingsstoffen nodig. Een of twee keer per jaar bemesten is voldoende als je vloeibare meststof gebruikt. Als je een langzaam vrijkomende meststof gebruikt, kun je die aan het begin van de lente aan de grond toevoegen en hoef je er niet meer aan te denken. Bemest je Parlor palm niet tijdens de winter, want dan neemt hij het grootste deel van de meststof niet op en dit kan de grond te zuur maken.

Toxiciteitsniveaus voor huisdieren

Terug naar boven

Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, heb je geluk! Deze plant is niet giftig en is veilig voor katten, honden en kleine kinderen. Veel planten zijn giftig voor huisdieren en mensen, maar gelukkig is de Parlor palm dat niet.

Nieuwe groei aan je Parlor palm

Terug naar boven

Als je je Parlor palm consequent goed verzorgd hebt, zul je tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) nieuwe groei aan je Parlor palm beginnen te zien. De bladeren groeien en sterven snel, dus er is vrij veel nieuwe groei gedurende het hele groeiseizoen. Nieuwe bladeren aan een Parlor Palm groeien inclusief een stengel. Als ze groeien zien ze eruit als rechte stokjes zoals dit:

Nieuw blad op Parlor Palm

Deze stokjes zullen zich beginnen te ontvouwen en dan zie je de vorm van het blad. Wees niet verbaasd als je 5 of 6 van deze stokjes tegelijk tevoorschijn ziet komen. Deze plant groeit snel in de lente en de zomer. Je kunt eventuele gele en bruine bladeren/stengels wegknippen om de voedingsstoffen terug te geven aan de plant en nieuwe groei te bevorderen.

Veel voorkomende tekenen dat je Parlor palm in de problemen zit

Terug naar boven

In de inleiding van deze gids hebben we behandeld dat deze plant je laat zien wanneer het niet zo goed met hem gaat. In dit deel behandelen we dus enkele veel voorkomende symptomen en wat je kunt doen om je plant weer gelukkig te maken.

Hangende Parlor palm

Als je Parlor palm begint te hangen, is dat waarschijnlijk te wijten aan onder- of overbewatering. Het is gemakkelijk te bepalen welke van de twee de hoofdoorzaak is: controleer de vochtigheid van je grond. Als de grond nog vochtig is, geef je je Parlor palm misschien te veel water. Als de grond echter droog is, is het tijd om je Parlor palm water te geven.

Als je je Parlor palm voortdurend te veel water geeft, is de kans groot dat er wortelrot begint te ontstaan. Dit gebeurt omdat niet genoeg zuurstof de wortels van je Parlor palm kan bereiken. Je kunt dit gemakkelijk vermijden door de grond helemaal te laten uitdrogen voor je je palm weer water geeft.

Gele en/of lichtgroene bladeren

Gele en/of lichtgroene bladeren zijn vaak het gevolg van te veel blootstelling aan zonlicht. Het kan ook te wijten zijn aan onjuiste bewatering. Als dit een kwestie van water geven is, zie je ook afhangende bladeren aan je plant. Als je niet afhangende bladeren hebt die geel en/of lichtgroen zijn, is het blootstelling aan zonlicht en moet je je plant naar een donkerder plek verplaatsen.

Zwarte vlekken op je Parlor palm

Als je zwarte vlekken begint te zien op de uiteinden van de bladeren van je Parlor palm, moet je je plant snel naar een donkerder plek verplaatsen. Deze zwarte vlekken zijn zonnebrand veroorzaakt door direct zonlicht. Je kunt deze zwarte vlekken bijknippen en wat voedingsstoffen teruggeven aan je plant. Deze plekken zullen niet meer groen worden.

Bruine punten op je Parlor palm

Als je je Parlor palm te lang hebt laten uitdrogen, worden de uiteinden van de bladeren van je palm bruin. Als je dit ziet gebeuren, zorg er dan voor dat je je Parlor palm water geeft. Je kunt de bruine uiteinden wegknippen, want deze worden niet meer groen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: palm, beginnersvriendelijk, lichtarm, diervriendelijk

Geplaatst op: Feb 26, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Neanthe Bella Palm
  • Chamaedorea Elegans
  • Parlour Palm

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Waarom heeft mijn Parlor Palm bruine uiteinden?
Je Parlor palm heeft bruine uiteinden als het te droog is en bewaterd moet worden. De Parlor palm slaat niet veel vocht op in de stengels, dus als de grond droog is, zal je palm langzaam beginnen uit te drogen.
Waarom heeft mijn Parlor Palm zwarte vlekken?
De zwarte vlekken op je Parlor Palm zijn het gevolg van te veel zonlicht. De zwarte vlekken zijn verbranding door de zon. De Parlor palm verdraagt geen direct zonlicht en zijn bladeren zijn heel gemakkelijk te verbranden.
Is een Parlor palm giftig voor katten en honden?
Nee, een Parlor palm is niet giftig voor katten en honden. Het is veilig om je Parlor palm op plaatsen te zetten waar je katten en honden erbij kunnen.
Waarom worden de bladeren van mijn Parlor Palm geel?
Als de bladeren van een Parlor Palm geel worden, is dat vaak te wijten aan te veel blootstelling aan zonlicht. Het kan ook een kwestie van water geven zijn, maar het is het meest waarschijnlijk dat je palm te veel zonlicht krijgt.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners