Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg ik een Tradescantia Zebrina?

Tradescantia Zebrina op een hek

Hoe verzorg ik een Tradescantia Zebrina?

Je hebt de Vaderplant misschien al eens eerder gezien. Het zijn kleurrijke kamerplanten met kleine paarse bladeren die horizontaal groeien in plaats van naar boven.

Het verzorgen van een Vaderplant (Tradescantia zebrina) plant is een spannende ervaring die kleur en textuur kan brengen in je woonruimtes. Met de juiste zorg zal deze kamerplant met ongewone kleuren en patronen goed gedijen in of rond je huis.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we in op deze aspecten van de verzorging van je Tradescantia:

 1. Hoe vaak moet je de Vaderplant (Tradescantia zebrina) water geven?
  1. Wat zijn de tekenen van overbewatering voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
  2. Wat zijn de tekenen van onderbewatering voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
 2. Wat zijn de zonlichtvereisten voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
  1. Wat zijn de tekenen van te veel zonlicht voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
  2. Wat zijn de tekenen van te weinig zonlicht voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
  3. Waar moet ik de Vaderplant (Tradescantia zebrina) in mijn huis plaatsen?
 3. Wat is de beste grond voor mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
 4. Hoe vaak moet ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina) verpotten?
 5. Wat is het ideale temperatuurbereik voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
 6. Hoeveel vocht heeft de Vaderplant (Tradescantia zebrina) nodig?
 7. Hoe vaak moet je de Vaderplant (Tradescantia zebrina) bemesten?
  1. Wat is de beste meststof voor mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
 8. Hoe vaak moet ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina) snoeien?
  1. Hoe snoei ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
  2. Hoe vermeerder ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
 9. Wat zijn veel voorkomende plagen voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
 10. Is de Vaderplant (Tradescantia zebrina) giftig voor katten en honden?

Ik help je ervoor te zorgen dat je Vaderplant jarenlang gezond en mooi blijft. Ik heb al bijna 4 miljoen mensen geholpen hun planten goed te verzorgen door mijn expertise en gedetailleerde verzorgingsgidsen, dus je bent in goede handen!

Klaar om te leren hoe je je Vaderplant moet verzorgen, van het kiezen van de juiste bloempot en lichtomstandigheden tot de juiste bewatering, grond en bemesting? Laten we beginnen!

Hoe vaak moet je de Vaderplant (Tradescantia zebrina) water geven?

Terug naar boven

Één van de belangrijkste onderdelen van het verzorgen van planten is ze op de juiste manier water geven. Je moet je Tradescantia regelmatig water geven om ervoor te zorgen dat de grond niet helemaal uitdroogt. De Tradescantia heeft zijn grond het liefst altijd licht vochtig, dus het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen droog en drassig.

Het is tijd om je Tradescantia water te geven als de bovenste paar centimeter van de grond droog is, maar voordat alle grond is uitgedroogd. Als je water geeft voordat de bovenkant van de grond is opgedroogd, loop je het risico je Tradescantia te veel water te geven, wat kan leiden tot wortelrot.

Gemiddeld moet je je Tradescantia eens in de 7 dagen water geven, maar dit kan meer of minder vaak zijn als je woonruimte bijzonder droog, warm, vochtig of koel is. Controleer voordat je je plant water geeft of de bovenkant van de grond droog is. Zo niet, wacht dan nog een paar dagen en probeer het opnieuw.

Als je je Tradescantia water geeft, kun je de plant het beste genoeg water geven zodat de bovenste centimeter grond licht vochtig wordt en er geen stilstaande plasjes water in de plantenpot staan. Deze stilstaande plassen leiden tot wortelrot, en daarom raad ik je aan een pot met een drainagegat te gebruiken om deze plant te laten groeien.

Wat zijn de tekenen van overbewatering voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

Als je je plant per ongeluk te veel water hebt gegeven, kan je Tradescantia tekenen van problemen vertonen. De tekenen kunnen echter een beetje moeilijk te herkennen zijn.

De bladeren van de plant kunnen gaan vergelen of verwelken, en nieuwe groei kan worden belemmerd. Belangrijker is dat de wortels van de plant gaan rotten als ze te veel water krijgen. Je weet dat de plant wortelrot heeft als de grond funky begint te ruiken.

Wat zijn de tekenen van onderbewatering voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

De tekenen van onderbewatering bij de Vaderplant (Tradescantia zebrina) plant zijn meestal duidelijker dan die van overbewatering. Deze tekenen zijn hangende of verwelkende bladeren en bruine of bleke vlekken op het blad van de plant.

Wat zijn de zonlichtvereisten voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

Tradescantia zebrina in de zon

Na het water geven is de juiste blootstelling aan zonlicht het belangrijkste om goed te krijgen. De Vaderplant (Tradescantia zebrina) gedijt goed in helder indirect licht, maar kan ook lage lichtomstandigheden verdragen.

De beste plaats voor je Tradescantia is een plek die helder maar indirect licht krijgt, zoals bij een raam op het zuiden, maar nooit in direct zonlicht. Deze plant kan ook weinig licht verdragen, dus als je geen toegang hebt tot helder indirect licht, kun je je plant ook in gedeeltelijke schaduw houden.

Wat zijn de tekenen van te veel zonlicht voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

De tekenen van te veel zonlicht voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina) zijn verbrande vlekken en verbleekte bladeren. Als je plant aan te veel zon wordt blootgesteld, kunnen de bladeren gele, bruine of witachtige vlekken krijgen. De stengels en bladeren van de plant kunnen ook snel uitdrogen, omdat ze dan geen vocht meer kunnen vasthouden.

Wat zijn de tekenen van te weinig zonlicht voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

De tekenen van te weinig zonlicht voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina) zijn over het algemeen een tragere of belemmerde groei en bleke of gelige bladeren. De plant kan ook slap en breekbaar worden, doordat de bladeren niet goed kunnen fotosynthetiseren. Zonder voldoende licht kan de plant niet de energie produceren die het nodig heeft om te groeien en te bloeien.

Waar moet ik de Vaderplant (Tradescantia zebrina) in mijn huis plaatsen?

Terug naar boven

De beste plaats voor je Vaderplant (Tradescantia zebrina) is ergens waar het toegang heeft tot helder, indirect licht. Deze plant geeft de voorkeur aan warme temperaturen en vochtigheid, dus een plek bij een raam op het zuiden is ideaal.

Deze ideale plek heeft ook een constante temperatuur gedurende de dag, zonder warme of koude luchtstromen. Je kunt de plant het beste uit de buurt houden van ventilatieopeningen, airconditioners en radiatoren, want die kunnen de tere bladeren beschadigen.

Wat is de beste grond voor mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

De beste grond voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina) is er een die goede drainage en luchtcirculatie biedt. Een lichte potgrondmix met gelijke delen perliet of grof zand, veenmos en algemene potgrond is ideaal voor het kweken van een Tradescantia.

Deze ingrediënten houden het vocht een paar dagen vast, maar zorgen er ook voor dat overtollig water snel naar de bodem van de pot kan ontsnappen. Grond die meestal vochtig is heeft de neiging om na verloop van tijd te verdichten, dus het perliet en het veenmos helpen om de grond structuur te geven. Deze ingrediënten helpen de grond langer licht en luchtig te blijven.

Deze lichte en luchtige grond helpt overtollig water snel af te voeren, laat zuurstof vrij naar de wortels van de plant stromen, en kan het risico van wortelrot helpen verminderen.

Hoe vaak moet ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina) verpotten?

Terug naar boven

Het wordt aanbevolen om je Vaderplant (Tradescantia zebrina) om de twee jaar te verpotten, of wanneer de plant uit zijn pot is gegroeid. Je weet dat de Tradescantia uit zijn pot is gegroeid wanneer de wortels uit de bodem van de pot beginnen te groeien en wanneer ze om de bodem van de pot heen draaien.

Als het tijd is om te verpotten, zorg dan voor een nieuwe pot met drainagegaten en lichtgewicht grond die een goede luchtcirculatie en drainage biedt. Kies een pot die één maat groter is dan de huidige pot, ongeveer 2,5 cm groter aan alle kanten.

Nadat je je plant hebt verpot, geef je het grondig water en een lichte plek om te groeien. In de eerste weken zal het zich moeten aanpassen aan zijn nieuwe groeiomgeving, dus wees extra voorzichtig met je plant (te veel) water te geven en het te veel zonlicht te geven.

Wat is het ideale temperatuurbereik voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

Het ideale temperatuurbereik voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina) ligt tussen 16-27℃ (60 - 80℉). De Tradescantia gedijt goed bij warme, maar niet hete temperaturen. Het is belangrijk om drastische temperatuursveranderingen en tocht te vermijden, want dat kan de plant stress bezorgen en dat maakt het kwetsbaarder voor ongedierte.

Als je van plan bent om de Tradescantia buiten te kweken, is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vriestemperaturen, want het zal sterven zodra het wordt blootgesteld aan vorst. Woon je in een gebied met koudere winters, zorg er dan voor dat je de plant naar binnen verplaatst voordat de winter aanbreekt.

Hoeveel vocht heeft de Vaderplant (Tradescantia zebrina) nodig?

Terug naar boven

Waterdruppels op de bladeren van een Tradescantia Zebrina

De Vaderplant geeft de voorkeur aan een hogere luchtvochtigheid, dus idealiter plaats je het in een kamer waar de luchtvochtigheid vrij hoog is, tussen de 50 - 70%. De meeste kamers in je huis zullen in de zomer een dergelijke vochtigheidsgraad hebben, maar in de winter moet je misschien wat extra maatregelen nemen.

Als de omgeving te droog is, kun je je plant regelmatig nevelen of de pot bovenop een bak met vochtige kiezels zetten om de vochtigheid rond de plant te helpen verhogen. Zorg er ook voor dat je je plant uit de buurt houdt van verwarmingsroosters en radiatoren, die extra vocht in de lucht zullen verdampen.

Hoe vaak moet je de Vaderplant (Tradescantia zebrina) bemesten?

Terug naar boven

De Tradescantia hoeft niet bemest te worden om gezond te blijven, maar je kunt het wel helpen wat sneller te groeien door het een beetje te bemesten. De beste tijd om de Tradescantia te bemesten is aan het begin van de lente en aan het begin van de zomer.

Tijdens de herfst- en wintermaanden moet je de plant helemaal niet bemesten, omdat de plant minder voeding nodig heeft als het in zijn rustperiode is. De meststof blijft achter in de grond als je het in deze tijd van het jaar aanbrengt, wat brandwonden op de wortels van je plant kan veroorzaken.

Wat is de beste meststof voor mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

De beste meststof voor een Vaderplant (Tradescantia zebrina) is er een die evenwichtige voedingsstoffen levert, zoals vloeibare plantenvoeding voor alle doeleinden. Alle meststoffen zijn verschillend, dus zorg ervoor dat je eventuele instructies op het etiket volgt over hoe je de meststof met je planten moet gebruiken.

Hoe vaak moet ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina) snoeien?

Terug naar boven

Snoeien van dode bladeren aan een Tradescantia Zebrina

Het wordt aanbevolen om je Vaderplant (Tradescantia zebrina) regelmatig te snoeien om nieuwe groei en een beter uiterlijk te bevorderen. De Tradescantia groeit snel en zal baat hebben bij regelmatig snoeien, waardoor het zijn levendige, gezonde uiterlijk behoudt.

Zorg dat je eventuele gele of bruine bladeren wegknipt, en gebruik een schone schaar of plantensnoeischaar om de plant niet te beschadigen.

Zorg er tenslotte voor dat je alle afsnijdsels onmiddellijk weggooit, want ze kunnen schadelijk zijn als ze worden ingeslikt door dieren of jonge kinderen.

Hoe snoei ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

Gebruik bij het snoeien van je Vaderplant (Tradescantia zebrina) altijd een schone plantensnoeischaar of schaar om te voorkomen dat je ziektes overbrengt. Je moet beginnen met het afknippen van vergelende, bruin wordende of verwelkende bladeren van de plant, want dat zijn tekenen van een plant in nood.

Vervolgens moet je alle verdwaalde stengels of lianen wegsnoeien om de vorm van de plant te behouden. Zorg er ten slotte voor dat je bij het snoeien nooit meer dan een derde van de plant weghaalt, want dat kan schadelijk zijn voor de plant.

Hoe vermeerder ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

De Vaderplant (Tradescantia zebrina) kan gemakkelijk worden vermeerderd met behulp van stengelstekken. Gebruik om te beginnen een scherpe en steriele schaar of een plantensnoeischaar om een gezonde stengel van de plant af te knippen. Zorg ervoor dat het stekje ten minste twee bladeren bevat, want dan kan het snel wortelen.

Plaats het stekje vervolgens in een beker of pot met water en zorg ervoor dat het op een warme, goed verlichte plaats staat. Na enkele weken zouden zich wortels moeten gaan vormen en kun je je nieuwe Vaderplant in potgrond planten.

Wat zijn veel voorkomende plagen voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?

Terug naar boven

De Vaderplant (Tradescantia zebrina) is vrij taai en heeft niet vaak last van plagen. Je kunt echter verschillende plagen spotten, waaronder bladluizen en spint. Deze plagen kunnen moeilijk te herkennen zijn omdat ze zo klein zijn en zich vaak in het loof van de plant verstoppen.

Bladluizen zijn een van de meest voorkomende plagen voor Vaderplant planten en ze zijn te herkennen aan hun groene, peervormige lichamen. Spintmijten daarentegen zijn heel klein en maken webben tussen de bladeren van de plant.

Als je een van deze plagen op je Vaderplant opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen en een geschikte insecticide zeep of neemolie oplossing te gebruiken.

De beste manier om ongedierte op je Tradescantia te voorkomen is om de plant gezond en goed onderhouden te houden. Controleer regelmatig op tekenen van ongedierte of schade, want dan kun je de plant behandelen voordat het te laat is.

Is de Vaderplant (Tradescantia zebrina) giftig voor katten en honden?

Terug naar boven

Tradescantia zebrina in een witte pot

De Vaderplant plant (Tradescantia zebrina) is niet giftig, maar veroorzaakt wel huidirritatie bij katten, honden en mensen. Het sap is misschien niet giftig, maar het kan bij inname toch irritatie veroorzaken in het spijsverteringskanaal van je kat of hond, dus je moet toch voorzichtig zijn met het houden van huisdieren en kleine kinderen in de buurt van deze plant.

Om je huisdieren veilig te houden, moet je de plant buiten hun bereik houden. Als je denkt dat je huisdier een deel van de plant heeft ingeslikt, neem dan contact op met je dierenarts om advies te vragen.

Als je de bovenstaande tips voor plantenverzorging volgt, kun je nog vele jaren een gelukkige en gezonde Vaderplant (Tradescantia zebrina) plant in huis hebben! Van het vermeerderen van stekken tot het voorkomen van ongedierte en het veilig houden van huisdieren, plantenverzorging hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Door deze plantenverzorgingstips te volgen en op tekenen van nood te letten, kun je ervoor zorgen dat je plant in de best mogelijke conditie verkeert. Met een beetje kennis en inspanning kun je in een mum van tijd een plantenverzorgingsexpert worden!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Mar 11, 2023

Andere namen voor deze plant

 • Tradescantia zebrina
 • Vaderplant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Vaderplant (Tradescantia zebrina) water geven?
De Vaderplant (Tradescantia zebrina) moet water krijgen als de bovenste centimeter grond droog is. Gemiddeld moet je de Tradescantia één keer per week water geven.
Wat zijn de zonlichtvereisten voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
De Vaderplant (Tradescantia zebrina) heeft helder, indirect zonlicht nodig voor een optimale gezondheid. Plaats je plant bij een zonnig raam of gebruik kunstlicht om het het licht te geven dat het nodig heeft.
Wat is de beste grond voor mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
De beste grond voor een Vaderplant (Tradescantia zebrina) is een mengsel van potgrond, perliet en veenmos. Dit mengsel houdt een paar dagen vocht vast, terwijl het ook overtollig water afvoert naar de bodem van de pot.
Hoe vaak moet ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina) verpotten?
Je moet je Vaderplant (Tradescantia zebrina) om de 2-3 jaar verpotten. Dit zorgt ervoor dat de plant voldoende ruimte krijgt om verder te groeien en ook voldoende voedingsstoffen uit verse grond krijgt.
Wat is het ideale temperatuurbereik voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
De Vaderplant (Tradescantia zebrina) geeft de voorkeur aan een warm, gematigd klimaat. Het ideale temperatuurbereik voor de plant ligt tussen 16-27°C.
Hoeveel vocht heeft de Vaderplant (Tradescantia zebrina) nodig?
De Vaderplant (Tradescantia zebrina) geeft de voorkeur aan een vochtige omgeving met 50-70% relatieve vochtigheid. Om de relatieve vochtigheid rond de plant te verhogen kun je het dagelijks besproeien of een met water gevulde kiezelbak gebruiken om de bladeren gehydrateerd te houden.
Hoe vaak moet je de Vaderplant (Tradescantia zebrina) bemesten?
Je hoeft de Tradescantia niet te bemesten, maar je kunt het helpen groeien door het eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer te bemesten.
Hoe vaak moet ik mijn Vaderplant (Tradescantia zebrina) snoeien?
Je moet je Vaderplant (Tradescantia zebrina) in het voorjaar en de zomer om de paar weken snoeien om de groei te bevorderen en het uiterlijk van je plant te verbeteren.
Wat zijn veel voorkomende plagen voor de Vaderplant (Tradescantia zebrina)?
De Tradescantia is vrij taai en heeft niet vaak last van plagen. Plagen die de Vaderplant (Tradescantia zebrina) kunnen aantasten zijn echter bladluizen en spint.
Is de Vaderplant (Tradescantia zebrina) giftig voor katten en honden?
De Vaderplant (Tradescantia zebrina) is over het algemeen niet giftig voor katten en honden, maar je moet het voor de zekerheid toch buiten hun bereik houden. Als je denkt dat je huisdier een deel van de plant heeft ingeslikt, neem dan contact op met je dierenarts om advies te vragen.
Is de Vaderplant (Tradescantia zebrina) een goede plant voor beginners?
Ja, de Vaderplant (Tradescantia zebrina) is een uitstekende plant voor beginners, omdat het vrij gemakkelijk te verzorgen is en een vrij taaie plant is.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners