Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Alocasia Polly?

Alocasia Polly met besproeide bladeren

Hoe verzorg je een Alocasia Polly?

De Alocasia Polly, ook bekend als de Alocasia x Amazonica en Afrikaanse maskerplant is een heel herkenbare plant die je waarschijnlijk al eerder gezien hebt op sociale media of in tuinwinkels. Zijn grote en vreemd gevormde bladeren met felle contrasten springen je al van verre tegemoet. Net als andere Alocasia's is de Alocasia Polly een tropische plant die heel bijzondere wensen en behoeften heeft en misschien niet de beste plant voor beginners is. Als je echter leert voor een Alocasia Polly te zorgen, zul je ook voor andere, meer gevorderde planten kunnen zorgen.

In deze handleiding gaan we in op alle dingen die gemakkelijk fout gaan bij de verzorging van een Alocasia Polly. Terwijl we dat doen, kijken we naar enkele eenvoudige tips en trucs die je kunt gebruiken om deze plant met succes te verzorgen.

Dit zijn de onderwerpen die we in deze handleiding gaan behandelen:

 1. Water geven
 2. Lichtbehoeften
 3. Potgrond
 4. Bemesting
 5. Giftigheid
 6. Stekken
 7. Rustperiode
 8. Gele bladeren

Als je al gekeken hebt naar "Hoe verzorg je een Alocasia Zebrina?", zul je zien dat deze twee planten qua verzorging op elkaar lijken, maar er zijn een paar kleine verschillen die deze plant heeft met de Alocasia Zebrina.

Spelen met je baby van 3 weken

Water geven aan je Alocasia Polly

Terug naar boven

Baby Alocasia Polly bladeren

Alocasia's zijn tropische planten, wat betekent dat ze nogal wat water nodig hebben. De meeste Alocasia's, ook de Alocasia Polly, hebben echter dikke stengels die ze gebruiken om vocht op te slaan. Alocasia's gebruiken het vocht dat in hun stengels is opgeslagen om zichzelf in stand te houden, zodat ze niet afhankelijk zijn van vocht in de aarde. Wat dit betekent als het gaat om water geven aan je Alocasia Polly is dit: Je moet je Alocasia Polly alleen water geven als de grond droog is.

Als je aarde gebruikt om je Alocasia Polly te laten groeien, is er eigenlijk een geweldige truc die je kunt gebruiken om te bepalen of je kamerplant water moet krijgen. Til, nadat je hem voor de eerste keer water gegeven hebt, je plant op en voel het gewicht. Nu weet je hoe zwaar je plant is als je het water gegeven hebt. Til na 2 weken je plant weer op en voel het verschil in gewicht. Je plant zou op dit punt echt licht moeten zijn. Nu herinner je je hoe licht je plant is als hij water moet krijgen. Je kunt dit trucje het hele jaar door gebruiken en je plant pas water geven als hij weer licht is. Dit voorkomt dat je je plant in de winter te veel water geeft en het helpt je om uit te zoeken wanneer je plant nog genoeg vocht heeft om het nog een paar dagen uit te houden.

Lichtbehoefte van je Alocasia Polly

Terug naar boven

In tegenstelling tot haar grote broer of zus de Alocasia Zebrina, houdt de Alocasia Polly niet zo van de zon. De Alocasia Polly moet op een lichte plaats gehouden worden, maar mag niet aan direct zonlicht blootgesteld worden. Volwassen bladeren kunnen dit een poosje verdragen, maar dit felle zonlicht zal nieuwe bladeren verbranden en uitdrogen. Het is beter om deze situatie helemaal te vermijden en je Alocasia Polly in een ruimte te zetten waar het niet aan direct zonlicht wordt blootgesteld.

Omdat de Alocasia Polly toch in een lichte omgeving wil staan, zal het, net als veel andere planten, naar het licht toe groeien. Om ervoor te zorgen dat je Polly recht groeit, moet je je kamerplant elke week een kwartslag draaien. Door dit te doen stel je alle kanten van je Alocasia Polly bloot aan evenveel zonlicht en zal het rechtop zetten groeien.

Grond voor je Alocasia Polly

Terug naar boven

Alocasia Polly in pot

Zoals we ontdekt hebben in het gedeelte over water geven aan je plant, is de Alocasia Polly niet afhankelijk van de grond om het van vocht te voorzien, want het slaat er veel van op in diens stengels. Als gevolg hiervan moet je een bodem zoeken die water goed afvoert. Water mag niet langer dan een paar dagen in de grond blijven staan. Als je Alocasia langer dan een paar dagen in vochtige grond blijft staan, kan ze last krijgen van wortelrot omdat ze niet langer in staat is nog meer vocht op te nemen. Je moet een bodem zoeken waarin veel perliet gemengd is om je grond deze uitstekende drainage te geven.

Een andere oplossing is om je Alocasia Polly in Leca te planten. Dit helpt om je kamerplant goed te bewateren en tegelijk voldoende zuurstof toe te laten tot de wortels van de Polly. Als je hier meer over wilt weten, kun je kijken hoe je dit doet voor de Alocasia Zebrina, want dit proces lijkt erg op dat van de Alocasia Polly in "Hoe groei je een Alocasia Zebrina in Leca?".

Bemesting van je Alocasia Polly

Terug naar boven

Alocasia's zijn grote planten die vrij snel groeien. De Alocasia Polly bloeit zelfs het hele jaar door. Deze planten verbruiken veel energie om zo snel te groeien. Als je je plant wilt helpen deze groei vol te houden, moet je ervoor zorgen dat je ze in de groeiperiode (lente en zomer) een keer per maand bemest, en in de herfst (herfst) en winter een keer per kwartaal. Je kunt dit doen met vloeibare meststof of met bemestingsstokjes. Als je bemestingsstokjes gebruikt, zorg er dan voor dat je je aan de aanwijzingen op de verpakking houdt. Deze stokjes gaan meestal ongeveer 100 dagen mee. Als je deze gebruikt, hoef je je planten niet eens per maand of eens per kwartaal te bemesten. In dit geval kun je het houden bij 3-4 keer per jaar.

Giftigheid

Terug naar boven

De Alocasia Polly is een prachtige tropische plant, wat helaas betekent dat ze giftig is voor huisdieren (zowel katten als honden) en mensen. Ze is giftig als ze gegeten wordt, dus zorg ervoor dat je deze plant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen houdt. Als je huisdieren deze plant toevallig opeten, bel dan zeker je dierenarts om advies te vragen.

Het stekken van je Alocasia Polly

Terug naar boven

Alocasia Polly bollen

Het stekken van een Alocasia Polly kan op twee manieren, die sterk lijken op hoe het werkt voor een Alocasia Zebrina in "Hoe stek je een Alocasia Zebrina?".

Je kunt:

 1. Alocasia Polly bollen oogsten
 2. Kleine planten van de plant scheiden

De Alocasia Polly bollen van de plant halen is vrij eenvoudig, maar afhankelijk van je plant kan dit een uitdaging zijn. Om bij deze bollen te kunnen komen, moet je de plant uit de pot trekken en de wortels schoonmaken. Je ziet de wortels aan de onderkant van de plant groeien. Deze methode is nogal wat werk en het is gemakkelijker om te wachten tot deze bollen plantjes beginnen te groeien en die babyplantjes van de ouderplant te scheiden. Je weet dan waar de bollen van de baby planten zijn, maar je hebt ook al een plant en die kun je zien groeien. Het kan even duren voor de bollen uit zichzelf planten beginnen te laten groeien en dit kan je ontmoedigen. Als je in deze situatie zit, heb dan geduld, je bollen zullen uiteindelijk groeien.

Een Alocasia Polly tijdens de rustperiode

Terug naar boven

Als de winter dichterbij komt en het buiten kouder wordt, begint voor je Alocasia Polly de rustperiode. Dit betekent voor verschillende planten verschillende dingen, maar voor de Alocasia Polly betekent het dat z'n groei vertraagt en misschien zelfs helemaal stopt tot de lente. Tijdens deze rustperiode moet je je plant minder water geven en ook minder bemesten. Je Polly zal niet zoveel energie nodig hebben omdat het niet meer groeit.

Tijdens deze rustperiode kan je Alocasia Polly bladeren beginnen te laten vallen. Het kan zelfs zijn dat ze al haar bladeren laat vallen. Dit betekent niet dat je plant stervende is. Je Polly begint in het vroege voorjaar weer bladeren te krijgen en zou verder moeten groeien alsof er niets gebeurd is. Dit is gewoon de natuurlijke levenscyclus van deze plant.

Gele bladeren aan je Alocasia Polly

Terug naar boven

Een Alocasia Polly kan maar een bepaalde hoeveelheid bladeren behouden voordat ze zich ontdoet van oude bladeren. Als je plant zich ontdoet van oude bladeren, beginnen ze geel te kleuren voor ze afsterven. Als je ziet dat je bladeren geel worden, betekent dat gewoon dat je plant ze afdoet om energie te sparen om in leven te blijven of om nieuwe bladeren te laten groeien.

Conclusie

De Alocasia Polly lijkt qua verzorging erg op andere Alocasia's, maar hij heeft wel een paar andere trucjes om hem te helpen groeien. Je kamerplant neemt veel vocht op en slaat het op in diens stengels, dus je moet niet te veel water geven. Deze plant is niet afhankelijk van de grond om het van vocht te voorzien. Omdat het een snelgroeiende plant is, geef je het in de groeiperiode (lente en zomer) een keer per maand mest en in de rustperiode (herfst/herfst en winter) wat minder vaak. Je Alocasia Polly houdt van een lichte plaats, maar niet van direct zonlicht.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: alocasia

Geplaatst op: Feb 24, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Alocasia Bambino
 • Alocasia x Amazonica
 • African Mask Plant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips