Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Aloë Vera plant?

Nieuw blad aan een Aloë Vera

Hoe verzorg je een Aloë Vera plant?

Een Aloë Vera is vetplantachtige cactus die veel gezondheidsvoordelen heeft. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar je kunt ze ook gebruiken om brandwonden te behandelen en hebben veel andere gezondheidsvoordelen.

Aloë Vera's zijn geweldige planten voor wie niet veel tijd heeft om voor planten te zorgen, of voor diegene die altijd vergeet om de planten water te geven. De Aloë Vera heeft heel weinig van je nodig en doet het ook goed als het weken achtereen verwaarloosd wordt.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we leren hoe je de Aloë Vera kunt verzorgen en haar helpen gelukkig te zijn. Dit zijn de onderwerpen die we gaan bespreken:

Laten we ingaan op deze onderdelen van de verzorging van een Aloë Vera en leren hoe je deze geweldige plant kunt helpen groeien en gelukkig zijn.

Zonlicht nodig voor een Aloë Vera

Terug naar boven

Aloë Vera in een vensterbank

Een Aloë Vera lijkt in veel opzichten erg op een cactus. Hij heeft scherpe doornen, maar houdt ook van veel zonlicht. Het is een geweldige plant om vlak naast je raam te zetten als je in een kouder klimaat woont, maar je kunt ze ook buiten kweken als je op een hete en droge plaats woont.

Als je je Aloë Vera aan veel zonlicht blootstelt, begint het te groeien. Op dezelfde manier, als je het op een te donkere plaats zet, zal het ophouden met groeien en slapend worden. Je zou dit kunnen gebruiken als een manier om je Aloë Vera kleiner te houden, maar het is beter om het gelukkig te houden in de zon en het te vermeerderen als het te groot wordt voor z'n plekje. Zo heb je er meer van en kun je ze delen met je vrienden en familie.

Je Aloë Vera water geven

Terug naar boven

In het vorige deel hebben we al ontdekt dat je Aloë Vera erg op een cactus lijkt. Dit geldt voor zonlicht, maar ook voor het water geven van je plant. Je moet je Aloë Vera zelden water geven, het houdt van droge grond en een droge omgeving.

De beste tijd om je Aloë Vera water te geven is als het een paar dagen droog geweest is. Meestal betekent dit dat je je Aloë Vera eens in de twee weken water moet geven. Zo krijgt het ruim de tijd om in de droge grond te groeien, zonder te weinig water te krijgen.

Als je je Aloë Vera water geeft, zorg er dan voor dat je ze overvloedig water geeft. Deze plant heeft diepe wortels, in tegenstelling tot sommige vetplanten. Als je je Aloë Vera vaker water zou geven, maar elke keer maar een beetje, dan zal het vocht nooit de wortels van de plant bereiken. Door overvloedig water te geven, zorg je ervoor dat het vocht door de hele pot zit en dat de wortels het vocht kunnen opnemen.

Het is belangrijk dat je goede afvoergaten hebt om overtollig water kwijt te raken. Je Aloë Vera kan niet lang overleven in een vochtige omgeving. Als je water op de bodem van de pot hebt staan, kan dit schadelijk zijn en je plant doden.

De beste grond voor een Aloë Vera

Terug naar boven

De beste grond voor een Aloë Vera

Een Aloë Vera groeit goed in een droge omgeving. De gemakkelijkste manier om het deze droge omgeving te geven is het te planten in grond die vocht heel goed afvoert. De beste grond voor een Aloë Vera is een cactusgrond: veel Perliet en/of zand vermengd met potgrond. Dit helpt de grond om vocht snel af te voeren, want de Aloë Vera verdraagt vochtige grond niet zo goed.

Een Aloë Vera is ook een prima plant voor rotstuinen, want die voert eventueel vocht snel af. Je kunt je Aloë Vera zelfs in Leca of Puimsteen planten, want deze groeimediums voeren vocht onmiddellijk af en geven je plant langzaam water. Zoals je ziet zijn er veel goede manieren om je Aloë Vera te helpen in een droge omgeving te blijven.

Bemesting van een Aloë Vera

Terug naar boven

Aloë Vera bladeren

Planten hebben energie nodig om te groeien, ook al groeien ze vrij langzaam. Je kunt deze planten de extra energie geven door ze regelmatig te bemesten. De Aloë Vera heeft, net als veel andere planten, een groeiperiode en een rustperiode. Tijdens de groeiperiode (lente en zomer) groeit je plant sneller dan tijdens de rustperiode. De rustperiode (herfst en winter) is de periode waarin je kamerplanten rusten.

Tijdens de groeiperiode moet je je Aloë Vera tweemaal bemesten: eenmaal in het voorjaar en eenmaal in de zomer. Het is het beste om ze aan het begin van het seizoen te bemesten, zodat ze al die extra energie kan gebruiken om groter en sterker te groeien.

Je moet je planten tijdens de rustperiode niet bemesten, want ze zullen de meststof niet gebruiken. Als je plant de meststof die je het geeft niet gebruikt, blijft het achter in de grond en zal de grond zuur maken. Dit maakt het een moeilijke plaats voor je plant om te groeien en gezond te blijven. Als dit gebeurt, kun je de meststof wegspoelen door je plant grondig water te geven.

Het vermeerderen van een Aloë Vera

Terug naar boven

Soms wil je misschien je Aloë Vera vermeerderen. Misschien wordt je plant te groot voor z'n plekje of wil je er gewoon meer van hebben. Gelukkig is het vermeerderen van een Aloë Vera, net als veel vetplanten, vrij gemakkelijk.

Je kunt een Aloë Vera vermeerderen door een van de bladeren/stengels af te snijden en het uiteinde 2 dagen te laten drogen. Je kunt het uiteinde laten drogen door het op een warme en zonnige plaats te leggen. Je moet wachten tot zich een callus vormt op de plaats waar je het van de plant afsnijdt. Het is belangrijk te wachten tot de callus zich gevormd heeft, want dit beschermt je Aloë Vera tegen ziekten als je het in de grond plant.

Als de callus zich gevormd heeft, na ongeveer 2 dagen, kun je het in de grond steken. De doornen zijn scherp, dus wees voorzichtig bij het hanteren van de bladeren. Nadat je het in de grond geplant hebt, kun je je plant water geven zoals we eerder in deze gids beschreven hebben. Maak je geen zorgen over het uitdrogen van de Aloë Vera als het geen wortels heeft. De vlezige bladeren bevatten veel vocht: het zal goed gaan.

Je Aloë Vera begint na een paar weken wortels te laten groeien uit de bodem, waar de callus gevormd is. Op dit punt heb je een geheel nieuwe plant, en je zult snel daarna nieuwe bladeren zien groeien.

Conclusie

De Aloë Vera is een prachtige vetplantachtige cactus die veel gezondheidsvoordelen heeft en bovendien een geweldige beginnersvriendelijke kamerplant is. Het is een onderhoudsarme plant die het goed doet als je er een paar weken niet naar om kijkt. Het heeft veel direct zonlicht nodig, dus zet het dicht bij een raam. Het hoeft niet veel water te krijgen, want het houdt van de droge grond. Geef het ongeveer om de twee weken water, en het zal een gelukkige kamerplant zijn.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: beginnersvriendelijk, vetplant

Geplaatst op: Jun 13, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips

Sanseveiras on Leca

Blijf op de hoogte

Krijg als eerste te horen wanneer nieuwe verzorgtips beschikbaar zijn!

Vul een e-mailadres in