Download als PDF
Home Verzorgtips De 5 beste lichtarme kamerplanten voor beginners

Sansevieria Trifasciata in donkere hoek

De 5 beste kamerplanten met weinig licht voor beginners

Low-light planten zijn verbazingwekkende planten die niet zoveel zonlicht nodig hebben als andere planten, terwijl ze toch kunnen groeien. Lichtarme planten worden echter vaak over het hoofd gezien als zijnde lichtarme planten. Vooral als beginner zullen anderen je vertellen dat planten zonlicht nodig hebben om te groeien. Nu is het waar dat alle planten wat licht nodig hebben om te groeien, maar er zijn er een paar die het net zo goed doen in situaties met weinig licht.

De kamerplanten met weinig licht die we in deze post gaan bekijken zijn de volgende:

  1. Sansevieria Trifasciata (Slangenplant)
  2. Zamioculcas Zamiifolia (ZZ Plant)
  3. Spathiphyllum (Vredeslelie)
  4. Parlor Palm
  5. Sedum Morganianum (Ezelstaart)

Er zijn veel, veel meer planten die het goed doen bij weinig licht. Maar we hebben al deze kamerplanten persoonlijk verzorgd in situaties met weinig licht, dus we kunnen je helpen om deze planten te verplaatsen naar die plaatsen in je huis die voor de meeste andere planten niet genoeg licht krijgen.

Sansevieria Trifasciata (Slangenplant)

Terug naar boven

"Hoe te zorgen voor Sansevieria's"

Een van de meest herkenbare kamerplanten, de vrouwentong, is een geweldige kamerplant op plaatsen met weinig licht in je huis. De Sansevieria kan ook in direct zonlicht groeien, waar ze veel sneller groeit. Als je een Sansevieria naar een plaats met weinig licht verplaatst, zal het lijken of ze in de tijd bevroren is. De groei zal vertragen of helemaal stoppen. Maar ze zal het nog steeds goed doen en dit schaadt de plant niet. Als je het goed vindt dat je vrouwentong even groot blijft, kun je hem van een goed verlichte plaats naar een lichtarme plaats verplaatsen.

Zamioculcas Zamiifolia (ZZ Plant)

Terug naar boven

ZZ plant

Eenvoudig, maar toch elegant. De Zamioculcas Zamiifolia lijkt van een afstand een saaie plant, maar als je van dichtbij komt, zie je hoe mooi deze kamerplant is. De ZZ plant is een plant die weinig licht heerlijk vind. Het is één van de enige plaatsen waar ze zonder problemen kan groeien. Als je een ZZ plant aan te veel zonlicht blootstelt verbrand deze plant gemakkelijk. Deze plant is perfect voor situaties met weinig licht.

Als extra bonus aan het feit dat ze bij weinig licht kunnen groeien, is de ZZ plant ook heel onderhoudsarm. Je kunt een ZZ plant weken achter elkaar vergeten water te geven. De plant slaat veel vocht op in z'n stengels en wortels en hoeft niet vaak water te krijgen. Het is de perfecte plant voor een plekje met weinig licht dat je vaak vergeet. De ZZ plant verandert deze plek in een groene en luchtzuiverende plek, zonder veel hulp van jou of de zon.

Spathiphyllum (Vredeslelie)

Terug naar boven

Bloeiende Vredeslelie

Een van de bekendste kamerplanten met weinig licht is een Vredeslelie. Het is een kamerplant die goed groeit op plaatsen met weinig licht, en die bijna alles kan overleven. Een Vredeslelie laat je ook zien wanneer hij niet gelukkig is, wat hem tot een geweldige beginnersvriendelijke kamerplant maakt.

Een Vredeslelie is, net als een ZZ plant, een kamerplant die gemaakt is om bij weinig licht te groeien. Als je een Vredeslelie aan te veel zonlicht blootstelt, worden de bladeren lichtgroen en/of geel. Normaal heeft de Vredeslelie donkergroene bladeren. Deze bladeren zijn donkergroen, omdat ze niet zo veel zonlicht hoeven op te nemen. Als je je Vredeslelie een tijdje op een donkere plaats hebt bewaard, zullen alle nieuwe bladeren deze donkergroene kleur hebben.

Het verschil tussen de ZZ plant, de Sansevieria, en de Vredeslelie is dat de Vredeslelie wat meer onderhoud nodig heeft. Ze houdt ervan om steeds in vochtige grond te staan, dus je zult tot elke week of elke twee weken water moeten geven. De grond kan uitdrogen, maar niet langer dan een paar dagen. Zorg ervoor dat je om de paar dagen het vochtgehalte van de grond controleert om zeker te zijn dat het nog op peil is. Je kunt dit doen door de grond met een vinger aan te raken. Als dit nog vochtig is, is het perfect.

Parlor Palm

Terug naar boven

Parlor Palm

Een andere plant die gemaakt is om te groeien op plaatsen met weinig licht is de Parlor Palm. In tegenstelling tot veel andere palmen, houdt de Parlor palm niet van lichte plaatsen. Net als de Vredeslelie zullen de felle plaatsen de groene bladeren van je Parlor palm lichtgroen en soms zelfs geel doen verkleuren. De Parlor palm is ook erg gevoelig voor direct zonlicht. Je Parlor palm verbrandt vrij gemakkelijk als het aan direct zonlicht wordt blootgesteld.

Je Parlor palm vereist enige mate van blootstelling aan zonlicht, dus zet hem niet op een plaats die nooit zonlicht krijgt.

Sedum Morganianum (Ezelstaart)

Terug naar boven

Sedum Morganianum hangend in donkere hoek

De Sedum Morganianum is een vreemde plant vergeleken met veel andere vetplanten. De meeste vetplanten hebben de hele tijd direct zonlicht nodig om gelukkig te zijn. Deze Sedum is echter anders. Het kan ook op donkerder plaatsen groeien. Net als de Sansevieria groeit het veel sneller op een lichte plaats. Op donkere plaatsen komt hun groei tot stilstand, maar het kan geen kwaad voor de plant.

Een Sedum Morganianum is een heel onderhoudsarme hangplant die je een maand of twee kunt vergeten. De plant zal dit zonder problemen overleven. Ze is, net als veel andere vetplanten, erg gevoelig voor overbewatering. Wil je dus een plant die je vaker water kunt geven en het toch goed doet in situaties met weinig licht, dan is een Peace Lily misschien een betere keuze voor jou.

Conclusie

Er zijn veel planten die kunnen groeien, zo niet groeien, op plaatsen met weinig licht in je huis. Deze verbazingwekkende planten worden vaak over het hoofd gezien, omdat het niet altijd de meest exotische kamerplanten zijn. Het zijn echter geweldige planten die zelfs de donkerste plekken in je huis kunnen opvrolijken. Als je een donkere plek in je huis hebt die je met een plant wilt verbeteren, zijn misschien de 5 planten in deze post de perfecte planten voor jou!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: lichtarm, sansevieria, parlor palm, vredeslelie, sedum, zz plant

Geplaatst op: Feb 20, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Kunnen kamerplanten op donkere plaatsen binnenshuis groeien?
Ja, er zijn nogal wat planten die de voorkeur geven aan donkere plaatsen in je huis. Deze planten worden niet graag aan te veel zonlicht blootgesteld, want ze zijn gevoelig voor verbranding door de zon.
Kun je een Sansevieria op een donkere plaats laten groeien?
Ja, dat kan! Sansevieria's groeien veel sneller op lichte plaatsen en zullen op donkere plaatsen hun groei tot stilstand brengen. Het kan geen kwaad je plant op een donkerder plaats te zetten, maar het zal de groei wel sterk vertragen.
Kun je een ZZ plant op een donkere plaats laten groeien?
Ja, dat kan! Een ZZ plant groeit veel sneller op lichte plaatsen en zal op donkere plaatsen zijn groei tot stilstand brengen. Het kan geen kwaad je plant op een donkerder plaats te zetten, maar het zal de groei wel sterk vertragen.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners