Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Goudpalm (Areca Palm)?

Areca Palm

Hoe verzorg je een Goudpalm (Areca Palm)?

De Goudpalm is de meest bekende palm die je als kamerplant kunt houden. Plantenbezitters verwarren de Goudpalm vaak met zijn kleinere zusje de Parlor Palm. Deze twee planten lijken misschien op elkaar, maar hun behoeften op het gebied van plantenverzorging zijn een beetje anders.

In deze planten verzorgingsgids, gaan we kijken hoe we een Goudpalm kunnen verzorgen. We zullen kijken naar alles wat je Goudpalm nodig heeft om een gelukkige plant te zijn en goed te doen in je huis. Dit zijn de onderwerpen die we gaan bespreken:

  1. Blootstelling aan zonlicht
  2. Water geven
  3. Potgrond
  4. Bemesting van je Goudpalm
  5. Vochtigheid & Temperatuur
  6. Giftigheid voor huisdieren

Laten we er eens induiken en uitvinden hoe je deze grote kamerpalm gelukkig kunt houden en hem kunt laten groeien!

Blootstelling aan zonlicht

Terug naar boven

In de inleiding heb ik gezegd dat plantenbezitters de Goudpalm vaak verwarren met de Parlor Palm. Ze zien er bijna hetzelfde uit maar hebben niet dezelfde verzorging nodig. Blootstelling aan zonlicht is één van die verschillen.

De Goudpalm houdt van helder indirect zonlicht. Het houdt niet van situaties met weinig licht, zoals de Parlor Palm. Als je Goudpalm niet genoeg zonlicht krijgt, worden de bladeren geel en beginnen ze te rimpelen.

Als je Goudpalm te veel zonlicht krijgt, of direct zonlicht, zul je ook merken dat het dit niet prettig vindt. Als je Goudpalm te veel zonlicht krijgt, zullen de bladeren verbranden. De verbranding op je Goudpalm gaat helaas niet meer terug naar de normale kleur. Je kunt deze bladeren snoeien als je de zonnebrand niet meer wilt zien.

De Goudpalm heeft het liefst helder indirect zonlicht, dus geen donkere plek of direct zonlicht. Gelukkig laat de Goudpalm je het snel weten wanneer het niet de juiste hoeveelheid krijgt.

Water geven

Terug naar boven

De Goudpalm komt oorspronkelijk uit Madagascar, een warme en tropische plek. Het feit dat de Goudpalm oorspronkelijk uit een warm en tropisch oord komt vertelt ons iets over de waterbehoefte.

De Goudpalm groeit het liefst in vochtige grond, net als diens natuurlijke omgeving. Dit betekent dat je jouw Goudpalm tenminste twee keer water moet geven tijdens de lente en de zomer. Tijdens de lente en de zomer is de Goudpalm in het groeiseizoen en verbruikt het veel vocht en voedingsstoffen.

Tijdens de herfst en winter, moet je je water schema veranderen en de Goudpalm minder vaak water geven. Tijdens de winter is het gemakkelijk om je palm te veel water te geven, dus je moet controleren of de grond droog is voordat je je plant water geeft. Als de grond nog steeds vochtig is in deze periode, wacht dan een paar dagen en controleer het opnieuw. Gemiddeld moet je je Goudpalm ongeveer één keer per week tot één keer per 10 dagen water geven in de herfst en winter.

Potgrond

Terug naar boven

In het laatste gedeelte hebben we geleerd dat de Goudpalm het liefst het grootste gedeelte van de tijd in vochtige grond staat. Dit betekent dat we grond moeten vinden die het vocht tenminste een paar dagen vast kan houden. We hebben echter ook ontdekt dat de Goudpalm gevoelig is voor overbewatering. Hierdoor weten we dat we potgrond nodig hebben die overtollig water snel afvoert. We willen precies de juiste hoeveelheid vocht in de grond, niet meer en niet minder.

De grond die we nodig hebben voor de Goudpalm zal het grootste gedeelte van de tijd vochtig zijn. Als je normale potgrond gebruikt voor deze plant zul je merken dat de grond snel verdicht als je de plant vaak water geeft. Verdichte grond is iets wat we moeten vermijden, omdat dit ervoor zorgt dat er geen zuurstof bij de wortels van de palm kan komen. Wanneer de wortels van je palm geen zuurstof meer krijgen, kan wortelrot ontstaan en dat zal deze plant niet overleven. De Goudpalm slaat niet veel voedingsstoffen in z'n stengels op, dus zal hoogst waarschijnlijk niet overleven met wortelrot.

De ideale potgrond is grond die zijn vorm kan behouden, een paar dagen vocht kan vasthouden, maar ook overtollig water snel kan afvoeren. Een mengsel van veenmos, potgrond en perliet is een goede combinatie om je plant gezond te houden. Als je een voorgemengde palmgrond kunt vinden, heb je ook een geweldige oplossing gevonden.

Bemesting van je Goudpalm

Terug naar boven

Tijdens de zomer en de lente, groeit je Goudpalm snel. We hebben in het gedeelte over het water geven van je palm geleerd dat het veel vocht en voedingsstoffen gebruikt om zo snel te kunnen groeien. Je kunt jouw palm helpen om gezond te blijven tijdens het groeiseizoen door het te bemesten.

Geef je Goudpalm in het voorjaar en de zomer één keer per maand mest. Je kunt hiervoor het beste vloeibare mest gebruiken, omdat de palm dit sneller kan opnemen. Je kunt ook bemestingsstaafjes of -bolletjes gebruiken en je plant één keer aan het begin van de lente en één keer aan het begin van de zomer voeden.

In de herfst en winter is neemt de Goudpalm een pauze en hoeft niet bemest te worden.

Vochtigheid & Temperatuur

Terug naar boven

Goudpalm collectie De Goudpalm groeit van nature in een tropisch klimaat. Je kunt je palm helpen om goed te groeien en gelukkig te zijn in jouw huis, in welk klimaat je ook woont. Om ervoor te zorgen dat je palm het goed naar zijn zin heeft in jouw huis, is het belangrijk om de binnentemperatuur boven de 18 graden te houden.

Het is ook belangrijk om de Goudpalm uit de buurt van koude tocht of ramen te houden. Als je Goudpalm te koud wordt, zul je bruine vlekken zien over de gehele plant. Dit is een teken dat je je plant moet verplaatsen naar een andere plek.

Omdat je Goudpalm van een tropisch klimaat houdt, kun je het helpen om gelukkig te worden door het een hoge luchtvochtigheid te geven. We hebben een verzorgingsgids geschreven over het verhogen van de luchtvochtigheid in je huis die je kunt gebruiken om de palm de omgeving te geven waar het van houdt.

Giftigheid voor huisdieren

Back to top

Net als andere palmen is de Goudpalm niet giftig voor katten, honden of mensen. Je kunt deze plant met een gerust hart in de buurt van uw huisdieren en kinderen houden en je hoeft je geen zorgen te maken over een bezoek aan de dokter. Als je huisdieren of kleine kinderen graag je planten eten, zal het niet gevaarlijk zijn. Maar het is natuurlijk geen slecht idee om de Goudpalm alsnog buiten bereik van je huisdieren en/of kinderen te houden.

Conclusie

De Goudpalm is een grote palm die zeer geschikt is als kamerplant. Het is niet de beste plant voor beginners, omdat het nogal kieskeurig kan zijn in de verzorging die je het geeft. Toch kun je er als beginner goed voor zorgen, want het laat je zien wanneer het niet tevreden is en geeft je de kans om de verzorging te verbeteren. Het is een snelgroeiende plant, wat in het voorjaar en de zomer erg spanned is. Deze plant zal elke plek in je huis op een tropisch paradijs doen lijken.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: diervriendelijk, palm

Geplaatst op: Apr 2, 2021 Bijgewerkt op: Apr 2, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Butterfly Palm
  • Dypsis Lutescens
  • Chrysalidocarpus Lutescens

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Sanseveiras on Leca

Blijf op de hoogte

Krijg als eerste te horen wanneer nieuwe verzorgtips beschikbaar zijn!

Vul een e-mailadres in