Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor een cactus binnenshuis

Een cactus van dichtbij

Hoe verzorg je een cactus binnenshuis?

Heb je net een cactus aangeschaft of denk je erover er een aan te schaffen? Cactussen zijn een geweldige keuze voor plantenbezitters die op zoek zijn naar een onderhoudsarme plant voor hun leefruimte. Cactussen zijn vooral geweldige planten als je een beginnende plantenbezitter bent omdat ze minimale verzorging nodig hebben. Met een klein beetje zorg zal je cactus het binnenshuis erg goed doen.

In deze plantenverzorgingsgids bekijken we alles wat je moet weten over de verzorging van een cactus in huis. Met deze gemakkelijk te volgen plantenverzorgingstips help je je cactus goed te gedijen in je huis, zodat je jarenlang van je plant kunt genieten!

Dit zijn de onderwerpen die we gaan bekijken:

  1. Hoe vaak moet ik mijn cactus water geven?
  2. Wat voor licht heeft een cactus nodig?
    1. Kan ik mijn cactus in de zomer buiten zetten?
  3. Wat is de beste potgrond voor cactussen?
  4. Moet ik mijn cactus bemesten?
  5. Hoe kan ik een cactus vermeerderen?
  6. Hoe groot wordt mijn cactus?
  7. Hoe weet ik of mijn cactus ziek is of niet?
  8. Wat is het verschil tussen een vetplant en een cactus?

Als je klaar bent met het lezen van deze plantenverzorgingsgids, heb je alle informatie die je nodig hebt om je cactus te verzorgen en het te helpen nog vele jaren gezond te blijven. Laten we beginnen!

Hoe vaak moet ik mijn cactus water geven?

Terug naar boven

Een cactus water geven

Je cactus water geven is één van de belangrijkste aspecten van de verzorging van cactussen. Je wilt ervoor zorgen dat je je plant voldoende water geeft zonder het te veel water te geven, want dat kan wortelrot en andere problemen veroorzaken.

Hoe vaak je je cactus water moet geven hangt af van het type cactus, de grootte van de pot, en de omgeving waarin het groeit. In het algemeen geldt dat de meeste cactussen binnenshuis maar eens in de 2 tot 4 weken water moeten krijgen tijdens het groeiseizoen: dit is in de lente en de zomer. Het is belangrijk om de grond tussen het water geven door helemaal uit te laten drogen, want cactussen zijn gevoelig voor overbewatering en gedijen goed in droge grond.

In de winter gaan de meeste cactussen in een winterslaap en hebben ze veel minder water nodig, je hoeft ze dan maar één keer per maand water te geven. Om te zien of je cactus water nodig heeft, prik je gewoon met je vinger in de grond en kijk je of de grond droog is. Als dat zo is, kun je je cactus weer water geven.

Als je je cactus water geeft, zorg er dan voor dat je lauw water of water op kamertemperatuur gebruikt. Als je koud of heet water gebruikt, zou je de wortels van de cactus kunnen schokken en dit zou de plant kunnen doden. Geef grondig water tot de grond helemaal vochtig is. Als je een pot met een drainagegat gebruikt, moet je al het vocht ongeveer 5 minuten uit de bodem van de pot laten druipen. Dit helpt om overtollig water uit de pot te verwijderen, want stilstaand water kan wortelrot en schimmelziekten veroorzaken.

Wat voor licht heeft een cactus nodig?

Terug naar boven

Cactussen groeien van nature in warme en droge gebieden, meestal in woestijnen. In z'n natuurlijke omgeving krijgt een cactus de hele dag sterk, direct zonlicht. Dus als we onze cactus willen helpen gedijen, zullen we het een soortgelijke omgeving als de woestijn moeten geven: veel zonlicht en warme temperaturen.

De perfecte plek voor je cactus is een plek waar het direct zonlicht krijgt: bij een raam op het zuiden of westen. Indirect zonlicht werkt ook, maar zorg ervoor dat het op een plek staat die minstens 6 uur per dag helder licht krijgt. Voor het beste resultaat moet je je cactus ook regelmatig draaien, zodat alle kanten van de plant gelijkmatig aan het licht worden blootgesteld. Het draaien van je cactus heeft 2 redenen: het helpt je cactus voldoende licht te krijgen, maar het helpt ook voorkomen dat je cactus naar één kant groeit als het nooit gedraaid wordt.

Sommige cactussen, vooral die met dunnere bladeren, zullen het beter doen op plekken waar ze helder, maar indirect zonlicht krijgen. Deze cactussen zijn niet zo sterk als de dikkere cactussen en kunnen door direct zonlicht verbranden. Als je niet zeker weet of je cactus in direct of indirect zonlicht moet staan, geef het dan de helderste plek die je kunt vinden waar het overdag geen direct zonlicht krijgt.

Voldoende zonlicht is essentieel om je cactus gezond te houden, dus zorg ervoor dat het een plek in huis krijgt waar het het zonlicht krijgt dat het nodig heeft en het zal een gelukkige cactus zijn!

Kan ik mijn cactus in de zomer buiten zetten?

Terug naar boven

Als je een mooie cactus hebt en het is in de zomer wat warmer buiten, vraag je je misschien af of je je cactus naar buiten kunt brengen om van de zon te genieten! Het korte antwoord is: Ja, je kunt je cactus in de zomermaanden buiten zetten, maar alleen als je in een gebied woont waar de cactus in de zomer kan overleven.

Wil je cactus in de zomer buiten laten overleven, dan moet het temperaturen tussen de 7-35 Celsius aankunnen. Zelfs als de temperaturen perfect zijn voor je cactus, kun je het het beste beschermen tegen sterke wind en directe zon - vooral tijdens de heetste uren van de dag.

Voordat je je binnen cactus voor de zomer naar buiten brengt, moet je het geleidelijk aan z'n nieuwe omgeving laten wennen. Begin met de plant buiten te zetten in de gedeeltelijke schaduw of indirect zonlicht en zet het uiteindelijk in de volle zon over een aantal weken. Door je cactus naar buiten te verplaatsen en het te laten acclimatiseren, help je je cactus aan z'n nieuwe omgeving te wennen en voorkom je schok, zonnebrand of andere schade.

Wat is de beste potgrond voor cactussen?

Terug naar boven

Cactusgrond

We hebben al gekeken naar de twee belangrijkste onderdelen van de verzorging van een cactus: Blootstelling aan zonlicht en goed water geven. Een derde belangrijk onderwerp is echter de potgrond.

Als je een potgrondmix voor je cactus kiest, kies er dan een die speciaal ontworpen is voor gebruik met vetplanten en cactussen. Deze grondmengsels bevatten ingrediënten als veenmos, perliet, puimsteen, zand en schors. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de grond heel snel vocht afvoert naar de bodem van de pot, zodat er minimaal overtollig water in de pot achterblijft. De cactus gedijt immers goed in een droge omgeving.

In het gedeelte over water geven heb ik vermeld dat overtollig water naar de bodem van de pot loopt. Als het overtollige water in de pot blijft, kan het wortelrot veroorzaken, dus is het belangrijk om dit overtollige water uit de pot te laten lopen. De beste manier om dit te doen is om altijd een pot te gebruiken met een drainagegat in de bodem. Dit helpt wortelrot en andere problemen door overbewatering te voorkomen. Je kunt ook een beetje grind toevoegen aan de bodem van de pot, want dat voorkomt dat de grond te gemakkelijk uit de pot valt.

Moet ik mijn cactus bemesten?

Terug naar boven

De meeste cactussen zijn langzaam groeiende planten, je hebt geluk als je tijdens het groeiseizoen significante groei ziet. Net als de meeste andere langzaam groeiende planten is bemesten niet nodig. Je cactus zal de voedingsstoffen uit de grond opnemen als je het water geeft, wat genoeg is om het te helpen gezond te blijven.

Als je je cactus echter wilt helpen om wat sneller te groeien, dan kan dat. Als je je cactus wilt bemesten, zoek dan naar voeding die speciaal ontworpen is voor vetplanten en cactussen. Deze meststoffen bevatten doorgaans veel fosfor en calcium, wat belangrijke voedingsstoffen zijn voor een gezonde groei van cactussen.

De beste meststof om te gebruiken voor een cactus is een vloeibare meststof, die je toevoegt aan het water als je je plant water geeft. Je cactus kan deze voedingsstoffen gemakkelijker opnemen en je kunt de sterkte van de meststof veel gemakkelijker regelen.

In het algemeen hoeven de meeste cactussen tijdens hun groeiseizoen maar eens in de drie maanden bemest te worden: eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Tijdens de winter, wanneer je cactus uit rust, moet je het niet bemesten.

Zelfs als je besluit je cactus helemaal geen meststof te geven, zou het toch gezond moeten blijven zolang het het zonlicht en het water krijgt dat het nodig heeft. De cactus is een gemakkelijke plant als het op bemesting aankomt.

Hoe kan ik een cactus vermeerderen?

Terug naar boven

Cactusstekken

Een cactus vermeerderen is een geweldige manier om gratis meer van dezelfde plant te krijgen! Wie houdt er niet van gratis planten!? Gelukkig is het vermeerderen van cactussen heel eenvoudig!

Als je je cactus vermeerdert door middel van een stekje, kies dan een gezonde stengel van de cactus waar minstens twee of drie kleine knoppen of areolen op zitten (dit zijn de kleine bobbeltjes waar stekels uitkomen). Snijd de stengel net onder een van de areolen af en zorg ervoor dat het minstens 5-7 cm lang is.

Nadat je de stek hebt genomen, moet je het afgesneden uiteinde twee of drie dagen laten drogen op een luchtige en warme plek voordat je het in een pot met goed drainerende potgrond plaatst. Zorg ervoor dat je een pot gebruikt met drainagegaten op de bodem en dat het groot genoeg is om je stek comfortabel in te laten passen. Dit betekent dat er ongeveer 2-3 cm ruimte omheen moet zijn. Nadat je je stekje geplant hebt, geef je het lichtjes water en zet je het op een plek waar het veel helder licht krijgt, maar geen direct zonlicht. De stek is nog niet sterk genoeg om direct zonlicht aan te kunnen.

Als je de stek 2-3 dagen laat drogen, is de kans veel groter dat je je cactus met succes vermeerdert. Als je je stek direct na het verwijderen van de cactus in de grond zou stoppen, loop je het risico dat je je stekje besmet met ziekten of bacteriën. Dit doodt de stek vaak, zodat je vermeerdering niet zal slagen.

Als je in plaats daarvan wilt vermeerderen door uitlopers te gebruiken, wacht dan tot je cactus een aantal nieuwe "baby's" heeft gekweekt. De babycactussen zullen uit de stam van de cactus groeien. Draai elke uitloper voorzichtig van de cactus af zonder de wortels te beschadigen en plaats ze bovenop goed drainerende grond in afzonderlijke potten. Geef deze vermeerderde uitlopers beetje bij beetje water, om te voorkomen dat de grond te lang nat blijft. Zodra de uitlopers zich hebben aangepast en meer wortels hebben gegroeid in hun nieuwe pot, kun je ze water geven alsof ze een volgroeide cactus zijn.

Het kan even duren voordat je nieuwe cactus begint te groeien, maar dat is normaal: cactussen groeien immers toch niet zo snel.

Hoe groot wordt mijn cactus?

Terug naar boven

Kerstcactus in vensterbank

Je hebt misschien al eens reusachtige cactussen gezien, maar ook kleine. Je vraagt je dus misschien af hoe groot je cactus binnenshuis kan worden. Helaas is er geen duidelijk antwoord, want er zijn heel veel verschillende soorten cactussen. Sommige blijven klein, terwijl andere zo groot kunnen worden als je huis.

De grootte van je cactus hangt sterk af van het type en de soort. Kleinere soorten zoals kerstcactussen en konijnenoor cactussen blijven meestal vrij klein. Als ze volgroeid zijn, worden ze meestal niet groter dan 30cm. Aan de andere kant kunnen grotere soorten zoals Gouden Vaten en Saguaros snel behoorlijk hoog worden. Sommige kunnen zelfs een hoogte bereiken van wel 6 meter!

Gelukkig kun je sommige grotere cactussen helpen om kleiner te blijven als je dat wilt! Als je bijvoorbeeld je cactus in een kleine pot kweekt met heel weinig ruimte om zich uit te spreiden en te groeien, zal je cactus niet verder groeien dan een bepaalde hoogte.

Je kunt sommige cactussen echter ook helpen om groter te groeien, als je dat wilt. Als je je cactus het hele groeiseizoen bemest en perfect water geeft, zal je cactus iets sneller en groter groeien dan eentje die altijd droog staat en weinig verzorging krijgt.

Hoe weet ik of mijn cactus ziek is of niet?

Terug naar boven

Soms beginnen je planten er wat anders uit te zien en vraag je je misschien af of je iets verkeerd hebt gedaan of dat de plant het goed doet. Dat is normaal en is iets wat elke planteneigenaar meemaakt, zelfs als je al vele jaren voor planten hebt gezorgd.

Hoe weet je dan of je plant ziek is of niet? Één van de gemakkelijkste manieren om te weten of je cactus gezond is of niet, is te kijken naar tekenen van groei. Een gezonde cactus groeit en bloeit het hele jaar door, dus als de jouwe dat niet doet, kan het je vertellen dat er een probleem is.

Andere veel voorkomende tekenen dat een cactus ziek is zijn verwelkende bladeren, zwarte vlekken op de huid, ingedrukte plekken waar het vlees lijkt te rotten, en overmatige hoeveelheden sap die uit sneetjes in de huid sijpelen.

Als je denkt dat je cactus ziek is of besmet met een virus of schimmel, ga er dan mee naar een plaatselijke kwekerij of tuincentrum om hulp te vragen bij wat je moet doen. Je kunt je cactus vaak nog redden als je de problemen snel signaleert.

Je kunt ook hulp vragen in onze Facebookgroep! De gemeenschap is erg vriendelijk en helpt je altijd graag om uit te zoeken wat er mis is met je plant!

Wat is het verschil tussen een vetplant en een cactus?

Terug naar boven

Cactus vs vetplant

Als je eerder verschillende planten hebt bekeken en vergeleken, heb je misschien gemerkt dat cactussen en vetplanten qua verzorging erg op elkaar lijken. Dat komt omdat ze nauw aan elkaar verwant zijn!

Cactussen en vetplanten slaan allebei veel vocht in zichzelf op. Het grootste verschil tussen een cactus en een vetplant is het feit dat een vetplant bladeren en een vlezige huid heeft. Cactussen hebben scherpe stekels, een zeer taaie huid, en hebben zeer zelden bladeren. Cactussen hebben meestal alleen stengels, maar af en toe heeft een cactus wel bladeren, zoals de Afrikaanse melkboom.

Conclusie

Nu je weet hoe je een cactus binnen moet verzorgen, is het tijd om er zelf een te nemen als je dat nog niet hebt gedaan! Cactussen zijn geweldige kamerplanten omdat ze weinig onderhoud vergen en in veel verschillende soorten omgevingen kunnen gedijen. Zorg ervoor dat je deze gids deelt met je vrienden en familie, zodat zij ook kunnen leren hoe je planten moet verzorgen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: droogteminnend, zonminnend

Geplaatst op: Dec 17, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn cactus water geven?
Hoe vaak je je cactus water moet geven hangt af van het type cactus en de omgeving waarin het staat. Over het algemeen moeten de meeste cactussen om de 2-6 weken water krijgen, afhankelijk van het seizoen en hoe warm het is. Controleer je cactus elke week of het genoeg water heeft. Als de grond droog aanvoelt, geef het dan wat water!
Wat voor licht heeft een cactus nodig?
Cactussen hebben veel licht nodig om goed te gedijen. Ze geven de voorkeur aan direct zonlicht, dus de beste plaats om ze neer te zetten is bij een raam of buiten op een balkon of patio. Zorg ervoor dat je je cactus in de gaten houdt om ervoor te zorgen dat het het licht krijgt dat het nodig heeft en niet te veel zon krijgt, wat kan leiden tot zonnebrand.
Kan ik mijn cactus in de zomer buiten zetten?
Ja, je kunt je cactus in de zomer buiten zetten, maar het is belangrijk om vooraf een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Voordat je je cactus van binnen naar buiten verplaatst, moet je ervoor zorgen dat de temperatuur en vochtigheid van de omgeving geschikt zijn voor zijn behoeften. Cactussen geven de voorkeur aan warmere temperaturen en droge dagen/nachten.
Wat is de beste potgrond voor cactussen?
De beste potgrond voor cactussen is een snel drainerende, zanderige en korrelige mix die weinig vocht vasthoudt. Het moet ingrediënten bevatten als puimsteen, perliet, schors en ander organisch materiaal om de ideale textuur voor cactuswortels te creëren. Dit zorgt ervoor dat de plant voldoende water kan krijgen zonder overbewaterd te raken.
Moet ik mijn cactus bemesten?
Je cactus bemesten kan geweldig zijn voor zijn algehele gezondheid en groei, maar het is niet noodzakelijk. Cactussen zijn zeer veerkrachtig en kunnen overleven zonder bemesting, zolang ze voldoende licht en water krijgen.
Hoe weet ik of mijn cactus ziek is of niet?
Tekenen dat je cactus ziek kan zijn zijn onder andere verwelking, verkleuring, of rottende bladeren. Als je een van deze tekenen ziet, breng je cactus dan naar een plaatselijke kwekerij of tuincentrum om hulp te vragen bij wat je moet doen. Je kunt je cactus vaak nog redden als je de problemen snel opmerkt.
Hoe kan ik een cactus vermeerderen?
Het vermeerderen van een cactus is een geweldige manier om meer planten te kweken zonder ze te hoeven kopen. De meest gebruikelijke manier om een cactus te vermeerderen is via offsets of stengelstekken.
Hoe groot wordt mijn cactus?
Het antwoord op de vraag "Hoe groot wordt mijn cactus?" hangt af van het type cactus, want elke soort heeft zijn groeisnelheid en grootte. Gemiddeld worden de meeste cactussen voor binnenshuis 0,5 tot 2 meter hoog en even breed als ze volgroeid zijn. Sommige soorten kunnen echter kleiner blijven of juist groter worden.
Wat is het verschil tussen een vetplant en een cactus?
Succulenten en cactussen zijn allebei planten die water in zichzelf opslaan, maar er is een groot verschil tussen de twee. Succulenten zijn planten die zachte en vlezige bladeren hebben, terwijl cactussen scherpe stekels hebben, een zeer taaie huid, en zeer zelden bladeren hebben.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners