Download als PDF
Home Verzorgtips De beste kamerplanten voor huisdieren

Kat met roos op de vloer

De beste huisdiervriendelijke kamerplanten voor huisdiereigenaren

Als je van kamerplanten houdt, maar ook huisdieren hebt, kijk je vaak een beetje anders tegen planten aan dan de niet-dierbezitters. Veel mooie kamerplanten zijn, helaas, giftig voor huisdieren. Je moet ervoor zorgen dat je huisdiervriendelijke kamerplanten krijgt die je huisdieren geen kwaad doen als ze er (per ongeluk) van eten. Een ander belangrijk onderdeel van het verzorgen van kamerplanten als je huisdieren hebt, is dat ongelukken gebeuren. Je harige vriend kan per ongeluk een pot omstoten en dat kan je planten schaden. De beste huisdiervriendelijke kamerplanten die je rond je huisdieren kunt houden zijn dus planten die niet giftig zijn voor je katten en/of honden, maar die ook vrij gemakkelijk van ongelukken kunnen herstellen.

In deze gids gaan we kijken naar de beste katvriendelijke en de beste hondvriendelijke kamerplanten. Dit is een korte lijst van de planten die we gaan bekijken:

Al deze planten zijn huisdiervriendelijke planten die er zowel mooi uitzien als gemakkelijk te verzorgen zijn. Laten we aan de slag gaan en de beste kamerplanten voor jou uitzoeken voor jouw volgende aankoop!

Parlor palm

Terug naar boven

Parlor Palm Een Parlor palm is een kleine versie van de Areca Palm (Goudpalm) en is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant. Het heeft helder indirect licht nodig om gezond te blijven en goed te gedijen in je huis. Het is een kleine en flexibele plant, wat het perfect maakt voor wie katten heeft die graag planten omstoten. Deze plant is veilig voor huisdieren en herstelt vrij snel van beschadigingen. Als dit klinkt als een plant die geweldig is voor jou, je huisdieren, en je huis, dan kun je meer leren over de verzorging ervan in "Hoe verzorg je een Parlor Palm?".

Olifantspoot plant

Terug naar boven

Olifantspoot plant

De Olifantspoot plant is een ongewoon uitziende boom die vrij groot kan worden als je het de ruimte geeft. Het is een geweldige plant voor degenen onder ons die af en toe vergeten onze planten water te geven. De Olifantspoot plant is een van de populaire kamerplanten die door sommige plantenbezitters ook voor Bonsai gebruikt wordt.

De Olifantspoot plant is een zeer stevige plant die een val kan overleven en volkomen veilig is voor honden en katten. Het is een plant die het snelst groeit als je het op een heel lichte plaats in je huis zet, maar het kan ook goed groeien op een plaats waar hij niet zo veel zonlicht krijgt. Met de Olifantspoot plant heb je een zeer onderhoudsarme en mooie plant die volkomen veilig is om in de buurt van je huisdieren te hebben. Als je meer wilt weten over de verzorging van een Olifantspoot plant, kijk dan eens op: Hoe verzorg je een Olifantspoot plant (Beaucarnea).

Calathea

Terug naar boven

"Calathea"

Calathea's zijn één van de mooiste kamerplanten die je kunt krijgen! Ze zijn echter ook niet de beste planten voor beginners: Ze kunnen erg moeilijk te verzorgen zijn. Calathea's hebben indirect zonlicht nodig, niet te veel, niet te weinig. Dit helpt om hun mooie bladeren kleurig te houden en brandplekken op hun bladeren te voorkomen. Het moeilijkste van de verzorging van Calatheas, althans voor mij, is hun grond en de lucht eromheen vochtig te houden. Calathea's houden van een vochtige omgeving en dat kan vrij moeilijk te krijgen zijn als je in een koud of droog klimaat woont.

Calathea's kunnen moeilijk te verzorgen zijn, maar ze zijn geweldig om te hebben als je katten of honden hebt. Deze planten zijn niet giftig en zullen je huisdieren niet schaden als ze er per ongeluk op kauwen. Een Calathea kan zich snel herstellen als je het voldoende vochtigheid geeft.

Als een Calathea als de juiste plant voor je klinkt, lees dan meer over de verzorging ervan in "Hoe zorg je voor een Calathea Ornata".

Maranta Gebedsplant

Terug naar boven

Maranta Prayer plant with flower

De Maranta wordt gebedsplant genoemd omdat het 's nachts z'n bladeren opvouwt en ze 's morgens weer ontvouwt. De gebedsplant wordt vaak verward met een Calathea, vanwege z'n mooie bladeren en interessante patronen. Deze plant is echter geen Calathea en is veel gemakkelijker te verzorgen. Het heeft niet zo veel vochtigheid nodig en is best tevreden met een dag uitdrogen voor je het weer water geeft.

Net als de Calathea staat de Maranta gebedsplant niet graag op een lichte plaats, maar doet het ook niet goed op een plek met weinig licht. Je hebt een plekje nodig dat matig aan zonlicht wordt blootgesteld, zodat de bladeren hun heldere kleuren behouden en geen brandplekken oplopen.

De Maranta is een plant die heel gemakkelijk te stekken is, voor het geval je huisdier per ongeluk de plant kapot maakt. Het is ook niet giftig, wat hem perfect maakt om in de buurt te hebben van die katten en honden die de neiging hebben op je planten te kauwen: Ze zullen geen schade ondervinden van deze prachtige plant. Als deze plant iets voor je is, lees dan meer over de verzorging ervan in "Hoe verzorg je een Maranta Leuconora (Gebedsplant)?".

Boston Varen

Terug naar boven

Hangende varen

De Boston Varen is een perfecte plant voor die plaatsen in je huis waar het zonlicht niet goed kan komen. Deze plekken zijn vaak te donker voor andere kamerplanten, maar de Boston varen doet het hier goed. Het is een plant die van vochtigheid houdt en gedijt als het groeit in grond die het grootste deel van de tijd vochtig is. Een veel voorkomende plaats voor de Boston Varen is een badkamer, omdat deze ruimte vaak niet al te veel zonlicht krijgt en de luchtvochtigheid er altijd vrij hoog is.

De Boston varen is een plant die snel groeit, dus het kan vrij snel herstellen van beschadigde bladeren. Het is ook een niet-giftige plant, dus je kunt ze veilig in de buurt van je huisdieren hebben zonder je zorgen te hoeven maken dat ze ergens last van gaan krijgen. Het feit dat deze plant snel groeit, betekent ook dat het zich snel kan herstellen als je kat of hond het omstoot.

Als deze de Boston varen als de juiste plant voor je klinkt, kom dan meer te weten over de verzorging ervan in "Hoe verzorg je een varen binnenshuis?".

Graslelie

Terug naar boven

"Hoe een graslelie verzorgen"

De graslelie is een plant die op gras lijkt, maar lange ranken groeit en veel babyplantjes voortbrengt als je het goed verzorgt. De graslelie is een heel taaie plant die het goed doet in veel verschillende ruimten. Het kan buiten groeien als je in een warme en vochtige omgeving woont, maar doet het ook heel goed in elk huis. Een graslelie groeit het best in een ruimte waar het indirect zonlicht krijgt. Te veel zonlicht geeft de graslelie een lichtgroene kleur, en te weinig zonlicht en de bladeren worden donkergroen. Het is ook een plant die graag voortdurend water krijgt en perfect is voor wie z'n planten iets te vaak water geeft.

Het is een plant die niet giftig is en heel snel herstelt van eventuele schade. Het is ook heel gemakkelijk te vermeerderen, voor het geval de plant een aanval van je kat of hond niet overleeft.

Als je wilt weten hoe je een graslelie kunt verzorgen, kijk dan eens op "De ultieme gids voor graslelies".

Afrikaanse viooltjes

Terug naar boven

Afrikaanse viooltjes in een vensterbank

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, hebben we het Afrikaans viooltje! Afrikaanse viooltjes zijn bloemen die in verschillende kleuren voorkomen en goed groeien op die lichte plekken in je huis. Net als veel andere bloemen hebben Afrikaanse viooltjes helder (gefilterd) licht nodig om hun bloemen helder en kleurrijk te houden, maar ze moeten ook de hele tijd in vochtige grond zitten. De bloem zit niet graag in natte grond, dus je moet zorgen dat je de grond een uitstekende drainage geeft, maar het staat ook niet graag in droge grond. Dit betekent dat de grond ook water moet vasthouden.

Je kunt speciale Afrikaanse viooltjes grondmengsels vinden, of je eigen grond mengen met 1/3 vermiculiet, 1/3 perliet, en 1/3 veenmos. Deze grond zorgt voor een uitstekende afwatering, maar houdt toch voldoende vocht vast voor de bloem.

Net als de andere planten in deze gids is het Afrikaans viooltje niet giftig en volkomen veilig om in de buurt van je katten en honden te hebben. Je kunt kleur toevoegen aan je woonruimtes, zonder je zorgen te hoeven maken over je harige baby's.

Als je meer wilt weten over de verzorging van een Afrikaans viooltje, lees dan Hoe verzorg je Afrikaanse viooltjes?

Conclusie

Planten, katten en honden zijn vaak een lastige combinatie om in je huis te hebben! Gelukkig zijn er nog veel mooie planten in omloop die volkomen veilig zijn om in de buurt van je harige baby's te hebben. Deze planten zullen je dag opfleuren, terwijl je er zeker van kunt zijn dat je huisdieren geen last zullen hebben als ze toevallig van je planten eten. De planten daarentegen redden het wel als ze omgestoten worden of er op gekauwd wordt, want ze kunnen zich snel herstellen en nieuwe bladeren laten groeien. Planten en huisdieren hoeft geen slechte combinatie te zijn, je moet alleen de juiste planten kiezen om in huis te halen! Ik hoop dat je de volgende plant gevonden hebt die je in huis en rond je huisdieren kunt brengen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: diervriendelijk

Geplaatst op: Jul 3, 2022 Bijgewerkt op: Jul 15, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Zijn Afrikaanse viooltjes veilig in de buurt van katten en honden?
Afrikaanse viooltjes zijn volkomen veilig om in de buurt van je katten en honden te hebben. Ze zijn niet giftig en kunnen snel herstellen van eventuele beschadigingen.
Is een Parlor palm veilig om rond katten en honden te hebben?
Een parlor palm is niet giftig voor je katten en honden, dus het is volkomen veilig om ze in de buurt van je huisdieren te hebben. Je harige baby's zullen geen schade ondervinden als ze per ongeluk van je Parlor Palm eten.
Is een Olifantspoot plant veilig om in de buurt van katten en honden te hebben?
Een Olifantspoot plant is niet giftig voor je katten en honden, dus het is volkomen veilig om ze in de buurt van je huisdieren te hebben. Het is ook een taaie plant die snel herstelt van beschadigingen.
Is een Maranta Gebedsplant veilig om rond katten en honden te hebben?
Een Maranta Gebedsplant is veilig om in de buurt van je katten en honden te hebben. Ze zijn niet giftig en kunnen snel herstellen van eventuele beschadigingen.
Is een Calathea veilig om in de buurt van katten en honden te hebben?
Een Calathea (eender welke) is veilig om in de buurt van je katten en honden te hebben. Het is een niet-giftige kamerplant en zal je huisdieren geen kwaad doen als ze op de bladeren of stengels kauwen.
Is een Boston Varen veilig om in de buurt van katten en honden te hebben?
Een Boston varen is niet giftig voor je katten en honden, dus het is volkomen veilig om ze in de buurt van je huisdieren te hebben. Je harige baby's zullen geen schade ondervinden als ze per ongeluk van je plant eten.
Is een graslelie veilig om rond katten en honden te hebben?
Een graslelie is niet giftig voor je katten en honden, dus het is volkomen veilig om ze in de buurt van je huisdieren te hebben. Het is ook een taaie plant die snel herstelt van beschadigingen.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners