Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Maranta Leuconora (Gebedsplant)?

Maranta-gebedsplant met bloem

Hoe een Maranta Leuconora (Gebedsplant) verzorgen

De Maranta Leuconora, ook bekend als de Gebedsplant lijkt veel op een Calathea, maar is eigenlijk geen Calathea. Calathea's zijn notoir moeilijke planten om te verzorgen, maar de Maranta Bidplant daarentegen is vrij gemakkelijk te verzorgen. De Maranta krijgt zijn bijnaam, gebedsplant, van het feit dat hij 's nachts zijn bladeren sluit.

De Maranta is een prima alternatief voor een Calathea als je denkt dat een Calathea te taai is om te verzorgen (we zijn er allemaal geweest). Het is geen veeleisende plant en is zeer geschikt voor wie zijn planten graag elke week water geeft. Het is niet de beste kamerplant voor beginners, want hij laat je niet echt via duidelijke tekens zien wat hij nodig heeft. Het is geen moeilijke plant om te verzorgen, maar je hebt er wel een beetje ervaring voor nodig.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we deze onderwerpen verkennen:

Laten we er meteen induiken en ontdekken hoe je deze mooie tropische plant kunt verzorgen!

Je Maranta water geven

Terug naar boven

De Maranta Leuconora is nogal een dorstige plant en staat graag in vochtige grond. Het is een dorstige plant, want het is een slepende plant, veel zoals een Philodendron en een Pothos. Je Maranta kan langere ranken met mooie bladeren laten groeien. Deze ranken betekenen dat de wortels van je Maranta hard moeten werken als de ranken lang zijn. Er is tenslotte veel plant om water te geven.

Als je een dorstige plant hebt, zoals de Maranta, moet je hem eenmaal per week water geven. Het is waar dat de Maranta graag in vochtige grond staat en dat de grond kan uitdrogen voor de week voorbij is. Hoe verleidelijk het ook is om je plant vóór die tijd water te geven, het is beter nog even te wachten. Door de grond (bijna) te laten uitdrogen, voorkom je dat je plant per ongeluk te veel water krijgt. Een ander voordeel van het (bijna) laten uitdrogen van de grond is dat zuurstof gemakkelijker de wortels van je Maranta kan bereiken. Als je merkt dat de grond na een dag of twee uitdroogt, moet je misschien overwegen de grond te vervangen. Hierover later meer.

Je moet je Maranta ongeveer een keer per week water geven en de grond één of twee dagen laten uitdrogen. Door de grond (bijna) te laten uitdrogen geef je de plant zijn benodigde vocht, maar je vermijdt ook dat je de plant overbewatert. De droge grond helpt om gemakkelijker zuurstof bij de wortels van de Maranta te krijgen, wat wortelrot helpt voorkomen.

Blootstelling aan zonlicht

Terug naar boven

Nieuw blad op een Maranta-gebedsplant

Een Maranta Leuconora groeit in de jungle op de grond, waar het vochtig, warm en schaduwrijk is. Zijn natuurlijke habitat geeft ons een aanwijzing bij welk soort blootstelling aan zonlicht deze plant gedijt. Net als zijn neef, de Calathea, doet de Maranta het het best in helder indirect zonlicht. Je kunt deze prachtige plant ook op een plaats zetten die minder fel licht heeft, maar geen weinig licht. De Bidsprink plant gedijt goed in dit heldere indirecte zonlicht, maar kan niet overleven in direct zonlicht. Direct zonlicht verbrandt zijn bladeren en dit is helaas een blijvende plek.

Gele bladeren

Als je merkt dat de bladeren van je Maranta geel worden, kan dat twee dingen betekenen. Het kan zijn dat je Maranta te veel zonlicht krijgt en dat je het naar een donkerder plaats moet verplaatsen. Het kan ook betekenen dat het blad gewoon een ouder blad is en dat het geel wordt door zijn ouderdom.

Bemest je Maranta

Terug naar boven

Eerder hebben we ontdekt dat de Maranta een dorstige plant is, want ze groeit vrij snel en kan lange ranken hebben. Snelgroeiende planten zoals deze hebben tijdens hun groeiseizoen nogal wat meststoffen nodig. Het groeiseizoen van de Maranta is de hele lente en zomer. Tijdens de herfst en de winter groeit je Bidsprink plant niet meer zo veel. Vaak stopt de groei echter niet helemaal, het gaat alleen veel langzamer.

Je kunt je Maranta helpen goed te groeien door hem in de lente en de zomer een keer per maand te bemesten. Er zijn veel manieren om je Prayer plant te bemesten, maar het gemakkelijkste is misschien een vloeibare meststof te gebruiken. Dit is de gemakkelijkste manier om je Maranta te bemesten, want hij moet hoe dan ook wekelijks bewaterd worden.

Als je meer manieren wilt vinden om je planten te bemesten, kijk dan eens op "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Grond voor een Bidplant

Terug naar boven

De Maranta Gebedsplant staat graag in vochtige grond, zoals we eerder in deze planten verzorgingsgids ontdekten. Nu we dat weten, kunnen we wat ingrediënten uitzoeken om gewone potgrond te verbeteren. Als je grond vaak water geeft, heeft hij de neiging te verdichten en dikker te worden. Dit moeten we vermijden, want hierdoor kan zuurstof de wortels van je plant niet bereiken. We kunnen echter geen dingen als perliet aan je potgrond toevoegen, want dat zou het vocht te snel weg laten lopen.

Dus hoe kunnen we de perfecte bodem voor deze plant maken? Veenmos! Veenmos is dood en vergaan Sphagnum mos en het is geweldig in het vasthouden van vocht terwijl het de grond licht houdt. Deze combinatie zorgt ervoor dat er voldoende vocht in de grond blijft, maar dat de wortels van je plant ook voldoende zuurstof krijgen. Het helpt je plant vochtig te blijven, maar vermindert ook het risico dat je wortelrot aan je plant krijgt.

Giftigheid

Terug naar boven

Als je kleine kinderen of huisdieren hebt, heb je geluk: de Maranta Leuconora is niet giftig. De meeste tropische planten uit de jungle zijn giftig, maar gelukkig is deze plant een uitzondering. Het kan nog steeds een goed idee zijn om je Maranta uit de buurt van je huisdieren te houden, voor het geval ze graag op je planten kauwen.

Als je huisdieren op deze plant kauwen, zal je plant vocht uit zijn stengels gaan lekken. Omdat je Maranta een dorstige plant is, zal dit lekken niet snel ophouden en lang duren voor het genezen is. Door je plant op een plek te zetten waar je kinderen en/of huisdieren er niet bij kunnen, bescherm je je plant.

Het vermeerderen van je Maranta

Terug naar boven

Maranta-gebedsplant-luchtwortels

Veel planten met ranken zijn gemakkelijk te vermeerderen, omdat ze uit zichzelf luchtwortels gaan groeien. De Maranta is niet anders. Op de foto hierboven zie je nieuwe delen van stengels uit het oude deel van de stengels komen.

Als je een Maranta wilt vermeerderen, kun je eenvoudig een deel van de stengel afknippen en het in een pot met water vermeerderen. In een paar korte weken zou je Maranta stek langere wortels gegroeid moeten hebben. Nu kun je hem oppotten in wat aarde, of Leca, en je hebt met succes de Gebedsplant vermeerderd.

Je Maranta verpotten

Terug naar boven

Het is een goed idee om je Maranta te verpotten wanneer de wortels gebonden ranken. Dit betekent dat het te groot voor de huidige pot is geworden. Gebruik voor het verpotten altijd een pot die maar net iets groter is dan de huidige pot. Haal de plant uit de oude pot en poot deze in de nieuwe pot. Voeg hier ook wat nieuwe, versie potgrond aan toe. Deze potgrond zit boordevol nieuwe voeding. Druk de potgrond voorzichtig aan om geen "luchtbellen" in de grond achter te laten. Nu je kun je je plant grondig water geven en ben je klaar met het verpotten!

Bruine bladeren aan je Gebedsplant

Op een bepaald moment in je plantenreis kun je bruine uiteinden zien aan je Maranta Bidsprink plant. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Het eerste waar je naar moet kijken is je watergeefgewoonte. Als je de grond nooit laat uitdrogen, geef je je Maranta misschien te veel water. Als de grond van je Prayer plant in 1 tot 3 dagen uitdroogt, kan het zijn dat je je plant te weining water hebt gegeven.

Het tweede wat je moet controleren is de blootstelling aan zonlicht. Als je Maranta te veel (direct) zonlicht krijgt, wordt hij te warm en droogt hij uit (brandplekken). Als je denkt dat je Maranta misschien te veel (direct) zonlicht krijgt, verplaats hem dan naar een iets donkerder plaats.

Een minder vaak voorkomend probleem is dat de omgeving voor je plant misschien te droog is voor je Maranta. Droog als in zeer lage vochtigheid. De Bidsprink is een tropische plant die vrij veel vochtigheid nodig heeft. Als je zeker weet dat je je Maranta goed water geeft en dat hij de juiste hoeveelheid zonlicht krijgt, kan het zijn dat hij alleen vocht nodig heeft. Er zijn een paar goede manieren om de luchtvochtigheid van je plant te verhogen, waarover je meer kunt lezen bij "10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen".

Hangende bladeren op je Maranta

Maranta-gebedsplant-blad

Afhangende bladeren aan je Prayer plant kunnen een van twee dingen zijn: je plant is te droog, of de stengels zijn zwaar. Als de grond droog is en je Bidsprink plant is aan het hangen, geef hem dan water en zie hoe je plant weer de oude wordt. Als de stengels aan je Maranta vrij lang zijn, kan het gewoon zijn dat de stengel en de bladeren te zwaar zijn om naar boven te groeien.

Als je op internet naar foto's van een Maranta kijkt, zie je misschien hoe ze vaak naar boven groeien. Je eigen Maranta groeit misschien horizontaal, zoals de mijne. Hier is niets mis mee, in feite is dit natuurlijk. De Bidsterplant is een slepende plant en heeft zware stengels en bladeren. Dit gewicht betekent dat je plant horizontaal groeit.

Als je wilt dat ze naar boven groeit, zul je je plant vaker moeten vermeerderen, om te voorkomen dat de stengels te lang worden. Weet gewoon dat er niets mis is met je plant en dat hij van nature horizontaal groeit.

Conclusie

De Maranta Leuconora, ook wel Gebedsplant genoemd, is een tropische plant die nauw verwant is aan een Calathea. In tegenstelling tot de notoir moeilijke Calathea, is de Maranta eigenlijk vrij gemakkelijk te verzorgen. Het is belangrijk om je Maranta elke week water te geven, om te zorgen dat hij niet langer dan een paar dagen in droge grond staat. Net als in zijn natuurlijke habitat moet je ervoor zorgen dat je Bidsprink plant nooit aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Hij heeft helder indirect zonlicht nodig om in je huis goed te gedijen. De Maranta is ook perfect als je huisdieren hebt en een huisdiervriendelijke plant zoekt.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: diervriendelijk

Geplaatst op: Apr 17, 2021 Bijgewerkt op: Aug 20, 2022

Andere namen voor deze plant

  • Maranta Leuconora
  • Prayer plant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Waarom worden mijn Maranta bladeren geel?
Je Maranta bladeren worden geel om een van twee redenen: Het krijgt te veel zonlicht of het blad is aan het verouderen en heeft zijn beste tijd gehad.
Waarom hangen de bladeren van mijn Prayer plant af?
De bladeren van je Maranta Bidplant hangen, want dat is wat ze van nature doet. Het is geen plant die rechtop groeit, maar het is een trekplant. Dit betekent dat hij horizontaal groeit en naar beneden kan hangen als je hem ophangt.
Is een Maranta Gebedsplant veilig voor katten en honden?
Ja, de Maranta gebedsplant is niet giftig voor je huisdieren. Je kunt hem veilig in dezelfde kamer houden als je katten en honden.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners