Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor Crotons

Croton blad

Hoe zorg je voor Crotons

Crotons zijn planten met kleurrijke bladeren in allerlei vormen en maten en kunnen in het wild enorm uitgroeien. Deze kleurrijke planten zijn inheems in warmere streken en kunnen in die warmere streken eigenlijk prima buiten groeien. Maar wat als je in een kouder gebied woont waar het daglicht in de winter beperkt is en toch voor deze planten wilt zorgen?

Deze gids zal je alles vertellen wat je moet weten om deze tropische en zonminnende planten te verzorgen. Dat je misschien niet in een klimaat woont dat het hele jaar door warm is, wil niet zeggen dat je deze mooie planten niet in je huis kunt hebben! Gelukkig zijn Crotons hele gemakkelijke planten en je zult ze gezond kunnen houden door de tips in deze gids op te volgen.

In deze gids behandelen we deze onderwerpen:

 1. Gevoelig voor veranderingen
 2. Licht-eisen
 3. Bewateringseisen
 4. Potgrond
 5. Voeding
 6. Temperatuur & Vochtigheid
 7. Potmaat
 8. Giftig
 9. Gewone plagen
 10. Stekken

Na het doorlezen van deze gids heb je alle kennis die je nodig hebt om deze plant gezond en bloeiend te houden.

Gevoelig voor veranderingen

Terug naar boven

Voor we op de rest van de eisen ingaan, is er iets dat eerst vermeld moet worden. Crotons zijn planten die heel gemakkelijk in shock kunnen raken als ze veranderingen meemaken. Verandering van het watergeefschema, verplaatsing naar een andere plaats om een andere lichtinval te krijgen, of verandering van de bodem kunnen deze plant allemaal op korte termijn stress bezorgen. Als dit gebeurt, kan hij wat bladeren beginnen te laten vallen. Raak echter niet in paniek en denk niet dat je je plant gedood hebt, want dit is gewoon de aard van deze plant. Hij zal zich herstellen als hij zich aan de nieuwe omgeving heeft aangepast en verder groeien als normaal. Blijf je Croton goed verzorgen tijdens deze periode van schok en er zal niets misgaan.

Lichteisen

Terug naar boven

De meeste Crotons hebben veel licht nodig. De vuistregel om te bepalen hoeveel zonlicht je croton nodig heeft is deze: hoe kleurrijker de bladeren, hoe meer zonlicht hij nodig heeft. De croton op de foto bovenaan heeft heel kleurrijke en heldere bladeren, dus dit is een goed teken dat deze specifieke croton veel direct zonlicht nodig heeft.

Als de bladeren aan je croton donkerder zijn, is het een goed idee om hem minder zonlicht te geven, misschien helder indirect zonlicht. De croton op de foto bovenaan zit in een vensterbank op het zuiden, waar hij de hele dag vol zonlicht krijgt. Dit maakt de lichtbehoefte voor deze plant heel gemakkelijk, plaats hem gewoon in de ruimte van je huis die het meeste zonlicht krijgt. Als de planten voldoende zonlicht krijgen, zullen ze hun mooi gekleurde bladeren behouden.

Merk je dat de bladeren hun kleur verliezen en naar groen beginnen te verkleuren, dan betekent dit dat ze niet genoeg licht krijgt. Merk je dat de specifieke kleuren in de bladeren beginnen te verbleken, dan kan dat een teken zijn dat je croton te veel zonlicht krijgt en naar een donkerder plaats moet worden overgebracht.

Watergeefbehoeften

Terug naar boven

Soms krijg je van die wonderlijke planten die je vertellen wanneer ze dorst hebben. Wel, de Croton is zo'n plant. Als deze plant dorst krijgt, beginnen zijn bladeren heel dramatisch te hangen. Na een flinke hoeveelheid water en een beetje geduld komen de bladeren weer overeind! Normaal gesproken moet je het wat rustiger aan doen als je je plant in de winter water geeft, maar de Croton schijnt het daar niet mee eens te zijn! Ze houden ervan om elke week water te krijgen, zelfs in de winter. Dus als je de neiging hebt je planten te veel water te geven, zal de Croton je beste vriend zijn. Hij houdt van al dat water.

Eén ding om in gedachten te houden is dat je ervoor moet zorgen dat deze plant niet in een plas water gaat zitten. Om deze situatie te vermijden kun je het beste een pot met een drainagegat in de bodem nemen, of de plant wat minder water geven als je pot geen drainagegat heeft.

Potgrond

Terug naar boven

Omdat deze plant van water en veel zon houdt, kun je voor Crotons het beste een rijke grond gebruiken die vocht langer vasthoudt en veel voedingsstoffen bevat. Crotons kunnen vrij grote kamerplanten worden en hebben een bodem nodig die die groei op lange termijn kan ondersteunen. Zoals eerder gezegd zijn Crotons gemakkelijk geschokt, dus regelmatig alle grond vervangen is geen goed idee. Een rijke bodem om de plant op lange termijn te voeden is de beste soort verzorging die je deze mooie planten kunt geven. Om de bodem te helpen verrijken, kun je compost door de grond mengen.

Voeding

Terug naar boven

Omdat deze plant in vrij korte tijd vrij groot kan worden, moet ze af en toe bemest worden. Bemesten helpt deze plant sneller te groeien, maar je moet dit niet vaker doen dan om de 3-4 weken. Tijdens de wintermaanden kun je hem blijven bemesten, maar niet zo veel als tijdens de lente- en zomermaanden. De Croton zal tijdens deze koudere maanden meestal in rust zijn, dus te veel bemesten zal meer kwaad dan goed doen.

Temperatuur & Vochtigheid

Terug naar boven

Crotons zijn tropische planten en om ze de beste zorg te geven die je kunt geven, moet je de inheemse omgeving zo goed mogelijk nabootsen: warm en vochtig. Gelukkig is de termperatuur gemakkelijk, want je kunt ze op een lichte plaats zetten en die moet al behoorlijk warm zijn. De luchtvochtigheid is misschien moeilijker, maar je kunt de tips volgen die je geeft in [10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen](/artikels/10-manieren om de luchtvochtigheid-in-je-huis te verhogen) om je Croton de vochtigheid te geven waar hij van houdt.

Als je in een kouder klimaat woont, zorg er dan voor dat je Croton uit de buurt van koude tocht blijft, want daardoor kan hij in shock raken.

Potmaat

Terug naar boven

Crotons kunnen na verloop van tijd echt groot worden. Je kunt deze groei tegengaan door de potmaat te beperken en hem beperkte ruimte te geven om zijn wortels te laten groeien. Aan de andere kant, als je hem meer ruimte geeft om te groeien, zal hij groter worden. Zoals de meeste planten, begin je met je Croton in een pot te zetten die net iets groter is dan wat hij nodig heeft. Neem geen enorme pot voor een kleine plant. Vergroot bij het verpotten de pot stapsgewijs voor het beste resultaat. Dit bevordert de groei en vermindert de kans dat de Croton in shock raakt.

Giftig

Terug naar boven

Crotons zijn giftig als ze worden ingeslikt. Dit betekent dat je ze uit de buurt van huisdieren en jonge kinderen moet houden. Het inslikken van het sap van de plant veroorzaakt indigestie, maar is niet dodelijk. Toch is het sterk aan te bevelen deze mooie plant op een veilige plaats te houden waar huisdieren en jonge kinderen naar kunnen kijken, maar ze niet aanraken.

Veel voorkomende plagen

Terug naar boven

Zoals de meeste andere planten zijn ook Crotons gevoelig voor wortelrot als de grond te lang nat is. Behalve van wortelrot kunnen ze ook last hebben van spintmijten, wolluizen, en rupsen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om te helpen voorkomen dat deze insecten en plagen je plant schade toebrengen. Als je een van deze plagen op je plant opmerkt, maak je je Croton voorzichtig schoon met zeep en water om de insecten en plagen te verdrinken en je plant helemaal schoon te maken. Dit zal de Croton helpen om op lange termijn gezond te blijven.

Stekken

Terug naar boven

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, propagatie. Dus je bent dol op je Croton en wilt er meer van? Vermeerdering is het antwoord en het is gemakkelijk voor deze plant. Je kunt de uiteinden van de stengels aan de Croton afknippen en ze weer in de grond steken om ze te helpen wortels te laten groeien. In tegenstelling tot de meeste planten waarbij je verder niet echt hoeft na te denken over het vermeerderingsproces, hebben Crotons een beetje extra hulp nodig.

Om wortels te laten groeien, moet de plant in een warme en vochtige omgeving staan. Iets als een minikasje of een plastic zak over de plant schept de omgeving die je stek nodig heeft om wortels te laten groeien. Dit houdt alle warmte en vochtigheid binnen en schept de perfecte groeiomgeving voor deze planten.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: croton, zonminnend

Geplaatst op: Feb 11, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Croton Mammy
 • Bush Fire Croton
 • Croton Zanzibar
 • Red Iceton Croton
 • Superstar Croton
 • Eleanor Roosevelt Croton
 • Banana Croton
 • Gold Dust Croton
 • Florida Select Croton
 • Gold Star Croton
 • Yellow Iceton Croton
 • Lauren’s Rainbow Croton
 • Croton Magnificent
 • Mrs. Iceton Croton
 • Croton Petra
 • Oakleaf Croton
 • Sunny Star Croton
 • Victoria Gold Bell

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een item koopt krijg ik daar een commissie voor. Dit is gratis en helpt me om verzorgtips te kunnen schrijven. Bedankt!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips