Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Ficus Elastica (Tineke)

Ficus Elastica Waterverf bladeren Foto door Ivan Samkov van Pexels

Hoe verzorg je een Ficus Elastica (Tineke)

Met zijn grote, bijna waterverf gekleurde, bladeren is de Ficus Elastica (ook bekend als de Rubberplant of -boom) een plant die je niet kunt missen. Zijn bladeren zien er niet uit alsof ze echt zouden kunnen zijn, maar gelukkig voor ons als plantenliefhebbers is dat wel zo.

De Ficus Elastica is inheems in India en Indonesië, dus als je het daar probeert te kweken heb je geluk! De Ficus Elastica is niet de beste plant voor beginnende plantenbezitters, want het verdraagt onjuiste verlichting of water geven niet erg goed. Als je nieuw bent met planten, kun je misschien beter eens kijken naar een Monstera of Alocasia voor je je geluk beproeft met een Ficus.

Als je hier nog bent, gefeliciteerd! Je hebt een kamerplant met enkele van de mooiste uitziende (groene) bladeren. In deze gids gaan we kijken hoe je deze plant kunt verzorgen en hoe je het tevreden kunt houden.

We gaan in op deze onderwerpen:

  1. Geef je Ficus Elastica water
  2. De perfecte pot voor je Ficus
  3. Lichtvereisten voor je Ficus
  4. De perfecte potgrond voor je Ficus Elastica.
  5. Je Ficus bemesten.
  6. Giftig voor je huisdieren

Laten we er meteen induiken en je kamerplant een beetje beter leren kennen! Laten we eens kijken wat het nodig heeft om een gelukkig en bloeiend deel van je huis te zijn.

Geef je Ficus Elastica water

Terug naar boven

Groot blad op een Ficus Elastica

De Ficus Elastica is een plant die erg gevoelig is voor overbewatering. Het houdt er niet van nat te zijn, maar doet het ook niet goed als het in droge grond staat. Je kunt de grond het beste vochtig houden en water geven als de bovenste 2.5 cm van de grond droog is. Hoe vaak je je plant water moet geven hangt van veel dingen af. Gemiddeld moet je je plant één keer per week water geven in de zomer en één keer per 2 weken in de winter.

Je Ficus is gevoelig voor overbewatering, dus als je het per ongeluk te veel water gegeven hebt, kun je verwachten dat er bladeren afvallen. Deze bladeren worden eerst geel en dan bruin, voordat ze afvallen.

Als je merkt dat de bladeren geel en bruin worden, stop dan met water geven en zorg dat de grond sneller opdroogt.

De perfecte pot voor je Ficus

Terug naar boven

De perfecte pot voor planten die gevoelig zijn voor overbewatering is een pot met drainagegaten. Deze afvoergaatjes voorkomen dat overtollig vocht achterblijft op de bodem van de pot. Als je plant in het water staat (natte voeten heeft), loopt het het risico wortelrot te krijgen en dit doodt je Ficus, helaas. De drainagegaten helpen het vocht uit de pot te ontsnappen, zodat je plant nooit in een laagje water staat.

Dus je Ficus houdt niet van natte voeten, wat betekent dit voor de keuze van een pot? Het betekent dat je een pot moet kiezen die snel vocht kan afvoeren. De beste soort pot die je helpt overtollig vocht snel kwijt te raken is een terracotta pot. Dit soort potten verdampt overtollig vocht snel en helpt je grond ademen.

Plastic of glazen potten kun je beter overslaan, want deze soorten potten laten de grond niet ademen en laten geen vocht door.

Lichtvereisten voor je Ficus

Terug naar boven

Nieuw blad op een Ficus Elastica

Een Ficus Elastica houdt van helder indirect zonlicht. Zijn heldere en bonte bladeren verkiezen een lichte plaats om voldoende zonlicht te krijgen zodat ze gezond blijven. Maar als je op dit moment geen lichte plek beschikbaar hebt, verdraagt je Ficus ook een plek met minder zonlicht. Als je je Ficus langdurig gelukkig wilt houden, kun je het het beste op een lichtere plaats zetten.

De perfecte potgrond voor je Ficus Elastica

Terug naar boven

Ficus Elastica bladeren in zonlicht Foto door Tiia Pakk van Pexels

Eerder hebben we ontdekt dat de Ficus Elastica niet goed tegen overbewatering kan. Het is veel gemakkelijker om je plant tevreden te houden zonder het te veel water te geven door een goed drainerende grond te gebruiken. Je Ficus Elastica blijft echter graag in vochtige grond, dus hebben we grond nodig die vocht kan vasthouden, maar overtollig water kan afvoeren.

De perfecte grondmix voor een Ficus Elastica is een grond die iets als veenmos of kokosnoot kokos bevat om het vocht een paar dagen vast te houden. De grond moet ook goed drainerend zijn, dus je kunt dingen toevoegen als Perlite, Leca, of Smart Gravel. Met de combinatie van de watervasthoudende ingrediënten en waterafvoerende delen, heb je grond die water vasthoudt, maar overtollig water afvoert. Dit helpt je plant gehydrateerd te blijven, maar niet overbewaterd te raken.

Als je meer wilt weten over het helpen van je grond om meer vocht vast te houden, kan "Hoe kun je je grond meer water laten vasthouden?" je helpen.

Je Ficus bemesten

Terug naar boven

Knooppunt op een Ficus Elastica

Je Ficus Elastica is een plant die vrij snel groeit. In zijn natuurlijke groeiomgeving, in India en Indonesië, wordt het heel hoog, meestal enkele meters. Binnenshuis kan het ook hoog worden en het is aan jou hoe hoog je het laat worden. Als de hoogte je bevalt, kun je de plant terugsnoeien en/of vermeerderen.

Je Ficus Elastica groeit snel, wat betekent dat je het af en toe moet bemesten. Tijdens het groeiseizoen, de lente en de zomer, moet je het ongeveer om de 2 weken bemesten met vloeibare plantenvoeding. Als je het af en toe bemest, help je het gezond te groeien en zorg je ervoor dat de plant genoeg energie heeft om nieuwe bladeren te groeien.

Giftig voor je huisdieren

Terug naar boven

Je Ficus Elastica heeft een passende bijnaam: Rubberboom. Deze naam is passend, want het sap van je plant bevat latex. Omdat het sap latex bevat wordt het als giftig beschouwd en moet je het uit de buurt van huisdieren en jonge kinderen houden. Als je een latex allergie hebt, wees dan voorzichtig bij het hanteren van deze plant. Het is belangrijk je handen te wassen na het hanteren van deze plant of het afvegen van de bladeren.

Conclusie

De Ficus Elastica is een plant met enkele van de meest onwerkelijk uitziende bladeren die je kunt vinden. Het is een plant die geweldig is voor wie van een beetje uitdaging houdt. Het is geen geweldige plant voor beginners, want het is niet erg vergevingsgezind en stelt nogal specifieke eisen aan de verzorging van de plant. De perfecte plek voor je Ficus is een plek met helder indirect zonlicht. Zorg ervoor dat je de grond vochtig houdt, maar niet te nat. Je Ficus houdt niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat je pot drainagegaten heeft.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: tropisch, vocht

Geplaatst op: Jun 26, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Rubber Tree
  • Rubber Plant
  • Ficus Elastica
  • Tineke

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips

Sanseveiras on Leca

Blijf op de hoogte

Krijg als eerste te horen wanneer nieuwe verzorgtips beschikbaar zijn!

Vul een e-mailadres in