Download als PDF
Home Verzorgtips Wat is er mis met mijn plant? 10 veel voorkomende problemen uitgelegd!

Planten collectie Foto door Vadim kaipov

Wat is er mis met mijn plant? 10 veel voorkomende problemen uitgelegd!

Je plant kan soms een mysterie zijn. De ene dag doet die het goed en de andere dag heeft die het moeilijk. Als je dit al eerder hebt meegemaakt dan weet je dat het niet altijd makkelijk is om erachter te komen wat er mis is. De symptomen die je plant vertoont, kunnen een heleboel verschillende dingen betekenen. Het is moeilijk om hiermee om te gaan. Gelukkig is er een oplossing!

Op deze pagina zullen we alle mogelijke symptomen bespreken. We leggen uit wat deze symptomen betekenen en hoe je je plant kunt helpen herstellen.

Dit zijn de symptomen die we samen gaan bekijken:

 1. Gele bladeren
 2. Bruine punten of randen van bladeren
 3. Alleen onderste bladeren worden geel
 4. Bladeren vallen plotseling af
 5. Plant begint te verwelken
 6. Vlekken op bladeren
 7. Bladeren krijgen gele spikkels
 8. Plakkerige bladeren
 9. Plant stopt plotseling met groeien
 10. Kleinere bladeren dan normaal

Dit zijn de meest voorkomende symptomen die een plant kan vertonen.

Hoe moet je deze pagina gebruiken?

Voordat we beginnen, is het goed om te beseffen dat de meeste van deze symptomen meerdere oorzaken kunnen hebben. Dus hoe kom je erachter wat er echt mis is? Nou, je bekijkt elk van de oorzaken en sluit uit welke niet van toepassing is.

Bijvoorbeeld: je hebt de volgende oorzaken: wortelrot, tekort aan voedingsstoffen, en niet genoeg zonlicht. Als je weet dat je plant genoeg zonlicht krijgt en geen last heeft van wortelrot, blijft er maar één mogelijkheid over: voedingstekort. Als je op deze manier mogelijke oorzaken uitsluit, kun je er snel achter komen wat er mis is met je plant.

Laten we eens kijken naar de symptomen, wat de oorzaak is, en hoe je je plant kunt helpen herstellen.

Symptomen: Wat vertoont je plant?

Terug naar boven

Succulent in het licht Foto door Gaelle Marcel

Symptomen kunnen soms verwarrend zijn, ze kunnen een heleboel verschillende dingen betekenen. Als je kijkt naar wat er mis kan zijn met je plant, kijk dan zorgvuldig naar elk van de mogelijke oorzaken die we noemen. Op deze manier kun je erachter komen wat je plant doormaakt en hoe je hem kunt helpen.

Laten we eens ingaan op de specifieke symptomen die je planten kunnen vertonen!

1. Gele bladeren

Terug naar boven

Geel wordende bladeren is een van de meest voorkomende symptomen die je plant laat zien in geval van problemen. Wanneer de bladeren van je kamerplant geel beginnen te kleuren, kan dit 4 verschillende dingen betekenen:

 1. Je plant heeft wortelrot
 2. Je plant krijgt niet genoeg zonlicht
 3. Je plant heeft een tekort aan voedingsstoffen
 4. Je plant is wortel gebonden

De meest voorkomende oorzaken zijn wortelrot of te weinig zonlicht. Een tekort aan voedingsstoffen en wortelschade zijn minder waarschijnlijk, maar kunnen ook de oorzaak zijn van de problemen.

2. Bruine uiteinden of randen van bladeren

Terug naar boven

Bruine puntjes op Vredelelie

Bruine puntjes op je kamerplanten zijn een angstaanjagend gezicht. Uw plant verschrompelt en het lijkt alsof die doodgaat. Gelukkig is dit meestal niet het geval. Als je je plant vroegtijdig bruin ziet worden, kun je je plant nog helpen herstellen.

Je kamerplant kan bruine punten of randen aan de bladeren krijgen wanneer::

 1. De lucht te warm of te droog is
 2. Er te veel zout in de grond zit
 3. Je plant een tekort aan voedingsstoffen heeft
 4. Uw plant wortelrot heeft

Bruine punten zijn meestal een teken dat je plant te droog is. Dit betekent echter niet dat je de plant meer water moet geven. Soms kan te veel water geven ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden. Kijk eerst of je plant misschien op een te warme plek staat. Als dat niet het geval is, kun je kijken naar je watergeefgewoonten.

3. Alleen de onderste bladeren worden geel

Terug naar boven

Soms kunnen de bladeren van je plant geel worden, maar niet allemaal. Als je ziet dat de onderste bladeren geel worden of afvallen, kan dat komen doordat:

 1. Je plant aan het verouderen is
 2. Je plant heeft een tekort aan voedingsstoffen
 3. Je plant is wortel gebonden

Wanneer sommige planten ouder worden en geen stengels en bladeren meer vervangen, zoals Crotons, zullen ze hun bladeren beginnen te laten vallen. Dit is geen probleem, maar het is een natuurlijk verschijnsel. Deze planten hebben geen probleem, en zullen nog steeds bladeren laten groeien op nieuwere delen van hun stengels.

Als je plant niet genoeg ruimte of energie heeft om te groeien, kan die ook bladeren laten vallen.

4. Bladeren vallen er plotseling af

Terug naar boven

Gevallen Alocasia blad

Het is beangstigend als je plant plotseling zijn bladeren begint te laten vallen. Het gebeurt vaak nadat je plotseling iets hebt veranderd in de omgeving van je plant. Als jouw plant zijn bladeren begint te laten vallen, kan dat komen doordat:

 1. Je plant in shock is
 2. Je plant wortelrot heeft

Als je je plant onlangs hebt verplaatst naar een andere plek, kan ze in shock zijn. De meeste planten hebben hier geen problemen mee, maar andere, zoals Calathea's, houden niet van verandering. Dit soort planten moet zich eerst in hun nieuwe omgeving nestelen voordat ze weer kunnen gedijen.

5. Plant begint te verwelken

Terug naar boven

Een van de makkelijkste symptomen om te ontdekken is wanneer je plant begint te verwelken. Dit is een vrij eenvoudig symptoom om uit te zoeken, omdat het allemaal te maken heeft met problemen met water geven. Je plant begint te verwelken wanneer:

 1. Het heeft wortelrot
 2. Hij heeft te weinig water

Het is gemakkelijk om uit te vinden waar je plant mee te maken heeft. Als je je plant minstens een week geen water hebt gegeven en de grond is droog, heeft je plant dorst. Als je je kamerplant onlangs water hebt gegeven en de grond is vochtig, heeft je plant misschien last van wortelrot.

6. Vlekjes op bladeren

Terug naar boven

Sommige planten zijn gevoelig voor bepaalde soorten schimmelinfecties. Deze infecties verschijnen als vlekken op de bladeren van je plant. Het eerste wat je moet doen als je deze plekken ziet, is deze plant scheiden van je andere planten. Het laatste wat je wilt is dat de infectie zich verspreidt naar andere planten.

Nu je plant op een veilige plek staat, kun je uitzoeken met welke van deze twee dingen je te maken hebt:

 1. Schimmelinfectie
 2. Watervlekken

Watervlekken is minder waarschijnlijk en komt maar bij een paar planten voor, dus controleer eerst op schimmelinfecties.

7. Bladeren krijgen gele spikkels

Terug naar boven

Als jouw plant gele vlekken begint te krijgen en je spinnenwebben kunt zien, heb je te maken met spintmijten. Spintmijten zijn een veel voorkomende plaag die veel verschillende planten aantast. Gelukkig is het niet moeilijk om je plant ervan te helpen herstellen.

8. Kleverige bladeren

Terug naar boven

Een ander ongedierte, net als de spintmijten, zijn wolluis en schildluis. Wanneer je plant last heeft van deze plagen weet je dat door aan de bladeren te voelen. Als je plant last heeft van deze plagen, zijn de bladeren plakkerig en zie je misschien kleine katoenen pluisjes of bruine vlekjes. Net als bij elke andere plaag kun je je plant helpen herstellen als je de plaag in een vroeg stadium ontdekt. Als je de plaag wekenlang laat zitten, kun je hem misschien niet meer helpen herstellen.

9. Plant stopt plotseling met groeien

Terug naar boven

Als je al langere tijd planten houdt, heb je misschien gemerkt dat sommige planten uit het niets lijken te stoppen met groeien. Dit is geen probleem als het nu herfst of winter is, want dit is normaal. Maar als het nu lente of zomer is, kan er een probleem zijn. Uw plant kan gestopt zijn met groeien door:

 1. Wortelrot
 2. Er is een tekort aan voedingsstoffen
 3. Hij is wortelgebonden

Het meest voorkomende probleem is wortelrot, maar een tekort aan voedingsstoffen of te weinig ruimte om te groeien behoren ook tot de mogelijkheden. Controleer eerst of jouw plant wortelrot heeft, want dit kan schadelijk zijn voor jouw plant. Als dat niet het geval is, moet je je plant misschien bemesten of verpotten.

10. Kleinere bladeren dan normaal

Terug naar boven

Als je plant goed groeit tijdens de lente en zomer is alles zoals het zou moeten zijn. Maar als je plant kleine blaadjes begint te krijgen die niet zo groot zijn als ze zouden moeten zijn, heb je misschien een probleem. Wanneer je plant blaadjes begint te krijgen die kleiner zijn dan normaal, kan dat komen doordat:

 1. Je plant wortelrot heeft
 2. Je plant heeft een tekort aan voedingsstoffen
 3. Je plant niet genoeg zonlicht krijgt
 4. Je plant is wortel gebonden

Je kamerplant kan niet groter worden omdat die niet genoeg energie of ruimte heeft. Als je plant niet genoeg ruimte heeft om te groeien, wordt de groei niet bevorderd en zal je plant klein blijven.

Oorzaken: Waarom gebeurt dit?

Terug naar boven

Loep met planten Foto doo cottonbro

We hebben gekeken naar de meest voorkomende symptomen en wat deze kunnen betekenen. Laten we nu eens uitzoeken waarom je plant deze symptomen vertoont en hoe je je plant kunt helpen.

Wortelrot

Terug naar boven

Dode bladeren door te veel water geven

Wortelrot is een lastig probleem als het om kamerplanten gaat. Wortelrot treedt op wanneer je plant niet genoeg zuurstof bij zijn wortels krijgt. Dit gebeurt meestal wanneer je je planten per ongeluk te veel water geeft gedurende een langere tijd. Als je je plant een keer te veel water geeft is er geen probleem. Je plant zal zich hiervan herstellen. Maar als consequent te veel water geeft, kan de grond geen zuurstof meer naar de wortels van je plant krijgen. Als dit gebeurt, beginnen de wortels te rotten en loop je het risico dat je je plant verliest.

Gelukkig kun je je plant redden als je dit in een vroeg stadium opmerkt. Het allereerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat je plant in droge grond staat. Dit kun je doen door de grond te laten uitdrogen of in het ergste geval je plant te verpotten. Als dit niet werkt, kun je proberen je plant te redden in Leca: Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten? Als ook dat niet werkt, kun je altijd nog proberen je plant te stekken. Als je hier meer over wilt weten, lees dan zeker "Hoe red ik een plant van overbewatering".

Niet genoeg zonlicht

Terug naar boven

Veel planten houden van zonlicht, vooral de felgekleurde planten met mooie patronen. Als deze felgekleurde planten niet genoeg zonlicht krijgen, zullen hun bladeren geel of bleek worden. Als je dit ziet gebeuren met je plant, is het tijd om hem te verplaatsen naar een plek waar het wat lichter is.

Als je je plant naar een lichtere plek verhuist, doe dit dan geleidelijk. De meeste planten kunnen goed omgaan met verandering, maar er zijn er een paar die wat tijd nodig hebben om zich te vestigen. Dus als je je plant van een donkere naar een lichte plek verplaatst, doe dit dan langzaam.

Het is mogelijk dat de gele en bleke bladeren niet meer hun oorspronkelijke kleur terugkrijgen. Je kunt deze bladeren wegknippen en wachten tot er nieuwe bladeren groeien. Deze nieuwe bladeren zouden de oorspronkelijke kleur moeten hebben als je plant de juiste hoeveelheid zonlicht krijgt.

Te weinig water

Terug naar boven

Een plant die dorst heeft is vaak gemakkelijk te herkennen. Deze planten zullen gaan hangen en hun bladeren zullen er niet meer zo glanzend uitzien als voorheen. Dit is vaak niet schadelijk voor jouw plant, tenzij je vergeet jouw plant water te geven nadat deze begint te verwelken. Je kunt je plant helpen herstellen door hem water te geven. De meeste planten herstellen zich binnen een paar uur. Ze zien er weer net zo uit als voorheen en het lijkt alsof er helemaal niets aan de hand was.

Tekort aan voedingsstoffen

Terug naar boven

Uw kamerplant heeft energie nodig om groot en sterk te worden. Als ze niet genoeg energie uit de grond krijgt om te groeien, zal ze niet zo snel groeien of bleek worden. Als dit gebeurt, moet je jouw plant wat extra voedingsstoffen geven om te groeien.

Dit kun je doen door je plant te bemesten. Wanneer je je plant bemest, geef je het de belangrijke voedingsstoffen die die nodig heeft om te groeien en te herstellen van eventuele schade. Nadat je je plant hebt bemest, zou die binnen een paar dagen weer normaal moeten zijn. Als je meer wilt weten over het bemesten van je kamerplant, lees dan "Wat is de beste soort voeding voor kamerplanten?".

Plant is wortel gebonden

Terug naar boven

Spinplant wortelt in Leca

Sommige planten groeien heel snel, terwijl andere er een tijdje over doen. Het is belangrijk om je planten regelmatig te verpotten om ze voldoende ruimte te geven om te blijven groeien. Als je je kamerplant niet op tijd verpot, worden de wortels te groot voor de pot waar die in staat.

Je weet dat het tijd is om je plant te verpotten als de wortels rond de bodem van de pot beginnen te lopen of als je meer wortels dan aarde ziet. Verpot je plant in een pot die ongeveer 5 cm groter is dan de pot waar die nu in staat. Op deze manier zet je je plant niet in een te grote pot. Als je plant in een te grote pot staat, kun je hem gemakkelijk te veel water geven en wortelrot veroorzaken.

Hete of droge lucht

Terug naar boven

Verbrand blad van de Parlor palm

Hete of droge lucht is geweldig voor sommige planten, maar verschrikkelijk voor andere. Uw tropische planten houden van vochtigheid en droge lucht is hun grootste angst. Planten zoals de Calathea hebben vocht nodig om goed te gedijen en droge lucht zal hun bladeren bruin en knapperig maken.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je plant niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Als je je plant weghoudt van direct zonlicht, houd je hem ook weg van de hete lucht.

De tweede stap is het verhogen van de luchtvochtigheid voor je kamerplant. Er zijn verschillende geweldige manieren om dit te doen, waaronder: je planten vernevelen, een luchtbevochtiger gebruiken, en je plant op een kiezelbak zetten. Als je meer ideeën wilt opdoen over hoe je de luchtvochtigheid voor je kamerplanten kunt verhogen, kun je "10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen" lezen. In die gids onderzoeken we 10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, zodat je tropische planten beter gedijen.

Te veel zout in de grond

Terug naar boven

Als je al een tijdje voor planten zorgt, heb je misschien ergens gehoord of gelezen dat je geen kraanwater voor je planten moet gebruiken. Er zit een kern van waarheid in die bewering. Als je ongefilterd kraanwater gebruikt om je planten water te geven, stel je je planten bloot aan de kalk in je waterleidingen. Dit is geen probleem als je het één keer doet. Maar als je dit consequent doet, zal de grond van je plant elke keer dat je je plant water geeft meer kalk bevatten. Je kunt dit zout zien ophopen in de grond, want het ziet eruit als een dunne witte korst.

Gelukkig zijn er twee eenvoudige manieren om dit te voorkomen. De eerste oplossing is om alleen gedestilleerd water te gebruiken om je planten water te geven. Dit is misschien geen optie voor jou, dus is er een andere manier. Je kunt kraanwater gebruiken, maar zorg ervoor dat je het tenminste 24 uur in de gieter laat zitten voordat je je plant water geeft. Wanneer je 24 uur wacht, zullen de zouten naar de bodem van de gieter zinken. Op deze manier wordt je plant niet blootgesteld aan de zouten in je kraanwater.

Als je toch extra zout in de grond ziet, is het makkelijk weg te krijgen. Je kunt het kwijtraken door je plant royaal water te geven met "schoon" water en het uit de bodem van de pot te laten lopen.

Jouw plant is in shock

Terug naar boven

U kunt jouw planten in shock brengen door ze bloot te stellen aan plotselinge veranderingen. Bijvoorbeeld door ze van een donkere plaats naar een zeer lichte plaats te verplaatsen. Niet alle planten kunnen deze plotselinge verandering aan en ze zullen een paar weken nodig hebben om zich te vestigen. Wanneer je planten zich proberen te vestigen, gaan ze in de overlevingsstand en doen ze er alles aan om niet dood te gaan. Dit houdt in dat ze bladeren en stengels laten vallen om de energie te sparen die ze nodig hebben om in leven te blijven.

Om deze situatie te voorkomen, moet je de omgeving van jouw plant geleidelijk veranderen. Als je plant momenteel in shock is, doe dan niets. Laat je plant zich op zijn eigen tempo aanpassen. Als je je plant weer verplaatst, kan ze langer in shock blijven en dat kan haar dood betekenen. Het is een beangstigende situatie voor elke planteneigenaar, beginner of ervaren.

Schimmelinfectie

Terug naar boven

Schimmelinfecties komen niet vaak voor, maar wel bij planten die je pas hebt gekocht. Daarom is het belangrijk om je nieuwe planten de eerste paar weken apart te houden van je andere planten. Het laatste wat je wilt is dat eventuele schimmelziektes zich per ongeluk verspreiden naar de rest van je planten.

Je kunt schimmelinfecties op je plant voorkomen door ervoor te zorgen dat de bladeren van je plant droog blijven. Schimmels hebben vocht nodig om zich te ontwikkelen, dus als je ze geen vocht geeft, kunnen ze zich niet ontwikkelen. Als je zwarte plekken ziet op de bladeren van je plant, knip die bladeren dan af om verspreiding te voorkomen.

Watervlekken

Terug naar boven

Watervlekken komen niet vaak voor bij kamerplanten en zijn slechts bij enkele planten te zien. Watervlekken worden veroorzaakt doordat koud water in aanraking komt met de bladeren van een paar specifieke planten.

Je kunt voorkomen dat je watervlekken krijgt door ervoor te zorgen dat er nooit water in aanraking komt met de bladeren van je plant. Als je plant al last heeft van watervlekken, kun je die bladeren wegknippen.

Het terugsnoeien van je kamerplanten doet de plant zelf geen pijn. Sterker nog, het geeft de plant extra energie om zichzelf weer te herstellen. "Kamerplanten snoeien: Waarom je niet bang hoeft zijn om het te doen" vertelt je meer over snoeien en de voordelen die het met zich mee brengt.

Spint

Terug naar boven

Spint op een Calathea

Spint is een lastige en veel voorkomende plaag op veel verschillende kamerplanten. Als je plant last heeft van spintmijt, zie je vaak gele vlekken op de bladeren van je plant. Meestal zie je ook spinnenwebben.

Je kunt spintmijt bestrijden door ze te verdrinken met zeepwater. Een andere goede manier om spintmijt te bestrijden is met een neemoliemengsel. Neem olie doodt de spintmijt in enkele dagen en zorgt er ook voor dat ze niet snel terugkomen.

Als je meer wilt lezen over spintmijt, kijk dan eens bij "Hoe kom ik van spintmijt op mijn kamerplanten af".

Wolluis of schildluis

Terug naar boven

Wolluizen zijn insecten die jouw plant snel infecteren. Ze zien eruit als witte wattenbolletjes op je plant. Ze komen vaak door nieuwe planten binnen, komen van buiten, of zelfs uit sommige vruchten.

Je kunt voorkomen dat wolluizen op je planten terechtkomen door je planten uit de buurt van fruit te houden, ze niet naar buiten te brengen en nieuwe planten een paar weken buiten je collectie te houden. Als je al te maken hebt met wolluizen, houd de geïnfecteerde plant dan uit de buurt van je andere planten. Je kunt de plaag behandelen met een wattenstaafje gedoopt in alcohol. Raak de wolluis aan met het wattenstaafje en ze zullen snel sterven.

Een andere manier om van wolluis af te komen is met Neem olie. Maak een spuitfles klaar met een mengsel van water, zeep en Neem olie en besproei jouw plant grondig. Dit zal het ongedierte binnen een paar dagen doden.

Als je meer wilt lezen over spintmijt, kijk dan eens bij "Hoe gebruik je Neem Olie bij planten".

Conclusie

In deze gids hebben we gekeken naar 10 verschillende symptomen die je plant kan vertonen in geval van problemen. Deze symptomen kunnen veel verschillende dingen betekenen, dus hebben we gekeken naar de verschillende oorzaken van deze symptomen. Als je deze gids gebruikt, kun je erachter komen wat er werkelijk mis is met je plant en hoe je hem kunt helpen herstellen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: crisis

Geplaatst op: Feb 7, 2021 Bijgewerkt op: Sep 10, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners