Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Dieffenbachia?

Dieffenbachia groeit een nieuw blad

Hoe verzorg je een Dieffenbachia?

Als je wel eens planten verzorgd hebt die wilde patronen op hun bladeren of stengels hebben, dan weet je dat deze planten vaak wat meer aandacht vragen dan planten die effen uitziende bladeren hebben. Dit is echter niet altijd het geval. De Dieffenbachia is een plant die heel weinig aandacht vraagt en goed groeit als je het een paar dagen vergeet water te geven. Het is nogal een vergevingsgezinde plant, wat het zeer geschikt maakt voor de beginnende plantenbezitter. Ze laat je ook heel snel weten wanneer ze niet gelukkig is, zodat je je plantenverzorging op tijd kunt aanpassen, voordat ernstige schade kan worden aangericht.

Omdat dit een vrij gemakkelijke plant is om te verzorgen, hoeven we maar een paar stappen door te nemen om te weten te komen hoe je je plant moet verzorgen:

  1. [Je Dieffenbachia water geven](#water geven)
  2. Het perfecte licht voor je Dieffenbachia.
  3. De ideale grond voor je Dieffenbachia.
  4. Bemest je Dieffenbachia.
  5. Giftigheid

Zoals je ziet zijn er niet veel stappen nodig om je plant de verzorging te geven die hij nodig heeft om te groeien. Dus laten we er meteen in duiken en je plant helpen gelukkig te zijn.

Je Dieffenbachia water geven {#water geven}

Terug naar boven

Een Dieffenbachia bewateren

Overbewatering is de grootste oorzaak van het doodgaan van je planten. Sommige planten houden van veel water en andere moeten in droge grond staan om te groeien. De Dieffenbachia zit er precies tussenin. Het heeft dunne wortels, dus kan het niet te lang natte grond verdragen, maar het slaat ook zelf niet veel vocht op. Daarom moet je je Dieffenbachia regelmatig water geven, maar niet te vaak. Eenmaal per week of eenmaal per twee weken is meestal het juiste moment om je plant water te geven.

Red cedar.

Voor je je Dieffenbachia water geeft, zorg je ervoor dat de bovenste 2-5 cm droog is. Zo zorg je ervoor dat je je plant geen water geeft als het dat nog niet nodig heeft. Overbewatering is vaak heel schadelijk voor planten, dus vergeet niet dit te doen als je de Bieffendachia voor het eerst verzorgt. Als je eenmaal weet wat je plant nodig heeft om gelukkig te zijn, hoef je dit niet per se meer te doen.

Als je je plant toch water geeft, kun je het beste een pot met drainagegaten nemen, zoals op de foto hierboven, om het overtollige water uit de pot te laten druipen. De grond was niet in staat dit overtollige water op te nemen en je wilt niet dat je plant er in gaat zitten, want dat kan wortelrot veroorzaken.

Als je dit goed doet, zou je je plant snel moeten zien groeien. Wanneer er echter iets niet gaat zoals het zou moeten, zal je plant het je vertellen. Als de bladeren van je Dieffenbachia geel worden en de stengels zacht of papperig zijn, heb je ze te veel water gegeven. Als de bladeren een beetje beginnen te hangen, dan krijgt ze niet genoeg water. Als je dit ziet gebeuren, pas dan je watergeefschema aan en de plant zal vrij snel weer normaal worden. Wel moet je de gele bladeren bijknippen, want die worden niet meer wat ze waren.

Het perfecte licht voor je Dieffenbachia

Terug naar boven

De Dieffenbachia heeft heel dunne bladeren, wat een goede aanwijzing is dat ze het niet goed doet op erg lichte plaatsen. De perfecte lichtbelichting voor je Dieffenbachia is dus indirect licht of zelfs situaties met weinig licht. Het doet het echter niet goed als het geen zonlicht krijgt, dus zorg ervoor dat het toch voldoende krijgt.

Je weet dat je plant de perfecte hoeveelheid zonlicht krijgt als de bladeren helder blijven met wilde patronen. Net als bij het water geven laat je plant je ook weten als het niet het licht krijgt dat het nodig heeft om te groeien. Als de bladeren groen worden, krijgt het niet genoeg zonlicht en als ze geel worden, krijgt het te veel zonlicht. Als je weet dat je je Dieffenbachia perfect water gegeven hebt, maar de bladeren worden nog steeds geel, dan weet je dat het te veel licht krijgt.

De ideale grond voor je Dieffenbachia

Terug naar boven

De bodem van een Dieffenbachia

Zoals we in het gedeelte over water geven hebben besproken, staat de Dieffenbachia graag in vochtige grond. De perfecte grond is aarde die water goed vasthoudt en minstens een week vochtig moet kunnen blijven om de plant de perfecte hoeveelheid vocht te geven. Zorg ervoor dat je geen grond gebruikt die zoveel water vasthoudt dat de grond langer dan een dag nat blijft, niet vochtig, want dat kan wortelrot veroorzaken. Zorg er ook voor dat de grond het water niet te goed afvoert, want dan zul je je Dieffenbachia meer dan eens per week water moeten geven.

Bemest je Dieffenbachia

Terug naar boven

Kunstmest is geweldig voor planten die heel snel groeien en daarvoor veel energie verbruiken, zoals de Dieffenbachia. Tijdens het groeiseizoen, de lente en de zomer, moet je je Dieffenbachia eenmaal per maand bemesten. Door dit te doen voorzie je de plant van de voedingsstoffen die het nodig heeft om zo snel te groeien. Een algemene vloeibare meststof is de gemakkelijkste optie, omdat je die kunt mengen met het water dat je de plant al geeft. Je kunt echter ook meststofstokjes of -bolletjes gebruiken als je die al hebt.

Giftigheid

Terug naar boven

De Dieffenbachia is licht giftig voor huisdieren en kleine kinderen als er op de bladeren en stengels gekauwd wordt. Het kauwen op deze plant kan irritatie en een branderig gevoel veroorzaken. Gelukkig is dit maar tijdelijk en zijn de symptomen slechts mild. Het is nog steeds een goed idee om deze plant uit de buurt van je huisdieren en jonge kinderen te houden als je kunt. Het is beter om deze situatie helemaal te vermijden.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Feb 20, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips