Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor een Alocasia Silver Dragon

Alocasia Silver Dragon

Hoe zorg je voor een Alocasia Silver Dragon

Als je een beginnende plantenbezitter bent, is de kans groot dat je een Alocasia Silver Dragon aan je verzameling hebt toegevoegd. Deze populaire kamerplant staat bekend om zijn gemakkelijke verzorging en opvallende bladeren. In deze plantenverzorgingsgids laat ik je zien hoe je je Alocasia Silver Dragon op de juiste manier kunt verzorgen, zodat het gelukkig en gezond blijft.

Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

 1. Hoe vaak moet ik mijn Alocasia Silver Dragon water geven?
 2. Hoeveel licht heeft mijn Alocasia Silver Dragon nodig?
 3. Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Alocasia Silver Dragon?
 4. Hoe vaak moet je een Alocasia Silver Dragon bemesten?
 5. Is een Alocasia Silver Dragon veilig voor huisdieren?
 6. Hoe vermeerder ik mijn Alocasia Silver Dragon?
  1. Divisie
  2. Zaden
 7. Hoe lang duurt het voordat de Alocasia Zilver bloemen krijgt?

Laten we beginnen!

Hoe vaak moet ik mijn Alocasia Silver Dragon water geven?

Terug naar boven

Alocasia Silver Dragon soil

Alocasia Silver Dragons zijn tropische planten die van een vochtige omgeving houden. Om je plant gelukkig te houden, moet je voor vochtige, maar niet natte grond zorgen. Je weet dat het tijd is om je Alocasia water te geven als de bovenste 2-5 centimeter grond droog aanvoelt. Gemiddeld moet je je Alocasia Silver Dragon ongeveer eenmaal per week water geven.

Als je Alocasia Silver Dragon problemen met overbewatering heeft, moet je de hoeveelheid water die je het geeft verminderen. Zorg ervoor dat de potgrond helemaal droog is voordat je weer water geeft. Te veel water geven kan de wortels doen rotten, en de plant kan gaan vergelen en verwelken. Als de Alocasia Silver Dragon echter niet genoeg water krijgt, kan het problemen krijgen als verwelking, bladval en groeistoornissen. Gele bladeren betekenen echter niet altijd dat je plant teveel water krijgt. Bladeren zullen ook geel worden als ze ouder worden. In dit geval zijn gele bladeren dus geen enkel probleem en kun je ze afknippen.

Als je je Alocasia water geeft, is het ideaal als je een drainagegat in de bodem van de pot hebt, want dat helpt je om overtollig vocht uit de pot af te voeren. Om wortelrot te helpen voorkomen, laat je het overtollige vocht ongeveer 5 minuten uit de pot lopen nadat je het water hebt gegeven. De grond zal na die 5 minuten het overtollige vocht uit de pot hebben afgevoerd.

Hoeveel licht heeft mijn Alocasia Silver Dragon nodig?

Terug naar boven

Zoals de meeste tropische planten hebben Alocasia Silver Dragons veel zonlicht nodig. Zet je plant op een plek waar het elke dag minstens zes uur helder, indirect zonlicht krijgt. Alocasia Silver Dragons hebben helder licht nodig, maar ze kunnen ook gedurende korte perioden wat lagere lichtniveaus verdragen.

De Silver Dragon heeft helder, indirect licht nodig. Dit betekent dat de plant niet te veel of te weinig licht moet krijgen. Door te weinig licht worden de bladeren kleiner en groeit de plant langzamer. Als de plant op een plek staat die te veel zonlicht krijgt, worden de bladeren geel en kunnen ze afsterven. Als je Alocasia aan te veel direct zonlicht wordt blootgesteld, zal dit zonnebrand op de bladeren veroorzaken, dus zorg ervoor dat het zonlicht altijd indirect is. Je kunt je plant achter een dun gordijn zetten of op een lichte, maar schaduwrijke plek in je huis.

Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Alocasia Silver Dragon?

Terug naar boven

De belangrijkste factor om te overwegen bij het kiezen van grond voor je Alocasia Silver Dragon is hoe goed het overtollig vocht uit de pot afvoert. Deze plant geeft de voorkeur aan vochtige, goed gedraineerde grond, dus grond met goede beluchting en drainage is ideaal. Een grond die rijk is aan organisch materiaal zal ook gunstig zijn, omdat het helpt om vocht vast te houden en voedingsstoffen aan de plant te leveren.

Je kunt je eigen potgrond maken door gelijke delen veenmos, perliet en algemene potgrond te combineren. Dit mengsel voorziet in alle benodigdheden om je Silver Dragon gezond te houden. De potgrond houdt vocht vast en helpt je plant te voeden. Perliet helpt om de grond luchtig te houden, zodat overtollig water kan weglopen. Veenmos is een favoriet voor zuurminnende planten, perfect voor onze Alocasia Silver Dragon! Als je niet je eigen mix wilt maken, kun je ook een algemene kamerplantenmix kopen bij je plaatselijke tuincentrum.

Hoe vaak moet je een Alocasia Silver Dragon bemesten?

Terug naar boven

Alocasia Silver Dragon in Leca

Alle planten moeten op een gegeven moment bemest worden, sommige planten hebben gewoon meer mest nodig dan andere. Alocasia's zijn over het algemeen nogal hongerige planten, omdat ze graag snel groeien en veel (grote) bladeren produceren.

Bemesting van een Alocasia Silver Dragon helpt de plant om grotere bladeren met meer kleur en een betere algehele gezondheid te laten groeien. Bemest je plant in het voorjaar en de zomer ongeveer elke 2-3 weken met een uitgebalanceerde 10-10-10 kamerplantenvoeding. De gemakkelijkste soort voeding is vloeibare plantenvoeding, omdat je die kunt mengen met het water dat je gebruikt om je plant water te geven. Zorg dat je de aanwijzingen op de verpakking van de voeding volgt, want te veel voeding kan de plant beschadigen.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, moet je je Alocasia niet bemesten. In deze tijd van het jaar zal je plant rusten en minder groeien. Dit betekent ook dat het geen voeding nodig heeft of opneemt. Als je je plant in deze tijd toch bemest, zal dat snel leiden tot overbemesting, wat de wortels van je plant kan beschadigen.

Is een Alocasia Silver Dragon veilig voor huisdieren?

Terug naar boven

Net als veel andere Alocasia planten is de Silver Dragon zeer giftig voor zowel mensen als huisdieren. Het sap veroorzaakt huidirritatie en bij inname braken en diarree. Als je huisdieren of kleine kinderen in het algemeen nieuwsgierig zijn naar je planten, kun je deze plant het beste buiten bereik houden. Als je merkt dat je huisdier op de bladeren of stengels van deze plant heeft gekauwd, bel dan zeker je dierenarts om advies te krijgen over wat je kunt doen om je huisdier te helpen.

Hoe vermeerder ik mijn Alocasia Silver Dragon?

Terug naar boven

Het is belangrijk om je Alocasia Silver Dragon te vermeerderen om de plant gezond te houden, te helpen groeien, of gewoon gratis nieuwe planten te krijgen. Helaas kun je je Alocasia Silver Dragon niet vermeerderen uit bladstekken, maar er zijn twee andere methoden om je Alocasia te vermeerderen; door deling of door het planten van "zaden". Je vindt de instructies voor elke methode hieronder.

Divisie

Terug naar boven

Om te vermeerderen door deling haal je de plant voorzichtig uit de pot en verdeel je het in twee of meer delen. Elke sectie moet tenminste één kluit en één stel bladeren hebben. Plant de delen in hun eigen potten en geef ze goed water. Deze methode is verreweg de gemakkelijkste manier om je Alocasia te vermeerderen en werkt voor bijna alle soorten Alocasia's, niet alleen voor de Silver Dragon.

Zaden

Terug naar boven

Om te vermeerderen d.m.v. zaden, moet je eerst "zaden" van de Alocasia Silver Dragon vergaren. Deze zaden groeien vaak als kleine uitsteeksels aan de plant die je al hebt. Het lijkt dus veel op vermeerderen door divisie, maar werkt net iets anders. Bedek de zaden met een dun laagje vermiculiet of zand en zet de pot op een warme, lichte plaats. Houd de grond vochtig maar niet nat en wacht tot de zaden ontkiemen, wat twee tot acht weken kan duren. Zodra de zaailingen zijn opgekomen, dun je ze uit, zodat alleen de sterkste planten overblijven. Verplant de zaailingen in hun eigen potten als ze groot genoeg zijn om te hanteren.

Hoe lang duurt het voordat de Alocasia Zilver bloemen krijgt?

Terug naar boven

Alocasia Silver dragon Flower

Het duurt ongeveer zes weken voor de Alocasia Silver bloemen krijgt. De plant krijgt doorgaans bloemen als het uiterst gelukkig is in zijn omgeving, met de juiste hoeveelheid water en zonlicht. De bloemen zullen in de lente- en zomermaanden beginnen te bloeien. Deze bloemen blijven over het algemeen niet erg lang hangen. Meestal zijn ze na een week of 2 weer weg, waarna je ze kunt afsnoeien.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe we een Alocasia Silver Dragon in huis kunnen verzorgen! Om je plant gelukkig te houden, moet je ervoor zorgen dat je Alocasia vochtig blijft, veel indirect zonlicht krijgt en in goed drainerende, organische grond staat. Als je deze eenvoudige verzorgingsinstructies volgt, kun je nog vele jaren van je Alocasia Silver Dragon genieten!

Zorg ervoor dat je deze gids deelt met je vrienden en familie, zodat zij ook kunnen leren hoe je kamerplanten moet verzorgen! Bedankt voor het lezen van deze plantenverzorgingsgids! Als je vragen hebt, aarzel dan niet om mij te bereiken of vraag de leden van de Plant care for Beginners Facebook Groep om hulp!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: tropisch, alocasia

Geplaatst op: Oct 8, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Alocasia Silver Dragon
 • Alocasia cuprea
 • Alocasia Dragon Scale

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn Alocasia Silver Dragon water geven?
Geef je plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig maar niet nat is. Je kunt het vochtgehalte testen door je vinger in de grond te steken; als het nat is, geef het dan geen water. Gemiddeld moet je je Alocasia Silver Dragon eenmaal per week water geven.
Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Alocasia Silver Dragon?
Gebruik een potgrondmix die speciaal voor kamerplanten is. De beste grondmix bevat veenmos, perliet en potgrond. Dit blijft een paar dagen vochtig, maar voert overtollig water snel af.
Hoeveel licht heeft mijn Alocasia Silver Dragon nodig?
De plant heeft helder licht nodig, maar geen direct zonlicht. Direct zonlicht zal zonnebrand op de bladeren veroorzaken, dus zorg ervoor dat het helder indirect zonlicht krijgt.
Kan ik mijn Alocasia Silver Dragon bemesten?
Ja, bemest de Alocasia Silver Dragon eens in de 2-3 weken in de lente en zomer om het te helpen groeien en gezond te blijven.
Is een Alocasia Silver Dragon veilig voor huisdieren?
Net als alle andere Alocasia's is de Silver Dragon zeer giftig voor huisdieren en mensen. Zorg ervoor dat je deze plant buiten bereik van je huisdieren en kleine kinderen houdt.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners