Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Philodendron Birkin?

Philodendron Birkin

Hoe verzorg je een Philodendron Birkin?

De Philodendron Birkin is een prachtige plant met opvallende witte strepen op zijn groene bladeren. Deze patronen kunnen je doen denken dat de Philodendron Birkin een moeilijke plant is om te verzorgen, maar gelukkig is dat niet waar. De Philodendron Birkin laat je zien wanneer ze niet gelukkig is, en dat maakt haar tot de perfecte plant voor beginners. In deze gids gaan we bekijken hoe je deze mooie, maar gemakkelijk te verzorgen kamerplant kunt verzorgen.

We gaan kijken naar deze onderwerpen die te maken hebben met Philodendron plantenverzorging:

 1. Geef je Philodendron Birkin water
 2. Lichtbehoeften
 3. De perfecte potgrond
 4. Bemest je Philodendron Birkin.
 5. Verpotten
 6. Luchtvochtigheid
 7. Giftigheid
 8. Bladkleuren

Als je aan het einde bent overtuigd dat je zelf ook een Philodendron wilt hebben, dan raad ik je graag aan om een Philodendron van jngl te nemen. Ik raad jngl graag aan, want ze planten een boom voor elke plant die ze verkopen. Zo krijg jij prachtige planten en kan de aarde weer wat beter ademen: win-win!

Laten we meteen beginnen met de tips voor de verzorging van deze prachtige kamerplant.

Je Philodendron Birkin water geven

Terug naar boven

Je Philodendron Birkin water geven is een van de gemakkelijkste dingen om goed te doen. Water geven is altijd nogal een lastig onderwerp als het om plantenverzorging gaat, maar niet voor deze plant. De Philodendron Birkin is een dorstige plant en krijgt graag water zodra de grond droog is.

Als je een watergeefschema zoekt om voor deze plant te gebruiken, dan is het dit: Geef deze plant eenmaal per week water. Het maakt niet echt uit welk seizoen het op het ogenblik is, deze plant staat het liefst in vochtige grond. Ook al staat ze graag in vochtige grond, ze houdt ook van uitdrogen.

Lichtbehoefte van je Philodendron Birkin

Terug naar boven

Witte strepen op Philodendron Birkin blad

De Philodendron Birkin is de perfecte kamerplant als het om lichtbehoeften gaat. Ze wil niet op een weinig lichte plaats staan, maar ook niet in direct zonlicht. Je kunt ze echter op elke andere soort lichtinval zetten. Daardoor is ze zeer geschikt voor vensterbanken die geen direct zonlicht krijgen, of gewoon een andere plaats uit de buurt van ramen in zonnige kamers.

Deze plant houdt niet van plekken met weinig licht. Als ze niet genoeg zonlicht krijgt, gebeuren er twee dingen. Het eerste dat je zult opmerken is dat de plant naar een lichtbron toe begint te groeien. Het tweede is dat de helderwitte lijnen op zijn bladeren beginnen te vervagen tot donkergroen.

Als de Philodendron Birkin aan direct zonlicht wordt blootgesteld, zal hij vrij gemakkelijk zonnebrand krijgen. Zodra je zonnebrand ziet, verplaats je je plant naar een plaats waar hij geen direct zonlicht krijgt.

De beste grond voor je Philodendron Birkin

Terug naar boven

Zoals we ontdekt hebben in het eerdere deel over water geven aan je Philodendron Birkin, staat deze plant graag in vochtige grond, maar droogt ook graag uit. We hebben ook besproken dat je deze plant één keer per week water moet geven. Wat heeft dit nu met de grond te maken? Het betekent dat je grond moet zoeken die minstens een paar dagen vochtig blijft, maar ook kan uitdrogen. Het betekent ook dat de grond die je voor deze plant gebruikt er tegen moet kunnen om vrij vaak bewaterd te worden.

Als we al deze dingen in gedachten houden, is de perfecte grond voor je Philodendron Birkin een mengsel van deze ingrediënten:

 1. "Normale" potgrond
 2. Perliet voor een uitstekende drainage
 3. Sphagnum mos om vocht vast te houden

Het perliet helpt om de grond overtollig water snel te laten afvloeien. Dit is belangrijk om wortelrot te voorkomen doordat de plant de hele tijd in water zit. Het perliet helpt ook de grond snel uit te drogen, want daar houdt je plant van.

Om wat van het vocht vast te houden, kunnen we sphagnum mos aan de grond toevoegen. Sphagnum mos is een prima manier om wat zakjes vocht aan je grond toe te voegen. Het spaghnum mos helpt, samen met het perliet, om de grond zacht en luchtig te houden.

Als je je plant vaak water geeft, verdicht de grond zich graag. Dit is slecht voor de afwatering en de zuurstoftoevoer naar de wortels van je planten. Het toevoegen van perliet en Sphagnum mos helpt om de grond luchtig te houden en helpt je plant perfect te bewateren.

Bemest je Philodendron Birkin

Terug naar boven

De Philodendron Birkin is een snelgroeiende kamerplant. Omdat de plant zo snel groeit, betekent dat ook dat het veel energie verbruikt om nieuwe bladeren te laten groeien. Als je het leuk vindt dat deze plant zo snel groeit en je wilt dat het dat blijft doen, zul je de plant regelmatig moeten bemesten.

Tijdens het groeiseizoen, lente en zomer, moet je je Philodendron eenmaal per maand bemesten. Dit geeft je kamerplant de energie die het nodig heeft om snel te blijven groeien. Er zijn verschillende manieren om je kamerplant te bemesten. Je kunt stokjes, bolletjes, of vloeibare meststof gebruiken om je plant te voeden. Vloeibare meststof is een van de gemakkelijkste manieren om deze plant te voeden, omdat ze graag eens per week water krijgt. Je kunt gewoon eenmaal per maand wat meststof aan het water toevoegen en zo kun je je plant voeden.

Je Philodendron Birkin verpotten

Terug naar boven

We ontdekten dat de Philodendron Birkin een snelgroeiende plant is, wat betekent dat het uiteindelijk ook verpot moet worden. Je hoeft deze plant niet zo vaak te verpotten, zoals sommige planten, maar je kunt ze niet 2 jaar in dezelfde pot houden. Meestal ontgroeit de Birkin de pot in één groeiseizoen. Dat betekent dat je je Philodendron Birkin eenmaal per jaar moet verpotten.

Als je klaar bent om je Philodendron Birkin te verpotten, kies dan een pot die rond de huidige pot ongeveer 2,5-5 cm groter is. Zo heeft je Birkin genoeg of ruimte om te groeien, maar is het ook weer niet te groot voor je plant. Je loopt het risico dat je kamerplanten te veel water krijgen als je ze in een te grote pot zet. Er zal te veel vocht in de pot zitten dat je plant niet snel genoeg kan opnemen. Als je je plant overpot in een steeds grotere pot, loop je niet het risico dat je plant te veel water krijgt.

Luchtvochtigheid voor je Philodendron Birkin

Terug naar boven

De Philodendron Birkin is een tropische plant en houdt van vochtigheid. Mede daarom zit ze het liefst het grootste deel van de tijd in vochtige grond. Om je plant gelukkig te laten zijn, zorg je ervoor dat het op een vochtige plaats staat. Je kunt dit doen door de plant af en toe te benevelen, maar ook door het in de buurt van andere planten te houden. Deze planten zullen hun omgeving vochtiger houden en het bij elkaar groeperen van planten helpt veel. Als je meer ideeën zoekt om de luchtvochtigheid voor je plant te verhogen, lees dan "10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen".

Giftigheid

Helaas is de Philodendron Birkin, net als veel andere tropische planten, giftig voor zowel huisdieren als mensen. Zorg er daarom voor dat je ze buiten het bereik van je katten en honden houdt, maar ook van kleine kinderen. Deze plant is alleen giftig als er op de bladeren en stengels gekauwd is. Dus als je merkt dat je huisdieren van deze plant gegeten hebben, bel dan meteen je dierenarts voor advies.

De bladeren en stengels bevatten calcium oxalaat kristallen, die irritatie en maagproblemen veroorzaken.

Bladkleuren van de Philodendron Birkin

Terug naar boven

Nieuw blad op Philodendron Birkin De Philodendron Birkin heeft een verscheidenheid aan bladkleuren. Als je nieuwe bladeren hebt, zijn ze helemaal wit. Als de bladeren ouder worden, zullen ze geleidelijk donkerder worden. De oudste bladeren aan je plant zullen donkergroen zijn, terwijl de nieuwste bladeren helemaal wit zijn. Bladeren tussen die twee uitersten zullen de witte strepen op groene bladeren hebben zoals op de foto's in deze gids.

Gele bladeren

Als je gele bladeren aan je Philodendron Birkin ziet, kan dat twee oorzaken hebben: ouderdom of overbewatering. Als het blad onderaan de plant zit en het was eerder donkergroen, dan is dit een oud blad. In dit geval heb je niets om je zorgen over te maken, want dit is de natuurlijke levenscyclus van deze kamerplant.

Is dit geen oud blad, dan kan het zijn dat je je plant te veel water geeft. Om te zien of dit het geval is, kijk je of je plant in een plas water staat. Je kunt het beste afwateringsgaten in je pot hebben om overbewatering van je plant te voorkomen. Als je je plant overbewaterd hebt, zorg er dan voor dat je de grond laat uitdrogen voor je weer water geeft. Als je dieper wilt ingaan op wat je moet doen als je je plant overbewaterd hebt, lees dan zeker "Hoe red je een plant van overbewatering".

Bruine bladeren

Zoals we ontdekt hebben, is de Philodendron Birkin een tropische plant en houdt van vochtigheid. Als hij bruine en knapperige bladeren krijgt, is het te droog en moet je proberen er een vochtiger plekje voor te vinden.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: philodendron, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Feb 28, 2021 Bijgewerkt op: Feb 28, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Is de Philodendron Birkin giftig voor huisdieren?
Ja, net als veel andere tropische planten is de Philodendron giftig voor huisdieren en mensen. Zorg er dus voor dat je deze plant uit de buurt van je katten, honden, en kleine kinderen houdt.
Hoeveel zonlicht heeft een Philodendron Birkin nodig?
De Philodendron Birkin heeft helder indirect zonlicht nodig. Ze doet het niet goed in situaties met weinig licht, want haar mooie bladeren worden dan donkergroen. De plant kan niet overleven in direct zonlicht, want dan verbrandt de plant vrij gemakkelijk.
Waarom zijn de bladeren Philodendron Birkin wit?
Als je Philodendron Birkin helemaal witte bladeren heeft, komt dat omdat deze bladeren gloednieuw zijn. De bladeren worden met de tijd groener. Ze gaan van helemaal wit naar gestreept wit en op groen naar helemaal donkergroen.
Hoe vaak moet een Philodendron Birkin bewaterd worden?
Een Philodendron Birkin is een dorstige plant die graag in een vochtige omgeving staat. De plant moet in grond staan die het grootste deel van de tijd vochtig is, dus geef haar eenmaal per week water en ze zal een gelukkige plant zijn.
Welke grond is het beste voor de Philodendron Birkin?
De beste grond voor een Philodendron Birkin is grond die overtollig water snel afvoert, maar het vocht een week vasthoudt. Deze grond bestaat meestal uit perliet en sphagnum mos. Dit geeft een uitstekende drainage, maar houdt de grond ook vochtig.
Kun je Leca gebruiken voor een Philodendron Birkin?
Je kunt Leca gebruiken voor een Philodendron Birkin als je wilt. De wortels zijn sterk en dik, wat perfect is voor gebruik met Leca. Ze zal haar wortels snel naar het water op de bodem van de pot laten groeien om het vocht te krijgen dat ze nodig heeft.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners