Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe stek je een graslelie?

"Hoe stek je een graslelie?"

Hoe stek je een graslelie?

Voortplanten is heel eenvoudig met de graslelie. Als je plant tot een bepaalde grootte komt, begint het je kleine uitlopers te geven zoals de foto hierboven. De plant beloont je goede zorgen met nieuwe planten, hoe geweldig is dat? In deze handleiding bespreken we alles wat je moet weten over het stekken van je graslelie, welke stappen je kunt nemen om het hele proces te doorlopen.

Zorg dat je voor je eerst "Hoe verzorg je een graslelie" gelezen hebt. Zonder goede verzorging zul je deze prachtige kamerplant niet kunnen stekken. Nu je weet hoe je je graslelie moet verzorgen, laten we aan de slag gaan met het stekken.

In deze gids gaan we in op deze vragen:

  1. Wanneer vermeerder ik een graslelie?
  2. Hoe vermeerder ik een graslelie?
  3. Wat gebeurt er na het stekken van een graslelie?

Laten we er meteen induiken en ontdekken hoe je van je baby graslelies volgroeide planten kunt maken.

Wanneer vermeerder ik een graslelie?

Terug naar boven Je hebt je graslelie een tijdje goede zorg gegeven en kleine uitlopers als deze beginnen uit de plant te komen:

Uitlopers op een graslelie Sprouts op een graslelie

Zodra deze kleine uitlopers hun eigen wortels beginnen te groeien, weet je dat ze klaar zijn voor stekken. Je kunt ervoor kiezen om deze baby plantjes aan de plant te laten, maar je kunt er ook voor kiezen ze te stekken en ze zelf tot grote planten te laten opgroeien.

"De uitlopers van de moederplant afknippen" Het afknippen van de uitlopers van de moederplant

Dit is een foto van een van de uitlopers van dichtbij. Je ziet dat het al kleine wortels heeft. Als de wortels even groot of groter zijn dan dit, kun je ze van de moederplant afknippen met een schaar, zoals op de foto. Knip je ze eerder van de moederplant af, dan loop je het risico ze te verliezen, want die wortels zullen niet genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen om de plant in leven te houden. Wacht dus zeker nog even als je niet zeker weet of de wortels lang genoeg zijn voor de plant om zelfvoorzienend te zijn.

Hoe vermeerder ik een graslelie?

Terug naar boven Als je de uitlopers van de plant afknipt, kun je ze, nadat ze wortels tot een houdbare grootte hebben laten groeien, in wat aarde planten. Als je de wortels van de plant wilt kunnen zien groeien, kun je ze ook in een klein potje met water doen. Als de wortels ongeveer 5 cm groot zijn, kun je ze in de grond stoppen. Zo kun je de wortels zien groeien en kun je ze later in aarde planten.

We hebben in de foto hieronder wat graslelie uitlopers gelegd om je een goed beeld te geven van hoe je uitlopers er tijdens het stekken uit moeten zien. Je ziet dat de maten van de uitlopers een beetje variëren. Dat is niet erg, het belangrijkste is de grootte van de wortels. Als de wortels gezond en sterk zijn, is de kans groot dat je een gezonde en sterke plant krijgt. De grootte van de uitloper zelf doet er niet toe, maar de grootte van de wortels wel.

"De gescheiden uitlopers" De gescheiden uitlopers

De uitlopers op de foto hierboven worden allemaal in aarde geplant, maar je kunt ze ook in water stekken. Dit is aan jou. Zo zie je maar dat je deze planten op verschillende manieren kunt stekken. De kleinere uitlopers worden bij elkaar in een pot gezet omdat deze nog veel ruimte hebben om te groeien. Als de eerste uitlopers van een goede grootte zijn, zoals de bovenste 3 op de foto, kunnen ze in een kleine pot alleen groeien. Deze uitlopers zullen op korte termijn wat extra ruimte nodig hebben. De kleinere uitlopers, zoals de 4 onderaan, zullen in dezelfde pot groeien. Elk van de potjes zal twee van de kleinere uitlopers bevatten. Nogmaals, dit is afhankelijk van wat je beschikbaar hebt. Graslelies houden er wel van om wat ruimtegebrek te hebben, dus geef ze niet meteen een grote pot.

"De geplante uitlopers" De geplante uitlopers

Dit is het resultaat van het planten van de uitlopers. Ze zijn allemaal in kleine potjes geplant. Dit stimuleert de groei, want deze planten houden ervan in kleine, beperkte ruimtes te staan. Ze houden ervan de pot over te nemen en hun wortels overal te laten groeien. Op de foto hieronder zie je uitlopers in verschillende stadia van ontwikkeling en hoe snel ze groeien. Deze graslelies zijn slechts een paar weken na elkaar gestekt. Sommige zijn nog klein en andere hebben zich ontwikkeld tot volwaardige graslelies.

Wat gebeurt er na het stekken van een graslelie?

Terug naar boven

Hoe meer de wortels groeien, hoe meer van de pot ze zullen overnemen. Op een gegeven moment zul je ze moeten verpotten. Je kunt hier alles over lezen in mijn handleiding "Alles over het verpotten van een graslelie". Op dit punt kun je er ook voor kiezen om meerdere van deze gegroeide uitlopers bij elkaar in een bak te zetten. Dit zal de groei weer stimuleren omdat ze weer in een krappe ruimte staan, maar ze hebben meer ruimte om te groeien. Dit is precies wat we deden met de graslelies op de foto hieronder. De potten links bevatten de planten die alle kleine uitlopers waren die in de kleinere potten geplant waren. De grotere potten rechts zijn 2 of 3 van de kleinere potjes samengevoegd nadat de uitlopers de kleine potjes ontgroeid waren.

"De groeiende uitlopers" De groeiende uitlopers

Hopelijk helpt deze post je om meer graslelies te kweken voor je huis en/of om weg te geven aan vrienden en familie. Als je deze kleine, nieuwe plantjes goed verzorgt, zullen ze uitgroeien tot grote en sterke planten. Als ze dat doen, moeten ze overgepot worden in grotere potten. Als je wilt weten wanneer en hoe je deze planten moet verpotten, lees dan "Alles over het verpotten van een graslelie" en je bent goed op weg om nieuwe graslelie baby's te kweken.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: graslelie, stekken

Geplaatst op: Feb 14, 2021 Bijgewerkt op: Feb 14, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Chlorophytum comosum

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een item koopt krijg ik daar een commissie voor. Dit is gratis en helpt me om verzorgtips te kunnen schrijven. Bedankt!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips