Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Paradijsvogelplant (Strelitzia)?

Strelitzia-bladeren

Hoe verzorg je een Paradijsvogelplant (Strelitzia)?

De paradijsvogel is een van de bekendste tropische kamerplanten. Hij lijkt veel op de Bananenplant en het is gemakkelijk de twee planten te verwarren. In tegenstelling tot de meeste tropische planten is de paradijsvogel gemakkelijk te verzorgen en een prima optie voor tropische plantenminnende beginners.

De paradijsvogel, ook bekend als Strelitzia reginae, Strelizia nicolai, of gewoon Strelitzia is een snelgroeiende tropische plant die groot wordt. Het is een kamerplant waar je ruimte voor moet hebben, want hij is te groot voor kleinere huizen. Hij kan zo groot worden als 1.80m (6ft) hoog en 1.20m (4ft) breed.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we in op een paar verschillende onderdelen van de verzorging van je Paradijsvogel:

 1. Je paradijsvogel water geven
 2. Blootstelling aan zonlicht
 3. Grond voor je Strelitzia.
 4. Bemest je Strelitzia.
 5. Veel voorkomende plagen
 6. Bloeiend
 7. Toxiciteit voor ongedierte

Laten we eens uitzoeken hoe we voor de Paradijsvogel kunnen zorgen!

Je paradijsvogel water geven

Terug naar boven

De paradijsvogel is een tropische kamerplant. Zoals veel andere tropische planten verkiest de Strelitzia het grootste deel van de tijd in vochtige grond te staan. Net als een Alocasia Zebrina heeft de Strelitzia dikke stengels die veel vocht opslaan. Dit helpt om de plant gezond en gehydrateerd te houden als het een beetje droog wordt.

De meeste planten hebben graag dat hun grond uitdroogt tussen het water geven door, maar de Strelitzia is niet zo'n plant. Het is belangrijk om de grond steeds vochtig te houden. De paradijsvogel heeft enorme bladeren, waardoor hij veel vocht verliest. Tijdens de lente en de zomer moet je je plant ongeveer tweemaal per week water geven.

In de herfst en winter, als je Strelitzia in rust gaat en niet zoveel energie verbruikt om te groeien, kun je ook minder water geven. Je moet er nog steeds voor zorgen dat de grond steeds vochtig is, maar je kunt wat minder water geven: ongeveer een keer per week.

Als je je Paradijsvogel water geeft, zorg er dan voor dat je niet te veel water geeft. Deze plant zit niet graag in natte grond en dat zal op den duur wortelrot veroorzaken. Een eenvoudige truc is een pot te gebruiken met een drainagegat om het overtollige water uit de pot te laten ontsnappen. Een andere manier om de grond op de bodem van de pot te controleren is met een vochtmeter. Deze plant wordt vrij groot, zodat je misschien geen pot met een drainagegat kunt gebruiken. Met een vochtigheidsmeter kun je nagaan of je je plant niet te veel water geeft.

Bruine randen

Merk je bruine randen aan de bladeren van je paradijsvogel, dan heb je hem hoogstwaarschijnlijk te veel water gegeven. Als je dit ziet, laat je de grond grotendeels uitdrogen voor je je plant weer water geeft. Dit is het moment waarop je de wortels van je plant wat extra zuurstof moet laten bereiken om te herstellen. De gemakkelijkste oplossing is om de grond grotendeels te laten uitdrogen.

Gele bladeren

Als je je Strelitzia te weinig water gegeven hebt, zie je gele bladeren aan je plant. Als je dit ziet, geef je je plant gewoon water en zorg ervoor dat je de grond in het vervolg vochtig houdt. Het gele blad zal niet weer groen worden, maar je plant zal weer gelukkig zijn.

Blootstelling aan zonlicht

Terug naar boven

Bladeren van een paradijsvogel Foto door Luca Deasti op Unsplash

De Paradijsvogel houdt van fel zonlicht, ook van direct zonlicht. Dit betekent dat het de perfecte plant is voor een plekje dicht bij je ramen waar ze veel helder licht krijgt. De Strelitzia vindt direct zonlicht niet erg, maar het is wel belangrijk hem uit de buurt van de felle middagzon te houden. Direct zonlicht in de namiddag is te hard voor de grote Strelitzia bladeren en kan brandplekken achterlaten.

Een ideale plaats zou een plekje bij een raam zijn dat 's morgens of 's avonds direct zonlicht krijgt. Op deze plek krijgt je Paradijsvogel veel zonlicht en energie om snel te groeien. De Strelitzia doet het niet goed in een slecht verlichte kamer, want hij heeft helder zonlicht nodig om goed te groeien.

Grond voor je Strelitzia

Terug naar boven

Bodem op een tafel Foto door Neslihan Gunaydin op Unsplash

Eerder hebben we ontdekt dat de Strelitzia het liefst altijd in vochtige grond staat. Het is echter ook belangrijk dat je ze niet in natte grond laat zitten. De perfecte grond voor je paradijsvogel moet grond zijn die vocht goed vasthoudt, maar het overtollige water snel laat ontsnappen. Je kunt hiervoor voorgemengde potgrond kopen of het zelf maken.

De belangrijkste ingrediënten van de bodem moeten zijn:

 • Potgrond
 • perliet
 • Veenmos

De potgrond bevat de voedingsstoffen die je plant nodig heeft om uit te groeien tot een grote en gezonde kamerplant. Het perliet helpt je grond overtollig vocht snel af te voeren en geeft een beetje structuur.

De structuur van je grond is erg belangrijk, want je wilt niet dat de grond na verloop van tijd verdicht. Als je je plant vaak water geeft, zal de grond willen verdichten en dichter worden. Perliet helpt de grond zijn vorm te behouden en voorkomt dat de grond te dicht wordt. Als de grond dicht wordt, kan het vocht niet zo gemakkelijk weglopen en kan er geen zuurstof meer bij de wortels van je planten komen, wat wortelrot veroorzaakt.

Tenslotte is het veenmos geweldig in het vasthouden van vocht en het luchtig houden van de grond.

De combinatie van deze drie ingrediënten zal ervoor zorgen dat je Strelitzia de perfecte hoeveelheid vocht krijgt en toch zuurstof bij de wortels krijgt.

Leca

Als de grondmix te ingewikkeld lijkt en je niet bang wilt hoeven zijn dat je plant te veel water krijgt, kun je altijd Leca gebruiken. Leca is geweldig om je plant perfect water te geven, terwijl het er toch voor zorgt dat er zuurstof bij de wortels van je plant komt.

Bemest je Strelitzia

Terug naar boven

Vloeibare meststof

Je Strelitzia is een snelgroeiende kamerplant. Net als andere snelgroeiende kamerplanten verbruikt hij veel energie om zo snel te groeien. De meeste van deze energie krijgt hij van het felle zonlicht, maar je zult hem ook moeten bemesten om hem gezond te houden. Vooral in het voorjaar en de zomer gebruikt deze plant veel voedingsstoffen om enorme nieuwe bladeren uit te zetten. In de loop van de tijd moet je je plant een keer per week bemesten met een vloeibare meststof die door het water gemengd wordt. Je kunt ook een langzaam vrijkomende meststof gebruiken als je een oplossing wilt die minder moeite kost.

Tijdens de herfst en de winter moet je je Strelitzia niet bemesten. Je plant is dan waarschijnlijk in rust en zal niet veel van de meststof opnemen. Als er te veel kunstmest in de grond blijft zitten, kan hij zuur worden, waardoor hij een slechte plaats wordt voor planten om te groeien.

Er zijn veel goede manieren om je Strelitzia te bemesten. Als je wilt weten welke meststof het beste werkt voor jou en je paradijsvogel, kijk dan eens op "Wat is de beste soort voeding voor kamerplanten?".

Veel voorkomende plagen

Terug naar boven

Spintmijten op een Strelitzia-blad

Je paradijsvogel is een tropische kamerplant. Net als veel andere tropische planten is ze kwetsbaar voor een paar verschillende plagen, waaronder spintmijten en schildluis. Dit zijn taaie plagen om van af te komen, maar er zijn manieren om je plant snel te helpen. De beste manier om deze plagen te behandelen is het gebruik van neem-olie. Neemolie is een natuurlijke etherische olie die heel effectief is tegen deze plagen op een Strelitzia.

Als je dit ongedierte toch op je plant opmerkt, spuit dan zeker de neemolie op alle bladeren en ook op de onderkant van de bladeren. Herhaal dit proces een week lang elke dag en het ongedierte zal weg zijn.

Het is ook een goed idee om neemolie te gebruiken als preventieve maatregel tegen ongedierte. Als je je Strelitzia regelmatig met Neem olie besproeit, is het risico dat je ongedierte krijgt beduidend kleiner. Je planten sproeien als preventie kan je op lange termijn helpen.

Bloeiend

Terug naar boven

Bloem op een paradijsvogel Foto door Thimo van Leeuwen op Unsplash

De paradijsvogel kweekt bloemen. Deze bloemen groeien in de latere winter en het vroege voorjaar, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Ten eerste duurt het minstens 3 jaar voor er bloemen aan beginnen te komen. Ten tweede groeien er alleen bloemen als ze veel zonlicht krijgen en goed verzorgd zijn.

Het is een vrij zeldzaam gezicht om de bloemen te zien als je de Strelitzia als kamerplant houdt, de kans daarop is groter als hij in zijn natuurlijke omgeving groeit.

Giftigheid voor ongedierte

Terug naar boven

De Strelitzia stengels en bladeren zijn niet giftig voor je huisdieren, maar de bloemen en zaden wel. Gelukkig zijn deze bloemen vrij zeldzaam als je je paradijsvogel binnenshuis kweekt. Over het algemeen, als je Strelitzia geen bloemen laat groeien, is het relatief veilig om deze plant in de buurt van je huisdieren te hebben.

Als je je huisdieren misselijk ziet worden en vermoedt dat ze de plant gegeten hebben, bel dan zeker een dierenarts om advies te vragen.

Conclusie

De Paradijsvogel, ook bekend als een soort Strelitzia is een snelgroeiende kamerplant die vrij groot kan worden. De verzorging van deze tropische plant is betrekkelijk eenvoudig, wat voor jou misschien als een verrassing komt. Een andere verrassing is dat de plant relatief veilig is rond huisdieren, maar alleen als er geen bloemen aan groeien. Over het geheel genomen is de Paradijsvogel een geweldige plant die je op elke lichte plaats in je huis kunt zetten. Het verandert je huis in een oogwenk in een overdekte jungle.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Geplaatst op: Apr 10, 2021 Bijgewerkt op: May 13, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Strelitzia reginae
 • Strelizia nicolai

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Is de paradijsvogel giftig voor huisdieren?
De Paradijsvogel is alleen giftig voor huisdieren als ze op de bloem en/of zaden kauwen. Als je braken opmerkt en vermoedt dat je huisdier op de plant gekauwd kan hebben, bel dan je dierenarts voor advies.
Hoe groot wordt een Strelitzia?
Een Strelitzia wordt ongeveer 1.80m (6ft) hoog en 1.20m (4ft) breed. Dit betekent dat het een grote plant is waarvoor je veel plaats op een lichte plaats nodig hebt.
Hoeveel zonlicht heeft een Paradijsvogel nodig?
Een paradijsvogel heeft helder indirect zonlicht nodig om goed te groeien. Hij kan tegen direct zonlicht, maar niet tegen direct zonlicht in de namiddag. Hij groeit niet goed op plaatsen met weinig licht.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips