Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Afrikaanse Melkboom (Euphorbia Trigona)?

Afrikaanse melkboom van onderen

Hoe verzorg je een Afrikaanse Melkboom (Euphorbia Trigona)?

Cactussen en vetplanten zijn perfecte planten voor beginnende plantenbezitters omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn. Één van de moeilijkste onderdelen van het verzorgen van planten, vooral voor beginners, is weten hoe vaak ze water moeten geven. Het is vrij gemakkelijk om je planten te veel water te geven als je net begint. Dit geldt vooral voor cactussen en vetplanten.

Ben je een nieuwe planteneigenaar en vraag je je af hoe je je Afrikaanse melkboom moet verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Deze plantenverzorgingsgids geeft je alle informatie die je nodig hebt om je Afrikaanse melkboom gezond en gelukkig te houden. Naast tips over de behoefte aan water en licht, kijken we ook naar de beste soort potgrond en hoe vaak je het moet bemesten.

Dit zijn de onderwerpen die we samen gaan bekijken in deze plantenverzorgingsgids:

 1. Hoeveel zonlicht heeft een Afrikaanse melkboom nodig?
 2. Hoe geef je een Afrikaanse melkboom water
 3. Wat is de beste potgrond voor een Afrikaanse melkboom?
 4. Hoe voedt je een Afrikaanse melkboom?
 5. Hoe verpot een Afrikaanse melkboom?
 6. Welke plagen en ziekten kunnen een Afrikaanse melkboom aantasten?
 7. Conclusie

Hoeveel zonlicht heeft een Afrikaanse melkboom nodig?

Terug naar boven

Afrikaanse melkboom in de zon De meeste cactussen en vetplanten houden van een warm en droog klimaat. Ze gedijen goed bij verwaarlozing en zijn echte zonaanbidders. Hetzelfde geldt voor de Afrikaanse Melkboom!

Qua verlichting doen Afrikaanse melkbomen het het beste in helder, direct licht. Ze kunnen ook indirect zonlicht verdragen, maar deze plant gedijt goed in direct zonlicht en houdt ervan om 's middags enkele uren felle zon te ontvangen. Als je in een kouder klimaat woont, kun je je Afrikaanse melkboom het beste in de buurt van een heldere lichtbron houden, zoals een raam op het westen of zuiden.

Voor voldoende licht zorgen kan moeilijk zijn in de herfst en winter, afhankelijk van waar je woont. Als je Afrikaanse melkboom niet genoeg natuurlijk zonlicht krijgt, kun je een kweeklamp gebruiken om het tevreden te houden. Je kunt je Melkboom ook dichter bij een raam zetten, zodat hij aan wat meer zonlicht wordt blootgesteld. In de zomer zou dit te veel zonlicht zijn, maar in de herfst en winter is dit perfect.

Hoe geef je een Afrikaanse melkboom water

Terug naar boven

Afrikaanse melkboomgrootte Cactussen en vetplanten zijn planten die ervan houden om verwaarloosd te worden en er de voorkeur aan geven als je ze wekenlang vergeet. Dit soort planten gedijt goed in een warm en droog klimaat, wat betekent dat ze ook niet graag vaak water krijgen.

Om je Afrikaanse melkboom water te geven, wacht je tot de grond droog aanvoelt. Geef je plant dan grondig water en zorg ervoor dat het water uit de bodem van de pot loopt. Een drainagegat is erg belangrijk voor droogteminnende planten, omdat dit het overtollige vocht uit de grond haalt. Deze plant verdraagt geen natte voeten! Laat de plant volledig opdrogen voordat je weer water geeft.

Afrikaanse melkbomen zijn droogtetolerant en kunnen lange periodes zonder water verdragen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je een week weg bent! Ze zullen echter sneller groeien en meer bloemen produceren als ze in de zomer elke week of twee weken even goed bewatert. Je moet je Afrikaanse melkboom misschien vaker water geven als je in een heet, droog klimaat woont.

Tijdens de winter hoef je je Afrikaanse Melkboom minder water te geven, omdat planten hun groei vertragen. Zorg ervoor dat je controleert of de grond van je Melkboom droog is voordat je je plant water geeft. Dit zal in de winter meestal wat langer duren. Gemiddeld zul je je plant om de 2-3 weken water geven.

Wat is de beste potgrond voor een Afrikaanse melkboom?

Terug naar boven

De beste potgrond voor een Afrikaanse melkboom is losse, goed drainerende potgrond. Je kunt speciaal voor cactussen en vetplanten ontworpen potgrond vinden bij je plaatselijke tuincentrum. Zorg ervoor dat je geen tuinaarde of grond van buiten gebruikt, want deze grond is vaak te dicht en zal niet goed draineren.

In plaats van voorgemengde cactus/vetplantengrond te kopen, kun je er ook voor kiezen om het zelf te mengen. De perfecte mix hiervoor bestaat uit 3 delen potgrond, 3 delen grof zand, en 2 delen puimsteen of perliet. Dit zorgt voor een zeer goed drainerende potgrond die het overtollige vocht snel naar de bodem van de pot afvoert, terwijl het een beetje vocht in de potgrond vasthoudt voor je Afrikaanse Melkboom.

Hoe voedt je een Afrikaanse melkboom?

Terug naar boven

Afrikaanse melkboombodem

Afrikaanse melkbomen zijn geen zware eters, dus je hoeft ze niet vaak te bemesten. Eens in de twee of drie maanden is meestal voldoende. Als je ze wel bemest, zijn er een paar opties voor het type voeding dat je kunt gebruiken.

De beste optie is om een speciale cactus- of vetplantenvoeding te gebruiken. Je kunt ook een 10-10-10 meststof gebruiken, maar die moet alleen tijdens het groeiseizoen (de lente en de zomer) gebruikt worden. Het beste type meststof dat ik heb gevonden is een vloeibare meststof. Het is erg handig omdat je het kunt toevoegen aan het water waarmee je je planten water geeft. Met vloeibare kunstmest kun je ook de dosis kunstmest regelen. Dit voorkomt overbemesting.

Hoe verpot een Afrikaanse melkboom?

Terug naar boven

Als je Afrikaanse melkboom uit z'n pot begint te groeien, is het tijd voor een verplanting. Kies een nieuwe pot die slechts één maat groter is dan de huidige pot. Als de boom in een te grote pot staat, kunnen de wortels gaan rotten. Zorg ervoor dat je een cactus- of vetplantenpotmix gebruikt en dat de pot drainagegaten heeft.

Verwijder de boom voorzichtig door de basis vast te pakken en trek de melkboom voorzichtig uit z'n pot. Afhankelijk van de grootte van je melkboom heb je misschien iemand nodig om je te helpen de plant te ondersteunen terwijl je het in de nieuwe pot zet. Zodra de boom verplaatst is, vul je het met de verse potgrondmix en geef je het goed water.

De beste tijd om een Afrikaanse Melkboom te verplanten is in het voorjaar, wanneer hij nog een heel groeiseizoen voor zich heeft. Dat maakt de overgang veel gemakkelijker en helpt de Afrikaanse Melkboom zich gemakkelijker te vestigen.

Welke plagen en ziekten kunnen een Afrikaanse melkboom aantasten?

Terug naar boven

Zoals met alle planten is het belangrijk om je Afrikaanse melkboom regelmatig te controleren op plagen en ziekten. Als je problemen opmerkt, behandel ze dan onmiddellijk.

Plagen die een Afrikaanse melkboom kunnen aantasten zijn onder andere spint, wolluis, witte vlieg of schildluis. Als je een van deze plagen op je plant opmerkt, behandel ze dan onmiddellijk met een bestrijdingsmiddel of insectendodende zeep.

Als je een van de volgende tekenen op je Afrikaanse melkboom opmerkt, heeft de boom waarschijnlijk ongedierte:

 • Bladeren die verwelken of bruin worden
 • Plotseling verlies van bladeren
 • Dode takken of scheuten
 • Dauwafzetting op bladeren of takken
 • Zwelling of vervorming van de schors
 • Webben tussen de takken

Als je onzeker bent over de verschillende plagen die je Afrikaanse Melkboom kunnen aantasten, is het altijd een goed idee om een foto van de plaag te maken en die te laten zien aan de medewerkers van je plaatselijke tuinwinkel. Je kunt de foto ook delen op onze Facebook Pagina om hulp te krijgen van andere leden!

Conclusie

Terug naar boven

Afrikaanse Melkbomen zijn prachtige planten die aan elke tuin een vleugje exotisch kunnen toevoegen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je boom goed gedijt en gezond en sterk wordt. Deel deze gids met je vrienden en familie om hen te helpen hun planten te verzorgen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: droogteminnend, zonminnend

Geplaatst op: Sep 24, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Afrikaanse Melkboom
 • Euphorbia trigona

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat mijn Afrikaanse melkboom bloeit?
Sommige Afrikaanse melkbomen bloeien binnen het eerste jaar, terwijl andere er wel vijf jaar over kunnen doen. Als je boom eenmaal bloeit, zal het kleine, witte bloemen produceren die ongeveer een week aanhouden.
Wat voor grond heeft een Afrikaanse melkboom nodig?
De Afrikaanse melkboom is niet al te kieskeurig als het om grond gaat, maar het geeft wel de voorkeur aan goed gedraineerde grond die veel organische stof bevat. Als je grond niet goed gedraineerd is, kun je die verbeteren door er wat zand of perliet door te mengen.
Hoe vaak moet ik mijn Afrikaanse Melkboom water geven?
Je moet je Afrikaanse melkboom water geven als de bovenste twee centimeter grond droog is. Je Afrikaanse melkboom moet tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) regelmatig water krijgen, maar je moet de grond tussen het water geven door toch laten uitdrogen. Tijdens de wintermaanden kun je minder water geven, omdat de boom dan in een semi-slapende toestand komt.
Wat is de beste manier om mijn Afrikaanse melkboom te bemesten?
Je kunt je Afrikaanse melkboom tijdens het groeiseizoen om de twee weken bemesten met een halfsterke, universele meststof. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van de fabrikant volgt.
Moet ik mijn Afrikaanse melkboom snoeien?
Snoeien is niet nodig voor Afrikaanse melkbomen, maar je kunt zo nodig dode of beschadigde takken wegsnoeien. Ook kun je, als je vertakking wilt bevorderen, selectief de toppen van takken snoeien.
Hoeveel water moet ik mijn Afrikaanse Melkboom geven?
Je moet je Afrikaanse Melkboom water geven tot het water uit het drainagegat in de pot loopt.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners