Download als PDF
Home Verzorgtips Wat is Vermiculiet en hoe kun je het gebruiken bij kamerplanten?

Vermiculiet in een emmer

Wat is Vermiculiet en hoe kun je het gebruiken bij kamerplanten?

Vermiculiet zijn rechthoekige, superlichte deeltjes die ontstaan door het oververhitten van een harde mineraal. Door dit mineraal oververhit te maken, zet het uit en ontstaan luchtzakken, een beetje zoals je maïskorrels verhit om popcorn te krijgen. Vermiculiet heeft de verbazingwekkende eigenschap dat het veel vocht vasthoudt, om de perfecte groeiomgeving te helpen scheppen voor je vochtminnende kamerplanten.

Eerder bekeken we Leca als een bodemloze groeimedium, voor die planten die graag af en toe uitdrogen. Vermiculiet is het tegenovergestelde en is perfect voor planten die van vocht houden. Vermiculiet is ook heel geschikt voor je volgende vermeerderingsproject.

In deze gids gaan we deze onderwerpen bekijken:

  1. Wat is Vermiculiet?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van Vermiculiet?
  3. Hoe kun je Vermiculiet gebruiken om je kamerplanten te laten groeien?

Laten we er meteen induiken, want ik ben erg enthousiast om deze geweldige groeimedium met jullie te delen!

Wat is Vermiculiet?

In de inleiding hebben we ontdekt dat Vermiculiet een oververhit mineraal is. Dit superverhittingsproces verandert het mineraal van een hard gesteente in zeer lichte houtsnipperachtige blokken. Deze blokjes zijn er in verschillende maten, van een paar millimeter, tot ongeveer 1,5 cm. Deze maten maken nogal wat uit als je ze gebruikt om je kamerplanten te laten groeien. De grotere deeltjes zijn heel geschikt om op zichzelf te gebruiken om je kamerplanten te laten groeien, terwijl de kleinere deeltjes heel geschikt zijn om door wat aarde te mengen.

Mensen gebruiken gewoonlijk Vermiculiet voor hun fruit- en groentetuinen, omdat deze planten de hele tijd van vochtige grond houden. Vermiculiet is steriel, wat betekent dat het de pH waarde van je grond niet verandert. Dit is belangrijk om te weten, want het betekent dat je het aan je grond kunt toevoegen zonder dat je een pH neutralisator hoeft toe te voegen. Handig! Het is geweldig voor fruit en groenten, maar kan ook gebruikt worden voor je kamerplanten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Vermiculiet?

Drie Vermiculiet-maten Drie Vermiculiet maten

Vermiculiet is een prima oplossing op lange termijn om je vochtminnende planten te laten groeien. Maar als er voordelen zijn, moeten er ook nadelen aan het gebruik van Vermiculiet zitten. Laten we de voor- en nadelen doornemen en dan kun je beslissen of Vermiculiet iets is wat je eens zou willen proberen.

De voordelen van Vermiculiet

Vermiculiet houdt vocht veel beter vast dan aarde. Behalve dat het water goed vasthoudt, houdt het ook voedingsstoffen goed vast en behoudt het over het algemeen vrij goed zijn vorm. Dit helpt om de grond te beluchten, want zuurstof kan vrijelijk tussen de deeltjes door. De combinatie van deze 3 factoren maakt het een zeer gastvrije plaats voor het kweken van vochtminnende planten, waaronder groenten en fruit.

Voortplanting

Vermiculiet kan door aarde gemengd worden, of op zichzelf gebruikt worden. Het is een perfect groeimedium als je je planten vermeerdert. Het is een beetje als het vermeerderen van je planten in water, maar dan met toevoeging van zuurstofstroom aan het water. Als je vermeerdert met alleen water, bereikt maar heel weinig zuurstof de wortels. Omdat het Vermiculiet vaste deeltjes zijn, kan zuurstof gemakkelijk tussen de afzonderlijke stukjes door om de wortels van je plant te bereiken.

Lichte grond

Als je Vermiculiet met je grond mengt, voeg je heel lichte luchtbellen aan je grond toe. Als je grond licht is en toch goed vocht vasthoudt, kan je plant gemakkelijk wortels laten groeien. Over het algemeen is vochtige grond vrij zwaar. Deze zware grond maakt het voor je plant moeilijker om sneller wortels te laten groeien. De lichte grond bevordert de groei en stelt de wortels in staat zich sneller over de pot te verspreiden. Zwaardere grond blokkeert ook meer zuurstof om de wortels te bereiken, terwijl het Vermiculiet de zuurstoftoevoer helpt verbeteren.

Bemesten

Vermiculiet is, in tegenstelling tot de meeste andere hydrocultuur groeimediums, zeer goed in het opnemen van voedingsstoffen. Vermiculiet helpt je planten om voedingsstoffen sneller op te nemen, wat geweldig is om veel snelle groei te bevorderen. Nu kun je zien waarom fruit- en groentekwekers dit groeimedium regelmatig gebruiken.

Langetermijnoplossing

Vermiculiet is een steriel groeimedium zonder levende organismen. Het grootste voordeel hiervan is dat Vermiculiet niet kan bederven. Het is van nature resistent tegen schimmels, schimmel en andere ziekten. Dit maakt het een perfect deel van de bodem voor je vochtminnende planten. Dit soort vocht is meestal een perfecte plaats voor schimmels om te groeien. Vermiculiet helpt dit te voorkomen.

De nadelen van Vermiculiet

Vermiculiet is geweldig, maar het heeft ook een groot nadeel. Als je Vermiculiet gebruikt, is het heel belangrijk dat je experimenteert om de juiste verhouding Vermiculiet tot grond te vinden. Als je te veel Vermiculiet toevoegt, is het vrij gemakkelijk om je planten te veel water te geven. De water-vasthoudende eigenschappen die het enorme voordeel van Vermiculiet zijn, kunnen snel veranderen in zijn nadeel. Het houdt vocht heel lang vast en laat zich niet goed uit zichzelf uitlekken. Dit kan wortelrot veroorzaken.

Omdat het vrij gemakkelijk is je plant ermee te veel water te geven, geef ik je een grondmengsel mee dat de drainage helpt verbeteren en van dit groeimedium je beste vriend maakt.

Hoe je Vermiculiet kunt gebruiken om je kamerplanten te laten groeien?

Calathea Ornata groeiend in Vermiculite mix Calathea Ornata groeiend in Vermiculite mix

Dus je hebt besloten verder te lezen na het zien van het grootste nadeel en denkt nog steeds dat Vermiculiet proberen de moeite waard is? Geweldig! In dit gedeelte geef ik je de verhoudingen van de grondmix die ik gebruikt heb voor mijn Calathea Ornata, een kieskeurige plant die van vocht houdt. Dit grondmengsel bracht het terug van de dood en helpt de plant zowaar goed te groeien, zonder al te veel moeite.

Dit gegeven maakt me zo enthousiast om dit grondmengsel met je te delen, want als het mij geholpen heeft, kan het jou ook helpen!

Het Vermiculiet grondmengsel

Een goeie verhouding van Vermiculiet tot aarde, zoals we al besproken hebben in Hoe kun je je bodem meer water laten vasthouden?, is:

  • 1/6 Vermiculiet
  • 2/6 leca/perliet/zand
  • 3/6 (de helft) potgrond

Dit mengsel houdt het vocht goed vast, maar zorgt er ook voor dat de grond niet te veel water vasthoudt. Dit grondmengsel helpt om veel zuurstof bij de wortels van je plant te krijgen, hem het vocht te geven waar het van houdt, en tegelijk voor een uitstekende drainage te zorgen. Ik ben erg enthousiast over dit grondmengsel en ik hoop dat het jou ook helpt bij de verzorging van je vochtminnende planten.

Conclusie

Vermiculiet is een hydrocultuur kweekmedium dat ook heel gemakkelijk met potgrond te mengen is om je vochtminnende planten te laten groeien. Vermiculiet is van nature bestand tegen schimmels en andere ziekten en kan voedingsstoffen opnemen om je plant te voeden. Het enige nadeel, dat ik ondervonden heb, is dat het heel belangrijk is ermee te experimenteren om de juiste verhouding tussen het middel en de grond te vinden. Vermiculiet is een zeer veelzijdig groeimedium en heeft voor mij zijn waarde al bewezen door mijn Calathea Ornata te redden.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: vermiculiet, bodem, vocht, groei-medium

Geplaatst op: Jun 6, 2021 Bijgewerkt op: Jun 18, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners