Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een klimop (Hedera Helix)?

Engels klimopblad

Hoe verzorg je een klimop (Hedera Helix)?

De Klimop is een verdeeldheid zaaiende plant: je haat het en ziet het als een plant die je maar niet kwijt raakt, of je houdt ervan en hoe groen het je tuin of huis doet lijken. Het is niet alleen een plant die je tuin vrij snel overneemt, het heeft ook speciale zorg nodig als je het terugsnoeit om het handelbaarder te houden.

Als je van deze plant houdt, ben je niet de enige! Ik ben dol op deze plant, want het groeit zelfs op de moeilijkste plaatsen in je tuin. Deze schijnbaar onverwoestbare plant heeft wel een heel specifieke groeiomgeving nodig, want zelfs de taaiste plant heeft zijn grenzen. In deze plantenverzorgingsgids gaan we na hoe je je Klimop kunt verzorgen. Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

  1. Je Klimop water geven
  2. Zonlicht voor je Klimop
  3. De perfecte grond voor je Klimop
  4. Bemest je Klimop
  5. Is je Klimop giftig voor huisdieren?

Laten we aan de slag gaan en uitzoeken hoe we onze Klimop de beste kans kunnen geven om onze tuin een beetje groener te maken. We zullen er ook op wijzen wat je moet vermijden als je een Klimop verzorgt.

Deze plant heeft weinig tot geen aandacht nodig als je het buiten kweekt, maar wel behoorlijk wat als je het in huis laat groeien.

Je Klimop water geven

Terug naar boven

Klimop in de bodem

Je (kamer)planten water geven is vaak het belangrijkste om goed te doen om je planten gezond te houden. Omdat je je Klimop zowel binnen als buiten kunt laten groeien, bekijken we hoe je je Klimop het beste water kunt geven als het binnen geplant is en als het buiten geplant is.

Je Klimop houdt van vocht, maar zit niet graag in een plas water. Verder in deze plantenverzorgingsgids kijken we naar de juiste grond die je nodig hebt om je Klimop gezond te houden. Voor nu bekijken we hoe je je Klimop het beste water kunt geven als het binnenshuis groeit.

Je Klimop binnenshuis water geven

Als je je Klimop binnenshuis in een pot geplant hebt, en je wilt je klimop gezond houden, is het belangrijk om de grond steeds vochtig te houden. Het is belangrijk te beseffen dat er een verschil is tussen vochtige grond en natte grond.

  • Als je grond vochtig is, betekent dit dat je grond al het vocht dat het kan vasthouden heeft opgezogen, maar dat er geen plasje water op de bodem van de pot staat.
  • Natte grond heeft zoveel vocht opgezogen dat het overtollige water naar de bodem van de pot druipt. Deze plas water op de bodem van de pot is de meest voorkomende oorzaak van wortelrot, dus is het beter die helemaal te vermijden.

De gemakkelijkste manier om je Klimop goed water te geven is een pot met drainagegaten te gebruiken. Als je je plant water geeft en de grond het water niet langer kan vasthouden, zakt het naar de bodem van de pot. Het afvoergaatje helpt om dit overtollige water kwijt te raken. Dit helpt wortelrot te voorkomen en houdt je Klimop op lange termijn gezond.

De beste tijd om je Klimop binnenshuis water te geven is als de grond droog aanvoelt, maar nog niet helemaal droog is. Gemiddeld betekent dit dat je je Klimop een keer per week water moet geven.

Je Klimop buiten water geven

We weten al dat de Klimop graag groeit in grond die de hele tijd vochtig is. Dit is belangrijk voor kamerplanten, maar ook als je je Klimop buiten kweekt. Als je in een land woont waar van nature klimop groeit, hoef je niet al te veel aandacht te besteden aan het bewateren van je Klimop, want de regen zal je plant automatisch goed bewateren. Het enige waar je aan zult moeten denken is droogte. Als het in een 5-7 dagen niet geregend heeft, is het goed om je Klimop zelf water te geven. Dit houdt je plant gezond en gelukkig tijdens de droge dagen.

Je Klimop water geven in de winter

In de winter, als je Klimop uitrust, hoef je je plant niet zo vaak water te geven als in de lente en de zomer.

In de winter herstelt je plant zich van het groeiseizoen. Het heeft niet zoveel voedingsstoffen nodig en zal niet groeien, dus je moet je Klimop minder vaak water geven. Gemiddeld moet je je Klimop half zoveel water geven als je in de lente en de zomer deed. Voor buitenplanten betekent dit dat je je klimop helemaal geen water hoeft te geven en voor je klimop die binnenshuis groeit, hoef je het maar eens in de 14 dagen water te geven.

Zonlicht voor je Klimop

Terug naar boven

Klimop groeit op een boomstam

Het op een na belangrijkste voor je plant is blootstelling aan zonlicht. Als je je Klimop op een plek zet die de perfecte blootstelling aan zonlicht voor je plant heeft, zul je zien dat je plant gelukkiger en gezonder wordt.

Je Klimop groeit het best op een plaats die indirect aan zonlicht is blootgesteld. Indirect zonlicht betekent dat je plant geen direct zonlicht op zijn bladeren krijgt, of dit nu buiten is of door een raam. Direct zonlicht zal brandplekken op je plant achterlaten of zijn omgeving te warm maken om er gelukkig van te worden.

De perfecte plaats voor je Klimop die binnenshuis groeit, is een plekje in het midden van een kamer met een raam op het zuiden of westen. Als je de beste plaats voor je Klimop buiten zoekt, kies dan een plekje dat het grootste deel van de dag in de schaduw staat. Een beetje zonlicht is geen probleem, maar het doet het niet goed op een plek die de hele dag in fel zonlicht staat.

Als je een plekje buiten hebt dat het grootste deel van de dag in de schaduw ligt en ook uit de wind, heb je de perfecte plek voor je Klimop gevonden. De plant kan gemakkelijk vriestemperaturen overleven, maar doet het niet goed in sterke winterwinden.

Blootstelling aan zonlicht voor je Klimop in de winter

In de winter is de zon overdag niet zo sterk en lager aan de hemel. Er komt minder zonlicht door de ramen naar binnen en je huis is overdag donkerder.

Om je Klimop binnenshuis te helpen, moet je het dichter bij ramen zetten om het wat extra blootstelling aan zonlicht te geven. Tijdens het groeiseizoen is dit zonlicht vaak te veel, maar in de winter is het prima. Als je je Klimop buiten kweekt, hoef je niets te doen.

De perfecte grond voor je Klimop

Terug naar boven

Klimop in plantenwinkel

We hebben al veel geleerd over water geven en blootstelling aan zonlicht, dus laten we overgaan tot het volgende belangrijkste over de verzorging van je Klimop: Potgrond.

Eerder in deze plantenverzorgingsgids hebben we ontdekt dat je Klimop graag heeft dat de grond het grootste deel van de tijd vochtig blijft. We hebben dus grond nodig die een paar dagen vocht kan vasthouden en ook niet na verloop van tijd verdicht. Grond die veel water krijgt, zoals de grond van je Klimop, zal na verloop van tijd willen verdichten. Maar we kunnen wat aan de grond toevoegen om de structuur intact te houden en de zuurstofaanvoer naar de wortels van je Klimop vrij te houden. Dit helpt om wortelrot te voorkomen en houdt je plant gezond.

De beste grondsoort zou een mengsel zijn van potgrond om vocht enkele dagen vast te houden, maar ook perliet/pumic/rotsen. Deze stenen zullen helpen voorkomen dat de grond verdicht en verbeteren ook de afwatering behoorlijk. Smart Gravel is ook een goede optie om aan je grond toe te voegen, want het verbetert de drainage en voert overtollig water snel af.

Je kunt deze ingredi├źnten door de aarde mengen en ook een klein laagje stenen op de bodem van de pot leggen. Dit helpt om overtollig vocht snel af te voeren en voorkomt dat je plant in een plas water zit.

Bemesting van je Klimop

Terug naar boven

Je Klimop is een snelgroeiende plant en heeft veel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven terwijl het zo snel groeit. Je klimop haalt deze voedingsstoffen uit de grond. Je zult echter ook de voedingsstoffen in de grond moeten aanvullen met kunstmest.

Je moet je Klimop in de lente en de zomer eens in de 14 dagen bemesten om de groei te bevorderen en de plant tevreden te houden. De gemakkelijkste manier om je plant te bemesten is door vloeibare voeding toe te voegen aan het water waarmee je je plant bewatert. Deze voeding wordt sneller opgenomen dan elke andere soort plantenvoeding.

Als je een meer hands-off aanpak wilt, kun je ook langzaam vrijkomende meststoffen gebruiken, zoals bemestingsstokjes. Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Bemesting van je Klimop in de winter

In de winter, als je Klimop slaapt en het niet (zo snel) groeit, moet je het helemaal niet bemesten. Je Klimop zal de meststof niet gebruiken en blijft achter in de pot of in de grond. Hierdoor wordt de grond zout en dat maakt het een moeilijke plek voor je plant om te groeien.

Is je Klimop giftig voor huisdieren?

Terug naar boven

Als je huisdieren of kinderen hebt, moet je bedenken of de planten die je koopt schadelijk kunnen zijn voor je dierbaren. Helaas is de Klimop erg giftig voor huisdieren, maar ook voor jezelf. Het sap veroorzaakt bij aanraking uitslag op je huid en veroorzaakt maagklachten bij inname (zowel bij mensen als bij huisdieren). Daarom is het ook heel belangrijk dat je je huid bedekt als je deze plant snoeit, want het is heel gemakkelijk om het sap op je te krijgen.

Als je het niet kon zien, spreek ik hier uit persoonlijke ervaring. Het duurt ongeveer 3-5 dagen voor de uitslag weer weg is, dus het is het beste om een shirt met lange mouwen en tuinhandschoenen te dragen als je met deze plant omgaat.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Klimop kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Klimop water kunt geven, wat de beste blootstelling aan zonlicht voor je Klimop is, wat de beste grond voor je Klimop is, hoe je je Klimop goed kunt voeden, en of je Klimop veilig is voor je huisdieren en kinderen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: buiten, lichtarm, wintervast

Geplaatst op: Mar 26, 2022 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Andere namen voor deze plant

  • Hedera Helix

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Klimop water geven?
Het beste moment om je klimop binnenshuis water te geven is als de grond droog aanvoelt, maar nog niet helemaal droog is. Gemiddeld betekent dit dat je je Klimop eens in de 7 dagen water moet geven.
Hoeveel zonlicht heeft de Klimop nodig?
De Klimop houdt van indirect zonlicht. Je moet het niet op een plaats zetten waar het direct zonlicht krijgt, want dan kan er zonnebrand op de Klimop verschijnen.
Wat is de beste grond voor de Klimop?
De grond voor je Klimop moet een paar dagen vocht vasthouden en dan helemaal opdrogen. Je Klimop houdt ervan dat de grond droog aanvoelt voor het weer bewaterd wordt, dus de grond moet het overtollige water afvoeren.
Hoe vaak moet je de Klimop bemesten?
Je Klimop is een snelgroeiende plant die veel energie nodig heeft om zo snel te groeien. Je moet je Klimop in de lente en de zomer elke 14 dagen bemesten om het gezond te helpen houden.
Is de Klimop giftig voor huisdieren?
De Klimop is giftig voor je huisdieren, maar ook voor mensen en moet helaas buiten hun bereik gehouden worden. Als je merkt dat je huisdier op je Klimop gekauwd heeft, bel dan zeker meteen je dierenarts.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners