Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Ficus Lyrata?

Ficus Lyrata bladeren

Hoe verzorg je een Ficus Lyrata?

De Ficus Lyrata is een geweldige plant om rond het huis te hebben. Met zijn grote bladeren en zijn boomachtige stam maakt het een grote statement in elke kamer van je huis. De Ficus Lyrata stond al 3 jaar op mijn verlanglijstje en toen ik er eindelijk een in handen kreeg, werd ik niet teleurgesteld! Als je er net een gekocht hebt, gefeliciteerd! Als je erover denkt er een te nemen, doe het dan zeker!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je je Ficus Lyrata kunt verzorgen. Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

  1. Je Ficus Lyrata water geven
  2. Vereisten voor zonlicht voor je Ficus Lyrata.
  3. De perfecte grond voor je Ficus Lyrata.
  4. Bemest je Ficus Lyrata.
  5. Is je Ficus Lyrata giftig voor huisdieren?

Als je aan het einde bent overtuigd dat je zelf ook een Ficus Lyrata wilt hebben, dan raad ik je graag aan om een Ficus Lyrata van jngl te nemen. Ik raad jngl graag aan, want ze planten een boom voor elke plant die ze verkopen. Zo krijg jij prachtige planten en kan de aarde weer wat beter ademen: win-win!

Laten we er meteen induiken om alles te ontdekken wat er over je Ficus Lyrata te weten valt om het te helpen groot en sterk te groeien.

Je Ficus Lyrata water geven

Terug naar boven

Hoogglans verf

Je Ficus Lyrata water geven is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je plant gelukkig te maken. Gelukkig is het niet erg moeilijk om het te leren als je mijn bewateringstips volgt. Je Ficus Lyrata water geven lijkt misschien een beetje intimiderend als je net begint, maar het is veel gemakkelijker dan het klinkt.

Als je al eerder voor allerlei planten gezorgd hebt, is het bewateren van je Ficus Lyrata niet anders dan je gewend bent. Je Ficus Lyrata houdt ervan regelmatig water te krijgen, maar het houdt er ook van tussen de gietbeurten uit te drogen. Gemiddeld moet je je Ficus Lyrata één keer per week water geven, maar alleen als de grond is uitgedroogd. De grond moet volkomen droog aanvoelen om overbewatering van deze verbazingwekkende plant te voorkomen.

Je Ficus Lyrata water geven in de winter

In de winter, als je Ficus Lyrata een winterslaap houdt, hoef je je kamerplant niet zo vaak water te geven als in de lente en de zomer.

In de winter slaapt je plant en herstelt het van het groeiseizoen. Omdat het in rust is, heeft het niet zoveel voedingsstoffen nodig en zal het niet zo snel groeien. Hierdoor moet je je kamerplanten minder vaak water geven. Gemiddeld moet je je Ficus Lyrata half zoveel water geven als je in de lente en de zomer deed. Dit betekent dat je moet proberen je plant ongeveer eens in de 14 dagen water te geven. Nogmaals, zorg ervoor dat de grond droog aanvoelt.

Vereisten voor zonlicht voor je Ficus Lyrata

Terug naar boven

Ficus Lyrata blad in zon

Water geven is het belangrijkste voor je plant, maar blootstelling aan zonlicht is een krappe tweede. Als je je Ficus Lyrata op een plek zet die het perfecte zonlicht voor je plant heeft, zul je zien dat je plant gelukkiger en gezonder wordt.

Je Ficus Lyrata is het gelukkigst op een plaats die indirect aan zonlicht is blootgesteld. Indirect zonlicht betekent dat je plant door een raam geen direct zonlicht op zijn bladeren krijgt. Direct zonlicht laat brandplekken achter op je plant of maakt de omgeving te warm om goed te kunnen groeien.

De beste plaats voor je Ficus Lyrata is een plek in het midden van een kamer met een raam op het zuiden of westen.

Je kunt meer lezen over het soort zonlicht dat elke richting je geeft in "Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?".

Blootstelling aan zonlicht voor je Ficus Lyrata in de winter

In de winter is de zon overdag zwakker en staat lager aan de hemel. Dit betekent dat er minder zonlicht door de ramen naar binnen komt en dat je huis overdag donkerder is.

Hierdoor zal je je Ficus Lyrata dichter bij ramen moet zetten om het wat extra zonlicht te geven. Tijdens het groeiseizoen is dit zonlicht vaak te sterk voor je plant, maar omdat de blootstelling aan zonlicht zwakker is, is dit in de winter prima.

De perfecte grond voor je Ficus Lyrata

Terug naar boven

Potgrond voor een Ficus Lyrata

We hebben al veel geleerd over water geven en blootstelling aan zonlicht, dus laten we overgaan tot het volgende belangrijkste over de verzorging van je Ficus Lyrata: Potgrond.

Je hebt al ontdekt dat je Ficus Lyrata graag af en toe water krijgt, maar tussen de gietbeurten ook wil uitdrogen, dus we hebben grond nodig die een paar dagen vocht kan vasthouden en dan weer uitdroogt.

De beste grondsoort voor je Ficus Lyrata is grond die kokosvezels bevat om de grond luchtig te houden en het vocht een paar dagen vast te houden. Deze grondsoort houdt vocht een paar dagen vast, maar verdicht niet na verloop van tijd. De kokosvezels helpen om de structuur van de grond intact te houden, zodat het na verloop van tijd niet dicht wordt. Als de grond te dicht wordt, kan het het overtollige water niet snel genoeg afvoeren.

Bemest je Ficus Lyrata

Terug naar boven

Ficus Lyrata nieuw blad

Een kamerplant heeft energie nodig om groot en sterk te worden. Je Ficus Lyrata haalt deze energie uit de voedingsstoffen in de grond.

Wanneer je een gloednieuwe zak grond uit het tuincentrum koopt, is die waarschijnlijk gevuld met kunstmest voor de eerste 100 dagen. Dus als je je Ficus Lyrata verpot of net gekocht hebt, hoef je je plant de eerste 100 dagen geen voeding te geven. Na deze tijd moet je je plant bemesten om het sterk en gezond te houden.

Je Ficus Lyrata is een kamerplant die je af en toe zult moeten bemesten om goed te groeien. Je Ficus Lyrata groeit niet erg snel, dus je hoeft het niet elke maand te bemesten, maar het heeft wel kunstmest nodig. Je kunt je Ficus Lyrata helpen gezond te blijven door het tweemaal per jaar te bemesten: eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Je kunt je Ficus Lyrata voeden met vloeibare meststof of met meststokjes.

Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Je Ficus Lyrata bemesten in de winter

In de winter, als je Ficus Lyrata slaapt en het niet (zo snel) groeit, moet je je plant niet bemesten. Je Ficus Lyrata zal de meststof niet gebruiken en dit zal in de pot achterblijven. Hierdoor wordt de grond zout en dat maakt het een moeilijke plek voor je plant om te groeien.

Is je Ficus Lyrata giftig voor huisdieren?

Terug naar boven

Sommige planten zijn giftig voor je huisdieren en mensen en moeten op een veilige plaats bewaard worden, uit de buurt van huisdieren en kinderen. Je vraagt je waarschijnlijk af of je Ficus Lyrata een van die giftige planten is die giftig is voor je huisdieren en kinderen.

Je Ficus Lyrata is helaas giftig voor je huisdieren en kleine kinderen, dus je moet zorgen dat het uit hun buurt blijft.

Het sap van de Ficus Lyrata is giftig voor huisdieren en kinderen wanneer het is opgegeten. Als je merkt dat je huisdier op de plant gekauwd heeft, neem dan zeker meteen contact op met een dierenarts. Hetzelfde geldt voor je kinderen: neem contact op met je plaatselijke huisarts om al te veel kwaad te voorkomen.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Ficus Lyrata kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Ficus Lyrata water kunt geven, wat de beste blootstelling aan zonlicht voor je Ficus Lyrata is, wat de beste grond voor je Ficus Lyrata is, hoe je je Ficus Lyrata het beste kunt bemesten, en of je Ficus Lyrata giftig is voor je huisdieren en kinderen.

Zoals ik al eerder heb gezegd, staat deze plant al 3 jaar op mijn verlanglijstje en het is eigenlijk net zo geweldig als ik me had voorgesteld!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: boom, ficus

Geplaatst op: Dec 11, 2021 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Andere namen voor deze plant

  • Fiddle Leaf Fig

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips