Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Schefflera?

Waterdruppels op Schefflerabladeren

Hoe verzorg je een Schefflera?

Ben je op zoek naar een boom die je binnenshuis kunt kweken? De Schefflera, ook bekend als de Vingerplant, is misschien wel de perfecte plant voor jou! Deze onderhoudsarme binnenboom kan een vleugje natuur toevoegen aan elke kamer in je huis, zolang je er maar een mooie, lichte plek voor hebt! Met de juiste verzorgingstips en begeleiding kan iedereen, ook beginners, genieten van de verzorging van deze plant in huis.

Als expert met jarenlange ervaring in het verzorgen van kamerplanten ben ik er om je te helpen leren hoe je je Schefflera goed kunt verzorgen, zodat het goed gedijt en vreugde brengt in je leven!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we deze aspecten van de verzorging van een Schefflera bekijken:

 1. Hoe vaak moet je de Schefflera (Vingerplant) water geven?
  1. Wat zijn de tekenen van overbewatering voor de Schefflera (Vingerplant)?
  2. Wat zijn de tekenen van onderbewatering bij de Schefflera (Vingerplant)?
 2. Wat zijn de zonlichtvereisten voor de Schefflera (Vingerplant)?
  1. Wat zijn de tekenen van te veel zonlicht voor de Schefflera (Vingerplant)?
  2. Wat zijn de tekenen van te weinig zonlicht voor de Schefflera (Vingerplant)?
  3. Waar moet ik de Schefflera (Vingerplant) in mijn huis plaatsen?
 3. Wat is de beste grond voor mijn Schefflera (Vingerplant)?
 4. Hoe vaak moet ik mijn Schefflera (Vingerplant) verpotten?
 5. Wat is het ideale temperatuurbereik voor de Schefflera (Vingerplant)?
 6. Hoeveel luchtvochtigheid heeft de Schefflera (Vingerplant) nodig?
 7. Hoe vaak moet je de Schefflera (Vingerplant) bemesten?
 8. Hoe vaak moet ik mijn Schefflera (Vingerplant) snoeien?
  1. Hoe snoei ik mijn Schefflera (Vingerplant)?
 9. Hoe vermeerder ik mijn Schefflera (Vingerplant)?
 10. Wat zijn veel voorkomende plagen voor de Schefflera (Vingerplant)?
 11. Is de Schefflera (Vingerplant) giftig voor katten en honden?

Laten we beginnen met te leren hoe je goed voor je Schefflera kunt zorgen, zodat het een vleugje natuur en vreugde in je huis kan brengen!

Hoe vaak moet je de Schefflera (Vingerplant) water geven?

Terug naar boven

Een van de belangrijkste onderdelen om je plant lang gezond te houden is het op de juiste manier water geven. Als het op water geven van je Schefflera aankomt, is minder meer! Tijdens de warmere maanden moet je je boom ongeveer één keer per week water geven, waarbij je de bovenkant van de grond laat opdrogen voordat je het weer water geeft. Bij koelere temperaturen kun je het water geven terugbrengen tot ongeveer om de week, of zelfs minder.

De Schefflera gedijt goed in licht vochtige grond, maar vindt het niet erg om een week of wat in droge grond te staan. Aan de andere kant moet je oppassen dat je Schefflera niet te veel water krijgt, want daar is het nogal gevoelig voor. Te veel vocht kan wortelrot aan je plant veroorzaken.

Je moet je plant altijd water geven met water op kamertemperatuur en grondig bewateren. Het doel is om het hele wortelstelsel te bevochtigen zonder de grond te verzadigen. Een goede manier om je plant op deze manier water te geven is door een pot met een drainagegat te gebruiken en de plant water te geven tot er vocht uit het drainagegat begint te druppelen.

Een andere goede manier om je Schefflera water te geven is door je plant onder water te zetten. Je kunt dit doen door de plant in een emmer te zetten en een tot twee centimeter water in de emmer te doen. De plant en de grond zullen langzaam vocht opnemen. Laat je plant het vocht 10-15 minuten opnemen en laat dan het overtollige vocht uit de bodem van de pot lopen. Zo kun je regelen hoeveel vocht je Schefflera opneemt en loopt je plant minder risico om overbewaterd te raken.

Wat zijn de tekenen van overbewatering voor de Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

Bij kamerplanten is overbewatering vaak de grootste oorzaak van problemen en soms moeilijk op te sporen. Als het om je Schefflera gaat, zijn er een paar tekenen waar je op moet letten die kunnen wijzen op overbewatering.

Een van de eerste tekenen van overbewatering zijn gele of hangende bladeren die zwak en slap aanvoelen. Een ander teken van overbewatering is verwelking door wortelrot. Als je Schefflera te lang in constant natte grond heeft gestaan, kun je merken dat de onderste bladeren verwelken en geel worden. Het laatste teken van overbewatering is schimmelgroei in je plant. Als je witte of bruine vlekken op je Schefflera ziet, kan dat een teken zijn van schimmelgroei door te veel vocht in de grond.

Als je een van deze tekenen opmerkt, is dat een goede aanwijzing dat je plant te veel water krijgt. Als dit het geval is, moet je het overtollige vocht snel afvoeren en de grond laten drogen.

Wat zijn de tekenen van onderbewatering bij de Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

Onderwaterzetting is een ander veelvoorkomend kamerplantenprobleem. Je Schefflera vindt het niet erg om een week of zo uit te drogen, maar als het te lang droog staat, zul je tekenen van onderbewatering gaan zien.

Een van de eerste tekenen die je zou kunnen opmerken zijn hangende bladeren of een verwelkende plant. Bladeren die droog en knapperig aanvoelen zijn een ander teken van onderbewatering. Als je Schefflera ernstig te weinig water heeft gekregen, kun je ook verkleuring van de bladeren opmerken, meestal in de vorm van vergeling.

Als je deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om je Schefflera meteen goed te weken. Als de plant niet te lang is uitgedroogd, veert het meteen weer op.

Wat zijn de zonlichtvereisten voor de Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

Zonlicht op een Schefflera

De Schefflera (Vingerplant) houdt van helder, indirect zonlicht. Je moet deze binnenboom uit de buurt van direct zonlicht houden, vooral in het voorjaar en de zomer, want dan verschroeien of drogen de bladeren te snel uit.

De beste plek voor de Schefflera is een lichte plek waar het gefilterd licht krijgt. Dit beschermt de bladeren tegen zonnebrand en zorgt ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gelijkmatig en bossig te groeien. Als je geen lichte plek beschikbaar hebt, kun je je Schefflera ook een iets donkerder plek geven. Het zal het prima doen bij dit soort blootstelling aan zonlicht, maar het zal minder snel groeien en ook de neiging hebben om naar het licht toe te groeien.

Om te voorkomen dat je plant naar één kant groeit, is het een goed idee om je binnenboom eens per week te draaien. Door je plant te draaien wordt elke kant gelijkmatig aan het zonlicht blootgesteld en dit helpt de plant om recht omhoog te groeien, in plaats van naar één kant.

Wat zijn de tekenen van te veel zonlicht voor de Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

De Schefflera kan gemakkelijk verbranden als het 's middags aan te veel direct zonlicht wordt blootgesteld. Je kunt tekenen van te veel zonlicht op je plant herkennen door te kijken naar gele of verkleurde bladeren, bruine of zwarte vlekken op de bladeren, en knapperige randen op de bladeren.

Als je een van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om je Schefflera zo snel mogelijk te verplaatsen naar een plek met helder, indirect zonlicht.

Wat zijn de tekenen van te weinig zonlicht voor de Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

De tekenen van te weinig zonlicht voor de Schefflera (Vingerplant) kunnen moeilijk te ontdekken zijn, omdat de symptomen zich heel geleidelijk zullen ontwikkelen. Tekenen van te weinig zonlicht kunnen zijn: bleekgroene bladeren die kleiner zijn dan normaal, lange en spichtige stengels (pootachtige stengels), en langzame of achterblijvende groei.

Waar moet ik de Schefflera (Vingerplant) in mijn huis plaatsen?

Terug naar boven

De Schefflera (Vingerplant) heeft een plek in huis nodig die goed verlicht is, maar niet te zonnig. Het moet op een plek staan die de hele dag door helder, indirect licht krijgt, zoals dicht bij een raam of in een andere kamer met veel natuurlijk licht. Als je huis niet veel natuurlijk licht krijgt, kun je kunstlicht gebruiken om je kamerplant het benodigde zonlicht te geven.

Wat is de beste grond voor mijn Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

Veel planten hebben veel verschillende eisen als het gaat om grond, maar de Schefflera is een vrij gemakkelijke plant die het goed doet in de meeste soorten algemene potgrond. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste potgrond.

Zorg ervoor dat de grond goed draineert en niet te compact is, want dat helpt wortelrot te voorkomen. Om de drainage van je grond te helpen verbeteren, kun je er perliet of puimsteen doorheen mengen. Deze ingrediënten zullen overtollig vocht snel naar de bodem van de pot afvoeren, zodat je plant nooit in te veel vocht staat.

Om je plant te helpen lang gezond te blijven, moet je overwegen een pot met een drainagegat te gebruiken. Dit drainagegat voorkomt dat je plant in een plas water in de pot staat.

Hoe vaak moet ik mijn Schefflera (Vingerplant) verpotten?

Terug naar boven

Wortelgebonden Schefflera

De Schefflera (Vingerplant) is een snelgroeiende kamerplant, maar groeit graag in een pot die vrij klein is voor de grootte van de plant. De Schefflera hoeft niet vaak verpot te worden. Gemiddeld moet je het om de 2-3 jaar verpotten of wanneer het uit zijn huidige pot groeit.

Zorg bij het verpotten voor een pot met een drainagegat, en gebruik goed drainerende potgrond. Wat betreft het kiezen van de juiste maat pot voor je plant, moet je een pot kiezen die één maat groter is dan de huidige pot. Meestal betekent dit dat je pot aan elke kant ongeveer 2,5 cm groter moet zijn.

Als je een pot kiest die veel groter is dan de huidige pot, loop je het risico je plant te veel water te geven. De extra grond in een te grote pot blijft langer vochtig en kan wortelrot veroorzaken.

Wat is het ideale temperatuurbereik voor de Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

Het ideale temperatuurbereik voor een Schefflera ligt tussen 15 - 21℃. De meeste huizen bevinden zich al in dit temperatuurbereik, dus je hoeft waarschijnlijk geen speciale maatregelen te nemen om deze plant gelukkig te maken.

Zorg er wel voor dat je je kamerplant niet in direct zonlicht zet, want zelfs temperaturen die binnen het ideale bereik liggen kunnen te heet worden als ze aan direct licht worden blootgesteld.

Iets anders om in gedachten te houden is dat je je Schefflera moet beschermen tegen extreme temperatuurwisselingen, dus het is het beste om het uit de buurt te houden van airconditioners of tochtige ramen. Als je Schefflera wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 15℃ (59℉), zal het bladeren gaan laten vallen.

Hoeveel luchtvochtigheid heeft de Schefflera (Vingerplant) nodig?

Terug naar boven

De Schefflera (Vingerplant) geeft de voorkeur aan een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid in huis. Idealiter groeit de Schefflera op een plek met een luchtvochtigheid van 50-60%. De meeste huizen hebben deze vochtigheidsgraad al in de lente en de zomer, maar kunnen in de herfst en de winter wat extra vocht nodig hebben. Tijdens de koudere maanden gebruik je veel meer centrale verwarming, zodat de lucht in je huis veel droger wordt.

Je kunt de luchtvochtigheid rond je kamerplant verhogen door de bladeren een of twee keer per week te besproeien met een spuitfles, en je kunt ook een luchtbevochtiger gebruiken om het niveau nog verder te verhogen.

Hoe vaak moet je de Schefflera (Vingerplant) bemesten?

Terug naar boven

De Schefflera is een snelgroeiende plant die in het voorjaar en de zomer eenmaal per maand bemest moet worden. Tijdens de wintermaanden, wanneer de plant slapend is, moet je de plant niet bemesten, want dat kan leiden tot overbemesting en blijvende schade aan je binnenboom veroorzaken.

Je kunt een vloeibare meststof of langzaam vrijkomende korrels gebruiken, maar welke je ook kiest, zorg ervoor dat deze speciaal gemaakt is voor kamerplanten. Dit zorgt ervoor dat je kamerplant alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over overvoeding of verbranding met te veel meststof.

Als je de keuze hebt welke meststof je wilt gebruiken, raad ik je aan een vloeibare meststof te gebruiken. Dit type meststof is gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk te controleren, en je plant kan de voedingsstoffen snel opnemen. Meng de meststof met water en volg de aanwijzingen van de fabrikant op het etiket van de meststof.

Hoe vaak moet ik mijn Schefflera (Vingerplant) snoeien?

Terug naar boven

Snoeien van een dood blad aan een Schefflera

Je moet je Schefflera (Vingerplant) naar behoefte snoeien om het gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien. In het algemeen moet je dode of beschadigde bladeren en stengels wegsnoeien als ze verschijnen. Dit bevordert een goede luchtcirculatie rond de plant, stimuleert nieuwe groei en voorkomt dat de kamerplant overvol raakt.

Een andere goede reden om je Schefflera te snoeien is om het op een bepaalde grootte te houden. Deze planten groeien nogal snel en je hebt misschien geen ruimte voor een grote boom. Snoeien helpt je om de grootte van de plant onder controle te houden, zodat het perfect blijft voor je woonruimte.

Hoe snoei ik mijn Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

Bij het snoeien van je Schefflera (Vingerplant) moet je een scherpe schaar gebruiken om alle dode of beschadigde bladeren, stengels en takken weg te knippen. Je moet ook alle gekruiste takken verwijderen, want die kunnen ervoor zorgen dat de kamerplant overvol raakt en de algehele structuur verzwakt. Zorg ervoor dat je je schaar voor en na het snoeien schoonmaakt om de kans op verspreiding van eventuele ziekten te verkleinen.

Bij het snoeien van kamerplanten is het belangrijk om te onthouden dat minder meer is. Te veel snoeien kan je kamerplant beschadigen, dus wees niet bang om het rustig aan te doen en alleen te verwijderen wat verwijderd moet worden. Met een beetje geduld en oefening zul je al snel snoeien als een pro!

Hoe vermeerder ik mijn Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

Een Schefflera vermeerderen

Het vermeerderen van je Schefflera is een geweldige manier om deze kamerplant te vermeerderen zonder extra planten te hoeven kopen. De beste tijd om je Schefflera te vermeerderen is tijdens het voorjaar en de zomer, wanneer je plant actief groeit.

De beste manier om je kamerplant te vermeerderen is door stengelstekken te nemen. Gebruik hiervoor een scherpe schaar of schaar en neem een stek van ongeveer 4-5 centimeter. Zorg ervoor dat de stek meerdere bladeren bevat, en dat je de stengel net onder een knooppunt (de plaats waar het blad aan de stengel vastzit) hebt afgeknipt.

Zodra je je stekje hebt genomen, plaats je het in een kleine pot met licht vochtige grond en nu is het tijd om te wachten. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je verwachten dat de wortels binnen 4-6 weken beginnen te groeien. Als je plant met succes wortels groeit, kun je het in de kleine pot houden tot de volgende lente. Dan kun je het verpotten in een iets grotere pot. Door dit proces langzaam aan te pakken, voorkom je dat je plant per ongeluk stress krijgt.

Wat zijn veel voorkomende plagen voor de Schefflera (Vingerplant)?

Terug naar boven

De Schefflera is gevoelig voor verschillende soorten plagen, waaronder spint en schildluizen. Deze plagen kunnen schade aan de kamerplant veroorzaken door het sap eruit te zuigen en een kleverig residu of vlekken op de bladeren achter te laten.

Als je hebt gemerkt dat er een plaag bij je Schefflera komt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om van deze plaag af te komen. Een van de beste manieren is om de bladeren regelmatig af te vegen met een vochtige doek of spons om mogelijke indringers te helpen verwijderen en te voorkomen dat ze zich vestigen.

Eén ding waar dit ongedierte een hekel aan heeft is vochtigheid, dus als je moeite hebt om van een ongedierte af te komen, zorg er dan voor dat je de vochtigheid rond je plant verhoogt.

Is de Schefflera (Vingerplant) giftig voor katten en honden?

Terug naar boven

Helaas is de Schefflera giftig voor je huisdieren, ook voor katten en honden. Het sap in de plant kan braken, nier- en hartproblemen, moeite met slikken, een branderig gevoel in of rond de mond en kwijlen veroorzaken.

Vanwege deze ernstige problemen raad ik je ten zeerste aan deze plant uit de buurt te houden van nieuwsgierige huisdieren en kleine kinderen. Als je merkt dat je huisdier of kleine kinderen in contact zijn gekomen met het sap van de Schefflera, neem dan meteen contact op met je huisarts of dierenarts.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Mar 18, 2023

Andere namen voor deze plant

 • Vingerplant
 • Schefflera

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Schefflera (Vingerplant) water geven?
De Schefflera (Vingerplant) moet ongeveer eenmaal per week water krijgen, genoeg om de grond licht vochtig maar niet drassig te houden. Tijdens de winter moet je het water geven verminderen tot eens in de twee weken. Vergeet niet te controleren of de grond droog is voordat je water geeft.
Wat is de behoefte aan zonlicht voor de Schefflera (Vingerplant)?
De Schefflera (Vingerplant) geeft de voorkeur aan helder, indirect licht, maar kan ook overleven op een plek met iets minder zonlicht. De Schefflera doet het niet goed op een plek waar het direct zonlicht krijgt.
Wat is de beste grond voor mijn Schefflera (Vingerplant)?
De beste grond voor je Schefflera (Vingerplant) is een lichte, goed drainerende potgrond. De meeste algemene potgrondmengsels zijn prima voor deze plant, maar je kunt de drainage verbeteren door perliet of puimsteen aan de grond toe te voegen.
Hoe vaak moet ik mijn Schefflera (Vingerplant) verpotten?
Het verpotten van je Schefflera (Vingerplant) moet om de 2-3 jaar gebeuren of wanneer de wortels uit de pot zijn gegroeid. Gebruik bij het verpotten een iets grotere pot en verse grond. Zo krijgt de plant voldoende ruimte om te groeien.
Wat is het ideale temperatuurbereik voor de Schefflera (Vingerplant)?
Het ideale temperatuurbereik voor de Schefflera (Vingerplant) is 15 - 21°C. Deze kamerplant geeft de voorkeur aan temperaturen die aan de koelere kant zijn en houdt er niet van als de temperaturen te warm of te koud worden.
Hoeveel luchtvochtigheid heeft de Schefflera (Vingerplant) nodig?
De Schefflera (Vingerplant) geeft de voorkeur aan een licht vochtige omgeving, met een ideale luchtvochtigheid van ongeveer 50-60%. Om de luchtvochtigheid rond je kamerplant op peil te houden, kun je er een luchtbevochtiger bij zetten of de bladeren af en toe met water besproeien.
Hoe vaak moet je de Schefflera (Vingerplant) bemesten?
De Schefflera (Vingerplant) moet tijdens het groeiseizoen, dat is het voorjaar en de zomer, ongeveer één keer per maand bemest worden. Gebruik een kamerplant-specifieke meststof voor optimale resultaten. Bemest de plant niet in de winter, want dan kan de plant overbemest raken.
Hoe vaak moet ik mijn Schefflera (Vingerplant) snoeien?
Je hoeft de Schefflera niet vaak te snoeien, maar het is een goed idee om dode stengels en bladeren te verwijderen zodra ze verschijnen. Dit helpt ongedierte op je plant te voorkomen.
Wat zijn veel voorkomende plagen voor de Schefflera (Vingerplant)?
Veel voorkomende plagen waar je op moet letten bij het verzorgen van een Schefflera (Vingerplant) zijn onder andere spint en schildluis. Als je tekenen van een plaag opmerkt, verhoog dan de luchtvochtigheid rond je plant. Deze hoge luchtvochtigheid helpt ongedierte af te schrikken om zich op je plant te vestigen.
Is de Schefflera (Vingerplant) giftig voor katten en honden?
Ja, de Schefflera (Vingerplant) is bij inname giftig voor katten en honden. Zelfs kleine hoeveelheden inname kunnen braken, diarree, huidirritatie en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Het sap van de bladeren en stengels kan ook mondirritatie veroorzaken.
Is de Schefflera (Vingerplant) een goede plant voor beginners?
Ja, de Schefflera (Vingerplant) is een uitstekende kamerplant voor beginners. Deze kamerplant is zeer onderhoudsarm en groeit snel, zodat je heel snel resultaat ziet voor de goede verzorging ervan.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners