Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor je kerstboom?

Kerstboom in de natuur Foto door Andre Gorham II op Unsplash

Hoe zorg je voor je kerstboom?

Iedereen die echte "levende" kerstbomen krijgt voor Kerstmis weet dat ze snel hun naalden laten vallen en tegen de tijd dat het eind december is, is je kerstboom waarschijnlijk droog en is de vloer bedekt met naalden. Is er een manier om je kerstboom in deze tijd gezond te houden en niet overal in je huis naalden te hebben? Zoals blijkt, ja die is er. In deze gids gaan we in op een paar verschillende manieren om je kerstboom langer gezond te houden en hem na de feestdagen misschien zelfs een tweede kans te geven.

Er zijn veel dingen die helpen om je boom langer gezond te houden, maar eerst moeten we de twee verschillende manieren waarop je een kerstboom in je huis kunt hebben van elkaar scheiden:

  1. Een boom die omgezaagd is
  2. Een boom die zijn wortelgestel nog heeft

De algemene verzorging van deze twee verschillende situaties lijkt erg op elkaar, maar de voorbereiding ervan is iets anders. In deze gids gaan we in op een paar verschillende aspecten van de verzorging van je kerstboom:

Als je nog geen kerstboom gekocht hebt, is het de moeite waard te kijken naar een boom die zijn wortels nog heeft. Je kunt die na de vakantie inleveren en hem een jaar later terug krijgen. Je kunt er ook voor kiezen hem in je eigen tuin te planten als je dat wilt. Zo wordt de feestdagen een beetje duurzamer. Laten we in de gids duiken en je helpen de feestdagen weer te vieren.

Je kerstboom naar binnen brengen

Terug naar boven

Je kerstboom naar binnen brengen verschilt voor de twee verschillende situaties die we eerder bespraken. Als je een kerstboom hebt die zijn wortelstelsel nog heeft, kun je verder gaan met het volgende deel, je boom heeft geen extra hulp nodig bij het naar binnen brengen. Heb je echter een boom waarvan de stam van het wortelstelsel is afgesneden, dan zul je een extra stap moeten zetten om ervoor te zorgen dat je boom langer gezond blijft.

Eerst zorg je voor een boomstandaard die in water ondergedompeld kan worden of die zelf water kan vasthouden. Als je nu de boom in de boomstandaard zet, zorg er dan voor dat er warm water in de boomstandaard komt. Warm water, geen kokend water. Dit warme water is gemakkelijker voor de boom om op te nemen en voorkomt dat het boomsap een harde korst op de boomstronk vormt. Door je boomstronk in water onder te dompelen, sta je toe dat de boom zijn vermogen om vocht op te nemen behoudt, ook zonder wortels. Als zich een korst op de boomstronk vormt, blokkeert dat het vermogen om vocht op te nemen. Na de eerste keer je boom warm water te geven om op te nemen, hoef je het niet meer warm te maken en kun je weer overgaan op het geven van koud water. Het warme water was er alleen als een snelle opkikker van vocht.

Ten tweede, wacht zo lang mogelijk met je boom naar binnen te halen. Je kerstboom houdt van het koude weer en als je hem buiten kunt houden, uit de tocht van de wind, heeft hij veel meer kans om er langer mooi uit te zien.

Plaatsing van je kerstboom

Terug naar boven

Dennenbos Foto door Jonny Gios op Unsplash

De plaatsing van je kerstboom is een van de belangrijkste aspecten om je boom tijdens de feestdagen gezond te houden. Kerstbomen (sparren, dennen en sparren) zijn bomen die het hele jaar door hun "bladeren" houden, door de warmte en de vrieskou. Het zijn ook bomen die vocht nodig hebben om te groeien en het best groeien in een koude omgeving. Dit is de reden waarom je deze bomen van nature niet rond de evenaar ziet groeien, maar wel bij de noord- en zuidpool. Dit is de omgeving waarin deze bomen gedijen.

Als je nu een kerstboom in je huis wilt verzorgen, is de omgeving nogal vijandig voor de boom. Het is 's winters warm en droog in je huis, wat precies het tegenovergestelde is van wat de boom nodig heeft om het goed te doen. Wil je met succes voor een kerstboom zorgen, dan zul je compromissen met de boom moeten sluiten. Het grootste compromis dat je moet sluiten is de plaats waar je je kerstboom neerzet. Omdat elk huis anders is, kijken we naar een lijst met algemene plaatsingstips.

Vermijd het plaatsen van je kerstboom op plaatsen die:

  • dicht bij een warmtebron staan, zoals: een open haard, verwarmingsroosters, centrale verwarmingsinstallaties, de felle zon
  • erg droog zijn

Probeer in plaats daarvan een plaats te vinden die:

  • Helder, maar niet te warm is
  • In de buurt van een bron van vochtigheid, zoals een luchtbevochtiger of stromend water

Als je geen vochtigheidsbron voor je boom hebt, helpt ook het gewoon onderdompelen van de stam in water om uitdroging van de boom te voorkomen. Om je kerstboom te helpen omgaan met het warme binnenklimaat, is het geen slecht idee om de centrale verwarming wat lager te zetten. Dit is misschien geen optie voor jou, maar het zal je boom zeker helpen.

Verzorging van je kerstboom

Terug naar boven

Je hebt je kerstboom met of zonder wortels in huis en op een prima plek staan, perfect! Nu begint de echte uitdaging: Hoe zorg je ervoor dat de kerstboom er mooi blijft uitzien? Eén manier is om de natuurlijke omgeving van je boom te helpen nabootsen: bewaar hem op een koudere plaats en zorg ervoor dat de grond (als je een wortelstelsel hebt) vochtig is. Als je boom geen wortelstelsel heeft, zorg dan dat hij altijd in gewoon water ondergedompeld is. Er zijn allerlei dingen die je door je water kunt mengen, zoals suiker of kunstmest, maar het beste is het bij gewoon water te houden.

Als je een wortelstelsel aan je boom hebt, kun je hem water geven zoals je dat bij elke kamerplant zou doen, geef hem water als de bovenste 5 cm droog is. Je boom houdt van vocht, zorg dat je hem dit geeft voor het beste resultaat. Als je boom geen wortelstelsel heeft, zorg dan dat de stam steeds onder water staat en laat hem niet uitdrogen. Zo voorkom je dat je boom uitdroogt en naalden over je hele huiskamer laat vallen.

Conclusie

Kerstbomen zijn een geweldige traditie tijdens de feestdagen, maar ze kunnen een echte nachtmerrie zijn om na de feestdagen op te ruimen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om voor je kerstboom te zorgen en hem te helpen langer gezond te blijven. Je kunt misschien zelfs dezelfde boom na een jaar opnieuw gebruiken als je een boom hebt met een wortelstelsel. De omgeving voor je boom is een koudere, vochtigere omgeving. Je kunt dit bereiken door de centrale verwarming lager te zetten en je boom uit de buurt te houden van warmtebronnen zoals een open haard of verwarmingsroosters. Luchtbevochtigers of je boomstam in water onderdompelen helpen ook om de vochtigheid rond je planten op peil te houden.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: winter, kerst

Geplaatst op: Feb 26, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips